Ahojte, mám 3,5 ročnú dcéru. Od narodenia je veľká nervačka. Keď sme medzi ľuďmi hanbí sa s nimi rozprávať pôsobí ako slušne dievčatko čo vôbec nehnevá....opak je iný....doma mňa aj muža bije...večer keď idem spať stále sa obviňujem kde robím chybu......ráno o 6 stávam aby som mala veci hotove pokiaľ sa zobudí.....a mohla sa jej naplno venovať ... zároveň ma ľahkú hemiparezu....som na jej výchovu sama s mužom ..nechodí do škôlky lebo keby začala biť deti tam tak neviem ...kreslime si, spievame, tancujeme, má všelijaké puzzle, lego... kopu hračiek ..hráme sa na obchod, knižky čítam.....ale keď ma vynervuje tak už samozrejme sa nemám chuť baviť po Tom ako má rôzne výstupy odrazu začne kričať, biť sa kvôli niečomu čo není po jej.....a mužom sa nemôžme ani rozprávať lebo v kuse chce byť ona stredobodom pozornosti. Ja už neviem či s ňou mám ísť k psychologické alebo ako to riešiť...niekedy je lepšie a potom ma také dni že je to na nevydržanie...ja chcem mať niekedy chvíľku času aj pre seba napr večer o od 9 si už chcem ležať a nič nerobiť po namáhavom dní ....skúšala som to po dobrom vysvetľovať....keď ma nervy tak nepočúva....keď sa už ukľudní hovorí že už nebude že už bude dobrá...a potom zas..jak mám riešiť takéto správanie?
dajte ju do skolky, zisti ze nie je pupkom sveta
navstivte detskeho psychologa, ale v prvom rade si s manzelom uvedomte, ze urobit z 3,5 dietata domaceho bozika, ktory vam skace po hlavach asi nebude ta spravna cesta
@zuzkazuzanka55 dať do škôlky, ver, že sa zmení, tam si nesmie dovoliť niekoho biť a ani to robiť nebude
@zuzkazuzanka55 do škôlky ju treba dať.. Už nieje bábätko.. Potrebuje aj kolektív ,nie byť 24/7 s mamou a otcom.. A skús jej prestať robiť non-stop animatora, nechaj ju nech sa zahrá aj sama.
@zuzkazuzanka55 príliš veľa pozornosti . By si neprežila s viacerými deťmi . Prečo nerobí sama nejaké veci ?
@zuzkazuzanka55 robite jednu chybu za druhou…v skolke byt uz mala,tam by sa naucila aspon ako tak respektu…jasne,ze si mysli,ze je stredobodom,lebo aj je,ste stale len traja a ty sa prisposobujes jej a nie ona Vam…takze,sup do skolky,tam s nou urobia casom poriadky,ty si oddychnes a co sa tyka bitky,ze dieta Vas bije?no skoro mi vyskocili oci…vychovna po zadku a hned by vedela,kde su hranice…su totiz dni,kedy len pekne slovo nestaci…
@zuzkazuzanka55 Deti sa spravaju inak doma, inak v kolektive. Myslim, ze kolektiv by jej prospel. Je v kontakte s detmi?
Ked sa jej neustale.venujes, tak je na to moc zvyknuta.. dozaduje sa vas. Viem, ze su aj deti, ktore si vyzaduju viac pozornosti a animatora ( moj starsi), ale .aj tak.. takto sme to teda nemali a nemame.
určite škôlka.....s tým bitím detí by som sa vopred netrápila....buchne niekoho ona, druhé dieťa jej to vráti....doma len vysvetlovať že detičky sa biť nesmú lebo ich to bolí....ale sama zistí že ak niekoho udrie, ten jej to vráti....to že bije vás ako rodičov, no tak tam chyba je určite vo vás....vysvetlovať, vysvetlovať, vysvetlovať, ak nepomôže upozorniť že ťa to bolí a ak ťa bude udierať vrátiš jej to späť.....a slovo dodržať...ono teraz je tá výchova strašne kamarátska, benevolentná, ale na každé dieťa platí niečo iné....na jedno stačí skríknuť, inému vysvetliť a na ďaľšie pomôže len capnúť po zadku....
Z tvojho popisu mi to nepríde až tak hrozné. Ide len o to, že keď sa nahnevá, bije teba a muža? Je možné, že to preháňaš? Je normálne, že dieťa skúša udrieť iného. Robia to aj iné deti. Aj iné deti mávajú záchvaty hnevu. Rozdiel je v tom, že iní rodičia zasiahnu.
Sú deti (a dospelí), ktoré sú emotivnejšie. Potrebuje sa len naučiť, ako zvládať svoje emócie. Má vo vás dobrý príklad? (kašli na rady, že jej dať po zadku, tým jej len ukážeš, že bitie považuješ aj ty za normálne).
Ponúknite jej inú alternatívu, ako zo seba vypustiť silné emócie. Môže plakať, môže kričať - to je efektívny spôsob, ako uvoľňuje napätie aj veľa dospelých.
Máš doma malého cholerika. Najbližšie, keď udrie, jej zachytte ruky a dôsledne a jednoducho vysvetlite, že biť sa nesmie. A že ak sa znova bude biť, aký bude trest. Až udrie znova, vstaň a uskutoční trest - vezmi na celý deň obľúbenú hračku. Odíď z izby, že sa s ňou budeš zasa hrať až bude k tebe dobrá. Zatvor dvere a nechaj ju tam samú. Dovoľ jej kričať, nedovoľ jej ubližovať sebe, iným ani veciam. Ak budete s mužom dôslední, po krátkom čase uvidíš, že začína svoje emócie zvládať lepšie.
Je absurdné nedať ju do škôlky len kvôli tomuto. A je absurdné, ak sa dieťa jej veku nedokáže zahrať chvíľu samo. Do škôlky ju zapíšte. Zaveď a postupne predlžuj čas, keď sa musí hrať sama.
Jednoznačne dať do škôlky, tam sa naučí, že nemôže byť stále stredobodom pozornosti. Je chyba, že je ním stále doma, 3 ročné dieťa sa zahrá aj samo nepotrebuje stále vymýšľať program a pozornosť 24/7.
To že ste dopustili, aby vás bila, je tiež chyba, dieťa by malo mať rešpekt a naučiť sa hneď od malička, že biť sa nemá. Rovnako ako ono nedostane od rodičov, nesmú rodičia dostať od dieťaťa.
@zuzkazuzanka55 jej uz z toho asi " hrabe" ze je iba s vami doma🤣 Skolka je skvely napad,tam sa nauci ze ked niekomu tresne,dostane pekne naspat a pochopi ze sa to nerobi. Inak aj doma by som to uz skusila,lebo co je vela je vela,taku este nehrali aby ma bilo 3r.dieta😅Co bude robit v puberte?!
Baby ďakujem za vaše názory...samozrejme že sa hraje aj sama keď ja varím alebo upratujem...vie sa hrať takto aj dve hodiny...do škôlky ju plánujem dať od septembra, pretože minulý rok sme riešili strašne veľa vyšetrení čo sa týka tej hemiparezy, rehabilitácie tdva až tri krát do týždňa...vonku chodíme veľa tam sa vie hrať s detmi a neútočí na nich...dvihnutie hlasu, vrátenie keď ma udrela tak jej tapnem po ruky, zadku...neplatí na ňu...že jej poviem ako má to boli neplatí....všetko dané čo ste spomínali som skúšala na to jej nervacenie a nepomohlo...ono pomôže na nejaký čas a potom keď dostane nervu tak môžem jej vykladať a neplatí nič ...
@marcellka32
@marianeta
@21oktober
@ibajaanikiny
@siska53
@mogaa
@patka06
@tncka
Udrie ona udrela by som ju spet a neh place.nauci sa a nehrala by som sa cely den..hrajem sa doobeda s detmi hodinu a poobefr 2 hodiny..potom sa musia same
Bojis sa dcery a to vidim ako problém, ty najlepšie co si mohla urobiť je dat ju uz do škôlky. Asi sa jej aj prilis venujes, príliš prispôsobujes, musi sa naucit aj ona rezimu rodiny a orisposobit, počkať, sama sa prehrať. V skolke sa nauci. A myslim ze vas doma bije lebo si to moze dovolit, medzi detmi ju usmernia a mozno ju to ani len nenápadne. Alebo si bude musiet zvyknut ze nie je vzdy po "jej".
A vies co? Pochybnosti o výchove sme mali alebo mame nejedna.
Keď ťa udrie vziať ju do izby a nechať ju tam samu. Povedať keď sa ukľudní a povie prepáč môžete sa baviť znova. Nech tam reve aj hodinu ...izba v ktorej ju necháš musí byť ale bezpečná aby si neublížila. Žiadne predmety ktoré deťom nepatria do ruky...proste nebude s vami keď sa nevie správať...
@zuzkazuzanka55 tak z tvojho úvodného príspevku som vyčítala, že si vyžaduje stále vašu pozornosť.Pises ,že čítate, kreslite, má veľa hračiek, jeduje sa ak nieje po jej, s mužom sa nemôžete rozprávať lebo musí byť stredobodom pozornosti, píšeš tiež ,že chces mať chvíľu pre seba.. Mne teda z toho vyslo ,že sa sama nehrá a krikom dáva najavo ,že chce aby si bola pri nej stále..
Nebila by som ju späť, ona potom bitie berie ako normálnu vec. Moja keď mala aj teraz ešte keď ma nervy, pomôže objatie. Keď som čítala takúto radu ešte ako bezdetná neverila som že to funguje. Ale funguje. Ja ju nechám nech sa vynervaci, nech trieska do vankúša. Fyzicky jej treba zabrániť keď vás chce udrieť. A určite do škôlky.
Moja sestra má dievčatko ktoré je tiež agresívnejšie a napádala ostatné deti a skúšala to aj na moje dievčatá , lenže sa nestretla s pochopením ale rovno jej to tá staršia vrátila aj s úrokami . To prekvapenie v jej očiach na to sa nezabúda, viac si to k nim nedovolila.
@marianeta večer by som chcela uzat chvíľu pre seba ...od tej 9 večer si chcem ľahnúť a mať pokoj pozrieť film....áno hrajeme sa veľa venujem sa jej ale taktiež mám nejaké povinnosti pri ktorých sa musí hrať sama....a s mužom keď sa rozprávame tak akoby žiarlila...keď je iba s jedným s nás je to ešte v pohode ale ako náhle sme traja tak vždy jej niečo vadí
@zuzkazuzanka55 tak potom je to len vzdor, a stále skúša kam môže zájsť.. To musí len prehrmiet.. Keď tá udrie, skôr by som sa bez emócií zdvihla a odišla preč, popripade daj nejakú stoličku do izby a na tej nech sedí za trest.. U môjho mladšieho ( aj keď nebol nijak zvlášť vzdorovity, nebil nás , ale občas to bolo treba) to zabralo.. Zavliekla som ho do izby posadila a povedala, že ide na hanbu za to ako sa škaredo správa.. Potom stačilo položiť otázku- pri nevhodnom správaní, či chce ísť opäť na hanbu, a hneď prestal.. Ako reagovať keď sa chces s mužom rozprávať a ona to nevie tolerovať, ti radu nedám ,lebo som také nezažila pri deťoch..
A kedy chodí spať keď o deviatej ešte ten čas pre seba nemáš?
@marianeta chodí spať od tej 10 až 12 večer. Ona celkové od malička malo spi...ráno sa budí okolo 9 .....
@zuzkazuzanka55 tak nespi ti malo ked sa budi o 9tej, zatrhni tl, začni ju budit o 7mej ako keď bude chodit do skolky, urob normlany rezim o 19mej sa tvar ze uz je 21 a o 20tej spat. Vybavene. Bude možno par dni dráma, ale nauci sa. A budes mat aj ty vecer pokoj. Ja som sa dceri a do dnes je to tak, nepýtala ci sa jej chce spat. A v 2-3r spavala o 19:30, neskôr o 20tej a az skolacka chodí do postele 20:30, najneskôr 21 cez tyzden uz spi.
@zuzkazuzanka55 a spí potom aj poobede? Že ide o desiatej je ( bohužiaľ ) aj pre mňa ok ,lebo moji chlapci sú rovnaký ,proste skôr nezaspia( mladší občas, ale to zratam na prstoch jednej ruky za celý rok), ale o pol noci je už naozaj veľmi neskoro.. Tiež by som ju budila ráno o siedmej, nech sa viac unaví..Možno bude pár dní horšie ako teraz , ale treba vydržať. Kým pôjde do tej škôlky bude mať už iný režim..
Aj kricanie môže byť trest ak vopred upozornis, "ak neprestanes, budem kričať ". Ak začneš len tak, nedáš jej sancu napraviť spravanie. A tak je to so všetkými trestami, najprv upozorni co sa stane ak... a potom to aj spln, vždy. Žiadne prázdne vyhrážky, takže vymysli nieco rýchlo a ľahko splnitelne aj pre teba (chod do svojej izby, vezmem ..., za dvere, na schod, nebudem sa hrať,...) Ale s kľudom (ak sa dá 😅) par minút počkať a chodit kontrolovat ci sa ukludnuje. Po ukludneni sa porozprávať. Nič nevysvetluj, keď je v amoku. A ďalšie, ma len 3,5 roka. Netreba siahodlhe prednášky, jednoduché vety. Je to normálne v tom veku, ale vy musíte reagovať aby to v tom veku aj ostalo
@zuzkazuzanka55 tu treba zasiahnuť, keď sa rozprávate s mužom, dohodnite sa dopredu, keď do toho skočí, jasne povedať, teraz sa bavíme spolu, ty počkáš, potom ťa budem počúvať.... A dodržať
@zuzkazuzanka55 skrátka určuje u vás pravidlá ona, nie vy. Ráno by som ju postupne po ,desiatich minútach budila skôr a skôr, až by vstávala o 7,00. Keď pôjde do škôlky, nezmeníš to za týždeň a bude cirkus aj ráno aj večer. Potom ti zaspí o dve hodiny skôr a ty budeš mať večer voľno. Treba jej dať jasne najavo, že u vás platia určité pravidlá, ak ťa udrie, s dôrazným nie ju poslať do izby, posadiť na stoličku a nechať pár minút tam, keď sa ospravedlní, môže sa hrať ďalej. Prečo vstávaš skoro a snažíš sa všetko robiť, kým vstane ona? Veď nemá desať mesiacov. To, že sa naučí počkať, kým ty niečo urobíš, je pre ňu veľmi dôležité. Neexistuje, že si vy s mužom chcete niečo povedať a ona stále upútava pozornosť na seba! Odchod z izby. Najvyšší čas, že ide do škôlky od septembra, už včera bolo neskoro.
Budila by som ju už o 7.00 ráno, aby bola cez deň viac unavená a večer o 20.00 do postele
Take malé dieťa nemôže ponocovat do neviem kedy
Nie je dôvod, aby nechodila do škôlky. Absolútne nie je výhovorka "čo keby bila iné deti". Keby bila iné deti, tak a) dostane späť, lebo deti sa otlkat nenechajú alebo b) učiteľka ju uprace.
Nechali ste trojročnú šéfovať domácnosť. Navyše, ty jej robíš animátorku, predpokladám, že sa ani sama zahrať nevie. Nestanovili ste hranice a nesocializovali ju v správnom čase. Ver tomu, že deti sú v škôlke oveľa kludnejsie ako doma. Majú tam viac sociálnych interakcií , varietu podnetov, učia sa vychádzať v kolektíve, brať ohľad na iných. Ty ju o to oberáš. Porozmýšľaj, zájdi za detskou psychologičkou a tá ti povie niečo podobné, uvidíš ;) a daj ju do škôlky
@elementissa vyššie písala, že riešili nejaké zdrav. problémy ,tak preto nieje ešte v škôlke..
@zuzkazuzanka55 prepáč, ale áno zlyhali ste. Dopustili ste, aby vás bilo malé dieťa.
Očividne nedokážete slecne zadať hranice, ktoré tak veľmi potrebuje
Určite zmeniť cely postoj a výchovu. A psychológ je fajn nápad.
Mizno by jej škôlka veľmi prospela. Zažila by, že ak niekoho udrie, dostane ranu spat a učila by sa inej forme komunikácie