Nočné pomočovanie počas odplienkovania

maminka2013
18. júl 2016

Prosím Vás, neviete mi poradiť ako postupovať odplienkovaní počas spánku? Malý /3r. bude mať v septembri/, po prevzatí prijatia do MŠ mi sám od seba povedal, že už nechce plienku na spinkanie, lebo chce ísť do škôlky a on je už na plienočku veliký.. na moje prekvapenie ju zahodil večer pred spaním, že on chce chodiť do škôlky /pripravovali sme ho na fakt, že keď mu príde papierik zo škôlky, bude do nej chodiť s deťmi po prázdninách, bude sa tam hrať, kým bude mamina s tatinom pracovať, ale musíme ešte vyriešiť plienočky, pretože deti v škôlke na spinkanie už plienočky nemajú../. Bol a je tak motivovaný, že sme sa tešili všetci.. problém je v tom, že reálne tu plienku absolútne nemá a návrat ku nim zamieta, avšak celú noc ku nemu chodím a dávam ho na šerblík, keďže sám sa nevypýta, pociká sa i 3x a spať v pocikanom mu absolútne nevadí - preberie sa iba na to, že ho prezliekam, nie na to, že je mokrý - to by spal i do rána taký.. ☹ 😠 spánok má strašne tvrdý.. trvá to už skoro 3.týždeň a nič sa nemení.. mali ste niektorá tento problém. keď ho idem dať v noci na šerblík, preberie sa, že jemu sa nechce a zatne sa a nesadne si naň, avšak o pol hodinu je komplet mokrý.. nemôžem povedať, že to je vždy - stane sa, že sa i vyciká.. ale o 3 hod je znovu pocikaný. vodu večer obmedzujeme asi na 2 glgy po jedle.. cez deň počas spánku vydrží nepocikať sa úplne v pohode aj 3 hodiny... plienku cez deň nemáme od 2 rokov. Ďakujem za každú radu 🙂

liz_lemon
18. júl 2016

@maminka2013 zial, zle si ho motivovala, plienku na noc maju aj starsie deti (niekedy aj 5-rocne), signal, ze dieta nepotrebuje plienku cez noc, je sucha plienka viackrat po sebe
skus ho presvedcit, ze plienku na noc nech si este da, ale cez den ju nepotrebuje

katulienkax
18. júl 2016

Ale veď to ze ide do skolky neznamená ze v noci sa nemôže pocikat. Naša mala až do 4 rokov na noc, kľudne na noc este dávajte.

maminka2013
autor
18. júl 2016

@liz_lemon premýšľam nad tým i ja, že ho presvedčím, že ešte plienočku treba.. ide o to, že sme ho hlavne chceli motivovať na škôlku, aby bol na ňu pripravený.. prijatie som si bola s ním prevziať a tam videl deti hrať sa a tak.. dlho sme sa o tom rozprávali, že i on bude medzi nimi - nechcel totiž odísť z tade, tak som mu vysvetľovala, že ešte musí počkať, čo nás čaká ešte medzitým, čo treba kúpiť, a medzi všetkým padla reč i na plienku.. a tým to vlastne asi všetko začalo.. naozaj mám pocit, že bude to pre nás lepšie plienku bohužiaľ ešte mať.. i keď mi je to ľúto..

althejka
18. júl 2016

Suhlasim, nocne pomocovanie a aj to ze ho kazdu chvilku budis na cikanie, zbytocna panika. Ani dospelaci nechodia v noci opakovane na malu. Deti na to maju do 5 rokov narok🙂

marcelatje
18. júl 2016

@liz_lemon k tej suchej plienke v noci.....moja dcerka mi uz nejaky cas hovorila ze plienku na noc nechce ale prave vdaka rozsirenemu nazoru o suchej plienke som jej ju stale davala pretoze rano mala vzdy riadne nacikane. Vobec som ju nepocuvala......az ked som odisla do porodnice presvedcila svojho otca, ten jej plienku nedal a ona sa sice pocikala ale bolo to o siestej rano a jediny krat. Odvtedy uplne bez problemov......
@maminka2013 na niektore veci musia deti jednoducho dorast a nepomoze tomu ani "papierik zo skolky" moze ist o hormonalny problem. Da sa riesit aj medikamentozne ale k tomu sa pristupuje az okolo piateho roku. Dovtedy sa caka kym sa hormon nezacne tvorit sam.

matyuska
18. júl 2016

Mozno sa to bude zdat , ze je to uplne odveci.Ale nechrape Vam v noci? Nocne pomocovanie, hlavne u starsich deti MOZE byt sposobene zvecsenou mandlou.To bol aj nas pripad...a vobec ma to nenapadlo, ze to moze spolu suvisiet.Ale ak je v poriadku, tak samozrejme az do piatich rokov sa to u deti neriesi.

petra3312
18. júl 2016

@maminka2013 moja dcerka mala este tiez dost dlho plienku na noc potom, co uz cez den davno plienky nenosila. Viem presne o com hovoris, ked pises, ze v noci za nim chodis a on na nocniku nic neurobi. Tak som sa snazila aj ja odnaucit v noci od plienky, ale ja som musela vyckat, kym sa budit zacne sama. Lebo ked som ju prisla zobudit ja, tak mala spustila kriky, nevycikala sa aj tak a potom kolkokrat este dlho plakala a tazko sa jej znova usinalo. No ale ako ho mas naspat motivovat na plienku, to teda neviem. Ozaj mu nedavas pred spanim privela pit? Lebo trojrocne dieta ked sa aj pocika v noci, je uplne ok, ale ked pises, ze sa pocika aj 3x za noc, to uz sa mi zda moc, nie?

siska53
18. júl 2016

@maminka2013 vsak to staci,ze poobede sa nepomoci. V skolke bude spat poobede,nie v noci.

A keby sa aj stala nehoda,tak co? Maleho kamos sa pocikaval aj v skolke do vyse 4 rokov.
A moja potvorka sa zas na peotest ppcikavala v skolke naschval,neskor to uz boli naozaj len nehody,nie naschvaly,nebola jedina a dokonca mavali aj kakacie nehody (aj nasa mala dve).

Nie kazde dieta je ako nas maly,ze v jedno rano total plna plienka a vecer -ja plienku nechcem a plienky odvtedy suche ( ok-mal nehody,ale az o par mesiacov -reakcia na stres zo skolky-2x,choroba - 2x a raz sme ho zabudli dat vycikat-to boli vsetko). Zrusil si ich,ked mal 3roky a 3mesiace.

Takze klud. Ako chapem-to prezliekanie-nasa mladsia sa viac pocikava v noci ako on a zo zaciatku to bolo horsie,tiez sa nezobudila a prali sme. Doteraz davam nepremokavu plachu pre istotu (okrem noci,ked schne na balkone).
Ale ona sa zvacsa zobudi -zacne plakat a to je znak,ze jej treba cikat.
Neboj,u tvojho je vsetko ok. Do skolky moze v pohode ist.

michaelkanr
18. júl 2016

Neboj sa, motivovala si ho uplne spravne-mam to odkonzultovane s detskou psychologickou.
Cez den nech je bez plienky a na noc mu davaj, ocividne este nie je na to zrely, ani nie psychicky, skor fyzicky. Nie je to hanba, vyrastie z toho.

siska53
18. júl 2016

@althejka a ako ktori-ja dakedy chodim aj 2-3x za noc...:/

maminka2013
autor
18. júl 2016

@petra3312 no práve, že vodu sme tak zredukovali na večer, že mi je tiež niekedy divné, že sa toľko pociká.. mal i noci, kedy sa vycikal raz do šerblíku a potom do rána vydržal, ale niekedy je to akoby vypil liter vody a pritom nič.. nerozumiem tomu.. hlavne ma hnevá, že s aani nezobudí na to, že je pocikaný.. a motivovať naspäť to neviem.. skôr asi tak, že keď zaspí, tak mu ju pospiačky jednoducho dám.. netuším...

@matyuska fuha... to by ma vôbec nenapadlo.. no musím povedať, že nechrápe vôbec..

althejka
18. júl 2016

@siska53 waw😄

maminka2013
autor
18. júl 2016

asi máte všetky pravdu.. skúsime ešte chvíľu počkať.. uvidíme kedy príde tá naozaj správna chvíľa... i keď mi je to ľúto, lebo som verila, že to naozaj bude fajn, keď si to tak sám povedal... práveže som ho do ničoho nenútila, ani som to ešte nemala osobne v pláne hneď riešiť na noc.. veď stačí, že vydrží cez deň.. no čo už.. budeme musieť ešte chvíľu počkať..

seahorse27
18. júl 2016

Do 3 rokov plienka na noc je ok. U nas to islo s dcérkou akosi prirodzene a na noc som jej prestala davat plienku az vtedy, ked rano mala viac krat po sebe suchu plienku - to bol signal, ze je uz na to zrela. Bolo to az niekedy tesne pred 3. narodeninami. Vy ste podla mna vo faze, kedy na to este nie je pripraveny...niekedy naozaj nestaci, ze dietatko sa rozhodne, ze nechce plienku, potrebuje mu na to dozriet nervova sustava. Zial, nijako to nevie volou ovladat...chce to cas. A podstatne je, ze sa nepocika pocas poobedného spanku....a aj keby sa mu to obcas stalo, v skolke s tym rataju 😉

monikaparson
18. júl 2016

Neviem to úplne posúdiť, keďže my sme dávali na nočník od cca. 8 týždňov, ale teda asi posledný mesiac je v noci bez plienky (má 2 roky) a zrovna včera som tam nestihla dobehnúť, keď na mňa volala a muž spal tvrdlo a prečúrala chúďa komplet celú závesnú kolísku. Už sa to nestalo hádam ten mesiac. Sama si vždy tú plienku pýta a teraz toto, zostala som dosť v šoku, chúďa plakala, celá bola mokrá, do toho ju prezliekať, no mala som, čo robiť, aby zasa zaspala. Určite je možné mu vysvetliť, aby si tú plienku dal, lebo sa pocikáva. Skúsiť mu to povedať na rovinu a uvidíš, čo sa stane. 😉

timea7
19. júl 2016

@maminka2013 skús mu vysvetliť, že v škôlke deti v noci nespinkajú, iba chvíľu cez deň a to už má super natrénované, lebo cez deň plienku nepotrebuje. Ale v noci ju kľudne ešte môže mať, aby sa pokojne vyspal, že deti majú v noci plienku aj do päť rokov, aby nemali ráno mokrú postieľku. Spomeň nejakých známych, kamarátov, ktorí tiež majú ešte v noci plienku, povedz mu, že aj ty si mala, keď si bola taká malá, ako on. Nemá zmysel ho v noci budiť, chváľ ho za to, že sa cez deň pýta, ale skús ho na tú plienku v noci ešte ukecať.

lienka2407
19. júl 2016

Moj malicky mal zaciatkom maja dva roky a od polovice maja chodi pekne na nocnik a uz par dni aj vonku nema plienku iba v noci no pije este vela mlieka v noci tak tipujem ze este nejaky cas ju bude v noci mat

lauricka
19. júl 2016

@maminka2013 Takze problem je v tom, ze maly nechce plienku na noc, ale v noci sa pocikava. Skolka je OK, kedze cez den plienky nema a cez denny spanok sa zvlada nepocikat. Lenze nocne odplienkovanie je ine, nez denne, dieta do toho musi dozriet, to sa takmer neda naucit skor. Vas syn je este na to proste maly. Evidentne potrebuje cas. To pride, len asi nie teraz. Mnohe deti maju plienky na noc podstatne dlhsie, nez ich potrebovali cez den. Takze asi sa s nim skusit dohodnut, ze sa zacne budit rano so suchou plienkou alebo sa prestane pocikavat v noci, moze si dat dolu plienku aj na noc. Pripadne mu ju dajte po zaspati vecer, ked to nebude moc vnimat....nieco treba vymysliet, inak sa moze stat, ze este dlho budete v noci prezliekat.

lauricka
19. júl 2016

@seahorse27 Plienka na noc je OK podstatne dlhsie, nez do 3 rokov.

lauricka
19. júl 2016

@maminka2013 pisete, ze si sam tak povedal. Len problem je v tom, ze v noci sam seba este nevie ovladat, lebo este nedozrel.

jaruskatt
19. júl 2016

aj náš malý mal teraz 3 roky. Od 2 nenosí cez deň plienku. Ale v noci stále. Nezobudí sa ani keď sa mu chce cikať a ani keď je komplet mokrý...spí ďalej. :-/ Takže len čakáme kedy mu to začne vadiť

salamistka
19. júl 2016

moja dcéra cez deň nemala plienku a v noci ostala vždy suchá, tak som jej ju prestala dávať a vtedy sa vždy pocikala...usúdila som, že sa v noci odkryje a jej jej zima, tak sa pociká, plienka ju proste hriala a bolo lepšie, že som jej ju proste nechala naďalej, aj do 3 rokov

sam2
19. júl 2016

Pokojne ho presvedc ze na noc moze mat plienocku. Moj maly nemal plienku cez den od 1 roku. Na poobededne spanie od 2 a nocnej sme sa zbavili asi pred 2m. V auguste bude mat tri. Ale ja som tu nocnu neriesila. Proste som si vsimla ze tyzden davam suchu plienku dolu, tak sme ju prestali davat. Pocikal sa asi 2x.
Takze pokoj. Mysľim si ze dieta ked bude zrele, proste vydrzi aj celu noc 😊😉 a to ze ide do skolky nic neznamena. V noci je predsa doma ☺️

seahorse27
19. júl 2016

@lauricka myslela som to tak, ze väčšina deti sa od plienky na noc oduci do 3 rokov. Výnimočne to niektorým trvá dlhšie. Širšia norma je myslím 5 rokov, ale to uz sa mne osobne zdá moc....uz po 4. roku by som asi začala riešiť vyšetrenia.

lauricka
19. júl 2016

@seahorse27 z netu "Je dôležité si uvedomiť, že každé dieťasa vyvíja inak. Dieťa dokáže kontrolovať výdaj moču najprv cez deň (okolo 3. roku života) a neskôr aj v noci. Ak však pomočovanie pretrváva aj po 5. roku života, hovoríme o primárnej nočnej enuréze, teda nočnom pomočovaní detí." Netreba zbytocne skoro lietat po doktoroch, dieta to moze zbytocne vystresovat a bude to este horsie.

seahorse27
19. júl 2016

@lauricka Jasne, ze by som sa najskôr poradila s nasou pediatrickou a urobila aspon zakladne vysetrenie - rozbor mocu...to dieta hadam nijako nestresuje 😅 Nastastie som to nemusela zatial riesit so starsou dcérkou, ale caka ma to coskoro so syncekom, tak dufam, ze to zvladne rovnako dobre ako ona. Zatial vsak ani naznak, v oktobri bude mat 2 roky. Do nocnika sa raz vycika, inokedy nie...je to skor nahoda. Vôbec mu nevadi, ked je pocikany alebo pokakany, sam sa nevypyta...ale este ma cas, nerobim na neho ziadny natlak...

maminka2013
autor
19. júl 2016

Ďakujem Vám za všetky rady a som naozaj veľmi rada, že sa tu nájdu niektoré s podobným problémom ako máme my.. musím povedať, že dnes večer som malého trošku šokovala, keď som vytiahla znovu plienku a chcela som mu ju dať.. musím povedať, že zbožňujem toho krpca 🙂, lebo mi išiel hneď vysvetľovať, že "mami, ale ja som už veliký, ja nechcem plienočku".. tak som mu vysvetľovala, že je super, že ju nechce, aj že cez deň vydrží necikať, ale v noci nám to ešte nejde, ešte musíme chvíľu počkať a vôbec nevadí, že tú plienku bude mať, že je i tak skvelý.. tak pomaly so slzami v očiach a smutným pohľadom to pochopil a išiel spať s plienočkou.. stihol mi ešte povedať, že ho hrozne tlačí a vadí mu.. no uvidíme kedy príde naozaj ten správny čas preňho.. vôbec ho nechcem siliť a som naňho fakt hrdá, že všetko tak chápe.. tak už len čakať, kedy mu bude vadiť mokro pod riťkou... a teraz budem sebecká - úprimne sa teším, že sa dnes konečne vyspím :D 😅 ešte raz Vám ďakujem 🙂