Nervózne a uplakané 8 týždňové bábätko

vajboch
16. mar 2012

ahojte, mám 8 týždňovú dcéru...je neustále nervózna...nekľudná...stále hýbe nohami, rozhadzuje rukami...zo začiatku sme mali koliky, tie ale už prestali...neskôr nasledovala "žaba"..tá sa tiež už lieči / sme už na konci liečby/..a to nehovorím o tom, že skoro vôbec nespinka...uspávam ju aj 6 hod. - keď ju hojdáme, tak je to lepšie, ale aj to ju po čase omrzí a zas nastáva nervozita a rev...máte nejaké skúsenosti a "finty" čo by mohlo zabrať?

majka1981
16. mar 2012

@vajboch skusila si uz satku/manducu ? je to lepsie, ked je pri Tebe - ked ma telovy kontakt? co na to doktorka? je vsetko v poriadku?

elli333
16. mar 2012

@vajboch moja robila to isté a nakoniec sme zistili že má alergiu na kravské mlieko,kojím ju a nesmiem jesť nič z kravského mlieka ani vajcia a zrazu je bábo ako vymenené a všetko je ok,krásne spinká...musíš skrátka zistiť čo ju asi tak môže trápiť lebo zrejme ju niečo bolí ak plače.Ak kojíš tak si skús písať čo všetko zješ a potom na základe toho porovnávaj kedy plače viac či jej neškodí niečo v jedle

vajboch
autor
17. mar 2012

no už skúšame metódy, hojdanie na fit lopte, medovkový čaj, 3x za den kupanie, hroznový cukor /aj ja aj malá/..poradila som sa s odborníčkou, tieto metódy skúšame len od dnes..tak dúfam, to bude fungovať...

vajboch
autor
17. mar 2012

@majka1981 v šatke nechce byť...dieťa je hrozne nervózne, keď jej ukážem hračku, nie že by si ju najprv obzrela, ale hneď by ju chcela chytiť...nakoľko je na to ešte malá, nevie uchopiť a potom nervóznie...ak sa stav nezlepší, vyskúšam ísť na neurológiu...

hailey
17. mar 2012

Odporúčam pozrieť metódu dr. Harveyho Karpa (5S):

https://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ

Mám doma aj obe jeho knihy, je to super, len my bábo ešte len čakáme, tak som zvedavá, či to bude fungovať. Vraj je to 100% účinná metóda, a ak nefunguje, tak potom len preto, že bábo má skutočne nejaký zdravotný problém. Väčšina detí sú však mrzuté a plačú bez príčiny. Karp len zdokonalil metódy, ktoré sú bežne používané, ale väčšinou ich nerobíme dôsledne. Napr. to robenie šššššššššš do ucha. Naozaj to má byť takto hlasno, lebo dieťa počúva rovnaký zvuk v maternici počas 9 mesiacov. Dr. Karp vraví, že je hlasnejší než vysávač.

ellie13
17. mar 2012

@vajboch my sme mali podobny problem...a nasa babula neznasa teplo..ked som ju nemohla ukludnit celu som ju porozbalovala a väcsinou bola hned spokojna ... od prveho dna v porodnici mi ju davali nahu (v plienocke) pod nocnu koselu a tak sme spolu zaspavali, to deti neskutocne ukludni ked pocuju hlas maminho srdiecka,predsa len je to to co najlepsie poznaju 😉
s
@hailey nemozem velmi suhlasit s tym,ze väcsina deti place bez priciny! take male dieta nikdy neplace bez priciny az najskor okolo 8mesiaca si deti zacinaju uvedomovat,ze mozu plakat "len tak" alebo sa jedovat a skusat co placom dosiahnu...

ale neboj,to prejde! dolezite je vylucit bolesti, hlad....vela sa s nou tulkaj, "telo na telo" uvidis,ze bude spokojna ked ta bude citit a u nas trebars cez den ked som uz nevladala a potrebovala som si aj nieco porobit zaberalo ked som jej pustila umyvacku riadu,pracku alebo vysavac , "biela technika" a jej monotony zvuk deti ukludnuje ... nasa Pia dodnes sleduje pracku a casto si pri nej aj zdriemne 😀
Drzime vam palce dievcata 😉

hailey
18. mar 2012

@ellie13 A ako vysvetlíš tie prípady, keď si dieťa nakŕmila, počičíkala, prebalila, zaspievala, urobila všetko možné aj nemožné, bábo je zdravé, no aj tak stále plače? Ty si to nikdy nezažila?

ema72
18. mar 2012

ta nervozita a neklud o niecom hovoria. Treba rozmyslat, preco babatko tak reaguje. Ono vskutu takto nereaguje len tak pre nic, pustit pracku alebo umyvacku sa mi nezda ako vhodna metoda pre tak male dieta. Mamicka nervozna a nekludna nie je ? Alebo otec ? Kde spinka ? Je kojena ? Ma vhodny rezim krmania ?
My sme mali v rodine takyto problem, potom v 3 mesiacoch sa zistilo, ze maly na poporodny pruh. Moze mat aj nejaky iny zdravotny problem.

ema72
18. mar 2012

@hailey suhlasim, ze dieta neplace bez priciny. Niekdy z nudy ale to sa netyka 8 tyzdnoveho baba. Toma vela spinkat a papkat.

breslerka
18. mar 2012

A nema nahodou reflux?Myslim ten tichy, ze ju pali zaha..moja starsia to mala a aj tato zacina...bola velmi nervozna...ale zas starsia plakavala skoro stale, neskor sme zistili, ze dost vela bol aj jej temperament, aj teraz je taka, vsetko chce hned a pod.......ale vela robil ten reflux...skus polohovat po kojeni aj hodinku v zvislej polohe.....nam pomohla manduca...

kveta
18. mar 2012

Je donosena? Aky bol porod? Kliestovy, resiscituovane babo, ...

halienka
18. mar 2012

@hailey to že si urobila toto všetko a dieťa stále plače neznamená, že nemá príčinu. Stále tam môže byť kopec iných príčin, ktoré proste niesú viditeľné na prvý pohľad a tak ľahko odstrániteľné ako prebalenie či nakŕmenie. Napríklad naša malá trpela refluxom - existuje aj skrytý reflux, kedy dieťa vyslovene negrcká, ale sa mu len to mliečko vracia v pažeráku späť po hrdielko a zas naspäť do bruška a tak. To je veľmi dráždivý pocit, niečo ako pálenie záhy ak si už také niečo mala. Dieťa je potom nepokojné, nervózne, je síce unavené ale pre ten nepríjemný pocit nemôže zaspať. A tak sa časom dostavuje ešte aj nervozita z nevyspatosti a vzniká začarovaný kruh, a nič z toho čo si vymenovala vyššie na upokojenie nemá šancu zabrať, kým sa neodstráni príčina. Mne osobne sa vždy potvrdilo, že malá na plač mala dôvod, aj keď som to zistila až o pár hodín. Napríklad aj choroba jej vždy začína tak, že si večer ľahne spať zdravá, zobudí sa za hodinu s plačom a potom reve každú chvíľku, spí len pri nosení na rukách, akonáhle ju položíme je hore a plače. No ešte nemá ani teplotu ani sopeľ, ani kašeľ, proste žiadny príznak choroby. Až na druhý deň dopoludnia jej začne tiecť z nosa, poobede sa dostaví teplota. Prvých 2-3x kým som si na tento nástup choroby u nej zvykla, som si vždy celú tú noc hovorila, že čo jej je, veď je prebalená, najedená, jej jej pohodlne, bruško voľné...no nakoniec sa príčina po pár hodinách ukázala. Inak malé bábatká majú aj takú príčinu na plač, čo tebe ako dospelému človeku síce príde divné, ale u bábatiek to je dôvod, napríklad keď je veľa ľudí v miestnosti, môžu sa rýchlejšie z toho hluku unaviť, znervóznieť, alebo naopak, keď je príliš ticho, nič sa nedeje, doslova sa nudia, tak plačom volajú po niečiej pozornosti. Môže ich niečo tlačiť, omínať, sťahovať, zavadzať - všetko dôvod na plač. Sú deti, ktoré potrebujú byť pre upokojenie poriadne zabalené, priam až zviazané, a naopak deti, ktoré od narodenia neznesú ani zavinovačku, potrebujú voľnosť. Všetko to môže vyzerať, že plačú bez príčiny, ale ja myslím, že tam tá príčina naozaj vždy je. Nehovoriac, že skutočne môže byť aj nejaké ochorenie, ktoré ty ako matka proste nevidíš, nejakého neurologického charakteru. Treba len skúšať a hľadať, ja myslím, že u @vajboch už k tej nervozite veľmi prispieva aj to, že malá málo spí. Skúšaj hľadať aj rôzne spôsoby ako ju uspať, nosenie je síce väčšinou zaručená metóda, no niekedy zaberie aj niečo nečakané. A v kočíku ti spinká? Po papaní nie je ospalejšia? Dudlík má alebo niečo čo by cmúľala? Ten hroznový cukor počujem prvýkrát, osobne by som sa ho trochu bála, on totiž dodáva energiu a pochybujem že dieťa ukľudní, práve naopak, asi skôr nabudí energiou. Ten medovkový čaj by mohol pomôcť. Sú aj masáže na upokojenie, zásada je ak chceme dieťa ukľudniť, tak masírovať treba od srdca ku končatinám (čiže začať hrudník, ruky, nohy, potom chrbát , ruky, nohy), ak práve dobiť energiou tak naopak. Možno ste práve v období, kedy si malá hľadá svoj upokojovací a uspávací rituál, ono to vždy chvíľu hlavne u tých náročnejších detí trvá. Držím palčeky aby ste to čo najskôr vyriešili 🙂

ellie13
18. mar 2012

@hailey ale ano zazila 🙂 boli chvile ked som bola uz taka hotova,ze som plakala s nou, ale naozaj sa vzdy pricina nasla a ziadna z nas nemoze zabudat na to,ze nakrmenim a prebalenim sa nasa uloha matky nekonci! Aj deticky maju svoje nalady...
ja som mala uzasnu porodnu asistentku u ktorej som rodila, sice 24 rocna bezdetna kocka,ale fakt suprova.. ta mi vzdy prizvukovala,ze dieta do jedneho roku nemozes rozmaznat a naozaj nikdy neplace len tak! ja som sa niekolko mesiacov nevyspala lebo mi mala spala na prsiach,to bolo jedine co ju ukludnilo (obcas ma zastupil priatel) pre mna to bolo neskutocne nepohodlne lezat cely cas na chrbte a davat pozor aby som sa blbo neotocila a mala mi nespadla no ona bola vzdy spokojna a v podstate je to uplne logicke, ved 9 mesiacov som ju nosila v brusku...ono prestrihnutim pupocnej snury sa neprestrihuje puto ktore ma dieta k svojej maminke ;) deticky potrebuju citit lasku a blizkost rodica! u nas je napriklad velmi zle,ze mame maly byt a postielku daleko od postele,Pia tam nechcela ani za nic spavat co som ja samozrejme vtedy nechapala a ked spustila rev zacala som byt nervozna,ved bola prebalena,nakrmena,chora nebola...pytala som sa dookola co tomu decku moze byt,nakoniec sa princezna "usadila" na dva mesiace medzi nami (aj ked som bola vzdy proti tomu aby deti spali u rodicov) ...Pediater mi dal poriadny "dekel" ked som mu povedala,ze "bohuzial na vlastnu postielku ju nevieme naucit,tam velmi place!" vtedy mi povedal "ake bohuzial mlada pani! kedy si chcete dceru uzit? ked bude mat 13 uz sa k vam do postele hrabat nebude.. budte tu pre nu vtedy ked vas potrebuje!"
odvtedy mame stastne spokojne dieta doma,ktore uz aj v postielke prespi..potrebovala len viac casu kym si na to byt chvilu dalej od mami zvykla 😀
Co este mozem mamickam poradit su Homeopaticke cipky na ukludnenie, su velmi dobre bohuzial nespomeniem si na nazov :-/

feb13
18. mar 2012

@hailey @vajboch Ja povazujem za velmi pravdepodobne ze to robi psychika. Je to normalne (je to jedna variacia na normalny stav...) a moc sa s tym neda nic urobit. Jedine byt nablizku a neustale vyzarovat lasku. Potom ako sa dieta vyvija a nadobuda rozne schopnosti casom sa to zlepsi, nas syn mal cca. 11 mesiacov kedy som zacala mat pocit ze no uz sa to da celkom vydrzat... ale zakladna povaha ostava aj tak. Niektore deti su dost citlive na to, ked nieco chcu a nedari sa im. Proste su z toho frustrovane. U nas to bolo najvyraznejsie pred tym nez sa naucil pretacat. Potom sa chcel doplazit k hrackam ale vzdy sa vykrutil na bok a nedotiahol. Jasne ze mal z toho nervy. Aj predtym si pamatam, ako zacal past koniky, ked sa unavil, nevedel ze si moze hlavicku polozit a tak si oddychnut. Potom ked sa postavil ale sa bal este z tej polohy sadat, ked sa unavil nevedel co teraz tak zase nervy. Uz teraz ze je samostatny a dostane sa kam chce a dotiahne co chce uz je to OK. 😉
Pridam aj link na svoje predchadzajuce prispevky, nechce sa mi to stale dookola opisovat:
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/plac-5-tyzdnoveho-babatka-v-noci-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/kliestovy-porod-a-uplakane-babatko-2/
Myslim ze ked sa ti nezda vyslovene ze by to dieta bolo chore, netreba to riesit cez lekarov, vystavis ho mnozstvu neprijemnych a zbytocnych vysetreni co ho bude dalej traumatizovat. Treba len akceptovat, ze to dieta ma taku "intenzivnejsiu" povahu, ja som az teraz dosla na to, ze je to povaha inak celkom dobra 🙂 a mozem povedat ze vyrastol z neho velmi mudry sikovny zlaty chlapec ktory ma motivaciu skumat svet a stale objavovat nove veci, velmi dobre si vie poskladat rozne suvislosti a neuspokoji sa kym nedosiahne svoj ciel. Ale prvy rok bol velmi tazky.

vajboch
autor
18. mar 2012

@ema72
ahoj ema....takže Miška bola kojená 1 mesiac...potom dostala "žabu" a povlak na jazyk, a prestala chytať prsia /keď jej ho dám, chytí ju nervozita/.. takže jej odstrekujem a dávam vo fľaši...nedá sa hovoriť o nervozite, ale skôr každý večer o únave a vyčerpaní, čo je normálne...mala priberá ukážkovo...narodená je cisarským, lebo bola zle otočená /KP/...

vajboch
autor
18. mar 2012

@breslerka no vyzerá to skôr na ten temperament...ale nevylučujem ani ten tichý reflux..lenže ona je nepokojná aj keď je zvislo...lekárka povedala, že je zdravá

vajboch
autor
18. mar 2012

@kveta ahoj, mala je donosená, pôrod bol cisarky, lebo mala zle otočená

vajboch
autor
18. mar 2012

@halienka osvedčila sa nám ta fit lopta...dieťa sa na nej ukludni a postupne zaspáva,,,ked je uz ako tak v polospánku, davam ju na preč z ruk..mna z tej fit lopty, ale boli chrbat...ja si tiež myslím, že dieťa neplače, len tak- bez príčiny...ked si vsimnem, že mala zacne byt nervozna vo spolocnosti, hned ideme domov do ticha...mala má cumlík - je to upokojenie...ale teraz vyskusam drzat a davat ju spávat zvislo /hlavicku vyššie ako telo/ - možno ten tichý reflux...ale musím povedať, že mala miluje vodu a to kupanie jej pomaha - kupem len 2x za den...raz vo velkej vani - kde akože može plávať a druhýkrát v det. vaničke...mala som aj známu, ktorá učila babyplávanie a ukazala mi dáke finty...aj by som zacala chodit, ale je to az od pol roka...dakujem za rady, si velmi zlata

vajboch
autor
18. mar 2012

@feb13 no velmi si ma nepotešila 🙂 že rok, však to skončím na psychiatrií 🙂 /srandujem/...

makmitka33
18. mar 2012

@vajboch poznám ten pocit, keď nie a nie ukľudniť Drobčeka ☹ , ale nám pomáha nášho zaviazať do zavinovačky, aj teraz keď mu je malá ho napevno uviažem a spinká, lebo má asi pocit objatia 🙂

xenicka13
18. mar 2012

neviem ci pouzivas zavinovacku ja som davala az do 4teho mesiaca babatka su v nej kludnejsie

vajboch
autor
18. mar 2012

@ellie13 no ja mam malu stálu pri sebe v posteli...moj manzel s nami nespáva - dovodom je jeho neznesitelne chrápanie, na ktoré som si ani po 5 rokoch nedokazala zvyknut...takze spávame oddelene už niekolko rokov /asi 3/...mala mi nechce spinkať na brusku - ani na mne...to sme robili len v porodnici...je narodená sekciovo - takze sme boli odlucene asi 2 dni a to velmi chýba...najradsej vsak má, ked je uplne zabalená v perinke...

vajboch
autor
18. mar 2012

@xenicka13 no ja mam malu v perinke, čiže je tam spučená a to sa jej páči...ale ked mala zaspí, tak ju rozviazujem a len zakrývam dekou...toto "bohužiaľ" nie je tá príčina

kamilkanr
18. mar 2012

@vajboch mozno to je skoro, ale spravte si rezim, aspon v rovnakom case spanie a prechadzky. My sme chodievali aj 3x denne von, aby sa vyspinkala. Ked myka hlavou zo stranou na stranu to je znak, ze chce spinkat.
Primerane oblecenie, zavinovacka, spievanie, nosenie, klud, plne brusko, cista plienka... Niekedy, ked som uz nevedela co s nou, dala som ju muzovi on bol kludny a ukludnila sa aj ona.

gabriela69111984
18. mar 2012

pises, ze zo zaciatku ste mali koliky, podla mna este ich maaaaate, preto tak place , to poznaaam, skus jej dat espumisan L kvapky pre deticky 3x denne 25 kvapiek, skus to dva dni po sebe a uvidis, ci sa ti mala upokoji, ak ano, ver tomu ze to je brusko , co ju traaaapi. hovorim z vlastnych skusenosti.

zvedavamt
18. mar 2012

ci uz ma koliku alebo nie, dieta je z niecoho nervozne. samo od seba urcite nie. kazde dieta je ako spongia, absorbuje vsetky emocie z okolia. najhorsie je ak matka nema dostatocnu podporu od rodiny ... a je nevyspata,nervozna a to vsecko sa prenasa aj na dieta. potom boli brusko a ine problemy.
urcite by som nedavala hroznovy cukor. zvysuje nadmerne pohybovu aktivitu dietata nehovoriac o tom, ze znizuje imunitu ako hocaky iny cukor a prekysluje a kradne vapnik z kosti.
moja prespala celu noc 11 x za prve dva roky,tak viem o com pisem.
kym sme prisli na to, ze jej vadi kravske mlieko,tak sme poskusali ozaj kadeco. netreba liecit nasledok,ale pricinu. ties sme natireali brusko , masirovali,cvicili,teply kupel,fitlopta, traviaci caj, espumisan... a bum,bolo to mlieko,ale aj moja nervozita z vycerpania.
clovek v nudzi skusi ozaj kadeco,bol u nas aj kineziolog. mala sa asi v roku bala spat vo svojej postielke.pobehali sme s nou celu izbu podla fengsvej a nic. nakoniec sme tam mali ducha nejakej pani, keby som ho nevidela,neuverim. mala sa s nou rozpravala. on jej pomohol odist a potom spala dobre.sila,nie? kto nezazije, neuveri.

vajboch
autor
19. mar 2012

@kamilkanr režim sa snažim dodržiavať, ale ked mame problem zaspat, celé sa to posunie....teraz uz spinka aspon poobede tvrdo...

vajboch
autor
19. mar 2012

@gabriela69111984 davala som espumisan...mala kaká a prdí ako drak 🙂 som si istá, že bruško to nie je

vajboch
autor
19. mar 2012

@zvedavamt skusim vyradit to kravské mliečko...ale už naozaj neviem, čo budem jesť...ako sa dá nahradiť napr. maslo, jogurt, mlieko....teda výrobky z mlieka..a nakoniec som zistila, že ma skrytý reflux - ale nie vždy...len niekdy...

adriana7
19. mar 2012

@vajboch , ja som toto zažila pri oboch babách a úplne ťa chápem...u mňa zabralo:
1. nosenie v nosiči - stále a pri všetkom, mala som pocit, že som ani neporodila (kočík videla 3x)
2. tiež nepijem mlieko a nejem nič z kravského mlieka (obe baby majú alergiu na bkm), namiesto jogurtu je sojáčik, namiesto mlieka je sójové, ryžové, ovsené, kúpiš v dmke, tofu, z bieleho s pridaním mlieka, vanilky a hrozienok si urobíš "tvarohovú penu", napríklad...ak by si mala záujem, poď do témy vegetariánske dieťa, tam ti maminy a tatinovia iste poradia, čím nahrádzať kravské mlieko
3. masáže bruška - prvý mesiac tak 3x denne, neskôr len večer, do roka, olejčekom, v teplúčku, potom kúpanie a kojenie a prespala noc
...a drž sa, najdôležitejší je tvoj vnútorný pokoj, čo je ale v tomto stave "červená knižnica", ale kašli na riad, ak môžeš, choď si pre menu do obedára, nech ti pomôže manžel aj rodina (ak sa dá), lebo toto je asi najdôležitejšie, v duchu hesla spokojná mama, spokojné bábo 😉