"Nekonvenčné" metódy výchovy dieťaťa

niky2525
16. jún 2022

Zdravím 🙂,

nechcem sa tu veľmi rozpisovať, takže v skratke. Som redaktorka pre jeden známy SR web a práve pracujem na článku o netradičných výchovach, alebo výchova dieťaťa v " netradičnej" rodine ( myslí sa tým nie otec a mama). Hľadám tu rodičov, ktorých napríklad deti oslovujú krstným menom ( vlastné či adoptované vlastné 🙂), či rodičov-samoživiteľov, alebo páry rovnakého pohlavia, alebo hocijaké vaše "extra", čo vy považujete za normálne a funguje to u vás, no iní by to považovalo ako niečo nekonvečné. Ak tu niekto taký ste, alebo poznáte takých ľudí, prosím napíšte mi rovno message, ak máte záujem zodpovedať moje otázky a priniesť do témy váš pohľad, skúsenosti a názor. Ide mi o to nahliadnúť do tejto témy a možno zmazať nejaké stigmy.

Ďakujem predom 🙂

dagmarovita
16. jún 2022

podla mna rodič samoziviteľ je velmi tazká vec, su o tom nejake práce a v nemčine anglictine výborné a neni to pekné cítanie, neda sa to porovnat s inymi kategoriami co uvádzas ked su na dieta dvaja plus okolita rodina, ale samozivitel ..neviem aké stigmy chces zmazat ..a tiez co tak rodiny s chorymi deťmi, alebo rodic samozivitel s chorým dietatom a viacerymi detmi, alebo osamelý chorý rodič s detmi tam by si tiez mohla tie stigmy, to mlcanie zmazat.

h2o2
16. jún 2022

Mne je na grc z rodičov rovnakeho pohlavia... je to proti prírode, nedavno to bolo psychiatricka diagnóza a teraz že " netradičná rodina".

beata_k
16. jún 2022

🍿🥤😃

lucilaines
16. jún 2022

@h2o2 no esteze tvoj nazor nikoho nezaujima

gleep1
16. jún 2022

@h2o2 proti prírode je pestovanie plodín na poliach a v sadoch, proti prírode sú lieky, ockovanie, škola… ale homosexualita je normalna v prirode. Vieš napríklad o tom že keby takému Nemovi zomrela mamka ako pozname z rozpravky tak jeho tatko by sa dokonca premenil na matku? V prírode je možné hocico. To, že existuje take množstvo homosexuálov je znakom toho že je to niečo prírodné. Veľa bezdomovcov a chlapov vo väzniciach sa uchýli k takému sexu… to sú len predsudky v našej spoločnosti ktoré do nás dlhodobo nahravalo náboženstvo. No tak, hadam budeme dospelý ľudia a budeme rozmyslat sami za seba. Ti, co nerozmýšľajú sami za seba a kazu iným ako majú žiť, ti sú nenormalni.. nie homosexualne pary.

adalmba
16. jún 2022

@h2o2 mne je nagrc s názorom 100rokov za opicami. Radšej deti rodičom rovnakého pohlavia, čo im dajú prvé aj posledné. Ako párom muž, žena a 8 deti zanedbávané, bité, hladné......a rodičia slopu, droguju...

adalmba
16. jún 2022

@niky2525 ja mám 3 deti z deckeho domova.

dagmarovita
16. jún 2022

a este sú pozoruhodní starí rodičia ktorí majú zverené vnúčatá do výchovy, to sú také skupiny vsetko o ktorych sa mlčí. Hovorenie rodičovi krstným menom je ale zaujímavé, to by som si precitala od detí prečo tak vravia..podla mna sa na rodicov hnevajú, preto ich neoslovia menom. Dve zeny je také, ze nie bežné ale stava sa to..matka s babkou spolu ziju a vychovavajú napr.

gleep1
16. jún 2022

@dagmarovita ja poznám dievčatko ktoré oslovuje svojho otca”Robo” oslovuje ho tak preto lebo matka keď s ňou rozpráva nepovie “spýtaj sa otca” ale povie “spýtaj sa Roba”
Vôbec sa na svojho otca nehnevá, ma ho veľmi rada ale je to častejšie Robo než otec lebo tak ju mama asi nechcene naučila oslovovať ho. Jemu to nevadí, vraví že je Robo tak čo…

veronika946
16. jún 2022

Ja som matka samoživiteľka a bolo to moje rozhodnutie, nie mužove. Keď sa niekto napr. mojej mamy opýta “ci som vydatá, kedy bola svadba, odkiaľ je zaťko” a ona (s hanbou 😄) odpovie, že nie som, nebola,nemá… tak sa všetci automaticky ospravedlňujú, zatvaria smutne a tak… akoze chuderka žena, ten hajzel ju opustil, pritom to tak nie je. Zbytočne niekomu vysvetľovať, ja žijem tak, ako som sa rozhodla a neľutujem to a ani chvíľu som nepochybovala o tom, či to zvládnem.

elizabet173
16. jún 2022

@h2o2 aký je rozdiel medzi tým, ak dieťa vychovávajú napr. dve ženy a medzi tým, ak ho vychováva žena, ktorá býva so svojou matkou, čiže tiež dve ženy?

loliki
16. jún 2022

@elizabet173 Ja si myslím, že dieťa vníma komunikáciu dvoch žien, ktoré majú svoje témy, svoj štýl, a v neposlednom rade aj nejaký vzťah k sebe. Buď to vníma ako akúsi normu pre rodinný život, podľa ktorej bude chcieť žiť automaticky aj ono. Alebo mu to začne vadiť, a bude sa proti tomu búriť.

emalka
22. jún 2022

@h2o2 to ze nieco platilo kedysi neznamena ze to bolo spravne. Aj "hysteria" bola kedysi psychiatricka diagnoza a pouzivala sa na zbavovanie sa zien do liecebni, ak prestali byt pohodlne. Alebo by si chcela podstupit lobotomiu ak sa tvojmu muzovi nieco znepaci? Toto bolo predsa tiez "nedavno" 🙂

emalka
22. jún 2022

@loliki uz su studie o detoch z takychto partnerstiev a vobec ich to nijak neovplyvnilo. A situaciu doma teda vobec nevnimaju ako nejaky "vzorec". Pre dieta je dolezite ci vyrasta v milujucom prostredi a to je vsetko.
https://whatweknow.inequality.cornell.edu/topic...

h2o2
22. jún 2022

@emalka Aj pedofil miluje deti...

emalka
22. jún 2022

@h2o2 ubohy argument, lepsi fakt nemas?

loliki
22. jún 2022

@emalka Tomu neverím, že ich to neovplyvnilo. Napíšem len príklad: môj manžel čistí cibuľu tak, ako jeho sestra, mama a celá ich rodina. Ja čistím cibuľu tak, ako som to videla ja u svojej mamy, tak to robíme všetcia súrodenci. To isté platí aj napr. o upratovaní a o mnohých ďalších veciach, vzťah k záhrade, rozdelenie povinností v domácnosti. Takže moja vlastná štúdia hovorí, že veľmi ovplyvňuje človeka to, kde vyrastá. Učíme sa opakovaním a jablko nepadá ďaleko od stromu.

emalka
22. jún 2022

@loliki porovnavas neporovnatelne. To ze neveris vysledkom vyskumov ktore trvali viac ako 30 rokov neznamena ze to tak proste nieje. Preferencia vyberu partnera je geneticka zalezitost, nieje to dane vychovou.

loliki
22. jún 2022

@emalka A čo je to 30 rokov??? Ja som tie výskumy nerobila a kto chce mať aký výsledok, taký si spraví. Ja svoje deti takým párom do výchovy nedám. Ty, keď im veríš, tak im ich daj. Ľudstvo tu existuje už trošku viac ako 30 rokov a proste to funguje tak, že deti sa narodia zo vzťahu muža a ženy. A v takej rodine majú aj vyrastať. Bodka. 😉

mandzula
22. jún 2022

@loliki áno, v ideálnom prípade by v takej rodine vyrastať mali, no svet nie je ideálnym miestom, kde všetky deti majú otca aj mamu. Sú deti, ktoré nemajú otca ani mamu, strieda sa pri nich x ľudí, ktorí po šichte idú domov. Nebolo by takým deťom lepšie u partnerov, hoci i rovnakého pohlavia, ktorí by im dali lásku?

loliki
22. jún 2022

@mandzula Daj im svoje deti a potom sa pýtaj. Prečo im dávaš cudzie?

mandzula
22. jún 2022

@loliki nemas argument, tak vytahujes demagogiu. Moje dieta malo to stastie, ze ma mamu aj otca, no mnohe take stastie nemaju. Ci pisem niekde, ze treba deti odoberat fungujucim rodinam?

borabalazova
22. jún 2022

@niky2525 Dovolím si skorigovať názov, Vás nezaujímajú nekonvenčné "metódy", ale z hľadiska politicky preferovanej "tradičnej" rodiny neštandardné prostredie pre výchovu dieťaťa.

loliki
22. jún 2022

@mandzula Svoje im nedáš, ale cudzie im dopraješ. Toľko k tvojim nápadom. Keď ti je ľúto tých sirôt, môžeš aj ty adoptovať a budú vyrastať v láskyplnej rodine.

h2o2
22. jún 2022

Chúďa dieťa ktoré chodí do školy a rodičov ma 2 gayov. Doma síce ma milujúce prostredie ale zato všade inde trpí. Vysmievaju sa mu spolužiaci a spoločnosť. Nie každý taký nápor unesie.

mandzula
22. jún 2022

@loliki ja som spokojná s tým, čo mám, mnohí však mať chcú a nemôžu.

mandzula
22. jún 2022

@h2o2 áno, zatiaľ je to u nás problém spoločnosti, v tom vidím jedinú prekážku výchovy osobami rovnakého pohlavia. Ja ako rodič by som svoje dieťa viedla k tomu, aby sa deťom z takýchto rodín nesmialo. A nemyslím, že keď chodí do školy z detského domova, tak spolužiaci nemajú blbé poznámky. Akurát, že "doma" ho potom ani nemá kto vypočuť.

thoughtfulweirdo
23. jún 2022

@h2o2 Tebe čo je? Prečo by mal niekto niekomu dávať svoje deti? Ja by som moje nedala ani "usporiadanému" hetero manželskému páru, prečo by som mala? Ani ich vlastným starým rodičom by som ich len tak nedala 🤦🏼‍♀️

h2o2
23. jún 2022

@thoughtfulweirdo To asi nebolo pre mňa.

tarvika
23. jún 2022

@veronika946 mam podobnú skúsenosť, ale snažím sa svojim šťastným životom slobodnej matky ľudí učiť, ze aj dvaja sú rodina 😀