Ahojte, mám taky problém a neviem si s ním rady. Mam syna a manželov brat má dcéru vekový rozdiel je iba 6 týždňov. Problem je v tom že môj syn je spoločenský typ má rok a pol, rad sa stiska a má rad spoločnosť, no opak je dievčatko ono vôbec nechodí skoro nikam medzi ľudí len za vše.... a už niekoľko mesiacov fyzicky útočí na môjho syna furt ho bije po hlave po tvári je to strašne ako my ich od seba dávame preč Ja sa na to nepozeram, ale viete aké sú deti. Bojím sa že mu to môže ublížiť ked ho bude bit. Mate nejakú radu ako pomôcť... včera sme sa s manželom dohodli že sa im budeme vyhybat, lebo oni že ju za to kričať nebudú a smejú sa s toho😳😳😳
Tak ju napomente vy, ked si rodicia nevedia usmernit dieta.
@lorela No oni majú hračky vsetko veď my za nimi beháme ale ona ho len zbadá a už ho ide byť a my hej len ruky chystáme.. ale viete aj ti rodičia kašlú na to Ja se len bojím aby mu neublizila... a trvá to už veľmi dlho...
@stanulienkat Aj to som už a nič. .. aj za nimi sme boli že sa nám to nepaci a oni to všetko zhodili na malého ze to on za to môže...
@caramelka555 Skus ju ty napomenut alebo obmedzte kontakt s nimi
@caramelka555 Zrejme to nebudú silné rany, však áno, takže nejaké ťažké ublíženie nehrozí. Ale, samozrejme, malý môže spadnúť, o niečo sa buchnúť a to už zranenie môže byť...
Postoj rodičov asi veľmi neovplyvníš, no skús niečo naznačiť.
@cuculiatko88 Ja sa s nimi už stretávať nebudem aj keď bývajú vedľa nás...
nie je dievcatko bite doma? lebo obycajne deti, ktore doma zazivaju agresivitu, aj obycajne po riti, riesia takto aj svoju nespokojnost, postupne sa ucia riesit svoje emocie, problemy nasilim... a chudatka za to nemozu
@caramelka555 No ja by som jej capla na zadok minimalne. Asi sa im treba vyhybat potom.
@lorela vseci vedia môj názor aj svoje obci aj oni no nič budem sa im vyhýbať čo to len možné bude...
@caramelka555 a to sa s tými dospelými nedá normálne porozprávať? Vsak ste blízka rodina.... normálne by som svoje dieťa držala od nej bokom a aj by som jej niečo primerane povedala, keď sú rodičia ticho. Nie ste cudzí, si jej teta. A tiež by som dozrela na to, aby moje dieťa tú malú nestiskalo (neviem, či to tak je), lebo nie všetky deti sa radi stiskaju. Mám čerstvú skúsenosť s mojou dvojročnou, s ktorou chcelo iné dievčatko robiť tulituli, ale moja to brala ako útok a vrestala akoby ju bili. Pritom je inak spoločenská, veselá, deti aj dospelých má rada.
@mima4 to neni absolútne ona je až moc rozumná ale problem je to že nechodí medzi deti...
Nauc maleho ze ak ho niekto bije nech to vrati.. u nas v jaslickach to zabralo :D Mali bitkar dostal od dvoch spat a viac nikomu neublizil.. (ale on aj priserne hryzol.... ). Inak nepomahalo napomenutie, ani dat klacat, ani nic... a to ze to niektori rodicia neriesia, no zvykaj si... ja som vzdy davala pozor aby mala nikomu neublizovala a potom ju sem-tam niekto doslova napadol a skoncial so skrabancami, modrinami a mamickam to bolo velmi smiesne, (su tu o tom aj ine temy) tak som ju naucila to riesit... nie je predsa fackovaci panak. Myslim, ze on je na to este malicky, aby si to uvedimil a nejak sa branil, ked to nema zauzivane sa bit, ale neskor by som to skusila 🙂 Zatial ich nenechavajte len tak hrat bez sledovania... vymyslite kludne aktivity pri ktorych nie su vo fyzickom kontakte :D Ani na dosah :D
@bajana On ju už prestal stiskat. Ona hneď už naňho zdviha ruku... a s nimi som sa už rozprávala že ju to treba odnaycit a sa urazili
@simca06022011 majú všetko pieskovisko, hračky, zvieratá ale ona ho neznesie...
@caramelka555 a ine deti z nesie? Ci sa nestretava?
@simca06022011 No ona čo ja viem oni nechodia do kolektívu a keď sú oslavy tak ona si behá po svojom...
@caramelka555 no tak uz len vydrzat kym z toho vyrastie.. a vy teda radsej obmedzte na chvilu navstevy, ono za dva mesaice to moze prejst a moze to prejst kludne aj neskor :D treba skusat..
@simca06022011 jediné chudák si to nezaslúži aby len tak dostal pi hlave či medzi oci
Akurat som docitala knihu sice je to o surodencoch bez rivality ale je to zaujimave citanie.nie len o surodencoch ako detoch malych ale aj o rodicov ako boli vychovavany a co robia aj ked si myslia ze to nerobia.zaujimave citanie mozno potom budete aj vediet co robit v tomto pripade alebo aspon pochopite spravanie rodicov dievcatka.
@stanulienkat z vlastnej skusenosti viem ze sa dietatu bwvgsvetlite takemu nalemu ze to je zle ja man syna ma 20 mesiacou a bije vsetko co ide okolo neho... Deti len vtedy ked sa s nim nechcu hrat alebo veci podobne. Mna tak isto hbed ajo sa mu nieco nepaci bije kudi na ulici staci ked ide okolo nich a udre ich proste horor.. Neviem ako to riesit lebo krikom ani vratebim spat mu to nejde.
@caramelka555 cize on ju predtym stiskal a jej sa to nepacilo a teraz reaguje hned ako ho vidi alebo ked sa k nej blizi? Ono treba obom detom vysvetlovat ze sa to nesmie ani udierat ale ani chodit a objimat ci stiskat ...
nam dospelym by bolo tiez neprijemne keby niekto len tak prisiel a stiskal ... mozno ma rada mala len priestor okolo seba ktovie .. niektore deti neznesu ked sa im niekto vnucuje na hranie a radsej sa hraju same.
Akože kvôli tomu sa nestretávat s rodinou?! Je to úplne normálne správanie dieťaťa. Aknho neuamernia rodičia, si tam predsa ty. Nehovoria o tom, že tak, ako sa tvoj malý rád stíska, ona to nemá rada a treba to akceptovať. Je to normálne. Takže aj ty uc malého aby bol k potrebam iných ohľaduplný 😉
Môjmu malému sa minule postavil do cesty väčší chlapec. Nič mu nerobil, LEN sa mu vždy keď ho chcel môj drobec obísť. Ten veľký sa do neho zahľadel, asi sa s ním aj chcel hrať, ale nezvolil šťastný spôsob a aj keď sa pri stretnutí môj malý usmieval, postupne mu ten úsmev zmizol, a chlapca odsotil.... deti treba učiť ako nadviazat kontakt, ale aj to, ako akceptovať osobný priestor toho druhého 😉
@caramelka555 v jej veku to môže byť spôsob nadväzovania kontaktu, ale ak sa jej rodičia na tom smejú (vlastne ju utvrdzujú v tom, že to, čo robí je správne a smiešne), tak by som obmedzila kontakty na nevyhnutné minimum. Aj by som im to oznámila - s kľudom, bez výčitiek - nehnevajte sa, vám je možno smiešne, že vaša dcéra ubližuje nášmu synovi, ale nám sa to nepáči. Sú vo veku, keď všetko skúmajú, skúšajú, aké reakcie vyprovokujú svojím správaním, preto sme sa rozhodli, že bude lepšie, kým trošku podrastú, ak sa nebudeme stretávať. Bodka.
@caramelka555 Podla mna to dievcatko nevie,ako s aspravat k detom,este je dost male na to. Vsak ma len okolo roku a pol,ak som dobre pochopila.
Zvlast ak nechodi medzi deti.
Ja by som to riesila najskor nejakym rozhovorom s rodicmi ak nic,tak ak oni nebudu reagovat,tak by som zasiahla ja. Asi najskor skusila ukazat, ako sa hrat s detmi.. Ona sa to totiz musi naucit. A zabranovala utokom doraznim nesmies a chytenim rucok. Aj ked to nie je moje dieta. No je to v ramci rodiny..a keby aj cudzie...ked rodoc nereaguje,zasiahnem ja. Aj teraz by som,kebyze sa nieco take stane,hoci starsi je uz tesne pred nastupom do skoly..
@caramelka555 vies,zas mozno jej vadilo jeho stiskanie..az teraz som citala dalsi prispevok.
Moja tiez mala obdobie,ze objimala deti a ver,mnohym sa to nepacilo... Kebyze je s takym dietatom,ktore jej stiskanie neprijima, moja mala viackrat,asi by tiez dostala po hlave. No ja by som jej vysvetlila a odtiahla ju prec,ze dietatku sa to nepaci a nemoze ho objimat. Nastastie to bolo v zime a objimacie obdobie mala tak necele 2mesiace a deti boli vzdy rozne,nahodne vonku.
Ta mala ma mozno z jeho objimania strach,a preto tak reaguje..aj to je mozne.. Asi si mala malemu hned povedat,ze nech ju neobjima,lebo sa jej to nepaci..ale nad tym.uz zbytocne uvazovat,uz to len nejak vyriesit,ono sa to casom moze zmenit a ju to prejde,ak zisti,ze on ju uz neobjima...
Všetkým Vam dakujem za rady, hádam ju to prejde😊
@caramelka555 treba jej dat cas, musi si uvedomit ze robi zle, ze sa to nepatri. Ale syncek radsej nech ju neobjima nech sa k nej netuli a mozno ani ona utocit nebude 🙂
Ja poznam jedno dieta, co ma 5 rokov a je agresivne ku kazdemu dietatu..Mne to pripada divne, lebo v piatich predca uz vedia co robia...a sposobuje celkom vazne urazy ak moze, stale vychyta moment, kde si dovoli druhemu ublizit..Hlavy rozbite, ruky doskriabane. nohy dokopane, normalka a rodicia to neriesia, neviem preco...V momente utoku, ma taky divny vyraz v ociach to dieta ako euforia. Az znej ide strach. Je u nich citit divnu atmosferu doma,no neprisla som na to o co ide. A uz ani nebudem zistovat. Uz sme ich vytriedili z listu znamych ☹ Lebo to raz skonci tragediou a neradi by sme boli pritom.
@caramelka555 U 1,5 ročného dieťatka je prisilné hovoriť o fyzickom útočení a bití, aj keď mi je jasné, že vám, ako rodičom, to príjemné nie je... Jedine obe detičky dostatočne niečím zaujať, resp. vždy jeden dospelý pri nich, ktorý sa im bude plne venovať, kým vy, ostatní, spolu debatujete. Ak to nie je možné, na čas návštevy obmedziť, deti sa rýchlo menia, vyvíjajú, malú to zrejme čoskoro prejde.