Ahojte, troška som zúfalá a bezradná. 2-3 dni dozadu u nás asi nastalo dvojročne obdobie vzdoru. Malý je úplne ako vymenený. Išli sme ku svokrovcom na Vianoce, trikrát som s ním musela ísť dole a preist sa s autom lebo taký cirkus spravil že nič iné som s ním nevedela. Včera u mojich rodičov tak isto. dovtedy cirkusová a reval na zemi kým som s ním nešla von. Prešli sme sa, ukľudnil sa a s úsmevom išiel naspäť. Pekne sa na papal hral sa do večera kým sme nešli domov. Dneska som s ním išla ku rodičom pre nejaké veci, hral sa ale zaseklo sa mu auto, nahneval sa a zase ako vymeneny. Hodil sa o zem, začal cirkus snažila som sa ho ukľudniť byť aj ja kľudná hoci v tej situácii som už bola taká zúfalá, uz aj mne bolo do placu…ale nič nepomohlo plakal kým sme neodisli. Baby máte to aj vy niektoré doma? Ako reagovať v týchto situáciách? Doteraz bol ako anjelik, nehovorím že nevyvadzal alebo nemal sem tam zlé chvíle ale teraz je úplne ako vymenený.
@nanka888 Jasnee, u nas to prichadza v takych obdobiach. Mame niekolko tyzdnov klud a potom BUM zacne obdobie, ked ideme z najblizsieho obchodu domov peso dve hodiny lebo on nechce ist domov a on chyta amoky zlosti, zufalstva a vzdoru, s ktorymi sa jednoducho nevie popasovat. 🥴
Treba velku davku trpezlivosti, snazit sa dodrziavat nastavene hranice a nepovolovat napriek vzdoru a samozrejme je dolezite mu davat najavo, ze ho lubime aj ked si nevie s jeho hnevom este poradit sam.
No a velmi casto pomaha aj odvodenie pozornosti, aspon teda u nas 😁.
Teoria je ale jednoduchsia, ako samotna prax...Drzim palce 🤞😉!
@nanka888 uf, doteraz mam v zivej pamati. Maly mal presne 2roky a 2 tyzdne a tiez som mala pocit, ze mi ho zrazu vymenili. Na otazku susedy, ako sa mam, som sa zakazdym len rozplakala.. A to sa malo druhe babo narodit o 3 mesiace. Treba nervy zo zeleza, vela veci jednym uchom dnu a druhym von- co sa tyka dietata, ale aj okolia, lebo pre okolie budes matka, co ma vychovu na haku, ale ty budes vediet, ze to je survival mode. A samozrejme, klasika, to prejde. U nas este nepreslo, a to je plus dalsie 2 roky😭🤪
Môj ma síce 3 roky, ale teda tiež mame fázy kedy takéto obdobie príde a potom zasa odíde... Ú nás funguje iba jedna vec... Keď ho chytí amok revu, alebo vzdoru a reve, snažíme sa vysvetľovať... Ak nepomáha nechám ho tak a on sa ukludni sám. Potom zrazu príde a sa polúbime 😊 teraz dokonca príde a povie maminka prepáč už to nebudem robiť alebo už taký nebudem 🥰 vonku nám to spravil pár krát, tam toho moc človek nevymysli, len vysvetľovať ako sa len dá a pevne nervy... A raz chytil taky amok v obi že som ho vzala pod pazuchu dala do auta, sadla som si tam sním a čakala kým ho to prejde lebo nič nepomáhalo a po chvíľke prestal 😊 na každé dieťa platí dačo iné 😁
Moja mala 2 roky, keď som u nej taký amok zažila. To som ju však prestala dojčiť, ona nevedela zaspat, bola preunavena. Čiže unava, hlad sú dva veľké faktory, ktoré to zhorsuju.
Inak treba zostat pokojný. Netreba ani vysvetľovať. Mozes byt i ticho, načúvať mu, potvrdiť jeho pocity a to, o co jemu ide, dať empatiu. Napr. áno, rozumiem, auto sa pokazilo a ty si z toho nešťastný. A to zopakovať i pár krát.
Keď sa upokojí, vtedy môžeš vysvetliť, vtedy to ma zmysel, lebo ma opat zapojené centra mozgu, ktorými je to schopný vôbec chápať. Aj to tak od 2,5 roka.
Na okolie reagovat: Ďakujem za pomoc. Mame to pod kontrolou. Je to v poriadku, poradíme si. Zvládneme to samy.
@nanka888 moja tiez mala kratko po 2rokoch a prvykrat mi taky cirkus v kniznici spravila.(Tety ju tam poznali ako anjela chodili sme tam caso aj 4krat mesacne od babetka . Vtedy len pozerali co s nou je) Nechcela ist prec obliekat sa hadzala sa po zemi nejak som ju narvla do kociara bez bundy bez ciapky vonku minus celu cestu chcela z kociara vyskocit revala na cele mesto. Kazdy cumel no nezabudnem na to do konca zivota
Mame to isté. Nádych, výdych, rátať do 100, snažiť sa vysvetľovať ale nastaviť hranice. Dáme to 💪🤣