Nerešpektovanie vo výchove

22. feb 2022

Ahojte. Mam prosbu o radu. Ako by ste riesili dany problem? Mam 3 rocnu dveru. Moji rodicia su klasicky babka a dedko, je to ich jedina vnucka, rozmaznavaju ju. Nakolko ma dcera momentalne trosku rebelske obdobie, teda dostane nervy takmer vzdy, ked jej nieco s muzom zakazeme, rozhodli sme sa momentalne obmedzit kupu darcekov na nevyhnutne zalezitosti, aby si uvedomila ze to nie je samozrejme. Moji rodicia to vsak nerespektuju. Mama kupila dcere hracku, poprosila som ju, aby hracku nechala u nich doma, nech nam ju nenosi domov, ze sa s nou bude hrat len ked pojdeme ku nim na navstevu. Pri prvej moznej prilezitosti kedy k nam mama prisla hracku doniesla. Ked som to uvidela povedala som jej ze som ju jasne poprosila aby to nerobi, hracku som vzala a schovala do skrine. Kedze ju vsak dvera videla, spustila hystericky plac. Moja mama na mna zacala hucat ze ked jej tu hracku nedam tak odchadza od nas domov, zacala plakat ze ona nebude pocuvat ten malej plac, ze ju psychicky tyrame. Taketo situacie sa opakovalo niekolko x. Led sme boli na navsteve u nich, zakazala som aby malej davali tablet. Samozejme zasa po svojom a dali jej ho. Vzdy ked mala spusti hysak su z toho hotovi, nevedia sa k tomu realne postavit ze to deti proste robia. Ked som to mame slusne vysvetlila, urazila sa na mna a bavi sa so mnou len cez zuby. Necitim sa vinna, ale mrzi ma mamin postoj. Ako by ste to riesili vy? Dakujem za rady

pribinak
22. feb 2022

Toto treba vydiskutovať mimo dieťa. Vysvetlit a znova vysvetlit prečo.

Schovávať hračku pred dieťaťom je už zbytočne, iný výsledok ako záchvat revu sa potom čakať ani nedá

autor
22. feb 2022

@pribinak hovorila som o tom s nou aj bez malej, ale urazila sa na mma, lebo evidentne ona vie vsetko najlepsie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
22. feb 2022

to vieš...na výchovu sú rodičia, starí rodičia sú na rozmaznávanie....ono je to ok ak sú s vnúčaťom raz za čas...

autor
22. feb 2022

@elizabet173 rec s nou nie je. Hned sa urazi. Keby spomeniem odmedzenie kontaktu to by bola asi uz uplna vojna

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diamond007
22. feb 2022

Nerešpektujú? Obmedziť kontakt že dokiaľ nezačnú, nebudú návštevy.
Pre mňa sú normálne veci,ja som zakázala nosiť sladkosti a hračky mimo sviatkov, nejakú vymaľovánku neriešim ale hračky nie. O tablete pomlcim.
Určite by som malej vrátila tú hračku a keď odchádzala, pribalili im naspäť.
Ak moja mama toto nerešpektovala a boli sme u nej a tri nové hračky, nechali sme si ich tam.

pribinak
22. feb 2022

Chápem tvoje rozhorčenie, ale keď dieťa už hračku videlo, bolo hlúpe jej ju nedať. To je z pohladu dieťaťa čistá provokácia

simca06022011
22. feb 2022

ked sa urazi tak sa urazi...
poviem ti ze men toto robili so sladkostami, nosili nam za TASKY lacnych haraburd, ktore mali radi/maju radi.. proste take retro somariny.
Ked uz ma to nebavilo, sviatky daleko (lebo raz som normalne spravila CELEJ skolke z toho balicky na malej narodeniny.. co za fakt mozno 2-3mesiace nazvlacali), chytila som to a hodila pred nou do kosa (najskor som povedala, ze nech si to vezme domov, ze to nechceme/nejeme/nepotrebujeme, ze nie nie a hned zacala malej nejake lizatka pchat). Mam pisat co as stalo? odula sa, ale vysledok bol taky, ze uz viac nenosi. KEd aj donesie nejake bonboniery a cokoladu, ked myslim, ze je to cez tak jej to dam spat. Teraz je najhorsie, ze tie tasky sladkosti dava na tajnasa dcere a to je uz pre mna nepochopitelne uplne...

kandelabra
22. feb 2022

Vždy, keď porušia tvoje pravidlá a malá následne dostane hysák by som ich nenechala povedať nič, sama by som prvá na nich spustila, či teraz už sú spokojní keď dieťa reve, že to vobec nemuselo byť, keby rešpektovali, čo im povieš. (Ich vlastná taktika naopak, miesto toho že oni vinia za plač teba, lebo niečo nedovolíš, budeš viniť ty ich, lebo to dovolili)

abbey1
22. feb 2022

Ja mám trošku iný názor. Tvoji rodičia ťa pravdepodobne vychovali dobre. Teraz si chcú užiť úlohu starého rodiča a snáď im trochu dôverujete. Toto sú také žabomyšie vojny. Vydierať starých rodičov :(
Prísna by som bola len z dôvodu porušovania nejakej diéty dieťaťa, ak by ho kŕmili nevhodnými potravinami.
Ale pokiaľ chodíte len na návštevy, či oni k vám, neriešila by som takéto hlúposti. A tou teda kúpa hračky skutočne je.
Starý rodič má úplne inú úlohu než rodič. A rodič tiež vychováva hlavne príkladom, starostlivosťou, trávením času s dieťaťom. Zákazy a tresty majú minimálny účinok.
Do vzťahy dieťatka a starého rodiča by som zasahovala minimálne.

syslik81
22. feb 2022

ked sa cies postavit dceremusis sa vediet postavit aj mame .. moja bola taka ista ak nie horsia .. vyustilo to do hroznej hadke . 3 mesiace sme sa nebavili ..potom som jej napisala ze ak chce malu vidiet musi ma ako matku respektovat a nehadzaqt polena pod nohy ... kedze malu milovala suhlasila ... tym ti neradim aby si sa s nou tak pohadala,ale stala si za svojim i ked by to malo mat za nasledok obmedzenie kontaktu kym to nepochopi ...

pribinak
22. feb 2022

@abbey1 dobre napísané

pribinak
22. feb 2022

@simca06022011 sama si spravila že jej dáva na tajnaca, lebo hodiť dar (aj keď úplne nevhodný) do kosa je tak neúctivé že až

simca06022011
22. feb 2022

@pribinak ti nebol dar, to su haraburdy, ktore sa u nas aj tak vyhodia, keby som ich dala do skrine, nikto to nezje. Teraz je pubertacka taka, ze ona zje hocico, aj kockovy cukor... :D Neuctive je ignorovat poziadavky ludi, ked si nezelam aby mi to nosili domov, kadejake par centove somariny nezdrave :D

pribinak
22. feb 2022

@simca06022011 no bože, pár centovr snáď neje každý deň že z nich bude kadiť každý deň hodinu

abbey1
22. feb 2022

@simca06022011 Môj ocko bol už starý muž. Vyše 80. Pre svoje vnúčatá žil. Bývali sme s ním. VŽDY keď išiel do mesta, priniesol niečo: chipsy, čokolády, keksíky. Moje deti sladkosti neľúbia. Nezakazujem, proste neľúbia. Nikdy, nikdy som nehodila do koša. Je to neúctivé. Odložila som, darovala. Prípadne sa povalovalo doma, otec žundral, prečo to nejedia.
Časom sa má predavačka v obchodíku spýtala, čo má môjmu ockovi predať, keď sa stavi kúpiť vnúčatám. Tak sme sa dohodli, čo mu má "poradiť".
V každej etape života vidíme život inak. Na niečom sa treba dohodnúť, niečo ignorovať a niečo jednoducho neriešiť. Tá ti starí rodičia budú chýbať.
A že tvoja dcéra by zjedla i kockovy cukor je výchova z domu. ;)

katkati
22. feb 2022

Rebelanstvo 3-ročnej dcérky je v tomto veku uplne bežné. Aj keď vás to ruší a chcete to riešiť, tak je vhodné zstahivat do toho starých rodičov? Veď jej nekupujte hračky vy, keď si myslíte, že to bude mať nejaký efekt. Ale čo má s tým spoločné hračka od babky a dedka?

simca06022011
22. feb 2022

@pribinak
@abbey1 citanie s porozumenim vam ide.. normalne som mala napisany prispevok k tomuto, ale som to vymazala. Zbytocne sa dohadovat, ja som jasne napisala co a ako prebiehalo, podla mna neuctive je prist a napriek prosbe dovliect xy-tykrat to iste:D AKo ked viem, ze dedo nema rad orechy a budem mu to stale vlacit. Alebo mame by som nosila flase alkoholu, ked viem ze to neznasa. Uctivo si zbierajte doma tasky sladkosti a uctivo to potom pojedzte. Pre mna za mna.

Len tolko k tomu este, ze moja mama nie je ziadna 60-70-80r zena, ziadna babka aby nechapala, ked jej clovek nieco povie... toto je iba o kupovani si dietata sladkostami, kedze inak si nedokaze s vnuckou najst ziadnu rec a teda uz sa aj stretavaju len sporadicky, cize toto tajnasovanie teraz napr vobec neriesim. Ostatni stari rodicia problem nemaju. Jedna vec je doniest niekomu jednu cokoladu a druha vrece somarin. A nie nemame doma sladkosti zakazane, bezne ich doma mame aj jeme.. kockovy cukor bol ako priklad :D ze vsetko sladke by zjedla, lebo puberta...
Ako nevidim dovod, rpeco nepovedat a netrvat na takomto niecom, a co to ma s tym, ze budu stari rodicia chybat.. NIC. V prvom rade, ak ma stary rodic dietatu chybat, musia mat nejaky vztah, nemoze to byt len "ujo/teda" co sa tu sem-tam objavia a donesu tasku sladkosti..
Ja som za zazitky a nie za kupovanie si deti vecami.

autor
22. feb 2022

@katkati bolo dohodnute hned na zaciatku ze ta hracka bola kupena k nim domov aby sa s tym hrala u nich.. podobnu vec ma uz doma, netreba mat doma dve.. oni si zmyslela ze ju dovlecu ku nam domov.. povedala som ze nie, napriek tomu to urobili.. nemyslim si ze je ok ked sa dietatu privoli kvoli revu vsetko, co chce.. ani si nemyslim ze je ok, ked su stari rodicia vykolajeni z toho ze dieta spusti trochu rev

marca12
22. feb 2022

Moja mama je taka ista a neplati na nu nic. Tvrdohlava je ako mulica uplne jej preskocilo z vnucat. Nerespektuje vychovu a ked sa jej nieco povie,zduje sa a zacne plakat a lutovat sa a ake je to dieta psychicky tyrane. Pre pana ,ale ked si spomeniem,co ona s nami robila,to uz nie je pravda,to tak nebolo. Ciste psycho s nou. Mozes skusat cokolvek,ale ak ma tvoja mama raz hlavu postavenú,tak cez nu nic neprejde a zacne este huckat dieta proti tebe a hovorit,aka je mamicka zla,lebo jej zakazuje a bla bla bla.

mimi3008
22. feb 2022

Aspon by si mala svaty pokoj, ked obmedzis kontakt...rozum sa mi zastavuje nad daktorymi babkami, konkretne aj v nasom pripade

autor
22. feb 2022

@marca12 ano presne toto aj u nas.. zacne mi rozpravat ze aj ja som mala vsetko.. blabla pri tom vobec to tak nebolo a drzala ma teda pekne na kratko

autor
22. feb 2022

@mimi3008 len mi je to cele luto lebo nemame nikoho.. svokra ta ma vnuca na haku, nepostrazi, neriesi.. a moja mama zasa vyssie uvedene

mimi3008
22. feb 2022

Nasi sa tiez montuju do vsetkeho...teraz je covid, mame doma.aj male babo 4 mes, tak sme obmedzili navstevy v interieri nie ze na minimum ale.na ziadne. Ked, tak sa a rodinou stretavame jedine na prechadzke, fungujeme tak od oktobra a uz 2.zimu po sebe...Okrem 4 mes.mam 2,5 rocneho syna, ktory je hyperaktivny, energicky, proste da zabrat. A ja som aj tak rada, napriek tomu, ze ideme s manzelom na doraz, ze sme sa takto.uzavreli, lebo nebyt toho, neuzijeme si spolu cas, ktory mladej rodine patri, lebo moja mama by bola u nas 5x v tyzdni na 4 hodiny v zmysle:"len idem NAHODOU okolo, tak som sa NA.CHVILKU"zastavila. A ked tato vlna skonci, nebudem chciet aj tak ziadne strazenie a vypomahanie, lebo staci jej raz povedat, prid mi pomoct a budem ju tu mat nonstop. Drzim sa hesla: radsej ziadna pomoc, nez pomoc za privysoku cenu

katkati
22. feb 2022

Ženy, vy tiež budete takéto babky, to len teraz ste presvedčené ze nie.

mimi3008
22. feb 2022

@katkati podla mnanto nie je take iste. Napr.moja svokra aj pomoze, ked ju poprosim, ale drzi si zdravy odstup, do nicoho sa nam nemontuje, jej navsteva (mimo kovid vlny) trva tak 5 min, musime ju prehovarat, nech kus posedi, vtedy zotrva aj 15 min, lebo nechce otravovat. Takze nie kazda musi byt taka

autor
22. feb 2022

@katkati to ake raz budeme je hypoteticke.. mozno ano, mozno nie, tento komentar mi vsak nijako nepomoze vyriesit situaciu

katkati
22. feb 2022

Nerobiť z toho takú vedu. Myslím to v dobrom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz