Od akého veku bavia dieťa knihy?

luthien118
15. apr 2023

Maminky, od akeho veku Vase babatko bavilo citanie z knihy? Citam mu rozpravky, jednoduche, len par viet na stranu + velky obrazok, ale nebavia ho a place po par stranach. Ma 6 mesiacov.

petamich
15. apr 2023

nas bude mat 2 roky a citanie knihy ho nebavi - teda, ked mu ja chcem citat, sameho ho knihy velmi bavia (listuje, ukazujeme si auta, zvieratka...)

mimi3008
15. apr 2023

@luthien118 Pdla mna je to este skoro. Na taky vek su vhodne skor take latkove alebo gumene knizky napr. so zvieratkami a ty mozes slovne opisat, ze napr. Aha, tam je havko - hau hau a hra sa s loptickou. Za nim bezi macicka - mnau mnau a pod...co si moze samo chytat, obracat, mozno aj trocha pozuzlat.

enoula
15. apr 2023

Na začiatok su super minipedie od svojtky, o farme, lese, stroje, maju toho strasne vela a su pohyblivé, potom rôzne hmatove, zvukove, take prve "pribehy" az kolo roka.. o krtkovi, ham ham, stratene sovica.. ale vydrz bola asi 2min 🙈😃 a take, ze aj necha teba listovat a citat cca 5min asi az po 2r prislo

sajmonka_1216
15. apr 2023

@luthien118 ja som mojej ukazovala od narodenia stále niečo a aj som citala, aj keď nerozumela.. ale pozerala stále a vždy ju to bavilo..
teraz ma 11 mesiacov a miluje knižky.. ma ich v sufliku a stále si ich vytiahne a dokáže pri nich vysediet aj polhodinu a sama si v nich listuje a prezerá… keď som pri nej tak mi vždy nejakú pchá do ruky a čítame dookola aj 10x..
ale ju skôr bavia zvieratkove knihy, kde napodobnujem zvieratá… nejak extra dlhé čítanie nerobíme.. ma rada keď jej pomenuvam čo je na obrázku alebo potom tie zvuky keď robím

mayast
15. apr 2023

@luthien118 čítanie textu v tomto veku je pre dieťa nezaujímavé. Odporúčam začať od 8mesiaca. Ukazovanie obrázkov, spievanie pesničiek ich vymýšľanie podla obrázkov, ukazovanie kde je oko, ústa, hľadanie predmetov... Syn obsedel aj pol hodinu počúvať čítať len on to má doteraz a uz ma skoro 7r. Čiže záleží aj podľa dieťaťa. Samozrejme aj teraz môže mať na dosah leporela, textilné knižky, dotykové knižky (niekedy aj v Lidl mali tieto jednoduché knihy velmi dobre spravené), ktoré si počas dňa samo dieťa vezme do rúk. 🙂

annm81
15. apr 2023

Moja mladšia teraz v roku a pol vydrží počúvať zhruba pol hodinu v kuse, predškolák zvládne aj 2-4 hodiny a niekoľkostostranové knihy. Dôvod asi je, že knihy sú u nás všade a vidia čítať rodičov, starých rodičov aj ostatných členov rodiny. Takže myslím, že majú veľmi pozitívny vzťah ku knihám. Napriek tomu pri oboch deťoch až zhruba medzi pol a trištvrť rokom prišiel prvý záujem o knihy a nebolo to príliš o čítaní, skôr len listovanie a ukazovanie obrázkov. Krátke príbehy prišli až po roku, roku a pol. Myslím, že ešte máš čas, knihy dieťaťu ponúkaj, ale príliš sa neznepokujuj tým, že ich zatiaľ odmieta.

ivangeline
15. apr 2023

Od cca roka a obrazkove. Na citanie az 2r.

kiki68
15. apr 2023

@luthien118 nasho od 3 mesiacov, od 6 to uz mal dost knizky v oblube a dokazal dlho pozerat obrazky a hlavne tie, co mali melodie to islo dokolecka. Take tie edicie Mozart, Beethoven z Lidl a Hofer boli top. Teraz uz ma rozne tie knizky na vytahovanie obrazkov a pozornost. Ale uz ma cez 2,5 roka. Cize nas urcite bude knihomol, aj sam si berie od maleho babatka kazdy den knizky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavomira236
15. apr 2023

@luthien118 od 2 rokov cca dovtedy ich knihy nezaujimali..potom sme to dohnali..
Syn uz ako 5rocny cital knihy sam ale aj pocuval..

slavomira236
15. apr 2023

@luthien118 pol rocne dieta urcite knihy nezaujmu teda citanie knih..skor do ruky latkovu gumenu aj to skor na zuzlanie v ustach..

zuzkapap
15. apr 2023

Moja 16m miluje knihy, ale skôr len také interaktívne a potom obrázkové kde jej vysvetľujem čo je čo 😊 cca od roka ju začali zaujímať.. kym bola babatko tak do pol roka bavila ju len jedna kniha taká čiernobiela (kontrastna)

zorkahorka
15. apr 2023

Myslim,ze moje deti mali cosi pred 1 rokom,ked vnimali obrazky a ucila dom ich zvieratka a ich zvuky.
Polrocak je este mic maly

svokrinjazykmonika
15. apr 2023

@luthien118 moja 6 mesačná už fičí na knihách. Od kedy začala mávať bdelé okná tak som jej ukazovala knižky, najprv len také mäkké a šuštivé na žužlanie, potom také kontrastné, farebné, to sa jej páčilo hneď. A teraz už jej čítam veršované rozprávky viac krát denne. Už ich viem aj naspamäť dosť 🙈