Ahojte. Už som takmer rozhodnutá, že od bud. roka nastúpim do práce. Kvôli tomu dáme nášho syna pravdepodobne do súkr. škôlky, v tom čase bude mať cca mesiac pre druhými narodeninami. Mám však stále pochybnosti, či robím dobre. Ani nečakám, že to tu na MK niekto rozhodne za mňa 😵 , skôr sa chcem podeliť o pár nevyjasnených otázok a prečítať si skúsenosti mamičiek, ktoré prechádzali niečim podobným. Takže ide o:
1. ako zvládlo dieťa v podobnom veku nástup do jaslí/škôlky
2. tie čo ste šli od dieťaťa do práce skôr ako v 2,5 - 3r., neľutovali ste to neskôr? Nemali ste pocit, že ste niečo zmeškali?
3. ak sa nám do nástupu nepodarí odplienkovať, bude to potom možné? Keď už nebudem s dieťaťom tráviť 7 dní v týdni, 24 hod. denne. Neušijem si tým len bič na seba a neskomplikujem si tým život?
4. ako zaspávajú detičky v škôlke, ktoré doma nezaspávajú samé, ale s rodičmi. My fungujeme na princípe, že si ľahnem k nemu a on pomaličky zaspí. Skúšala som odísť skôr a pod., ale hneď sa zdvihol. Bude nutné dieťa do nástupu naučiť zaspávať samé?
Ešte pre informáciu, synček nebude v škôlke každý deň. MM pracuje na zmeny a týkalo by sa to 2-3 dní v týždni.
Za reakcie vopred ďakujem
1. Dcéra nastúpila do súkromnej škôlky, keď mala 1 rok a 9 mesiacov hneď na celý deň. Zvládla to úplne bez problémov od prvého dňa, neplakala ani jedno jediné ráno.
2. Nemám pocit, že by som niečo zmeškala, malej sa tam veľmi páči, má tam kamrátov, každý deň zaujímavý program, čo som ja nemala šancu jej doma poskytnúť. Vidím veľký pokrok, v samostatnosti!!! Odplienkovali ju tam za cca mesiac, naučila sa sama jesť, obliekať, obúvať, pozdraviť, ja iba tak žasnem, čo už všetko dokáže 🙂
3. V súkromných škôlkach nebýva s plienkami problém. Okrem toho tam majú malé záchodíky a deťom sa páči, že sa môžu samé posadiť, nieje to vysoko a naučia sa to rýchlo
4. U nás zaspávanie nebol nikdy problém, ale čo som sa pýtala iba tak zo zvedavosti, že ako iné deti zaspávajú, tak že žiadne nemá problém, že prečítajú im rozprávku a spia 🙂
@marika_zz
@marika_zz
1 - zisti si priamo v skolke ake presne pravidla platia tam.....vacsinou su vsade podobne, niekedy sa ale lisia
1.1 - najstarsi nastupoval do skolky ked mal 2r. a 2mesiace - zvladal to uplne super - ale on je taky akysi od prirody spolocensky cloviecik 🙂
stredna nastupovala ked mala 3r. a 4mes. - chudatko male....cely ten rok od cca 2r. sa pytala kedy pojde do skolky a smutne pozerala na deticky ked sme ich stretli nahodou na prechadzke :( .....do skolky sa zaclenila super 🙂
najmladsia mi teraz v sept. nastupuje do skolky - bude mat 2r. a 2mes...
2 - obcas ma napadlo ci to pri synovi nebolo skoro, ale hned tie myslienky utekaju prec, lebo ked si spomeniem ako sa ta stredna rok doma vyslovene nudila - ked sme nahodou neboli s deckami niekde na ihrisku a stale sa pytala za kamosmi.......prave tu lutujem ze som ju dala do skolky ako troj rocnu......nemam pocit, ze som nieco vo vztahu k synovi zmeskala.....rozbehla som sa v praci, syn si nasiel kamaratov, obom nam bolo fajn, po skolke sme cas travili spolu, cez vikendy tiez 🙂 myslim, ze to bol jednoznacne efektivnejsie a lepsie vyuzity rok, ako by mal byt doma, nudit sa, popri tom, ako maminka kuka tv, upratuje, vari, zehli, perie, zufa si, nudi sa......
3 - vseobecne by dieta do skolky malo ist bez plienok - ale davas ako pises do sukr. skolky - zisti si, ake tam maju pravidla.
4 - ak ho chces dat do skolky, nekomplikuj mu adaptovanie v novom prostredi, este aj tym, ze zrazu bude musiet zaspavat samo.....nauc ho na skolkarsky system......mate na to dost casu 🙂 verim sa to podari......nauc ho zapspavat sameho, bez dudla....bez plienky....
@marika_zz nas nastupil do minijasliciek tiez mesiac pred 2. narodeninam.. Zvladol, on je prudky individualista, kolektivnym aktivitam sa vyhyba.. Ja som to zvladala asi horsie, strasne mi chybal a v podstate doteraz, co ma 4.5 roka,,, zato si ten ostatny cas spolu vieme krasne uzit,,,
Na druhej strane aj ked zaciatok v jasluach bol ok, tak mal chvile kedy si niektore veci zacal uvedomovat a bolroblem... napr. po cca pol roku zacal plakavat, to preslo asi po mesiaci.. No naviazal sa velmi na pani z jasliek a prechod do skolky bol veeelmi tazky.. Tam sme bojovali skoro pol roka, on proste velmi zle znasa akekolvek zmeny.. Teraz je uz velkac, skolku ma rad, ma kamaratov aj ked povacsinou sa hrava sam
odpluenkovanie prebehlo v pohode aj ked v jaslickach bol dlho s plienkami, ale tam sa to toleruje a aj v sukromnych skolkach ,,, zaspavanie tiez bezproblemov aj ked doma doteraz uspavam ja, ako kompenzaciu, este chvilku navyse ze sme spolu,,, toto je aj o mne, chcem byt pri nom ked zaspinkava 😉
Zaver: napriek vsetkym problemom by sm to riesila asi rovnako, ale brala som to zo zaciatku sama velmi tazko ze s nm nie som 24/7 ale musi to byt, je to krok dalej...
1. ak tvoje dieťa nie je typom, ktorý plače, keď mama ie do obchodu a musí zostať s otcom, alebo babkou, chodíte medzi deti - na ihrisko,. do materského centra a ono nie je na tebe prilepené, ale ani veľmi neregistruje, že si tam, je veľká pravdepodobnosť, že si na škôlku zvykne rýchlo, najmä keď ho chceš dať do súkromnej škôlky, kde je menej detí v triede. Vyberaj škôlku s materských prístupom k deťom -najlepšie podľa referencií ľudí, ktorých poznáš a dôveruješ im, nie podľa toho, čo si škôlka hodí na net,, aby mala reklamu. Počet krúžkov, cudzích jazykov, aktivít by nemal byť pre teba pri výbere škôlky prvoradý, dvoj, trojročné dieťa potrebuje v škôlke v prvom rade niekoho, kto ho vezme na ruky, pohladí, pomôže mu zložiť stavebnicu, komu dôveruje. Som učiteľkou v škôlke, ak dieťa nie je veľmi na matku naviazané, zvládne nástup do MŠ dobre.
2. Odišla som do práce od dieťaťa skôr, ten pocit sem-tam bol, ale moje dieťa bolo denne v jasliach len pár hodín, tiež sme sa striedali, keby tam bolo denne 7-16, tak by ten pocit bol asi častejší.
3. Odplienkovanie nemusíš vôbec riešiť, aj´k dávaš dieťa do súkromnej škôlky, tam sa odplienkuje rýchlejšie - príklad iných detí. Dôležité je, aby si spolupracovala s učiteľkami, keď už oni nedávajú cez deň plienku a dieťa je celý týždeň s minimom nehôd, je dobré pokračovať v tom aj cez víkendy, ale to ti zrejme nemusím písať. Vôbec si však nešiješ na seba bič.
4. Ak dávaš dieťa do škôlky, kde nie je len kusom, ktorého rodičia cvakajú, ale kde je personál, ktorý deti miluje, tak tie učiteľky nemajú problém uspať dieťa na rukách, ľahnúť si k nemu do postele a hladkať ho, škrabkať, môže mať z domu plyšáka, plienočku na zaspávanie, nemusíš sa vôbec báť, len starostlivo vyberaj.
@marika_zz ahoj, starsi syn anstupoval do sukr. skolky, ekd mal presne 2 roky....ja som sla do prace.....obaja sme spol typy a uz sme to doma nemohli vydrzat.....bolo to jedno z najlepsich rozhodnuti ake som urobila...vobec to nelutujem (teraz ma 6, je predskolak a skolku miluje....).....byt rok este doma by bol pre nas oboch kriz!
zvladol to bravurne, pri anstupe a vlastne nikdy v skolke nepalkal...mali sme stastie aj na dobre p. ucitelky.....vela sa tam naucil, soc. vazby, kamarati, basnicky....no kopu toho...a rozrozpraval sa tam.....
isiel tam sice uz odplienkovany (cez leto sa to da do mesiaca hravo zvladnut...podla mna odplienkovat), ale nebol problem s plienkou.....vsetky deti chodili v pravidelnych intervaloch na azchod a vlastne ich tam tymto sposobom aj odplienkovavali....a slo to...
s tym s spanim neviem....je dobre naucit dietatko samostatnemu azspavaniu,a le si ymslim, ze to bude ako s tym cikanim.....pojdu vsetci spat, pojde aj on.....a bude taky unaveny, ze ver tomu, ze zaspi 😀
odporucam pred nastupom do skolky, chodit okolo skolky a ukazovat mu ako sa deticky von hraju anpr. ....aby sa aj on zacal tesit.....ja som to robila par mesiacov dopredu....
ako pisem, za mna, najlepsi krok v nasich zivotoch, skolka velmi prospela🙂
ano a asi by som mu dala bravat oblubenu hracku, moj nosil plysoveho zajka este min. rok;)....dieta ma taku oporu🙂
@marika_zz : odpovede som nečítala, ale píšem za seba, mala nastúpila do škôlky 2.septembra, narodeniny 2 roky mala 12.9. nastúpila s plienkami, aj celého pol roka ešte bola v škôlke v plienkach, nastúpila prvý týždeň chodila len na 2 hodiny, druhý týždeň chodila na 4 hodiny plus obedovala tam (naša je jedáčka tak to sa jej páčilo že jej tam dajú jesť), na 4 hodiny chodila cca 2 mesiace, a potom už normálne na spanie do poobedia. Prvý mesiac sme mali ráno plač, ale to všetky deti plakali, a chodila domov zničená, bolo vidieť že je uplakaná, no postupne sa to zlepšovalo, a teraz som strašne rada že som ju do škôlky dala, pretože veľmi pokročila, začala oveľa viac rozprávať, lepšie sa správa k súrodencom (predtým im stále robila zle keď sa hrali), odplienkovala sa, teraz mali vystúpenie v kultúrnom dome a krásne vystupovala spievala. Odučila sa od fľašiek, začala piť na pohárik. Ako nehovorím že ak by bola doma tak tiež tými vecami neprejde, ale vďaka škôlke to prešlo všetko úplne hladko. A teraz už reve keď do škôlky nejde, ak je chorá alebo niečo. No našťastie my sme boli od septembra len 3 krát chorý a z toho jedno boli kiahne, takže celkom v pohode, a som napríklad rada že máme kiahne za sebou, prešli nám úplne hladko. A inak doma malá na obed zaspávala tak že som ju kolísala na nohách aj dodnes ešte tak zaspáva a v škôlke zaspí úplne v pohode sama. Je tam asi iná atmosféra. Toľko moja skúsenosť. 🙂
@marika_zz
moj starsi nastupil do sukromnych jasli, ked mal presne 23mesiacov ...
1. zvládol to dobre, plakal asi 3 dni, potom uz ziadny problem nebol ... šiel hned na cely den, 5 dni do tyzdna
2. nemam pocit, ze by som nieco zmeskala ...so synom som travila vsetok cas okrem prace a bol to kvalitnejsie a intenzivnejsie straveny cas ako pred tym
3. syn mal plienku na spanok, nebol s tym problem ... po cca 3 mesiacoch sme sa dohodli, ze mu prestanu plienku davat, kedze bola stale sucha
4. zaspavanie - syn zaspaval doma vylucne so mnou snad do 3,5 roka a este aj teraz ako 6 rocny zaspava najradsej pri mne ... v jasliach ho dali prvy den do postielky, bez problemov zaspal a spal najdlhsie zo vsetkych ... ked som pre neho prisla, deticky mali olovrant, len ten nas este spokojne odfukoval 🙂 ... celkovo som bola spokojna s pristupom k detom a ich potrebam ... v statnej skolke by ho nenechali spat dlhsie, neodlozili by mu automaticky olovrant a pod. ...
5. jedenie - doma syn jeval takmer vyhradne suche pecivo a cistu vodu, tam sa pekne rozjedol, aj ked jedalnicek nebol podla mojich predstav
6. choroby - prve 3 mesiace bol vzdy 2 tyzdne chory, ale potom uz bolo dobre
najskor chodil na cely den 5 dni v tyzdni... ku koncu pobytu v jasliach som mala menej prace a tak som ho davala na 10-12 dni do mesiaca a to nebol dobry model ... viac mu vyhovoval pevny rezim, a to ze rano sa ide do jasli/ do prace, a nie ze raz sme v pondelok doma, raz nie ... boli z toho zbytcne vymyslacky
v jasliach bol od 23 do 35 mesiacov ... u nas nebola na vyber sukromna skolka, preto jasle... bolo to dobre rozhodnutie, synovi v mnohom pomohlo, posunulo ho vpred, kedze inak mal malo kontaktu s detmi
mladsi je od 2,5 roka v statnej skolke, je v triede so starsim bratom a zvlada to uplne super, skvele, uzasne ... neplace, papá, spí, hrá sa, komunikuje ... vzdy sa tam tesi a poobete si uzijeme spolu este vela zabavy 🙂
@marika_zz ahoj. Moj syn isiel do sukromnych jasiel, ked mal dva roky a tri mesiace.
1. Spociatku plakal, potom sa tesil. Teraz spomina na jasle v dobrom.
2. Nelutujem to, synovi som sa plne venovala po jasliach. Varenie a upratovanie som vybavila v noci. V praci ma povysili, mam lepsiu zmluvu, nemam co lutovat. Teraz som na MD s mladsim synom a som velmi spokojna s tym, ze nebudem doma 6 rokov. Medzi detmi mam rozdiel 2 roky a 11 mesiacov.
3. Bez plienok bol od roka a pol, takze neviem. Ale v sukromnych jasliach ti s tym skor pomozu. Sestrin syn sa odplienkoval pocas dochadzky do jasli a neviem o ziadnych problemoch.
4. Ucitelky vedia motivovat deti, aby spali, neboj sa. Pojde s davom:D
Moje deti nastupovali do jasli, nie do skolky. Tam je napriklad rozdiel v pocte pedagogiciek/opatrovateliek a v tom, ze s plienkmai nie je problem.
Syn nastupoval, ked mal 21 mesiacov. Pacilo sa mu, mal dlhe navykove obdobie. Plakal rano, ked som odchadzala, ale skor zo zvyku. Este som ani nebola vonku zo dveri, uz neplakal 😉 Bol v tom case kojeny, pri zaspavani ze prvych par krat plakal, ale bola stale pri nom jedna opartovatelka, ktora ho mala v naruci. Potom nebol problem. Ja som bola spokojna, ze mu robili profesionali program - ja mam na tvorenie dve lave ruky, a zase iba babovecky v pieskovisku, to bolo na mna moc 😝 Niekedy ma napadlo, aj napadne, ze vlasten neviem, co moje deti robia, ale zase fotia velmi vela, davaju nam rodicom fotky, vzdy sa porozpravame. Ja vidim na detoch pokroky. A ako som uz napisala, ja im neviem ani zdaleka ponuknut taky program ako v jasliach alebo skolke.
Dcera nastupovala, ked mala 19 mesiacov, do tych istych jasli, do tej istej skupiny, lebo som vedela, ze sa na ne mozem 100% spolahnut. Takze po prve moj osobny klud (ze som vedela, co a ako a ze sa mozem spolahnut), a po druhe dcerina extremna extrovertnost boli super kombinacia, dcera si zvykla rychlo. Teiz par krat plakala pri mojom odchode, ale ako aj syn skor zo zvyku. So zaspavanim nebol ziaden problem, a to tiez zaspavala na prsniku. Ze si lahla, hrala sa chvilu s plysakom, pozerala, ze ostatne deti spia, tak spala aj ona. Bez jedinej slzy!
Vcelku som aj ja aj deti spokojne, naozaj sa im pekne venuju.
Ale ono je to vzdy kompromis, ked chceme pracovat. Ja nie som "zienka domaca", mne po tych 21 mesiacoch padal plafon na hlavu, a to som pracovala z domu, takze som mala aj inu robatu a sem-tam kontakt s kolegami. Ale nie som ani to, comu vravia "karieristka", lebo potom naco by som mala deti, keby som ich iba strcila do postele. Ale to je velmi osobne, to si kazda z nas musi zorganizovat sama a najst si kompromis.
Vsetko dobre!
@marika_zz ahoj.
1. zvladnutie je individualne, moja sla do klasickej skolky, ale jednotriedky. mala 2r a 2m. boli tam deti od troch do sest rokov plus jej brat (ten si ju vsak prilis nevsimal). vobec som jej nechybala. skor si dlhsie zvykala, ze nie vsetky hracku su jej.
2. nelutovala som. dcerka uz podla mna potrebovala kolektiv, ja som bola doma uz jemne nervozna po 5 rokoch a fakt sa neviem prilis dobre hrat s detmi v predskolskom veku
3. dcerka sa odplienkovala skoro nahodou mesiac pred nastupom, tak nemam skusenost.
4. u nas to zaspavanie bolo podobne, ale v skolke deti spia spolu v jednej miestnosti, pani ucitelka precita rozpravku, tym, co to potrebuju podrzi chvilu ruku, resp. ti maju postielky vedla jej kresla. To dcere vyhovovalo - nebola sama, vsetky deti lezali v postielke, bola pri nich pani ucitelka...
pekny vecer prajem 🙂