Ahojte chcela by som sa poradiť .. Mám 2 ročného syna a je strašne hyperaktívny a ktomu ešte strašne nepozorný ..
Pri nicom nevydrzi dlhšie ako 2 minúty :( Snažímm sa ho učiť rozprávať (zatiaľ vie iba pár slov) a vôbec sa mu do toho nechce iba na mňa kuka a nič .. Niekedy mi príde ako keby ma ani nevníma .. Nechce sa učiť sám jest ,niekedy sa snaží .Všetko čo sa mu nepáči hádže na zem a nepočúva vôbec.. Chcela som sa opýtať ako ste to zvládli s takými nesústredenimy deťmi vy ? Som už zúfalá
@veronika2952019 nás maly bol taký istý, pri ničom nevydržal, sám sa nevedel zahrať, a energie toľko že som čakala kedy začne lozit po stenách 😁 ale podľa mna máš úplne normálne dvojročné dieťa doma.
Ja keď som vravela doktorke, že si myslím že bude hyperaktívny, tak na mna pozrela a povedala mi, že to som potom ešte nevidela hyperaktivne dieťa 😁
Teraz bude mat 6 rokov, je úplne normálny a v pohode, to vekom prejde neboj sa 😊
Keď hádže veci o zem a takéto spravanie, môže mat obdobie vzdoru, ale na tom čo popisuješ nevidím nič neobvykle, proste jak každé jedno decko má svoje chvíľky. A s rozprávaním, netlac na neho, on sa rozkeca, len každé dieťa potrebuje svoj čas 🙂
@veronika2952019 prosím ta, kúp si nejakú knihu o vývine dieťaťa, alebo si záplat webinar o výchove a vývoji dieťaťa.
Uplne normalne 2 rocne dieta.mam tiez doma dvojrocne dieta (uz niekolke v poradi). kazde dieta je ine, jedno rychlejsze, jedno pomalsie. To co opisujes je ale uplne normalne.
@veronika2952019 ja mám tiež 2 ročného, boli chvíle keď som si myslela, že bude mať oneskorený vývin, hľadala som tu na MK pomoc ako motivovať a pod. lebo som bola z toho smutná. A bála som sa, nakoľko bol mimo tabuliek, nerobil žiadne aktivity ako rovesníci... teraz ho bavia veci ktoré bežne bavia deti okolo 1-1,5 roka, na 2r poradni nevedel povedať ani 10 slov. Prešli 3 mesiace a opakuje všetko ako papagáj, proste prišiel zlom a už sa to sype... cielené učenie rozprávania na neho vôbec nefunguje, niekedy mi naschvál povie iné slovo aj keď to čo rozprávam pozná, alebo povie “nie” a nezopakuje ani za svet... takže len bežne rozprávam, pomenúvam všetko, čítame básničky, púšťam CD s pesničkami k iným aktivitám aby stále počúval reč aj keď ja som ticho.
Výdrž 2 minuty je taký priemer 😂 my počas hodiny vystriedame plastelínu, kreslenie, lego, pečiatky, nálepky, ešte aj najesť sa stihne, pomedzi to všetko behá po byte ako vetroplach 🤷🏻♀️
@veronika2952019 tvoje dieťa má 2 roky. Nie je schopné učiť sa rozprávať na povel. Spievaj mu recituj básničky rozprávaj rozprávky čítaj knižky. Pochyti slová a naučí sa. Učiť ho jesť samého? Má len 2 roky. Krm ho a daj mu možnosť aby sa kŕmil aj sám. Nenúť ho ale. Nepotrebuje to zvládať. Neboj sa naučí sa to časom.
Nie je nesústredene. Je to dieťa, ktoré má svoju schopnosť vnímania a učenia sa. Nechci v 2 rokoch mať doma supergenia čo všetkých rovesníkov predbehne v šikovnosti.....
@veronika2952019 Podla tvojho opisu usudzujem ze si ho pred seba posadis a povies mu nejake slova a chces aby ich po tebe opakoval, alebo mu das do ruky pribor a snazis sa mu ukazat ako ho pouzivat a ziadas ho aby ho pouzival... Ak to robis takto, tak chyba je v tebe a nie v nom.
Tvojou ulohou je ho najma motivovat a povzbudzovat v akejkolvek aktivite, ktora sa mu zapaci. Motivovat k samostatnemu jedeniu sa robi tak, ze spolu jete pri stole a das pred neho pribor a dufas ze zacne po tebe opakovat a napichovat jedlo na vidlicku, tak ako to robis ty. Ak toto budes robit mesiac, urite ten pribor zo zvedavosti chyti a bude skusat co sa s tym da robit. V tom momente treba nadsene povzbudzovat a chvalit.
@veronika2952019 čím viac sa tlačí na dieťa, tým viac vzdoruje. Či už s jedlom, povinnosťami, odplienkovanim, atd. Skús ísť naňho hrou, pojde to ovela jednoduchšie. A hlavne to nerieš a nehroť, neporovnavaj. Vsetko príde. Moj má 2r3m a doteraz povedal 10 slov. Za posledný mesiac spravil taký pokrok, že každý deň mi povie 5 nových slovíčok, a to od neho vôbec nechcem, príde sám od seba a niečo sa mu vynorí v pamäti, čo počul doteraz, deti vnímajú úplne všetko, neboj.
Co sa stravovania týka, skúste jesť spolu a rovnaké, daj pred neho a nech papá. Keď chce pomôcť, tak mu pomôž. Nerob zbytočne z jedla strašiak, nenut ho, nekomentuj, čo má na tanieri. Proste ber veci, aké sú, máš úplne normálne bežné dieťa 🙂
A mysli na to v rôznych situáciách, že čím viac budeš naňho tlačiť, tým viac sa ti on bude odtláčať.
@veronika2952019 dobry co je s vami od tej doby
@noemi125 už je na tom oveľa lepšie rozprava tak ako tak aj tá sústredenosť sa zlepšila naučil sa farby aj rátať len teraz sa zase boji každého cudzieho takže nás poslali na neurológiu a doktorka ma podozrenie na autizmus aj keď si to nemyslím ale uvidíme
@noemi125 a s plienkovanim mám problém vie že má cikať aj makať na záchode aj ide len nepovie že sa mu chce musím ho sledovať
Zúfalá si akože z čoho? Že máš normálne 2 ročne dieťa? Dieťa! Nie malého dospelého. Pri takom dieťati sa všetko učí za pochodu. Spievajú sa pesničky, vonku mu vysvetlíš čo je čo, ukazujes, rozprávaš. A nie, že si ho posadis ako v škole a ideš učiť hovoriť 🤷🏽♀️ Zmeň prístup a prestaneš byt zúfalá
@lucia147852 a ako vieš že ho pozadím pred seba a že ho to neučím hravou formou ? Celý deň si spievame pesničky aj mu všetko ukazujem keď niekde ideme ja viem že dieťa nieje robot! Už ma 3 roky a stále nevie také veci ako by mal ako trojročný vedieť . A keď potrebujem dať dieťa od septembra do škôlky a tie škôlky niečo vyžadujú tak sa to asi naučiť musí . Ak nemienis človeku pomôcť tak neodpovedaj a nehraj sa na dôležitú ďakujem .
@veronika2952019 ahoj, zlepšilo sa to u vás ?
@vahcaac ahoj áno prestala som na to vsetko tlačiť a postupom času sa do vsetkeho dostal
@veronika2952019 a mozem sa spytat kolko rokov ma teraz a s cim je este pozadu ?
@noemi125 má už 4 roky a myslím že už s ničím len teraz má zas obdobie vzdoru 😂
@veronika2952019 ale nemá autizmus že ...že nakoniec All ok že? Lebo ja mám tiež taký živel doma ...že konec
@veronika2952019 Mas uplne normalne dvojrocne dieta, takze klud. Rozpravat sa deti neucia ako stroje, to tak nefunguje. Normalne sa s nim rozpravaj, citaj mu, spievaj mu, on sa raz prida.