Ahojte, chcem sa Vas opytat na skusenosti s vasimi ratolestami a jaslickami. My mame 14 mesacnu dcerku ktora je na mna velmi naviazana. Nemozem ist ani na WC aby nespustila vyplaseny plac ze ma nevidi a to nehovorim o tom ze ju mam nechat napriklad u starych rodicoch. Od 1.9. nastupuje do jasliciek. Mam dost obavy ako to bude pre nu v novom prostredi bezomna, naucena nato ze sa jej celucky den niekto venuje.. je velmi ziva a taky maly zurko( ked sa jej nieco nedari hned zacne plaka, hnevat sa, buchat vecami..) neviem ci som sa dobre rozhodla dat ju do jasliciek. Ako to zvladli vase deticky?? Dakujem 🙂 🙂
Veru musim :(
@ivkaaa25 pri tebe by jej bez debaty bolo lepsie. Ak vsak do prace musis zbytocne to neanalyzuj. Vela deti chodi do jasiel takze zvladnut sa to da.
@marcelatje tiez si myslim ze sa to da zvladnut ale nemozem sa nejak zbavit tych obav.. bojim sa aby to nemalo nejake zle nasledky :(
@ivkaaa25 keby si vedela ze to moze mat "nejake zle nasledky" nesla by si do prace? Mas na vyber? Ak nie akceptuj to. Inu moznost asi nemas.
@marcelatje no veru nemam. Mas pravdu musim to akceptovat.
Moj mrnus mal tiez 14mesiacov ked zacal v jaslickach. Prvy tyzden som sa nenavidela, ze co som to za krkavciu mater... Zo zaciatku plakal, ale iba zrana. Cez den si krasne navykol na rezim. Teraz place ked z jasli odchadzame. Vsetko zvladete. Deti su v kolektive a bez mamky uplne ine ako doma. Len na jedno sa priprav a to choroby...
@ivkaaa25 ked budes ty pripravena a vnutorne vyrovnana s tym ze bude bez teeba aj ona to lahsie zvladne.... nasa chodila do jasiel este mladsia - a ziadne zle nasledky to na nej nemalo aspon ich nebadat, vzdy ked sme prisli z jasiel tak som sa venovala vyhraddne jej domacnost pockala...neviem ako to robis ked ides na wc ale napr. nasa ked mala separacnu uzkost tak som jej vzdy povedala ze iddem na wc a hned pridem, dvere som mala vzdy otvorene a ako som odchadzala tak som jej vypravala tak ze sa hlas vzdaloval ale stale vedela odkial prisiel a mohla ist za mnou...takisto ked som odchadzala som ju vzdy ubezpecila ze sa vratim , zakyvala mi z okna a ked aj zacala plakat zo zaciatku tak som pockala pri dverach ze ako dlo a vzdy to bola len chvilocka...
a co sa tyka chorobnosti, tak chora bola za tu dobu co tam chodi az do dnes asi 2-3 x,
@ivkaaa25 ešte máte nejaký čas skus si ju dať povarovať uplne cudzím skus jednodnovu starostlivosť v sukromnych jasličkach za poplatok povaruju aj na par hodin tam presne uvidiš ako to bude zvladať ja mam presne tento istý problen s 19mesačnym a ani na krok od neho nemožem a poradili my aby som skusila toto(ešte sme neboli) myslim že tam bude ina reakcia ako u babky su tam detičky a ludia ktory sa im na 100%venuju vyskušaj na 1 x 3-4 hodinky držim palce 🙂
@sense no ja jej mozem hovorit, nechat otvorene dvere a ona hned spusti taky plac a dobehne za mnou cela vyplasena. Tiez skusam pekne sa rozlucit ked idem napr. Do obchodu poviem jej ze nakupim a za chvilu sa vratim ale to nefunguje hned ako idem k dveram zas plac. Som prec 30 minut a ona ich skoro cele preplace :( vojdem dnu a uz je usmiata kludna 🙂
@ivkaaa25 my sme to mali take jednoduche s rezimom, lebo uz hadam od osem mesiacov spaval iba raz a na zvysok som ho nijako zvlast nepripravovala. Maly isiel do jasli v aprili a ja som zacala az v maji v praci. Ten mesiac bola taka zaloha keby sa dialo nieco velmi zle. Odporucam od prveho dna nechat ju tam na cely den, ziadne iba na par hodin. Nam sa toto velmi osvedcilo. Zo zaciatku bol poobede tak unaveny ze chodil spat o pol siedmej. Teraz ho nahanam o osmej do postele. Neboj na vsetko si zvykne. A aj ty. Ja si to teraz neviem vynachvalit.
mňa čaká to isté, malá bude mat len 12 mesiacov.. tiež je na mňa veľmi nafixovaná
@korytnacka1981 Ja rozmyslam ako poradila silvitita skusim ju dat povarovat na jeden den a uvidime ako zareaguje... Mozno budeme prekvapene a ani si na nas nespomenu 🙂
@ivkaaa25 ak ma monentalne separacnu uzkost tak je jasne ze je tak naviazana...ale uvidis bude to dobre zvykne si len nesmie citit tvoju neistotu a obavy, my sme mali aj adaptaciu v jasliach....prvy den sim tam bola s nou hodinku dalsi krat som tam bola s nou ale som sledovala opodial a takto sa pomaly osamostatnovala a poviem ti ze po case pre mna ako matku bol zvlastny pocit ked povedala cau otocila sa a sla sama....bez jedineho mrknutia,
@ivkaaa25 ano,chodili,len vidis co sa stalo - bud tie matky by boli najradsej s detmi do 18tky doma alebo ich daju v pohode aj v polroku..
Pozri,ked musis,musis.. Uvidis.. Ja som si myslela,ze nas to zvladne lahsie,kedze mu chybali rovesnici a on bol a je spolocensky.. Siel az v 4,5e ,kedze ho skor nezobrali.. A 3 mesiace trvala adaptacia,bolo to desne,nerada na to obdobie spominam a myslim,ze ani ucitelky a jeho spoluziaci tiez nie.
Mala bola skor odlud a je stale mamin cecok,neviem preco,vzdy bola medzi detmi,ale nikdy sa nehrala,tiez je na mna velmi naviazana..ta sla v 3rokoch a vlastne doteraz nie je poriadne adaptovana a to uz je vyse roka..je to lepsie,ale v sukromnej sa im na protest pocikavala..v statnej zas nechcela jest a pit. Az prednedavnom sa zacala trosku hrat. Pit tm uz pije dhsie,ale jest ako kedy..su obdobia,kedy ani za svet.. Uvidime,co prinesie tento rok,ale kebyze je podla mojich deti,tak najskor po 4,5r.,adaptacia je kratsia apson v nasom pripade.
Su vsak deti,ktore si zvyknu hned.. Stari rodicia asi nemozu ostat a pomoct ti?
Budem sa musiet posnazit aby zo mna tu neistotu necitila. Dufam ze aj moja mala si takto zvykne.
Este otazocka ako sa spravala doma zmenilo sa nieco? Aka chodila z jasliciek usmiata, unavena??
@siska53 no ja dufam ze sa obavam a nakoniec to bude mat v celku fajn priebeh..
Malinka ti teda plakavala a nechcela ostat? Ako to riesis? Rozlucis sa s nou alebo po tajme radsej odides? Mne uz doporucili sa radsej vyparit ako sa lucit. Mala sa aj na nieco konkretne stazuje? Alebo len potrebuje tvoju blizkost?
No veru nemozu stari rodicia su stale pracujuci 🙂
Mne povedali tiez ze sa budu riadit nasim domacim rezimom ale si myslim ze to nebude mozne pri urcitom pocte malych deti neni mozne aby kazdemu vyhoveli.. tak to ste natom super ze si tak zvykla to ti zavidim 🙂 🙂
moja dcerka tiez ide do jasiel od 1.9. ( mam 21 mesiacov), je presne taka ako tvoja - aj zuri hneva sa, na zachode sedi pri mne a podobne...aj ja som bola cela nesvoja ze musi ist...od tohto pondelku chodi na adaptaciu - t.j. 2 hodiny denne, pri odchode reve ako tur, potom ked pridem po nu tak neplace ale vidim ze plakala - to je normalne - musi si zvyknut. Neviem preco niekto pise - a musis ju davat do jasli???? ako keby to bolo nieco zle ist do jasli ...( ja som musela dat) poviem narovinu deti ktore do 3 rokov čučia len pri mame - su take rozmaznane a hlavne nemaju dobre navyky, t.j. plienky dobreze nie do 3 rokov, samostatnost v obliekani ani nehovorim a podobne...jasne ze nie je to tak vzdy ale deti v jasliach sa prirodzene ucia od inych a bez nejakeho hnevu ci zúrenia ( mam skusenosti so synom - chodil 1 rok na pol dna do jasli) takze to v sebe vobec neries ( rocniky pod 1980 boli v jasliach aj od 6 mesiacov ak nemali starych rodicov a sme tu 🙂
@ivkaaa25 na ihrisku v pohode nema nejaky vysloveny problem trošku sa oťuka a v pohode potom bežka ja ho mam velmi naviazaneho ja možem dať akurat tatinovi a to reve ako pavianale za chvilu v pohode a ked nechcem aby tatinovi reval tak sa doslovne vytratim ako smrad ale tiwž nemožem na dlho do obchodu a hotovo
A musi ist do jasli? Ides do prace?