Ahojte chcem vas poprosít o rady ako odplienkovat ročne dievčatko ...
@simuska99 na webe /aj na MK/ je milion rad, ako na odplienkovanie, skus pohladat... ja by som pridala len take male porovnanie:
1. kamoska odplienkovala dceru v roku - roku a pol. teraz sme sa dlhsie nevideli, neviem ako je na tom mala, ale este 3r sa pocikavala /ale to ze uplne bezne/, a 4r ju davala kazdu /!/ noc na nocnik, a ked zaspala a nedala ju, ona sa pocikala.
2. ja som odplienkovala v 2r3m. skusala som aj skor, dala som synovi dole plienku, ze nech sa pocika a zacne mu to vadit. jemu to ale nevadilo, hral sa dalej pocikany. skusila som to neskor, odplienkovany bol za tri dni a v zivote sa nepocikal.
ak nemas nejaky vazny dovod odplienkovat ju, porozmyslaj, ci ti to stoji za to... lebo ked sa pytas, ako na to, asi to nechce ona sama.
Ak si nezačala už skôr, teraz je to bude ťažké. Ako napísala emma_932.
Jedno moje dieťa malo plienku ešte v troch rokoch a druhé bolo od roka úplne bez. Každé je iné.
Ja som obe dávala od pól roka, vždy ráno na nočník. Takže sme mali iba pocikané plienky a nie kako 😀
Ak chceš začať, kľudne začni, ale bude to asi dlhá cesta. Ja som do izby dotrepala šerblík cca od 8 mesiaca, skúšala som dať sadnúť okolo roka, po úvodných úspechoch nastala úplná ignorácia a na šerbli nechcel cikať ani za svet. Tak som dávala na šerbel, len v časoch, kedy by sa to mohlo zadariť. Občas to vyšlo, zvyčajne nie. Išlo hlavne o to, že ak sa to podarilo, tak sme pomenovali činnosť - cikám ("cika"). Takže máme odsledovanú a pomenovanú činnosť. Okolo roka a pol sa začalo dariť, pretože pri každom "cika" som letela zachytiť "ciku". Takže začal chodiť bez plienky, ale nehôd bolo celkom dosť. Ale prišlo leto, to pomohlo. Jedny ľahké gate rýchlo stiahnem a už sa ciká. Cikať sa chodilo na záchod, mali sme prídavné sedátko, ale mám syna, takže chcel cikať postojačky. Okolo dvoch rokov bol skoro bez nehody. Môj spôsob je časovo náročný, ale fungoval. Čítala som že, deti treba naučiť na šerblík veľmi skoro, už ako vie sedieť, hoci sa aj kymáca, alebo ho treba pridržiavať. Potom sa im stratí nejaký reflex a darmo ich to učíme. Oni k tomu jednoducho nemajú predpoklady. Vraj tak od roka pol - až dvoch rokov je druhá možnosť. Niekto to zvládne za týždeň, niekto to ťahá dlho, Záleží to od dieťaťa. Tiež pomáhajú príklady. Nájdi jej kamošky, ktoré cikajú do šerblíka .-)
@simuska99 - ahoj najideálnejší čas na odplienkovanie je vraj letné obdobie v roku, keď diea dosiahne 2 roky. Ono totiž vôľa ovládať mechúr či zvierač nie je len v hlavičke, ale súvisia aj s hormónom, ktorý musí dozrieť. Niekomu to trvá aj do 3 - 4 rokov. Niekto dozreje aj v tomto skôr a aj ten hormón sa mu skôr tvorí. Sú deti, ktoré chcú, vedia, ale nejde to - napr. moja dcérka síce od roku a pol plienku cez deň nemala, ale tak toho pol roka jej trvalo, kým sa nepocikala - proste ona zahlásila síce "cikám" už aj v tom roku a pol, ale to už ozaj cikala. Urobila krok k nočníku a už to šlo. Proste nedokázala skôr určiť, že už má plný mechúr. Pri synčekovi to siliť nejdem. On má rok a pol tento mesiac, ale nočník je to posledné, čo ho zaujíma, a to sa vie aj vyzliecť. Uvidíme, čo bude v lete. Skúsime, ale čo z toho, neviem...
Ak Ti to súri, je tu niekde článok Ako odplienkovať dieťa za 7 dní - mal by am byť aj popis, ako zistíš, či je dieťatko pripravené. Skús pozrieť alebo len hoď do googla 😉
@simuska99 tiež som dávala na nočník každé ráno asi od šesť, sedem mesiacov, neskôr aj po popoludňajšom spánku, takže od osem mesiacov už išiel do plienky len moč a vo veku 16 mesiacov sme už plienku nepotrebovali cez deň, od roka aj pol ani v noci. Tiež som nalákala na splachovanie 😎 , mali sme za mesiac spotrebu vody ako zbytok vchodu dohromady, ale spnilo to svoj účel. Využila som letné obdobie, začala som asi začiatkom mája, von som nosila v taške náhradné veci, ale plienku už nie. Ešte boli veľkou motiváciou farebné slipy s formulami 😎 . V noci som nebudila, pripadá mi to násilné, dieťa si podľa mňa aj tak nepamätá ráno, že bolo v noci cikať. Len keď sa samé prebralo, tak som zaniesla, inak nie. Nechoď na to ale násilne, každé dieťa je iné, motivuj, tlieskaj, pochváľ, ale nedávaj najavo sklamanie z neúspechu.
@simuska99 U nas cerstva zalezitost, tak ti napisem ako u nas...
Malu som skusila ,,odplienkovat,, prvy krat ako 18mes. ABSOLUTNE nevedela co od nej chcem, cvrkala kade chodila. Na serbel sa posadila, nemala s tym problem, ak nieco spravila, chvalila som...ale aj tak stale pisala mimo. Nic ine som nerobila len sledovala hodiny a posadzala ju cca kazdych 20min. aj tak mi to bolo prd platne...popisala sa milion krat za den a vobec jej to nevadilo...medzitym som ju vkuse napominala, ci nechce piskat..na treti den uz bola taka nervozna, ze len co som vyslovila slovo piskat uz chytala hysak a prestala aj na nocnik chciet ist...proste vrieskala a mala toho dost. Tak som sa na to s prepacenim vyprdla.
Podobny scenar sa zopakoval ked mala 2roky...presne tak isto to u nas prebiehalo.
Tak som si povedala, ze nebudem pocuvat mudre rady a pripustat si otazky typu ,,taka velka a este ma plienku?,, a necham to na svoje decko. Nebudem robit nervy jej a ani sebe. Mam ich beztak dost.
Serbel som nechala v obyvacke, stale bol tam aby ho mala na ociach. Ked som ju isla prebalit, tak vzdy predtym som ju posadila. Ak neurobila nic, nevadi. Ak urobila-pochvala-radost. Postupne sa stalo, ze sa aj sama vypytala na serbel. Niekedy tam len sedela, bola schopna sedet aj 30min a ani necvrkla...ale nechala som ju ked chcela, nech si sedi. Pomaly sa zacala pytat kakat...ked to trvalo asi mesiac, ze sa nevykala uz do plienky ale vzdy sa pekne vypytala sa zacala pytat aj pisat. Normalne mala plienku a hocikedy pocas dna mi povedala ,,piš,,. Tak som ju dala a vypisala sa. Zase, ked to trvalo asi tyzden, ze sa pytala-ale medzitym sa vypisala aj do plienky, tak reku skusim bez plienky. To bolo minuly tyzden v pondelok. Malej som dala nohavicky a hotovo. Normalne sa pytala a odvtedy je tak...Stane sa, ze sa popisa ak je moc zaujata, ale max. 1x za den. A to sa hned vyzlieka a krici ,,mokre,,...neznese to na sebe.
Takze z vlastnej skusenosti, decko na to dojde same. Nikdy by som neverila...len nech ma serbel na ociach, pripominat, ale nechat na nich...
A hned od toho prveho dna ma po obednom, aj po nocnom spanku suchu plienku, takze uz skusim aj na spanie bez plienky....Dieta je mudry tvor...a na vsetko pride same. Niektore skor, niektore neskor.
Ja som nikdy nechapala mamicky ktore davali na serbel uz 6mes. decko a podobne...ale ked maju na to trpezlivost...ja som nemala. A aha...aj moje decko je uz bez plienky. Takze u nas takto...🙂
@sosanna88 tvoje dieťa na odplienkovanie nebolo pripravené, vtedy je akákolvek snaha zbytočná. A pripomínať každých dvadsať minút 😝 😝 😝 😝 no nedivím sa, že bola nervózna. Ani nechať sedieť tridsať minút na nočníku nemá zmysel, sama si prišla na to, ako to je pre tvoje dieťa najlepšie. Ja som tú trpezlivosť od pol roka veku dieťaťa mala, veď som nemala nič iné na starosti. Ale keby som po roku cítila, že nie je pripravený, tak to nehrotím. U nás bolo zlomovým momentom to, že som mu zobrala plienku a pocikal sa až do papučiek, čo bolo prekvapivé zistenie 🙂 Ale ako som písala, každé dieťa je iné, mama si ho pozná najlepšie, preto treba ignorovať "dobre" mienené rady susediek, babičiek.... 😖
ja som davala malu od 6 mes na nocnik , odkedy sa vedela sama posadit.A od 16 mes. sme bez plienok.
Vela trpezlivosti prajem , hlavne nenutit kazde dieta je ine.
Inak ja som skušala aj bezplienkovú metódu. Odporúčam IBA pre silné nervy. Ale musím napísať, že aj 3 mesačné dieťa vie zadržať moč a cikať až vtedy keď má. Tak neviem s tým hormónom.
@luciao2 suhlasim s emmou.. Nas sa odplienkoval na den vo veku 2,5r.za 3dni dovtedy boli len neuspesne pokusy.. Plienku na noc si zrusil sam ako 3r.a3m.,hoci dovtedy bola vzdy plna, mal minimum nocnych nehod (asi 5, z toho 2pocas choroby a 2 zo stresu po nastupe do skolky,ked mal 4,5r.,cize taku bez priciny mal len jednu).
Dcerka si sama zrusila plienky,ked mala 2r.,ale 3,5m.sme sa trapili (a to bolo leto!), prosto to bolo pol na pol,stale som len prala pocikane veci a to som mala stale doma obe deti (na ne priklady inuch do nocnika cikajucich deti nefunguju). Po uraze zubkov sme to vzdali na nejaky cas a opat skusali. Teraz v januari sol o tom rozhodla ja a uz uspesne,sice jej to trvalo dlhsie ako synovi a ma viac nehod-dennych,ze nestihne,nzskoro si spomenie,ale uz je bez nich.. Len na noc este pre istotu davam,hoci mokru plienku mava tak maximalne raz do tyzdna,skor by som uz povedala,ze raz za dva tyzdne..a ani sa uz do nej nevycika,ked este nespi a treba jej,povie,dam nocnik a nasledne plienku naspat. To iste aj rano po zobudeni..
Ja by som u vas zacala ju posadzat rano po vyspinkani,ked to uz chces skusat (ja som na deti netlacila kvoli skusenostiam nasej pediatricky-vlastne oboch pediatriciek). A vyhladala by som si to odplienkovanie za 7dni. Nam to sice nejak nepomohlo,mozno vam hej.
Inak moje deti aj teraz zvacsa vydrzia bez wc dlhsie ako ja,co som bola skoro odplienkovana... Prosto ja musim da sa povedat kazdu noc ist a deti vydrzia...ale mozno je to len nahoda no mne to tak vychadza..
@timea7 ahoj, prosím, ako dlho Ti trvalo odplienkovat dieťatko? Teda myslím to tak, že sa už reálne pýtalo a cez deň nepocikavalo? Vdaka
@milota164 ahoj, prosím, ako dlho Ti trvalo odplienkovat dieťatko? Teda myslím to tak, že sa už reálne pýtalo a cez deň nepocikavalo? Vdaka
ahoj, ja som to zacala s 9 mes syncekom, velmi sa mu paci splachovanie, a stale si zatlieskame, ze je sikovny a takze u nas takto 🙂, plienky uz len minimalne, musis vystihnut kedy cika a potom cca 30 minut intervaly