Milé mamičky, trvá to zatiaľ asi len 4 dni,ale už neviem, čo si o tom mám myslieť :(((Od utorka mi dcérka začala vystrájať s poobedňajším spánkom, nechce spať ani za nič, potom je jasne nervozna, zakážem jej niečo, ona pomaly chytá hysterické záchvaty - ľahne na zem, kričí, vrieska, hádže veci ... no proste od utorka obrat o 180 ° - doteraz mi toto vôbec nerobila - so spaním poobede občas vymýšľala, ale takú agresívnu som ju teda nikdy nevidela ako za tieto posledné 4 dni. dostala parkrát aj na zadok, ale nepomohlo :(( Ja neviem, či to je kvôli zubom (má 20m), alebo jej niekto stihol porobiť ... alebo práve chytila obdobie vzdoru ???? Ako píšem, do utorka sa mi nikdy takto neváľala po zemi, nevrieskala, proste nemala také bláznivé záchvaty zúrivosti ako teraz :((( Do noci vystrája cca do 23 hod, zaspáva s revom, ani cumeľ nechce :( ... dnes som ju poobede uspávala asi 45 min nič. Bola som potom s ňou von, ale začala vystrájať, zakázala som jej to a ona amok.... tak sme potom pekne s plačom šli z dvora domov ... kusok som ju tíšila a teraz o 18tej mi zaspala :((( to bude zase noc, bohvie dokedy bude vystrája :(
obdobie vzdoru 🙂 dať na zadok nepomôže, ani u nás to nepomáha... u nás pomáha ignorácia, keď má ten amok tak sa jednoducho otočím a idem preč a keď vidí, že nereagujem tak prestane. alebo si k nemu kľaknem, chytím ho za ruky, prinútim ho aby sa mi díval do očí a poviem mu, že je to škaredé ako sa správa. No, ale 20 mesačné dieťatko toho ešte veľa nechápe. Nám veľmi pomohla kniha od detskej psychologičky Márie Šimčákovej - Som rodič, čo s tým... je fakt dobrá, dáva tam perfektné rady, dala by som jej nejaké ocenenie 😀
@cakemama by si sa čudovala, že nechápe ... ona až veľmi dobre chápe, všetci čo ju videli, susedia, známi, kolegovci hovoria, že aká je na svoj vek vyspelá a vnímavá.. a ak lezie po stole a jej poviem 3x že nie a ju dám dole a ona i tak vylezie, tak mi netvrd,že nechápe . a že jedna na zadok jej uškodí ...
@ppetinka zapchaj si uši nech vidí, že to s tebou nehne. ja to ťažké a veľká skúška tvojej trpezlivosti, keď máš nervy radšej odiď do druhej izby. kúp si tú knihu, uvidíš, je senzačná. my sme mali nezvládnuteľné dieťa a teraz je to celkom v pohode no to obdobie vzdoru má ešte kvalitné 😀
@ppetinka jedna na zadok jej síce neuškodí, ale ani nepomôže. Tvoje dieťa zisťuje, kam až môže zájsť, aj podľa mňa veľmi dobre chápe, čo môže a čo nie, len si overuje, či to platí za každých okolností 😎 Tým, že reaguješ búrlivo, to len zhoršuješ. Kľud, na hádzanie sa o zem, jačanie nereaguj, nevšímaj si ju, viem, že je to ťažké, ale ignorácia je v tomto prípade veľmi účinná. A trvaj na svojom, ona časom pochopí, že hranice určuješ ty, nie ona a že ani cirkusom nič nedosiahne, ale všetci dospelí k nej musíte pristupovať rovnako. Urobila si dobre, keď ste odišli z dvora, keď chytila amok, keď to pár krát zopakuje a ty budeš reagovať rovnako, pochopí, že to nemá zmysel. Toto obdobie časom prejde, vydýchneš si na chvíľu a plynule prejdete do obdobia pubertálneho 😉
@timea7 ja som jej aj vysvetlila, že preto ideme domov, lebo sa nevie správať... a naozaj, na svoj vek je hroznee vyspelá, cikať sa mi napr. naučila do 3 dní, jasne, občas nehoda, ale i tak, krásne hovorí kopu slov, rýchlo sa chytá na nové ... ona presne chápe, čo jej hovorím... len ozaj, nepoľaviť a obrniť sa pevnými nervami ... ale ten pocit, ked má amok ... vtedy si ozaj myslím, že som v niečom zlyhala :(
aj u náš to trvá od 2 rokoch a býva to až do 6 rokoch, ach jaj 😀
Odpoviem inak ako ostatni - moze to byt dosledok teplotnych vykyvov. Ja mam jedneho 4,5r. druha ma 15mes. a vzdy ked dochadza k prudkym zmenam pocasia, tak su ako z divych vajec, starsi je aj tak hyperaktivny, ale co stvara, ked su tieto zmeny, to je na nevydrzanie a to by uz mal mat po obdobi vzdoru a stale nic 😀 Papuluje, hada sa, jaci, same somariny vymysla...mladsia tiez jaci s nim, nic jej nie je po voli....a toto som si vsimla uz niekolkokrat aj u deti na ihrisku, podobneho veku...su podrazdene, nervozne, lahko vybusne, hadaju sa....
počujte baby a ten vzdor sa prejavuje aj tým, že je dieťa urevané ? moja teraz aj dosť plače, chytá si cikuľu, keď má plienku - nevviem, či jej to vadí alebo čo - ale zápal moč. ciest podľa mňa nemá, lebo to by asi plakala pri cikkaní stále, moč má čistý, teploty nemá... ale keď sa jej opýtam, či ju dačo bolí, tak mi nepovie, keĎ plače nič - teda neukáže .. a keď poobede nechcela spať, a som sa jej pýtala, či ju niečo bolí, pchala si ruky do úst, na ďasná ... môže jej správanie súvisieť aj so zúbkami ???
nieco podobne sme presne v 20 mesiacoch zazili aj my, trvalo to 10 dni, potom jej vysli ocne zuby, tak to pripisujem tomu,
myslela som, ze skolabujem, bola som tehotna v 7. mesiaci, unavena uz len z bezneho dna a ona nechcela ani za nic spat, nie ze poobedny spanok, ale aj skoro celu noc... musela doslova odpadnut na zem od unavy...
den vyzeral napr. takto: zaspala normalne o 8 a potom sa o 3 hodiny zobudila a uz nespala celu noc, potom o 10 rano odpadla hocikde na zemi, pospala hodinu a potom zas odpadla az o 2 v noci....
vystrajala ako blazniva, ked sme ju chceli dat spat a zhasnut svetlo, skusali sme vsetko mozne a nemozne, uspavat v kociku, v aute, dali matrac inde do bytu, nic nezaberalo, tak sme to museli vydrzat...
@martina833 našaa očné zuby má... možno stoličky.. všimla som si, že má rozhryzený cumeľ
@ppetinka po prve, ja som toho nazoru, ze nie kazdy vie aky bol on sam v detstve a hold po dakom to dieta musi mat...napr..moji rodicia vzdy kludni aj ja som nikdy nebola v detstve ci inokedy nejaka vzdorovita a tak,,,cize treba aj to zohladnit, ze tak ako sa nasi rodicia s nami trapili sa mozeme trapit aj my a po dalsie hodl treba to preckat.... dieta sa vyvija casom ziskava nove podnety obraz o svete cize reakcie su rozne.... u nas zaberalo...hadzes sa o zem fucis sa...ok...ta si ostan tak a o 5 min bolo ok...nie kazdy je vsak taky...ja osobne si vsimam nespravne reakcie rodicov, ze dietatu nieco je tak sa mu ujde hlava nehlava..urcite nebit alebo snazit sa ignorovat alebo riesit tulenim atd...
@ppetinka pravdepodobne obdobie vzdoru......prajem vela vela trpezlivosti