Od akého veku ste nechali deti doma bez dozoru?

lb1984
14. mar 2024

Ahojte otázka od kolkych rokov ste nechali detičky samé doma a ako ste postupovali aby si zvykli? Zaujíma ma odbehnutie napr na max nákup na hodinku, na postu atď.

lb1984
autor
14. mar 2024

nasa ma 6 chodí do 1 ročníka ZS, sama už bola ale max na 5-6 min kedy som zbehla do obchodu. Mobil vie ovládať TJ ma vlastný vie nám zavolať.... riešim to kvôli tomu ze potrebujem si urobiť nákup a mrnavej sa nechce tak prosí ci jej nezapnem rozprávku a mam ísť ze je rada sama len myslím ze ešte nevie co hovorí lebo sama nebola tak som na vazkach zasa obchod je do 10 min autom zavolať mi vie ale zasa stále je to 6 rokov síce bližšie k 7 ale aj tak....

cinky16
14. mar 2024

u kazdeho dietata je to individualne, mam 2 chlapcov, jeden 13 rocny, druhy 6 rocny, toho 6 rocneho som od 4 rokov mohla kludne ako pises nechat sameho, velmi mudry chlapcek, ale ten starsi, toho mam "strach" nechat doma este aj teraz sameho

pe_mi
14. mar 2024

@lb1984 ahoj,presne záleží na povahe, samostatnosti.
Ja staršieho ,teraz bude mať 10rokov, nechávam od 9rokov.vtedy mal hodinky na telefonovanie .teraz už od Vianoc mobil.
Chodím s mladšou na krúžok, aj na 2hod.alebo zbehneme na 20min s mladšou na nákup.
Syn sa doma nebojí a nevadí mu to.
Mladšia mala teraz 5rokov, nenechala by som ju doma ani s ním,ani samu.este je čas

ivanabat
14. mar 2024

Môj syn má 8 a max hodinku dá. Nachystám mu občerstvenie, pustím rozprávku a je to OK. Viac by som sa ešte bála, ale keď musím čosi vybaviť, tak dcéra ide so mnou a jemu keď sa nechce, zostane doma. Nie som s tým úplne stotožnená, ale som s nimi sama a niekedy nemám životnú energiu dohadovať sa, že musí ísť so mnou. Ale môj syn je taký špekulant a výmyselník, že dlhšie by som sa ozaj bála. Je to veľmi individuálne, dosť záleží aj od povahy dieťaťa.

stanulienkat
14. mar 2024

Od 5 rokov, ale max 20 min. Od prvej triedy aj hodinu. Od 9 aj 2-3 hod

gaborka28
14. mar 2024

mladší syn má 8 rokov, toho nechám zatiaľ samého doma max. len keď idem vyniesť smeti. celkovo je ešte stále taký "hravý" alebo neviem, ako by som to napísala - proste nedám ruku do ohňa za to, že by mu nejaká somarina nenapadla, kým by bol sám doma čo i len 15 min. 🙂 a ešte sa sám aj bojí, takže to nehrotíme. ale napr začal chodiť zo školy ku mne do práce sám, takže postupne na takej tej samostatnosti/zodpovednosti pracujeme.

u staršieho to je inak, on je celkovo taký rozumnejší (zatiaľ) na svoj vek, zodpovednejší. keď mal päť, párkrát som ho nechala doma samého na 10 min, čo som odbehla do malého obchodu na sídlisku. potom neskôr už aj 20 min, keď som potrebovala ísť do väčšej jednoty. keď mal 9 rokov, už som odbehla aj na hodinku niečo vybaviť, ak to bolo súrne. ale tiež sedeli pri telke alebo hrali hru na telefóne. teraz bude mať starší syn 11, po škole chodí rovno domov a v pohode vydrží sám aj dlhšie, max 3 hodiny sme zatiaľ dali. dva dni v týždni bráva aj mladšieho a zvládnu to spolu, kým prídem z práce. nie je to asi úplne ideálne, ale žiaľ, inak to nejde.

lenka2710
14. mar 2024

@lb1984 moju staršiu som kľudne od tých 6 rokov nechávala aj na tie dve hodky samu, mala som malé bábätko a chodievala som s nim veľakrát aj 3krat denne von, jej sa samozrejme nie vždy chcelo stále chodiť s nami, tak ostala doma!
Pred tým aj keď som potrebovala ísť na nákup, alebo na postu, tak tu polhodinu zvládla aj ako 4 ročná! Mladší bude mať 4 a toho by som určite samého doma nenechala ani náhodou 🙈 takže veľa záleží na konkrétnom dieťati

ibatanecnica
14. mar 2024

od 6 rokov, začala som vynášaním smetí, pár min. som pokecala so susedou, potom nákupom v obchode a neskôr, už keď mala 7-8 rokov som vybehla aj na záhradu na 2-3 hodiny. Od tretieho ročníka bývala sama doma, keď prišla zo školy. Nechodila už do družiny, tak bola už oťukaná. Ale zase nevymýšlala somariny, väčšinou si čítala alebo pozerala rozprávky.

vyrovnanaosoba
14. mar 2024

@lb1984 tak odbehnúť vyniesť smeti, či pozmývať spoločne priestory som nechala tiež tak 6 rokov asi.
Ale tak, že idem mimo do mesta, či na návštevu k niekomu, na nechty, kaderníčke, do fitka na hodinu som nechala až keď mal 11r. Už vedel zhodnotiť, komu môže otvoriť, že nemá manipulovať so sporákom, nemá otvárať okná, chodiť na balkón. Pre mňa hrôzostrašné predstavy, aj keď neviem aký zodpovedný môže byť, stále som zodpovedná ja. Neviem ci by som vysvetlila, že dieťa je samé doma a ja si nakupujem. Všade chodia so mnou. Starší sa aspoň pohýbe a mladšie unavia 😁

1bubino2
14. mar 2024

Moja má 9 rokov, ostala už aj 2 hodiny. Ale má mobil a aspoň raz jej cinknem, či je všetko v poriadku.

btus
14. mar 2024

od 6 rokov 2-3 hod ( bol covid a ja som musela ísť do práce, tak kým prišiel manžel z práce), teraz má 11 a cez prázdniny už býva sama. Ak sa jej chce, sadne na autobus a ide ku starkým. Navarené má, mobil tiež. Do školy chodí sama už 2 roky ( a to musí ísť autobusom, musí sama vstať na budík, vychystať sa) Zo školy chodí sama od 3 triedy.

jana_eyre_2
14. mar 2024

Prvý krát som myslim nechala keď mal prvý 7rokov a bol doma s bratom čo mal vtedy 3roky.. strednú dcéru som odprevadila na tréning.. chalani to zvládali uplne super, starší zodpovedne dával pozor a nebolo to dlho, asi 15minut.. ale teda keď som ho pochválila na MK zožala som veľkú kritiku čo vsetko sa mohlo stať.. svoje deti však poznám..

Úplne sami, myslím bez súrodencov bol najmladsi asi od 6tich rokov, to ale nechal manžel bez toho aby sa dohodol somnou.. starsi asi od 7-8r.. nikdy to vsak nebolo dlho..

na dlhšie boli vždy spolu všetci traja, čo považujem za výhodu, lebo ich poznám, spoliehajú sa na seba a rozmýšľajú lepšie keď sú všetci spolu.. cez leto takto namna cakavaju kým prídem z práce.. cez sk rok chodievajú sami spolu do školy aj zo školy.. najstarší od 4triedy, dcéra od 3triedy a najmladší od 1triedy..

ale teda teraz keď spomínam, tak dcéra 10 a syn 11 boli na dlhšie aj úplne sami..

elenka.k
14. mar 2024

@lb1984 tuším od 11 r. bola sama úplne, ale my bývame spolu so svokrovcami a maminu v meste kde bývame, takže tak.

fairyy
14. mar 2024

@lb1984 suhlasim s dievcatami zalezi od dietata... dcera tak od siestich zvladla byt sama doma hodinku dve, leniva bola ist do obchodu a kym sme boli v obchode pozerala rozpravky alebo si pustala hudbu a malovala....telefon mala pri sebe vzdy a volala aj 20x ani raz vsak, ze sa boji alebo nieco sa deje, vzdy iba - mamiii a kupte este aj ...😂
kamoska ma rovnako stareho syna ako ja dceru teda uz 10 rokov a nemoze ho nechat sameho, pretoze nikdy nevie co ten chlapec vymysli

maryetta
14. mar 2024

Ucim ich postupne. Napr ze ja idem na dvor a decka su dnu-napr kvoli chorobe ze musia ostat dnu.
Uz sa stalo aj ked boli mensi ze som odbehla napr na 10-15min aj mimo ze pre niekoho alebo na nakup na rychlo.
Uz ked su v skole resp to je uz taky vek ze snad na tu hodinu vedia vydrzat.

candii
14. mar 2024

Mám 6 ročného ale max pol hodinku. Keď napríklad je chorý a idem so starším do školy. Sám by dlhšie nedal. Starší má 8 rokov, má aj telefón. Ale tiež Max pol hodinu samého. Oni sa ešte po samom boja. Keď sú spolu tak 1 hodina v pohode

jaskolka
14. mar 2024

Ja ešte nemám také deti, aby som ich mohla nechať samy doma, no sestra má už pubertiacky,a co viem, tak cca od 7 rokov boli schopné ostať na hodinku samy. Postupne sa pridávalo, teraz má staršia 15, mladšia 12,a už sú samozrejme bez problémov doma aj celé poobedie samy, keď ma sestra poobednú smenu.

ivangeline
14. mar 2024

No moj najstarší bude mať 6..a samých len v najnutnejšom. Že zbehnem pod bránu alebo do obchodu čo je 10min… a aj to mini beriem so sebou. Do 3r.

januska12323
14. mar 2024

Nezávisí od veku ale od dieťaťa. Musí vedieť základy bezpečnosti - nikomu neotvárať, nezapínať sporák, vie kde je mobil a ako ho použiť v prípade núdze atď. Školopovinné dieťa by to mohlo zvládnuť.

zafir01
14. mar 2024

@lb1984 bývame na dedine . 6 ročný syn vydrží tie dve hodinky bez problémov . Keby musím si st nutne s najmladšou dcérou k dr a tam sa zdrzim ,viem ,že vydrží aj celý deň ,keď mu nachystám jesť a pod . Starší má 12 tiež v tom veku vydržal ,bol samostatný . Teraz je vo veku ,kedy by si nevšimol ,že sme preč aj cez noc. Chodí sám busom do mesta na tréningy , vie si uvariť rôzne jedlá , vie ísť na nákup bez požiadania a nakúpiť niečo ,čo si doma všimol ,že mi chýba ( naposledy prišiel a doniesol po ceste zo školy zemiakový škrob,lebo ide do jedného receptu ,ktorý vyguglil a chcel ho somnou variť )

Zároveň poznám jeho kamarátov niektorých ,a rodičia ich nenechávajú dona samých ani pol hodinu .a ani to či nepúšťajú autobusom medzi obcami . Je to rôzne .

Ešte doplním . Som sama .muž na tyzdnovkach . Keď som šla 5 km do školy na rodičovské združenie ,tak 12 ročný na 2 hodiny bez problémov stráži 2 ročnú . Dokonca ju vedel aj prebaliť , teraz sa už pyta. Nerobil to pravidelne ,ale sám sa mi často aj ponúkol ,keď som chcela odbehnúť do obchodu ,alebo do školky pre stredného syna . A potešilo ma to a aj mi to pomohlo

btus
14. mar 2024

@januska12323 tak napr. naša si sama zapnúť sporák. Má 11. My sme doma mali plynovú bombu na varenie a nikdy sme dom nevyhodili do vzduchu. Je to len o tom, ako dieťa naučíte. A áno, nesmie nikomu otvárať a má sa tváriť, že nikto nie je doma. 🙂

btus
14. mar 2024

@zafir01 myslím si, že deti na dedine sú samostatnejšie ako tie v meste. My bývame na lazoch. 🙂

zafir01
14. mar 2024

@btus no .. keď porovnám množstvo dubových kamarátov z dediny a niektoré deti z mesta ( okresné mesto ,nič veľké ) . Tak myslím ,že je to jedno . Teda aspoň v daňovom okolí ,on je jediný z jeho kamošov ,ktorý má taký slobodu ,a zároveň moju dôveru a zodpovednosť . Lebo ho vychovávame v Tom ,že si slobodou idu ruka v ruke povinnosti a zodpovednosť . Keď vidím ,ako jeho spolužiaci fajčili v dedine na zastávke ( môj odmietol, čo netvrdím ,že si raz nedá ) , a potom pre nich šli autami ich rodičia ,lebo sa o nich báli .... Bojím sa ja ,aká generácia nám tu vyrastie .

bluka2
14. mar 2024

Od 5 rokov a byvame v meste :D Na par minut kludne to bolo uz aj skor

mimikarol
14. mar 2024

Moja bola prvý x sama keď mala 8, možno na 10-15 minút. Viac x nechcela, boji sa. Aj to som sa čudovala že zostala sama.

lemra
14. mar 2024

@lb1984 dcéra je od druhého ročníka ZŠ sama hodinku doma. Príde školským bušom a čaká pokým sa vrátim z roboty. Bývame na dedine a vie že ak by sa dačo dialo môže ísť k susedom. Väčšinou si spraví úlohy alebo ma u nás už kamarátky na dvore.

mamickalisticka
14. mar 2024

@lb1984 náš má 5 a včera sa zrovna stalo, že musel ostať 30min sám doma. Pustili sme mu playko Spongebob hru a vyrazili sme. Zvládol to. Je veľmi rozumný a šikovný. Ale voláme na mobil, či je okej (nie jeho, ale taky domáci) .. veľmi som naňho hrdá. Podľa mňa je dôležité skúšať toto, na pár minút, keď dieťaťu už rodič naplno dôveruje a vie že to zvládne. Samostatnosť je veľká forma rastu.