Baby od kedy funguje barbatkam pamäť napríklad že si budú niečo pamätát naša malinká ma 8m zatiaľ zaujíma ma ako to funguje ďakujem
Ani dospelí si nepamätajú všetko, každý má nejaké potlačené spomienky alebo zabudnuté veci. Ale ako je napísané aj v predchádzajúcom komentári, aj potlačené a zabudnuté môže zanechať stopu na psychike, ktorá sa podľa niektorých zdrojov formuje už pred narodením či počas pôrodu. Zaujímavý je napríklad ten medializovaný článok "prečo deti v dojčenských ústavoch neplačú."
Aj na vlastnom dieťati vidím, že si mnoho z môjho pohľadu významných zážitkov nepamätá (výlety, oslavy, dovolenky), ale zostávajú v nej pocity radosti alebo sklamania...
V babatkovom veku si nepamätáš veci ako spomienky, ale získavas podvedomie (sú moje pocity dôležité? Reagujú ľudia na môj plač? Mam dosť blízkosti? Atd)
od narodenia, ale iny typ pamate... ak babatku ukaze balon a potom ho schovas, pre neho napriklad zmizne... je to velmi kratkodoba pamat... postupne sa predlzuje. Realna pamat ako spomienky a pod je individualna, ja osobne som nemala este 2 roky co si pamatam nejake veci, nie vsetko...
ale pocity, emocie a pod zostavaju
Ak myslíš spomienky, tak vraj by to malo byť niekde okolo 3tieho roka
Niektore velmi vyznacne veci si deti pamataju zhruba od dvoch rokov, ale to musis byt nieco fakt vyznacne. Ja som az po rokoch (v dospelosti) zistila, ze som bola na jednom mieste, proste ked sme tam dosli, tak som vedela, ze som tam uz bola. Ked som sa na to pytala rodicov, tak som vtedy mala asi dva a pol roka. Ale pamatala som si len to miesto, co sa tam dialo vobec nie. A potom mam spomienky uz az od 3 rokov vyssie
Ja si pamätám asi tak od 5 rokov myslím ale ak myslíš nejaké hádky alebo zle veci ze sa jej stali, bitka, krik etc tak pamätať si nemusí ale ovplyvniť psychiku to môže