Odchod do zahraničia s 1,5-ročnou dcérkou

pangel
6. okt 2022

Ahojte. Chcem sa spytat. Pre situaciu na slovensku budeme asi nuteni ist do zahranicia. Manzel by tam pracoval no kedze mame rok a pol staru dceru otazka znie. Keby ideme s nim dalo by sa to tak urobit ze vlastne my budeme s dcerou “doma”? Chapete ze vsetko po starom len v inej krajine. Som si vedoma ze ak odideme do zahranicia na par rokov rodicovsky z sk nebudeme dostavat no v inych krajinach je ze napr od dvoch rokov sup do skolky alebo niecoho takeho a zena do prace. No kedze ma mala len rok a pol niesom pripravena ju dat niekde do “skolky”. Ja s pracou nemam problem no meviem si predstavit byt len tak zo dna na den bez nej este aj v cudzine. Mate niekto podobnu skusenost?

melanta
6. okt 2022

V každej jednej krajine môžeš byť doma. Pracovať nie je povinnosť. Teda ak sa nebavíme o tom, že by ste išli do Severnej Kórei. Čiže úplne kľudne choďte, uvidíš časom, ako ti tam je a rozhodneš sa v priebehu, kedy pôjdeš do práce a malá do škôlky. Prípadne ak si pred dieťaťom robila niečo, čo je možné robiť aj formou HO alebo máš nejakú zručnosť, ktorú vieš využiť na prácu HO, tak možno skús hľadať job pre teba týmto smerom. Že budeš doma ale zároveň aj budeš pracovať.

belllinka
6. okt 2022

@melanta no lenže ona by schcela byť doma a dostávať za to peniaze, tak ak ona SK.
@pangel v zahraničí to tak nefunguje, ani 2 roky, ako si myslíš, iba pár mesiacov

melanta
6. okt 2022

@belllinka tak píše, že vie, že slovenský rodičovský nebude dostávať, tak asi si je toho vedomá, že bude bez akejkoľvek dávky.

belllinka
6. okt 2022

@melanta píše že: "no v inych krajinach je ze napr od dvoch rokov sup do skolky alebo niecoho takeho a zena do prace." Tak si asi myslí, že v iných krajinách je rodičák 2 roky.

melanta
6. okt 2022

@belllinka tak ak chcú ísť do zahraničia, tak zrejme majú premyslené že kam a čo tam muž bvude robiť a snáď si zistí podmienky tej konkrétnej krajiny. Hoci by ma neprekvapilo keby nie.

belllinka
6. okt 2022

@melanta mňa už na koni nič neprekvapí...

ibrunova
6. okt 2022

A rodičák slovenský nebudeš brať?

melanta
6. okt 2022

@ibrunova ak jej muž bude pracovať v zahraničí a budú tam žiť, tak nemá nárok na slovenské dávky.

heidy222
6. okt 2022

Pozor v niektorých krajinách nielenže nič nedostane, ale ešte aj bude musieť platiť si zdravotné poistenie ako dobrovoľne nezamestnana 😊. Ale zase napr ak zarobí muž v čistom 2000-2500, príspevok na dieťa 200 (príklad Nemecko) tak sa dá aj z jedného platu žiť .

pangel
autor
6. okt 2022

@belllinka prvykrat v zivote tu pisem 😃 nebojte niesom nejaka pani co travi vsetok volny cas na modrom koniku

olimuc
6. okt 2022

Mozes byt doma kolko chces, zdravotne poistenie pod manzela ( napr DE, AT), ale nedostanes. ziadnu davku. Neviem kam sa chystate ale ak vam to financne bude vychadzat tak preco nie.
@heidy222 2500 je na 3 clennu rodinu malo … nakolko nepredpokladam, ze maju vlastnu nehnutelnost rataj min 1000€ -1500€ byvanie a poplatky … elektrika isla brutalne hore, na 1,5 izbovy byt pre novych klientov zalohova platba 240€ … a asi v takom sa tlačiť nebudu. Aj pri veľkom uskromneni ostane 100-200€ na konci mesiaca na úcte …

basska_b
6. okt 2022

Pockat, jak ze rodicovsky nebudes dostavat? Ten sa viaze na trvaly pobyt? Nemozes si na SK nechat trvaly pobyt?

heidy222
6. okt 2022

@olimuc super to neni ale my sme tak v NL pár mesiacov žili

melanta
6. okt 2022

@basska_b nemá nárok na slovenský rodičák, ak sa zdržiava ona aj dieťa v inom štáte, aj keď jej trvalý pobyt ostane na Slovensku.

yanni
6. okt 2022

@pangel no takto vseobecne to vobec nejde. Musis udat krajinu, kde chcete ist. Kazda krajina ma ine pravidla. Ale vo väcsine krajin robit vobec nemusis. AK vas muz uzivi, tak aky< problem. Ty sa len musis dobre informovat, ako to potom bude so zdravotkou napr. V DE je Familienversicherug, tam nemas ako manzelka problem, ty aj dieta by ste boli poistene pod muzom zadarmo. Pridavky na dieta by si tiez dostala.

queen_mary
6. okt 2022

@melanta teraz taka blba otazka, ze ako to zistia? Ak bude napr v AT, tak tam nemusi riesit zdravotku ani nic, mozu chodit lekarom na svk..

melanta
6. okt 2022

@queen_mary tak má povinnosť nahlásiť zmenu. Povinnosť. Samozrejme, ak to neurobí, neprídu na to. Ak ju niekto nebonzne. Ak ju bonzne, tak bude musieť príspevky vrátiť.

melanta
6. okt 2022

@queen_mary a čo sa týka tej povinnosti, to je o charaktere. Ľudia pindajú, že ako je zle na Slovensku. Ale práve charakter veľkej časti ľudí má podiel na tom, ako zle na tom Slovensku je.

sense
6. okt 2022

@pangel nech ide manžel a ty ostan oficiálne na začiatok na Slovensku a chodievajte ho navštevovať takto ti ostane slovenský rodičak. A keď sa tam on uchytí, tak sa môžte rozhodnúť ako to urobíte s dieťaťom a co budeš robiť ty. Nepíšes ani do ktorej krajiny každý má svoje pod ie ký co sa týka pri sťahovania rodiny, ak plánuje pracovať len jeden