Naviazané dieťa na matku

adusaaz
20. sep 2022

Dobrý deň, chcela som sa spýtať či už niektorá z vás mala s niečím takýmto problém. Dcérka bude mať v januári 3 roky a od septembra začala chodiť do škôlky na celý deň. Každé ráno ju tam veziem ja lebo priateľ chodí skoro ráno do práce. Prvý týždeň bol hrozný každé ráno plač až bývalá dcéra červená v tvári strašne zle sa mi na to pozeralo, ale viem že keď som išla poobede buď ja alebo partner pre ňu tak bola vysmiata a pani učiteľky ju veľmi chvália že si po plače trocha ráno, ale potom sa pekne hrá aj s deťmi a není s ňou žiadny problém. Len začala byť na mne strašne upnuta keď príde domov chce furt len mamu a nikoho iného aj tatina odmieta a keď sa jej nevyhovie strašne plače až sa zajakava. Nemôžem sa od nej nikde pohnúť idem na wc a keď ma nevidí začne kričať,, kde je maminka" a hneď zas plače a kričí a keď chcem ísť len so psíkom von nechce ma absolútne pustiť. Jej tatino sa s ňou ani hrať nemôže lebo ona chce len maminku, teraz ju nemôžeme dať po strážiť ani babke že by sme išli napr. obchodu alebo si niečo vybaviť lebo vie že idem preč a začne hneď plakať. Po večeroch sa začala budiť niekedy a chytá strašne hysaky aby som ju držala za ruku. Budem rada za nejaké rady ak ste si tým niektorá prešla lebo už nevieme čo robiť pripadám si chvíľami ako zlá mama tým že jej nedovolím byť furt so mnou.

katarina092
20. sep 2022

Urcite nieje zo zaciatku dobre davat dieta ktore nema ani 3 roky do skolky na cely den..Vela mamickiek dava len na doobedie, bez spanku. Je to aj pre imunitu lepsie, aby si postupne zvykali. Nie hned ju supnut na cely den na miesto plne cudzich ludi, ked bola zvyknuta byt stale s rodicmi...este ked ani nedovrsila 3 roky..za mna velmi skoro, aj ked mi to pride celkom ako uspech ked takato mala cely den takto vydrzi v novom prostredi, ale naco ju zbytocne takto trapit, ked to ma taketo dosledky. Ocividne je spolocenska, len jej este chyba bonding..

andreatytler
21. sep 2022

@adusaaz Nastup do skolky je proste obrovsky sok a velmi casto sa spravanie dietata doma zmeni. Ja by som sa tym netrapila a brala to ako normalnu reakciu na velku zmenu, ktorou prechadza. Dopriaj jej svoju pritomnost. Myslim ze sa to casom same zlepsi. Skus jej prizvukovat ked idete do skolky ze vzdy po nu prides... mozno sa boji ze ju tam nechas. Nas syn sa toho bal, ale par tyzdnov po tom ako som ho zacala uistovat ze po neho vzdy pridem, sa prestal bat.

mirro
21. sep 2022

Hlavne stále opakuj,že určite po ňu prídete. Tak malé dieťa to musí počuť.

dievcacitajucelist
21. sep 2022

@adusaaz Môj robí presne to isté, ešte aj v spánku hľadá moju ruku a musi sa ma držať. Môj bude mať tri koncom decembra. Je to pre deti veľká zmena, neboj časom to samo prejde. Držím prsty nech sa vám v škôlke páči 😊

anjelicek26
21. sep 2022

Este je v skolke velmi kratko a tato reakcia je normalna. Narocna, ale normalna. Dopraj jej to, bud s nou. Rovnako opakuj, ako velmi sa ty tesis, ze chodi do skolky, ze sa tesis, ze ma novych kamaratov, si na nu hrda, ze pekne papala, spinkala, a ze sa strasne tesis, ked po praci po nu prijdes, ze je to najkrajsi moment dna... ale vzdy ostat v pozitivnej rovine, ze skolka je fajn a je tam len po olovrant a mama dojde...

hilda08
21. sep 2022

@adusaaz ved neprešiel ani mesiac skolky…moj tiez išiel dva a pol ročný, v januári, tiez nariekal rano, tiez ho chválili a tiez to bolo same maminka maminka…ale je to krátke obdobie, cim viac a intenzívne jej darujes pozornosť ked to potrebuje tym skor to prejde… zvláda to skvele len sa ta po skolke potrebuje nasytit

sona463
21. sep 2022

Veľmi dôležitá je príprava dieťaťa na škôlku. Treba hovoriť o škôlke, ako jej tam bude dobre, budú tam nové hračky, kamaráti, pani učiteľky,... Ale hlavne pred nástupom do škôlky je dôležité, aby dieťa nebolo stále len s maminou, treba ho dávať ku babke, ku susede, do hracieho centra, aby si zvyklo nebyť stále len s maminou. Už keď chodí do škôlky a bolo zvyknuté byť stále len s maminou a tatinom, tak sa oveľa ťažšie odputáva od nich a adaptácia je podstatne ťažšia. Tiež je potrebná postupná adaptácia, napr. na 3 hod., potom štyri hodiny, dopoludnie a určite nie na celý deň.

zafir
21. sep 2022

@andreatytler áno súhlasím. Dôležité sú pri zmenách u detí takzvané barličky. Napr. chodievať po dieťa v rovnakom čase, mať zaužívaný režim, ktorý dieťa ubezpečí, že je všetko v poriadku / režim, ktorý dieťa pozná dieťaťu dodáva istotu. A samozrejme, pozitívne reagovať na zvýšenú potrebu byť pri mame. Hladkať, objímať a upokojovať.

ariannazara
21. sep 2022

Môj robí to isté a to bol v škôlke len 2 krát bo je chorý a vkuse nonstop mi je v pätách. Vzdialim sa a už sa pýta kde je mamka? Kde moja mamka? 🙈🤣

euka210
21. sep 2022

@adusaaz suvisi to s nastupom do skolky, tam je zrazu bez Teba, tak si to potom vynahradzuje.
Nas prvy siel az ako 4r do skolky...tam bol utiahnuty, poslusny, vsetko ok...a doma si to potom vybijal na mensom, robil zle atd.
Urcite je to prechodne a treba dopriat malej istotu ze si pri nej, aj cas, aby to stravila. Moj ten starsi sa v noci budil ze nechce ist do skolky.
Vyzera to ako navrat separacnej uzkosti co maju deti okolo 1r.

fiafia
21. sep 2022

@adusaaz aj moja dcéra to robila po nástupe do škôlky. Nemohla som bez nej ísť ani z izby do izby.... Minimálne tisíc krát denne sa opýtala,či po ňu prídem a kedy prídem.... Je to pre deti veľká zmena. Len dookola ubezpečovat dieťa,že ho ľúbite,že prídete atď. Pre moju dcéru bol dôležitý režim,presne vedela čo kedy bude nasledovať a už ju to tak nestresovalo ...

andreatytler
21. sep 2022

@zafir Ano, ano ten pevny rezim je liek na vela problemov s detickami. Velmi ich ukludnuje.
@adusaaz Alebo este si breber s malou harmonogram dna ze co sa bude diat kazde rano. Mozes to mat aj na obrazkoch niekde na stene aby to lepsie chapala.