Baby aj Vaše 16 mesačné detičky radi pozerajú rozprávky alebo počúvajú pesničky? Moja malá neskutočne frčí na Rexíkoví a k pesničkám musí byť aj obraz nie len zvuk, takže pozeráme (počúvame) pesničky cez you tube. Bojím sa čí to nie je škodlivé na zrak snažím sa ju obmedzovať.......
@ingmiriama telka vám beží stále? to snáď nieeeee.....zrak si nepokazí,pokiaľ pozerá v rámci miery a nepozerá príliš zblízka..ak dieťa v predškolskom veku začne pozerať tv trebárs v kresle a postupne z kresla vstava a ide k tv bližšie a ak sa toto opakuje,tak je to dôvod na návštevu očného lekára a na kontrolu zraku
moj drobec tiez rad pozera tv a najradsej je na nej nalepeny..snazim sa obmedzovat ale ked nieco potrebujem urobit tak tv je pre nas bohuzial jedine riesenie (a to dost casto,niekedy prinesie ovladacku z tv aby sme mu zapli rozpravku..ale urcite to kazi zrak((
@martur moja ma 3 roky.telku pozera ale nie zblizka.nasa dr posiela na preventivku aj k ocnemu a zatial vsetko ok.
@kacena4 urcite sa mu venuje.ja som bola tiez mudra ze ako mala nebude poznat telku.ale musim aj varit aj upratat a ona sama nevydrzala a cez den spala malo... Tak sa stalo ze pozera obcas telku. Kedy som to mala robit? V noci?
@kacena4 sme len maminy, nie supermaminy. Obcas sa stane, ze potrebujeme cosi uvarit, urobit, odlozit, upratat... Neverim, ze by tu niektora mamina nechavala deticky pred telkou dlhe hoooodiny.
@ingmiriama aj u nas ide stale telka.ja to mam miesto radia. Mala pozera stylom.uvodne titulky potom 5min.zo stredu a zaverecne titulky. Odbieha hra sa,teraz uz aj pomaha. Takze to neriesim.
neda sa vo svete techniky take zvedave deti uplne udrzat od telky ci pc ked to vidi u nas rodicoch. S mierou. Nech si pozrie rozpravku, ale zase cely den nech bezi pri nom telka a ono nasava to ziarenie, tak to uz nie je dobre. Preto na pc chodim ked spi.
Moj syn zacal pozerat asi ked mal rok a pol .Vtedy ho zaujal mickeyho klubik no nepozeral telku cely den ani teraz ju nepozera .Zrak ma vyborny.
Hlavne na ten pocitac davaj pozor. Vyzarovanie vacsiny PC obrazoviek je ovela skodlivejsie na zrak ako TV a aj horsie odsledujes vhodnu vzdialenost. Tiez castym pozeranim TV vznika u deti urcita forma otupelosti na ine podnety. A este som citala studiu, ze taketo uplne male deti nedokazu absolutne rozlisovat rozpravku (fikciu) od skutocnosti, tak davaj pozor, aby jej to neprivodilo nejake nocne mory, alebo tiez aby postavicky za par mesiacov nezacala napodobnovat, skakanie zo skrine (akoze lietanie) a tak podobne.
no my tv nemame takze asi nase deti budu kukat von z okna :D
Čo všetko sa nemá. 😝 😝 😝 Pokiaľ nie je prilepená na telku a nesedí pri nej 24h, hádam z nej neubudne. 😉 Trošku to všetko dramatizujete. Len si zrátajte, koľko mi všetky sedíme na nete. To je v poriadku?
:D príspevok nadomnou to uplne vystihol :D aj moja pozerá asi hodinu denne spievankovo a potom našu svadbu ale to väčšinou tancujeme a besníme sa aj s mužom aj s malou nepozerame, tiež sa bojím, či jej to neškodí, ale to by som sa bála íst do obchodu - lebo čo ked ma nejaký idiot čo ide cez mesto 100 zrazí, čo ked spadne dieťa pod auto, čo ked začne búrka moje heslo je ,,všetko s mierou" 😉
@kacena4 pri dnesnej kvalite tv to uz neplati...tym nepresadzujem vysedavanie pred tv aby to tu zas niekto nepochopil zle🙂
Tak moji 2,5 letou holčičku TV úplně přestala bavit, max. 20 minut denně nějakou pohádku, víc nevydrží🙂 Ale teda aktuálně řeším jinou záležitost. Museli jsme schovat veškeré dotykové mobily, tablet i notebook, protože si na to vytvořila úplnou závislost. Dámy, kdybych to neviděla na vlastní oči, tak tomu neuvěřím, jak to může takhle dítě rozházet. Kamarádka mi říkala, jaký je tablet super, že si tam může hrát podnětné hry o barvách, učit se angličtinu a co já vím všechno, no tak jsme jí to dali do rukou. Za pár dnů začala mít problémy s usínáním, jakmile to měla v ruce, tak se počůrávala do kalhot i na gauči a v klidu v tom seděla, dokázala na tom strávit strašného času, ztratila zájem o stavebnice a hračky, ven jsem jí musela doslova tahat a když jsme jí to vzali, dvě hodiny s ní nebylo k vydržení 😖 😖 😖 Takže u nás máme přísný zákaz a zase se vrací do normálu....zažily jste to některá?
tize si myslim ze si zrak nepokazi,ale urcite si unavi ocka,moze ich mat cervene,suchat si ich alebo mu mozu slzit-ak pozera zblizka alebo dlho.my pozrieme 1 rozpravku rano a jednu vecer.
@katkaseiner ja netvrdim ze je to z detmi lahke, ale otazka bola, ze jej dieta "neskutocne frci" na rozpravkach z PC tak som pochopila a aj vyjadrila svoj nazor autorke na otazku a ruku do ohna by som za to nedala, ze si zrak nepokazi, pred 20-30 rokmi ked sme my boli deti, tak sa tolko do TV ci PC nepozeralo, dnesna doba je ina, tak nasledky si ponesu nase deti o par rokov, uvidime, ci nam to budu vycitat alebo nie
@zuzkat1 presne aj môj malý keď si chce pozrieť si pozrie...ale nevydrží tam byť hodinu cca tak 10min a keď to spočítam za celý deň tak možno tú hodinu denne ...a popri tom chodí ešte cez obed spávať inak papáme pri PC lebo inak by som do neho nič nedostala
@ingmiriama moja tiez vacsinou pri tv papa. Pc nemavam zapnuty. Nepouzivam. A mame ani mudrym kniham sa nepaci take stravovanie.no u nas nikto nejedava v kuchyni tak ju nebudem nutit.
Moja dcera takisto pozerava rozpravky a niekedy aj zblizka,ked nie sme s nou v izbe.Stale sa stazovala na ocka,ze ju svrbia tak sme isli ku ocnej a ta nam povedala,ze ma super zrak,ze to tym nie je. Nieco musi byt aj v genetike.
@kacena4 tak to určite nie je ten dôvod, že sa jej nevenujem a preto pozerá rozprávku. To neznamená, že celý deň presedí pred telkou to určite nie ale vždy vypytuje aby som jej pustila (nevie ešte rozprávať ale ukáže mi jazyk a hav hav to znamená že chce aby som je pustila rozprávku). Podľa mňa venujem sa jej až moc moc je veľmi bystrá videla tu rozprávku možno 20 krát a ona dopredu ukazuje čo bude pes, mačka.... robiť. Pri telke je denne maximálne 30 minút a to sa mi zdá aj tak moc veľa, pretože syn keď bol malý obrazovka ho vôbec nezaujímala aj som chcela aby troška posedel, že niečo spravím ale on odmietal.
.
@kacena4 pozerám, že u kacena4 je doma veselo🙂)) Keď je doma viac detí zabaví jeden, druhého ...... hrajú sa spolu.... ale ja si musím sadnúť s malou a spolu sa hrajeme alebo tancujeme ....... Spí cez deň maximálne hodinku a neviem či skôr variť, upratať, žehliť... nebývame ani u rodičov sme sami takže nemá mi ju kto postrážiť ani 10 minút . Spolu chodíme do obchodu.... všade ju beriem so sebou , manžel chodí s práce neskoro večer.
podla mna, kto nepusta dietatu aspon na chvilocku rozpravku (napr.dvd fihatralala) tomu manzel doma navari, nakupi, na upratanie si objednam platenu silu a nemusi okrem detom sa venovat nicomu 🙂,
vcera manzel cital zaujimavy clanok, kde pisu, ze deti pozeraju napr. TV z velkej blizky, co robi aj nasa. Pokial nemate stary elektronkovy TV, nevadi to. Ide o to, ze deti maju lepsiu akomodaciu oci ako my dospeli a im to pozeranie z blizka nerobi ziadne problemy, deti to casom prejde. Ani citanie po tme oci neposkodi, oci sa len unavia. Oci sa nekazia ani sledovani TV, tam je skor problem, ze dieta moze mat malo pohybu, zle navyky, ked pri TV papa sladkosti a podobne. Oci sa nicia bud ochorenim, alebo aj lieky mozu poskodit zrak, mne ocny hovor, ze HAK na oci ... tiez cukrovka.... a tiez je zaujimave, ze vsetky oirgany sa nam obnovuju, okrem mozgu a oci. Na nete som inak nasla, ze dieta do 2 rokov by malo pozerat TV 20-30 minut denne, mozno aj menej a vekom sa to trosku pridava. Moju zacalo bavit az spievankovo ked mala 18 mes. Ano tiez sme s manzelom mali predstavu ako budu nase deti pozerat televizor 2 hodiny do tyzdna 🙂 ale tiez sme mali aj predstavu ako bude dobre spat, ze sa mu budu venovat stari rodicia, do skolky sa dostane bez problemov, budeme chodit plavat, na AJ uz od 3 mesiacov, ale realita je uplne niekde inde.
presne aj môj malý dnes má 17 mesiacov a neskutočne fandí rozprávkam a pesničkám my frčíme na Maša a medveď a jasné aj pesničky....no nad tým som neuvažovala či by sa mu niečo mohlo stať so zrakom ....ale myslím si, že sa nedívame stále na obrazovku ....ale telka nám beží stále no popri nej sa hrá ....