Návaly zlosti dvojročnej dcérky

minnie555
17. máj 2015

Mam takmer dvojrocnu dcerku,do polroka som ani netusila ze mam dieta.Bola uzasne dobrunka,poslusna.Neskor taktiez.Pred cca 3-4 mesiacmi zacalo obdobie vzdoru.Klasika-hadzanie sa o zem,truc,zlost,zachvaty placu.Vacsinou mala tieto prejavy len pri mne,nikom inom.Nie som vsak ziadna benevolentna mamina,ked zlostila velmi aj po plienke dostala a nevsimala som si ju az kym sa neukludnila,nasledne ked prisla sama som si ju pritulila a snazila sa dohovorit jej.Pod chvilou to bolo o nervy ale tak je to dieta.Posledne dni si vsak uz take ze je mi do zufania a mam nervy v kybli.Ja to neviem nazvat inak a je to hrozne vobec napisat o vlastnom dietati ale sprava sa hrozne zakerne.Hadze do mna veci,kvace,kopne,kusne,ma navaly zlosti,ked ideme z vonku domov dostane taky amok ze uz sa s nou hanbim aj von chodit.Robi doslova naschvali,vidim jej to v ociach.sprava sa takto predovsetkym ku mne ale uz aj posledne dni k manzelovi.Samozrejme nie stale,vie sa aj velmi pekne hrat,vacsinu casu je to naozaj usmievave slniecko.Najvacsi paradox je ze ked s nou niekde sme vsetci aka je ona uzasna,poslusna a vtedy naozaj je!Prosim Vas poradte mi lebo ja som uz zufala.Neviem co s nou robit,bit ju nechcem,hoci po plienke jej ked je uz zle dam,v ramci normi,ale rozumceku este vela tiez nema na prilisne vysvetlovanie suvislosti.Uz si obcas zufam ze ma nenavidi vlastne dieta.Nechapem preco je taka neposlusna.Co s nou robit? Zazili ste to niektora?

siska53
17. máj 2015

@minnie555 myslim ze vacsina to zazila.. Ja som prednedavnom nastupila do prace a dcerka hoci od 2.r.uz vzdorovala,sa este viac zhorsila,kym predtym to bolo v akej-takej norme,teraz je mimoriadne zlostna. Musime vydrzat,syn po nastupe do skolky mal tiez zhorsene spravanie. A vzdorom sme si presli tiez. Teraz ma 5r.a nechcem to zakriknut,je to lepsie. Viem,ze on napr.neznasa nahle zmeny.
Je dobre pomenovat pocity dietata,vyjadrit nejake to porozumenie,ale trvat na svojom. Vysvetlit.. Tazko sa clovek ovlada,ked je toho v jeden den.moc, uz som tiez z nej zufala...ked mam neustale pocuvat jej rev,prip. Jubniekam odniest metajucu sa,mam opat vytahane ruky..
U kazdeho z deti sa ta forma vzdoru prejavila inak..len viem,co da sa povedat,pomohlo pri synovi..

minnie555
autor
17. máj 2015

@siska53 Ano aj ja pracujem,ale dcerka jasle znasa velmi dobre.Doslova sa tam tesi a chodi tam uz tristvrte roka tak ma nenapadlo zeby to mohlo suvisiet.aj v jasliach hovoria ze je to jedno zlate dieta.aj vecer vsetko odlozim a venujem sa jej ale pravda je ze niekedy je toho prilis.je to len take obdobie a prejde to?

saskia5000
17. máj 2015

Moja má 5 rokov, a ešte má obdobie vzdoru stále....

minnie555
autor
17. máj 2015

Mozno by mi stacilo vediet ze je to uplne normalne,mala by som potom aj viac trpezlivosti lebo ja sa len sama seba pytam kde som zlyhala a co robim zle ze sa ku mne takto sprava moje vlastne dieta...

miku1
17. máj 2015

@minnie555 Táto téma je nateraz pre mňa to pravé....práve som zažila takýto nervový záchvat plaču, zlosti a kriku pri mladšej dcére. Konečne zaspala a ja sa začínam trochu ukľudňovať 🙂 Aj takéto sú deti - raz ich od samej lásky človek chce zjesť, a raz sú doslova na ..... Ešteže mi staršia zaspala hneď, akurát sa divím, že ju ten hodinový vreskot a rev nezobudil. Staršia bola tiež číslo, ale takáto ako je tá mladšia nebola. Tiež tomu nerozumiem, ale asi neostáva nič iné len zatnúť zuby a vydržať 🙂

olivka26
17. máj 2015

@minnie555 haoj,opisem moju situaciu..
dcerka ma 20mesiacov,pred cca2mes zacalo obdobie vzdoru
nuz tiez som si vravela ze je to dieta..az kym sa to nezhorsilo...u nas je to tak,ze ked jej napriklad vememz ruky noznice,ktore nesmie,tiez sa zacne hadzat o zem,kopat do zeme,kriciii akoby ju rezali.
Pokracujem dalej,to nieje vsetko 😅
trha inym-mladsim detom z ruk VSETKY HRACKY,vsetko je len jej,ked jej to zakazem,opet kriiiik neskutocny,ked sme vonku to iste,nechce ist za rucku,iba tam kam ona chce ist,reve na ulicu,ked jej zakazem vchadzat cuzim do dvora...od rana do vecera krici,lebo si vydobija svoje,tiez mam len jedne nervy takze po plienke na zadok dostane tiez ale nepomaha...nastastie mna nebije,nehryzie...len je otrasne zla,,,byvame v dome viac rodin,ja sa az hambim ako od rana do vecera moja krici na cele hrdlo,bucha zo sebou,uz to lezie aj inym na nervy...a mne tiez 🙄

saska.t
17. máj 2015

@minnie555 ano je to uplne normalne deti skusaju kde su ich aj nase hranice a bude aj horsie 😀 mam tiez slniecko ,ktore bude mat 2 roky a momentalne prezivame to iste a zhorsuje sa to este viac,ked sa jej tlacia posledne stolicky,takze prajem pevne nervy a nezufaj 😉

siska53
17. máj 2015

@minnie555 u maleho trvalo 3m.,kym si zvykol na skolku. Zo vzdoru by mali vyrast mri spravnom vedeni,co nevieme ci robime dobre..ale vidim,ze maly je iny,nez bol,viac si da povedat..on mal take vlny,u dcerky sa to skor stupnuje,od 2.r.taka len jemne sa zvysujuca ciara,smerom kbtrom trosku prudsie stupla,no od nastupu do skolky sla vyrazne hore.. Pritom obaja vedia byt strasne zlati,mili,no akonahle najma teraz u malej nie je po jej,tak ta zlost,co do nej vojde,je neuveritelna.. Aj syn sa vie zlostit (ved aj my,ked nam nie je vyhovene),ale u neho vidim,ze je to ine trochu uz..

miruskac
18. máj 2015

My mame tiez taky problem 🙂 hambim sa chodit snou von lebo place za vsetko.cele ihrisko je jej a ked sa niekto dotkne hojdacki tak hned spusti plac a krici nie nie.vysvetlujem ,pokricim ale vonku si to neda vysvetlit ale ked prideme domou a jej to este raz vysvetlim a poslem ju do izby vie co spravila.Kazdy ma strasi ze ked pojde do skolki bude mat velke problemi ked tak za vsetko place ale co mam robit ? mam ju zavriet na cely den do izby a nechodit von? tiez som zufala ☹ place mi od narodenia a dufam ze raz dostane rozum a bude lepsie 😒

timea7
18. máj 2015

@saskia5000 to už nie je obdobie vzdoru

timea7
18. máj 2015

maminy, chce to len kľud, žiadny krik, ani bitka, tým im len ukazujete, ako vás rozhádže, to, čo robia. A nepopustiť. Viem, že máte nervy na dranc, ale naozaj treba deťom dať najavo, že keď chcú revať, hádzať sa o zem, kopať okolo seba - nech sa páči. Chceš plakať? Kľudne plač, mne to nevadí. ALE! Absolútne nič tým nedosiahnu, ani u vás, ani u nikoho z rodiny, vás to vôbec nevyvedie z miery, budete naďalej pokojne žehliť, čítať, vešať prádlo, popíjať kávu a nie ste povinné ten cirkus počúvať, takže odídete z miestnosti. Ak robí cirkus vonku, okamžitý odchod z ihriska, návštevy, to je jedno, aj keby to malo byť desať krát za týždeň. Povedať, prečo odchádzate a už sa doma k tomu nevracať. A vysvetľovať treba, deti vám rozumejú oveľa lepšie, ako si myslíte. Netreba okolo toho veľa slov, jednoduchými krátkymi vetami. Pozor, ak dieťa čo len jeden, dva krát zažilo, že ste mu rýchlo dali to, čo chce, len aby bolo ticho, veľmi dobre si to zapamätalo. Škôlky sa vôbec nebojte, väčšinou tam do týždňa zistia, že to nemá žiadny efekt.

siska53
18. máj 2015

@timea7 ved to.. Muz povie,ze mala je rozmaznana. Tak som.mu povedala,ze rozmaznana by bola vtedy kebyze jej vo vsetkom vyhovieme.
Ale dnes napr. V obchode to s nou bolo jednoduchsie. Chceli sladkosti a kadeco,vysvetlili sme si co a ako,maly pochopil,mala spravila len menso cirkus,t.j.do minuty sa utisila. Lebo obaja vedia,ze im aj kupim (sama.som.maskrtna),ale este toho mame kopec z Velkej noci. Mohli si vybrat dzusik a jogurt. Maly akceptoval vsetko,aj ked som mu vzala taky ten 7days z kosika,ze zamietam,mala si chvilu poprotestovala kvoli nejakemu tomu pinguinovi ci co a bolo dobre. Ona sa hlavne musi vyrovnat s nastupom do skolky..a viem,ze teraz,ked zacinam,mam vela ucenia,mam na nich menej casu,ale snazim sa.. Hlavne sa snazim uplatnit co najviac z nacitaneho,co som aplikovala aj u maleho,ked bol na jednom z vrchole vzdoru.
Teraz ako ma 5r.vidim,ze je to s nim uz ine.. Len netusim,ako ho naucit vyrovnavat sa s necakanymi zmenami. Tie rozladia aj mna,no on ma vtedy hysak-place,krici.. Jedine toto netusim,to sa pokusam vysvetlovanim vyjadrenim pochopenia,minule sa mi podarilo ten zachvat skratit,no netusim,kedy to vymizne uplne.

timea7
18. máj 2015

@siska53 deti celkovo zle znášajú akékoľvek zmeny, čím sú menšie, tým horšie, ale netreba tomu zase pripisovať až taký význam. V tom obchode si to riešila veľmi dobre - takéto a takéto sú pravidlá, alebo ich akceptuješ, alebo nemáš nič. Bodka. Inak skús obmedziť sladkosti, aj džúsiky a akékoľvek sladené nápoje, na väčšinu detí to pôsobí ukľudňujúco. Viem, že je to fakt vyčerpávajúce, ale treba chvíľu vydržať, dať najavo, že krik, plač a pod. sú jej k ničomu, ona pochopí.

siska53
18. máj 2015

@timea7 ja viem,ze to treba obmedzit,sladkosti zas nejedavaju vela-maju este z Velkej noci,skor tu tatino to kazi tymi sladkymi vodami,ja sa im to snazim riedit.. Mala pila do 2,5r.len vodu,no odkukala,pokazil mi to..a zas uz sme minule kvoli gastritide a s tym spojenou dehydrataciou 1.stupna skoncili v nemocnici.. Dzus mavaju skor na cestu von,casto to ani nedopiju a maly si aj sam vie vypytat cistu vodu.. Priznam sa ,ja si tiez dam aj sladeny,ale riedeny alebo len trochu a za tým 2-3 nasobne množstvo vody.. Skor draheho nrjak neviem naucit na vodu. On len sladke alebo este caj..

wiki07
18. máj 2015

@minnie555 moja dcéra má dnes skoro 8 rokov...a tiež sme si tým prešli.....ale nebolo to také hrozné,ako opisujú maminky, svoje detičky.....obdobie vzdoru začalo u mojej dcéry po 2,5 rôčkoch.....a trvalo asi rok a pol aj s nápravou.... priznám sa a robím to nie prvý krát....na vine som z časti aj ja....bola rozmaznaná a mala veľa vecí dovolených....ono si myslíte,tak ako som si vtedy myslela aj ja.....však jej zakazujem,vysvetľujem....niečo aj povolím....a tak....lenže dieťaťu to nestačí.....mojej nestačilo....a tak keď to začalo naberať na obrátkach....a výbuchy zlosti a cirkus humberto boli čoraz častejšie ......musela som zakročiť....trvalo to dlho....asi trištvrte roka.....ale zabralo a teraz je všetko ok.....počas toho trištvrte roka som bola asi najhoršia mama na svete.....moje dieťa by vám vedelo rozprávať....hi hi hi....keď si zaslúžila dostala aj po zadku....aj 3-4 výchovné.....samozrejme nie také,že si týždeň nesadla....môj hlas bol zo začiatku veľmi vysoko posadený a prísny..... prvé mesiace z toho obdobia nápravy, som bola tvrdá,tvrdá a tvrdá.....tak ako tu napísala jedna mamina.....netreba sa dať.....dieťa sa Vám hodí o zem a reve.....no tak okamžite odchádzam,či do vedľajšej miestnosti,alebo vonku.....prípadne sa tvárim,ako keby sa nič nedialo.....doslova....hysterčí a jačí,škriabe......tiež sa tvárim,že nevidím.....ja som svoju dcéru zavrela do izby.....už len potom aký rev spustila....ako keby ju rezali....a povedala som jej riadne nahnevaným a prísnym hlasom....že keď sa upokojí môže prísť....keď nie,pokojne tam môže plakať aj do rána..... sú to tvrdé metódy ale u nás zabrali....
dieťa v tomto veku sa jednoducho učí.....všetko sa učí....a čo mu len raz ukážete,že môže urobiť,alebo dostane......potom to jednoducho skúša ďalej....či to môže aj 2,3-krát.....výchova podľa knižiek,je totálny blud a v živote by som tak svoje deti nevychovávala....
v tomto období,mi veľa krát moje dieťa povedalo,že má nemá rado,a doslova,že ma nenávidí.....musela som to vydržať....revala som po nociach a vyčítala si,či robím dobre....a hlavne bolo mi zle zo samej seba.... ako sa môžem k vlastnej krvi správať tak tvrdo..... ( netýrala som vlastné dieťa,aby ste si nemysleli,hi hi)
moja mama,teda jej stará mama, mi veľa krát "prevýchovu" kazila,pretože nezniesla aby malá plakala a všetko chcela riešiť len tým,že jej chcela vyhovieť.....musela som sa vtedy naozaj riadne obrniť aby som to vydržala

a teraz keď má 8 rokov....aký máme vzťah?.....môžem Vám s prísahou na moju nebohú starú mamičku povedať,že asi od tých 5 rokov mám s mojou princeznou krásny vzťah....tulkáme sa,mojkáme sa, robíme si babské výjazdy,hráme sa,pomáha mi.....vysvetľujeme si a rozprávame sa do úmoru.....ako dve kamarátky.....samozrejme,je to ešte dieťa a skúša či mama neposunula hranice....posúvam ich v rámci jej veku....možno tak raz za 3 mesiace sa stane,že skúša....ale vie,že mama je prísna a tvrdá......že vyžaduje,to na čom sme sa dohodli.....ale kompenzácia za rešpekt a poslušnosť je láska,ktorú si vzájomné každý deň prejavujeme.....keď mi dieťa povie: maminka,chýbala si mi a ľúbim ťa....a to príde len zo školy......tak viem,že to obdobie stálo zato.....

pevné nervy