Ja asi vybuchnem. Neviem či to je tiež nejaká forma mojej psychickej poruchy ale ja nedokážem písať s deťmi domáce úlohy, keď niečo nevedia má ide rozdrapit...normálne mám pocit že vo vnútri explodujem neviem sa ukľudniť z toho
@vanda323 a preco s nimi robis ulohy? Budu z nich nesamostatni jedinci, ja som ulohy s detmi v zivote nerobila, ani ked mali 6 rokov, a od zaciatku sa naucili zodpovednosti. Max. im ich potom skontroluj, resp. nech sa pridu spytat, ak nieco nevedia, a nabuduce nech sa spytaju ucitelky. Budes mat o to mensie starosti
@lenkasarka Ja viem , ale somnou nikto domáce nikdy nerobil, a moje deti sú tak nesamostatne...nechápem tomu
@vanda323 ináč moja, ako sa ti darí? Už si po pôrode?
@annamalaga Ahoj. Nie ešte som domka , ďakujem za opýtanie. Čakám na cisarak....
@vanda323 je to otrava dakedy, ale nas tatko mal taky postup:vysvtlil nam to ak sme nechapali a dal nam napr.ratat priklady-10 prikladov na danu temu. A museli sme ist sami ratat. On to.akontroloval a ak bol zle daky, tak za jeden zly dalsich 5 prikladov. Bolo to drsne, ale potom som davala v skole/pri tatkovom vysvetlovani riadny pozor aby som nemusela pocitat len priklady.
Pripadne mi napadlo, zohnat dakeho studenta na doucovanie, alebo starsi nech pomahaju mladsim a tym sa naucia aj dost
@vanda323 Nechaj ich pracovať samých. Keď niečomu nerozumejú, tak vysvetliť, ale potom nech pokračujú zase sami. A ani pri tom vysvetľovaní sa nenechaj zneužívať: najprv nech skúsia porozmýšľať sami. Samostatnosť pri domácich úlohách je veľmi dôležitá. Nie len pre deti, ale aj pre Teba. 😊
@vanda323 prajem ti vela stastia a trpezlivosti. Ver, ze ked neprekonas svoju nervozitu, budes si to v buducnosti vycitat, mozno aj deti v dospelosti. Dychaj z hluboka a hovor si pokoj, pokoj... Viem, ze je to narocne a stale je frmol, ale pracujte po etapach, davajte si medzi pisanim cca 20min. prestavky. Vtedy sa snaz ukludnit. Ak sa ti to nedari, skus si niekoho zohnat na doucovanie s pisanim uloh.
@vanda323 ja som az na distancnej vyuke pochopila, ze chcem od dietata nemozne a spravala som sa do lockdownu ako matka semetrika. Potom ako som videla, ze pani ucitelka im to vysvetluje ako najvacsim jelimanom. Polovica z nich to nevidi, druha nepochopi a ona to vysvetluje trpezlivo este raz. Tak mi doslo, ze to robim zle. Aj to, ake vysledky chcem od dietata - bolo nerealne. Teraz to robim tak, ze z 1/2 nechavam na samotnom dietati nech si robi ulohy a niekedy potlacim ked fakt nechce a ma k tomu odpor. Mam na haku tak trosku. Vysledok je ten isty, len ja nevyvadzam. Ci to nebudes mat rovnako ako ja.
@evica17 No u nás to funguje takto. Keďže máme spojenú obývačku s kuchyňou , tak ich dávam písať domáce do kuchyne , a ja som s malou zatiaľ v obyvke. Kreslím si snou a tak. Na Viber deťom pošlem čo majú za domace. No keď nedávam pozor robia sprostosti. Smejú sa. Keď idú robiť po samom je to to isté. Keď idem k nim ide aj mala, a to už sa nedá písať.
Sú doma teraz majú salmonelozu , keby že chodia do školy pusu si tam so staršími deťmi. Ja už doma len skontrolovať a čítať.
@vanda323 Buď sa dokážeš ukľudniť, alebo treba zaplatiť nejakého študenta, ktorý s nimi bude riešiť domáce úlohy. Je síce pekné viesť deti k samostatnosti, ale najprv musíš zistiť, či naozaj nechápu, alebo len využívajú to, že vďaka tvojej pomoci nemusia premýšľať.
Ak úlohám skutočne nerozumejú, potom ich svojou nervozitou len a len demotivuješ, presvedčíš ich, že sú hlúpejšie ako ich spolužiaci a problém sa bude len stupňovať, ako bude jeden kus učiva nadväzovať na iný. Uvedom si, že sú to deti a majú právo mýliť sa a učiť - ani ty si nespadla dokonale vzdelaná z neba.
@kittykat22 Konštatujem že učiteľka byť nemôžem, určite!
Ja by som to aj mala vieš kde....ale moje deti sú tak ako to napísať tak flegmaticke že im je proste všetko jedno.. keď im niečo zakazes keď im niečo vezmeš im to prosto nevadí....idú spať sú schopné prespať celý deň.. aj noc....
Alebo keď sa ponáhľam niekde dnes som zaspala na EKG ...hovorím deťom máme pol hodiny na to obliecť sa a dôjsť tam. Ta ja strapatá ....a moje deti ešte kakavko ešte rožok si mastia
@vanda323 u nas musime robit ulohy do 15.30. Potom je uz unaveny, nic sa mu nechce, robi chyby a vsetko trva 100 rokov. O ktorej robis ulohy s detmi?
@vanda323 tak tie úlohy s nimi nerob. Nechápem, koľko zbytočných nervov majú ľudia kôli totálnej blbosti. Btw. treba si uvedomiť, že školské DU nie su absolútne tvoja zodpovednosť. Nikto ti nemôže prikázať, aby si na to dohliadala. To isté by si mala uvedomiť aj škola, že nemá co prenášať zodpovednosť na rodičov. To je to isté, ako keď by si ty chcela od školy, aby dohliadli, či si dieťa vzalo z domu desiatu. Nechaj deti, nech robia úlohy samostatne. Vysvetli im, že to odteraz bude iba ich zodpovednosť a že môžu mať úlohu kľudne aj zle, ak učivo nepochopili, resp. nemusia si úlohu vôbec spraviť a budú z toho nejaké dôsledky v škole. Celé je to o zmene prístupu. A aby to bolo ošetrené z každej strany, komunikovala by som to aj v škole presne takto, aby učiteľka vedela, ako sa pri úlohách cítiš, že máš z toho nervy a že si kazis vzťahy s deťmi a že to uz proste nechceš.
mam tretiaka a prvacku, a ulohy s nimi nerobim, hned ako pridu zo skoly, tak si ich urobia, kazdy vo svojej izbe, syn si niekedy urobi aj v skole, a ja to len pozriem, a jedine, pri com som, je citanie prvacky, ale to je tak na 3 min, viac sa tomu netreba venovat, ale ked ma byt nejaka pisomka, tak pripravim pre syna test z daneho uciva, alebo mu davam diktaty, maju same 1
netreba to prehanat, uz som pocula, ze niektore matky sa ucia s detmi niekolko hodin denne...a to je uplne zle, dieta unavene, rodic nervozny, vsetci k tomu maju akurat tak odpor
@kittykat22 Tiež tak. Keď prídu do školy snažím sa hneď kým sú ako tak naštartované hlavičky. Ale teraz sú doma majú salmonelozu....tak je toho viac
@vanda323 no to je uplne jedno, kolko tych uloh davaju a teda, tiez sa mi to zda neumerne mnozstvo, ale tu skor ide o princip. Skola nema dosah na to, co ty robis doma, ani zakon jej to neumoznuje, takze zadavat ulohy sice moze, ale vyzadovat ich pod nejakou hrozbou "trestu" nemoze. A uz vobec nie vyzadovat od rodica, aby sa zapajal do ich vypracovania. Ak deti nie su schopne ulohu spravit samostatne, tak je niekde chyba a v tebe to nie je. Bud to ucitelka zle vysvetlila, alebo aj vobec a prehadzuje zodpovednost na rodica. Videli sme aj cez distancne, tam sa to este viac ukazalo a rodicia boli z toho frustrovani a vycerpani. Ty si povinna decko do skoly posielat, tak nech sakra preberu zodpovednost, ze ucivo bolo vysvetlene a ze ho vsetci pochopili a su schopni si tu ulohu spravit bez pomoci. Inak naco to je potom cele? Ty musis zapracovat na svojom strachu,aby si to dokazala pustit a nemat z toho nervy.
Neboj sa, je vela takych deti a rodicov co ide rozdrapit. Ja ked nesedim pri nom, tak si kresli do zosita, alebo pozera doblba. Asi nechape, ze cim skor to urobi, tak bude mat skor pokoj.
A samozrejme, ze mladsia sa do toho montuje a chce vsetko brat. A budeme to mat veselsie ked sa mimca narodia 😉😁
@vanda323 myslim ze je toho na teba vela. Bolo ti blbo, teraz dcerka v nemocnici, do toho si tehotna a dalsie 2 deti. Mna by na tvojom mieste odviezli 😅 daj si kavu a nohy na stol, aby ta neporazilo.
@kittykat22 Zlataaaaa 😘 Ďakujem. No občas mám fakt pocit , nie pocit ale kolabujem od stresu...
@vanda323 máš ešte veľmi malé deti, niekto tu vyššie spomenul, ako dieťa už 6-ročné samostatne pracovalo. nuž, geniálne to dieťa 😀 musíš byť jednoducho len trpezlivá, nič iné ti neostane. aj to skôr pochopia, keď im to vysvetlíš v kľude 2-3x, než keď na nich navrieskaš (napríklad). ide aj o to, či učivu rozumieš dobre ty a či ho vieš ty dobre vysvetliť. mimochodom, ja som robila s dcérou úlohy do 3.ročníka (dozerala som na ňu, ak nerozumela, vysvetlila som jej), v 4.som už len sem-tam skontrolovala, to isté v 5. teraz je v 1.ročníku na gympli (8-ročnom) a už neriešim nič. čiže nie, nebola hlúpa ani zaostalá, keďže sa dostala na gymnázium. jednoducho len potrebovala trošku viesť, nie každé dieťa len čo vypadne z vagíny, je úplne samostatné. u teba úlohu zohráva zrejme aj nadchádzajúci pôrod, iste to máš dosť náročné, skús to nejak predýchať (tie úlohy teraz myslím) a pokojne s nimi robiť. ak to nedajú, tak to nedajú. máš dosť starostí sama so sebou a nie každé dieťa je génius 🙂 niektorí sa narodili s praktickými zručnosťami, hoci v učení boli katastrofálni, uspeli možno ako vynikajúci automechanici. čiže pokoj, trpezlivosť, kľud... zaviesť pravidlá, naučiť ich, že učiť sa treba a to bude postačovať. netlačiť príliš na pílu, aby sa im to totálne neznechutilo.... držím palce.
@vanda323 nebuď nervózna tiež si ucena z neba nespadla.