Mamky pomozte. Tie ktore ste prezili obdobie vzdoru dajte prosim navod ako na to lebo my sme uz total v prdeli. Zvazujem navstevu psychologa aby nam poradil ako na syna. Ma 26 mesiacov niektore dni su v pohode ine zase akoby ho vymenili. Ked sa snazime mu pekne vysvetlit ze je to zle ze sa to nerobi ze to nemoze robit tak nas total ignoruje ako keby sme nic nepovedali. Manzela dokonca aj bije. Ked sa mu snazim pekne vysvetlit ako keby som nic nepovedala ani nereaguje na meno... proste nic nedokazem uputat jeho pozornost az ked skriknem vtedy uz spozornie. Uz mi je blbe po nom kricat bitka nepomaha dostal aj po ruke ked s niecim hodil aj po riti ked uz nezaberal ani krik.
@elizabet173 muz mu povie ze to nema robit ked sa to opakuje tak mu chyti ruku a doraznejsie to povie nasledne ho zavedie do izby a zatvori dvere. Lenze on o minutu vyjde von s usmevom ako keby nic
@adriana1204 takto ti neporadíme. Chod za psychologickou detskou a pohovor si o konkrétnych situáciách. Ale ta, ktora ti povie, ze ak ta dieta bije mas ho objať a dat mu lasku, tak treba ist za inou. 😉
@betulinka1 ved to ze co clanok to hluposti o trpezlivosti a pokojne riesenia lenze ono to nejde po dobrom. Tento stav u nas trva uz 2 mesiace vkuse
@adriana1204 kľudne môže mať aspergera. U nás bol podobný priebeh . Tiež som si najprv namyslala že je to obdobie vzdoru ale bohužiaľ je to dg Aspergerov syndrom
@adriana1204 ...aky zmysel ma posielat do izby ked odtial o minutu moze vyjst? Vie,preco tam ma ist? Vie,ze sa ma ospravedlnit a uvedomit alebo ho len bezcielne a bez hocijakeho trestacieho efektu posielate?
@doriiis ako prepacte nebudem ho tam zamykat ma 2 roky nepotrebujem mu urobit traumu.... otvori si dvere sam je tam minutu inokedy dlhsie. Netrvdim ze je to rovnako stale. On este nerozprava zatial opakuje slova. Vidno ze sa zamysla ked mu vysvetlujeme ze robi nieco zle
@doriiis k tomu som zabudla dodat ze mu vysli obidve spodne 5ky naraz a teraz idu zrejme horne
@adriana1204 ...a potom aky ma zmysel taky trest?
@adriana1204 aj my zavierame do izby, ale drzime klucku. Inak by si otvoril a nemalo by to efekt. Ma byt zavrety tolko minut kolko ma rokov. Cize ak ma dva roky 2 min. Zavierame ho ked nam.skace po hlave ( doslova) povieme mu neskac aj 5 x a on si aj tak skoci a just pritom niekoho buchne. Ked vecer vystraja tak mu poviem ze bude spat na zahrade. Teraz poslucha ale bolo par x co som ho vyniesla na zahradu aby si uvedomil ze to myslim vazne (nie nespal na zahrade). niekedy šváca s (svihadlom, alebo co kolvek najde) svoje okolie a najradsej starsiu sestru vtedy ho par krat upozornime aby to nerobil, ak nepomaha vezmeme vec a ak ani to nie tak ide za dvere. Tam sa ukludni a ked slubi ze bude posluchat ta moze vyjst. Este ak bucho sestru musi sa ospravedlnit. Ma teraz 3 r.
Takze objav coho sa boji a pouzi to. Nie je pekne strasit deti ale ani nie je pekne ked ti skacu po hlave (nas nema problem skakat po gauci s dopadom na mna alebo sestru alebo mm.) A to vie ze skakat nema. Vie ze švacat nema...
@matana2 jemu tazko vysvetlovat ked nerozumie tomu co ja chcem neda si povedat. Ja keby som ho vyniesla vonku na zahradu boseho on by sa zacal hrat proste to ma v pazi na neho nic neplati. Dnes 3x utiekol von a este si myslel ze ho nahanam v ramci hry. Vsetky hracky zhabane zakazane rozpravky jeho sa neda vydierat ani sladkym lebo to ani neoblubuje. Nicoho sa neboji ostane sam v kupelke po tme a jemu to je jedno. Proste navsteva psuchologa to isti
Ja v nom vidim samu seba 4x horsiu povahu. Strasne tvrdohlavy
@adriana1204 jaaaj tak dva mesiace to nie je take zle. Ja som sa isla poradit, lebo maly mi stale utekal na cestu. Ze ako na to. Tak mi pekne poradila a za dva tyzdne trénovania sme mali po utekani.
@doriiis vy ked chcete traumatizovat decko tak svoje kludne dajte pod zamok ja to neurobim... moze sa stat cokolvek ze od zlosti na seba prevrati skrinku napr alebo stolik a mozte si to vycitat do konca zivota "dakujem" za "radu"
Moja 2,5ročná robí zle mačke. Stále jej vysvetľujem, už asi od dvoch rokov, že to nesmie, že zvieratká sa nebijú, že ich to bolí, nevedia sa brániť atď atď. Pred pár dňami zase išla s niečím naháňať mačku tak som jej to opäť vysvetľovala a ona sa zarazila, opýtala sa ma "hmm a ani koníkov nemôžem biť" ?😅🙈 Povedala som, že nie, žiadne zviera. A vtedy jej to normálne docvaklo. Úplne prestala v tej chvíli, nerobila si z toho srandu a neprovokovala ďalej a odvtedy mu nič zlé neurobila. Tým chcem len povedať, že vysvetľovanie pomáha, ale dieťa musí dozrieť aby to pochopilo. PS: dieťa by som nikdy nedokázala zavrieť samé v izbe ani podobné "tresty". Samozrejme, že keď aj mne rupnú nervy a naziapem, ale niekedy sa inak nedá 🤷
@adriana1204 ak mu idu zuby tak potom mizno tam je problem...mozno jeden dem je to ok...druhy ho to moze boliet a len takto prejavu svoju nepohodu....a zvlast ked nehovori....mala som tak syna.u nas pomohlo prave to spominane objatie.vysvetlenie toho preco sa to nerobi az ked sa vyjedoval a ukludnil sa v objati....ak chces psychologicku navstivila by som, ale byt na tvojom mieste obzeram sa po logopedicke kvoli reci a necakala do 3-4rokov napriklad(ak som teda dobre postrehla ze syn nerozprava).dieta ktr nevie vyjadrit svoje pocity slovne je dost casto frustrovane a prave jedovanim, hadzanim si to vybija....mne pomohla velmu vela nevychova a kniha ako prezit rodicovstvo...ked som po skusani metod odtialro sa konecne dostala k psychologicke dokonca ma pochvalila ze to co robim a osvojila som si oni radia rodicom.po 3mesiacoch je u nas uplna pohoda dieta ako vymene.
Takze ano aj objatie moze mat velku silu.
@adriana1204 ...zbytocne sa rozculujes ma mna.A zbytocne viest s tebou debatu,ked nechapes zakladne veci vo vychove.Pekny vecer
@adriana1204 už ti bola poradena napríklad ta stolička. Proste trest musí byt niečo čo sa mu nepáči. Ak v tej izbe musí ostať za trest dve minúty, môžeš kľudne nechať otvorené ale vyjsť nemôže. Nastav kludne aj časovač. Vždy keď vyjde tak ho tam zanes naspat. Prvých par krát aj stokrát ak treba kým nepochopí, že to myslíš vážne. Je to zaberak pre všetkých, ale ak ta nezlomi, bude ti už potom stačiť len sa spýtať, či chce ísť za trest do izby. Môžeš skúsiť aj rátať do 3 a až potom ho tam dat, aby mal šancu napraviť správanie, kým dôjde ku trestu. Skus nekricat a byt v kľude (mne pomáhalo sa za tými dverami vydychat 😅)
@doriiis vam zrejme unikol pojem bezpecnost tiez skoda debaty...
@maximko25 davam mu cas krasne vsetko opakuje, dnes bol ako med skor to budu tie zuby. Radili sme sa v specialnom pedagogickom centre je uplne v poriadku akurat ze ho vyrusujeme pri praci ktoru berie uplne vazne (hrani sa) ked od neho nieco chcem prave ked ma inu "pracu". Ale je uplne v poriadku ziaden syndrom nema... 🥴 2.augusta mal dva roky cize este je v tej norme kedy moze len opakovat je sikovnejsi v inych veciach aj to som sa pytala. Vyvoj je u kazdeho iny treba cas lebo on to skusa kazdy den viac a viac nove slovicka dnes zvladol krasne povedat leguan 😀
@doriiis najlepsie je ked si niekto pyta radu a vacsina odpovie tak ako sa autorovi nepaci a po tom sa zduvaju a v dalsich komentoch ospravedlnuju svoj prvy prispevok (v nom sa to so synom neda vydrzat a v poslednom subto urcite stolicky a vsetko chape😀
@pipistrel13 .....ano zuby,potom to bude 1.,2.,3.,50., obdobie vzdoru,skola,skolka,spln a zla konstelacia hviezd.Nech sa trapi autorka kludne dalej,aspon si moze kazdy vecer v dni ked sa to bude dat vydrzat spravit ciarku.
@doriiis 👏😂