Ahojte maminky, mam 10 mesacneho chlapceka, u ktoreho som si vsimla zopar veci,ktore ma dost trapia. Mam pocit, ze si ku mne nevytvoril ziadnu citovu vazbu, vobec ma nevyhladava a neplace za mnou. Ked ho mam na rukach pozera do stran ale na mna nikdy nepozrie. Je to normalne, aby dieta nepozrelo v naruci mame do tvare? 😢
Ked som v jeho tesnej blizkosti a prihovaram sa mu casto nereaguje. Lepsie na mna reaguje z vacsej vzdialenosti, vtedy sa pozrie aj krasne usmeje.Ak sa udrie a zacne plakat, chcem ho utisit no on ma odtlaci. Stretli ste sa s takym spravanim u dietatka? Velmi ma trapi, ze ma moje dietatko nechce, nevnima a nepotrebuje..
Za 10 mesiacov si tá stihol obzrieť zo všetkých strán. Svet je zaujímavé miesto a on potrebuje objavovať všetko nove, ty už nie si ani nová a ani zaujímavá
Niektoré deti proste nevyžadujú takéto to stiskanie, maznanie, hladkanie a mojkanie
Stačí im, že tá vidia že si tam
Mas overene, ze ma dobry sluch a dobry zrak?
Ja by som to brala z tej lepšej stránky , nemáš “cecok” ktorý sa bez teba nepohne . Moja kamoska to vyhnala do takých extrémov že jej skoro dvojročný syn neznesie nikoho iného . Ani vlastného otca pretože ona s ním trávi naozaj každú sekundu a manželovi ani nedovolí aby s ním ostal čo i len hodinku sám . Ona nejde nikam nechodí s nami na kávu nechodí ani do obchodu bez syna . Jeho otec aj chcel byt s ním ale ona proste mu ho ani na ruky nedá že aby mu nespadol . A to teda nie je žiadny nezodpovedný typ, svojho bratranca tuším vychoval ako pestún od malička . Alebo nejakú taku rodinu. Tak maličký len ju minútku nevidí a už spustí rev nehovoriac o tom že “cudzích” sa boji zlosti reve …
Treba dieťa sledovať a keď sa ti to nepozdáva treba ist za neurolgom .Moj syn sa podobne správal a ma asperger syndrom ale to sa diagnostikuje si myslim od 3rokov.Mne po silnom uraze hlavy o mesiac začal byť takty ale moj si aj ubližoval sebe .(mal vtedy 15mes).
Ale tiež si myslim netreba hned na to najhoršie myslieť, hlavne dieta nema take puto s matkou ked matka nekojila alebo kratko kojila.
Môj 11 mes syn je prave naopak ani sa nepohnem od neho stale reve, chce byt v mojej blizkosti a chce stale cicky, nič od neho nespravim len ked spí.
@roja01 ano pocuje aj vidi dobre.
@gabika9878778 a bol vzdy taky? Lebo nas ano 😢
@nika11103 tak to uz je riadny extrem. Nas maly je zvyknuty na najblizsiu rodinu…ale ja mam pocit, ze on by vydrzal aj s uplne cudzimi a vobec by si nevsimol 😢
@ildiko36 uz mi to viackrat napadlo, ze aj u nas moze byt PAS..trapi ma to velmi, ale nezmenim to..k neurologovi chodime, tak vie o mojich obavach..uz len cakat..inak to som este nepocula, ze aj uraz hlavy moze nieco take spustit 😞 je mi to luto 😞 dovtedy bol pritulny?
Moje dítě má PAS a od narození do teď (8 let) je velmi přítulné a fyzický kontakt přímo vyhledává a potřebuje. I do očí se zvládne dívat keď treba🙂 jeho sestřenice byla naopak jako tvůj syn, nekontaktní...a je úplně ok 🙂
Sluch a mozno zrak. Moze sa ti zdat ze pocuje dobre, moze aj pocut ale nie na 100% A tiez ak by to pretrvavalo tak aj neurolog. Moj bol taky isty v tom veku tiez nas kazdy "vysmial" ze co chcem od dietata ze som neni tak zaujimava aby na mna pozeral alebo reagoval ako si to ja prajem. Neskor sa ukazalo viac dg. Ale zas ta nechcem strasit, verim ze ak mi aj pediatricka povie ze niektore deti su take a potom z toho vyrastu tak to asi tak bude.
Moj bol od babatka taky ako pises, napr nemal problem s cudzimi ludmi by kludne zostal a ani by si nevsimol ze tam niesme. Isiel si svoje, vobec nereagoval na to co sa okoloneho deje, ze niekam ideme nieco robime. Len si robil svoje. Samozrejme mal aj "svetle" chvilky a ak s nim muz saskoval tak to vypadalo ze je ok. Velakrat aj ked som mala pochybnosti tak prave okolie a taketo okamihy ma presvedcili ze "bude dobre, este je maly, vyrastie z toho" atd.
@evka_s keby sme sa tak v tych detoch vyznali. Nas bol do pol roka ok a az potom som si zacala vsimat, ze tulenie nemusi a na rukach sa na mna nepozrie…
@selest uska ma vysetrene na moj podnet a ocka - vsimne si aj najmensi detail…neurologovi chodime…ake mate dg ak sa smiem spytat? Aj mne on pride niekedy uplne normalny a vtedy pochybujem o sebe, ze si to len namyslam…no potom pridu chvile, ked som si ista, ze to nebude ok…
Aj moja dcérka ročná je nekontaktná od narodenia. Ani raz sme sa nemojkali. Môžem ju dať aj cudzím a asi by jej to nevadilo. Často ju dávame k starkým a je šťastná a keď sa vráti, jej je to jedno. Inak bola od mala extrémne zvedavá na svet, od 6 mesiacov štvornožkovala a stála. Na rukách sa nerada nosila, chcela sa hýbať. Ja veľmi dúfam že je to v poriadku!
Ani môj prvý syn nie je nejako extra maznavy, kojeny do 9 m,najedol sa a caf mama odkotulal sa, žiadne rozjímanie,ani zaspávanie na prse.vydrzi s najbližšou rodinou v pohode bezo mňa.viac menej sa tomu kontaktu učil časom, keď sa udrel,tak som pofukala,pomojkala atď.mladsi syn teraz je viac kontaktný má 6 m a pozerá na mňa stále jak na svätý obrázok 🙂
Ano bol uplne bezproblemove , pritúlne ,mile dieta. Od toho úrazu mesiac uplne sa zmenil.Este očna Dr povedala že očné pozadie ma v poriadku ale aby som sa netešila este dopredu, priznaky môžu prisť aj o mesiac..a presne o mesiac sa zjavili😢.
Je to geneticke ochorenie ale podla neurologicky uraz mohol byť u neho spúštačom
Tato tema ma pekne vydesila. Moja ma tiez 10 mesiacov a je taka ista.Ocny kontakt je, vela slovam uz rozumie, ukazuje prstekom len sa nerada tuli. Normalne nas odsuva. Tiez dufam ze bude ok 😐
Nas ma autizmus a rozne s tym spojene dg. Okrem toho ze bol nekontaktny tak on este aj v starsom veku si nejak ludi ani nas nevsimal. Ked si sa mu prihovarala dival sa cez teba. Ak mal niekto siroky usmev tak vtedy sa smial ako bezne deti. Okrem toho robil respektive nerobil vela veci ktore deti robia. Neukazoval prstom, nezdielal nikdy pozornost ze by pozrel na mna "aha mama mam" hracku, keksik alebo cokolvek. Nehral sa normalne ze by kopal do lopty, alebo s autom s macikom len pobehoval, chytal veci prekladal na kopu, obzeral sj detajly. Nevozil sa na odrazadlach. Vsetko len chvilku zopakoval ak sme mu to ukazali ale akoby v tej hre nevidel zmysel. Tocil rad kolieska a na ihrisku lezal v kamenoch.Nesnazil sa dlho nijak komunikovat. Napr do cca 2 rokov ak som.vedla neho jedla a mohol byt aj hladny taksa len pozrel a otocil. Ale nevypytal si. Neskor zacal chytat nasu ruku a odtiahol nas kde bolo.co chcel. Pritom vedel hovorit, citat atd ale nie s nami. No a zaspavanie bol ohromny problem od babatka, zachvaty doslova vreskotu skrekotu a metania sa kludne aj hodinu..Mladsi si uz par mesacny pytal, hral sa atd. Ten rozdiel bol u nas velmi viditelny ale bolo to prve dieta a vsetci tvrdili ze dieta je ok.. takto skoro ti to nikto nepovie lebo su aj ine dg ako nks atd kde tiez dietatko nereahuje ako by malo ale to sa vsetko ukaze casom z coho vyrastie a v com mu bude treba pomoct, nemusi byt hned autista.
@ivana1592 aj nas maly je taky, tiez vydrzi s hocikym a tiez velmi zvedavy na svet viac ako na nas..no obcas az tak zaujaty okolim, ze nas si nevsima..
@chrumka333 len ten nas sa nechce mojkat ani ked sa udrie, co mna velmi mrzi..tiez by som chcela zazit, ze sa dietatko na mna pozera ako na svaty obrazok 😂
@ildiko36 to ma velmi mrzi a prajem vela sil a zdravia. Pevne verim, ze vam robi radost aj tak 🙏🏻
@deimosko ked ukazuje prstekom a ma ocny kontakt, tak by som sa tak nebala. Nechcela som nikoho vystrasit. Len neviem ci sa tak moze zdrave dieta spravat alebo mam zbystrit uz… nas ma ocny kontakt ako kedy a prstekom este neukazuje, sem tam celou ruckou..ale malinko
Ano.moj sa tsk spraval a kef som ho aj krmila flaskou nikdy nq mna nepozeral ale vsade inde...ma autizmus...samozrejme to nwmusi byt tvoj pripad ale pisem.moju skusenost
@selest dakujem velmi pekne za tvoju odpoved, precitala som o autizme uz dost a v niektorych veciach vidim aj nasho maleho…len je teda este malicky a musim cakat co z toho bude :( aj ked obavy mam uz obrovske 😢
@henka123123 dakujem za tvoju skusenost…uz asi musim dufat len v zazrak..:(
Mozno jw len maly zvedavec nemusi mat diagnozu..ale u nas bola to diagnozq a viem to porovnat s druhorodenym 1 a 2
@henka123123 v akom veku si to zacala riesit prosim?
Az v 3 rokoch..ale bolo to 1.dieta....teraz spetne ked mam druhe zdrave to viem porovnat
Ja si tiez myslim,ze je potrebne dat vysetrit zrak a sluch a potom zvysne vysetrenia.
@adriannasvk sluch mame vysetreny, zrak ma tiez v poriadku.
To presne jak o mojom kebysom citala. Ma 15 mesiacov a absolutne sa nechce mojkat. Zive striebro.