Náročný trojročný synček

19. okt 2022

Neviem čo je na to správne slovo náročný alebo skôr moc živý.3r synček je nonstop v pohybe,stále niečo chce,dlho sa sám nezahrá max 10 minút,aj to keď vidí že som odišla inam tak ma hľadá že mama pod sa so mnou hrať.Vsetky činnosti doma robíme spolu,jeme,upratujeme atď.Syncek má rád všetky činnosti hrať sa,kresliť,robiť si pracovný zošit,lepiť atď no všetko ho zabavi len chvíľu.On sa aj rýchlo naje a ide sa hrať.Ja rada si vychutnávam jedlo a trvá mi to 10-20 minút pokiaľ sa najem.No pri ňom sa nedá, ťahá ma preč od stolu.Ked som v kúpeľke sprchujem sa alebo na záchode,hľadá ma kde si mama,čo robíš mama.Neni rozmaznany,akurát je pravda že sa mu venujeme aj ja aj manžel.Mam staršiu dcéru ktorú som vychovala sama,ona bola kľudne dieťa.Kam som ju dala tam vydržala aj hodinu sa hrať sama.Pravda pri nej som mala prácu na doma.Teraz pri synčekovi sa mu venujem komplet.Chodime aj veľa von.Vecer sa vymieňame s manželom,ja si kontrolujem dcére úlohy,hráme si niečo vo dvojici alebo sa rozpravame.Plus chystám na spánok a na ďalší deň veci,muž sa hrá zatiaľ
s malým.No má dosť jeho takisto nenechá si ani sadnúť.V záhrade alebo vonku si nemôžme nič spraviť pri malom,on sa do všetkého ide a potom všetko dlho trvá.Tak vonku robí manžel a ja idem von s deťmi na prechádzku alebo niekam.Manzel sa čuduje že čo ostatný robia s malými deťmi,keď pri našom synčekovi sa nič nedá robiť.Poviem mu že majú starých rodičov čo postrážia a rodičia si zatiaľ môžu oddýchnuť alebo ísť niekam vo dvojici von.My s manželom nemôžme.

marci77
19. okt 2022

mam to podobne,
mam tiez taku dcerku, vkuse by nieco robila
starsi bol uplne iny, on sa prehral sam s autickami aj hodinu, dve

nic, musime vydrzat ....o rok, dva to bude uz urcite lepsie😂😂😂

janinah
19. okt 2022

Malý si vás vychoval,bez vás si ani neprdne a vy to tolerujete a skáčete....treba to zmeniť postupne....počkáš,kým sa mamka naobeduje,dones si hračku,sadni si mame k nohám,ale ona nevstane a nebude ti okamžite robiť program aj ked sa na hlavu postavíš..ak budete obaja s manželom dôslední,tak máte šancu....toto nie je o tom,že "on je taký", to váš prístup "je taký"

majonezka
19. okt 2022

je to štandardné veselé spokojné trojročné dieťa....

panelacikova
19. okt 2022

autorka: toto som mala s dcérou, kto nezažije, nepochopí.... veľmi veľa sa upravilo a zlepšilo, keď šla do škôlky, najprv súkromná (3r a 3 mesiace) a potom už klasika štátna (3r a 7 mesiacov). tiež som z nej bola vyčerpaná, kým iné deti v jej veku (napríklad 2-3 roky) ešte spávali cez obed aj 2-3 hodiny a mamky si oddýchli, u nás neexistovalo. na ihrisku lietala ako šarkan, všade vydržala 10 sekúnd - prisahám. bolo to na prášky. keď ťa čítam, ste ako cez kopirák 😀 to isté u našich alebo u druhej babky. ja som sa nemohla pohnúť na krok mimo domu, lebo revy neskutočné. do pogrcania..... skrátka bola na mňa veľmi naviazaná, dodnes je to taký tulkáčik, pričom je už v puberte 😀

skús ho dať do škôlky, ak sa dá, prvý týždeň môže byť ťažký, moja tak ryčala, až sa dogrcala stále, ale pani učiteľky to bravúrne zvládli a po 2 týždňoch sa už dcéra tešila. no a neboj, vyrastie z toho, moja má teraz 12,5 roka a mám opačný extrém. len sedí doma na riti a nič sa jej nechce 😀 😀

a inak, tiež poznám osobu, ktorá mala prvé dieťa ukážkové a druhé takto náročné. mnohé ženy si myslia, že je to tým, ako ho matka vychováva, no tak by som im priala takéto deti dve, aby vedeli, o čom to je 😀
v každom prípade to bude dobré, neboj. len vydržať a šupnúť ho do kolektívu, tam sa trošku oťuká, bude mať program, deti okolo seba, bude to lepšie 🙂

luccija
19. okt 2022

Nie je narocny normalne temperamentne dieta, ktore chce pozornost vsetko ho bavi, chce...pockat, kym sa najes, umyjes musi..uz zase nie je babo.Aj to, ze ho vsetko bavi chvilu je normalne

luccija
19. okt 2022

Ja som mala zase buchtu🤣a taka aj zostala z je pubertacka flegmoska....ako mala v piesku sedela aj hodinu na jednom mieste a hrala sa, poobede 3 hod spat, vsetko v klude a ja som zase opacny typ, takze som zavidela mamam ich "zive "deti.

sissy27
19. okt 2022

Máš normálne dieťa. A ty mu normálne povedz, že teraz sa hrať nejdeš, lebo potrebuješ upratať / chceš si vypiť kávu / osprchovať sa a daj mu nejakú úlohu, čo bude za ten čas robiť on. Normálne mu nastav budík, že kým nezazvoní, tak nech si kreslí alebo niečo iné, čo zvládne sám. Doteraz bol zrejme zvyknutý, že ako on povie, tak ty s manželom spravíte, ale vychovávať máte vy jeho, nie on vás.

autor
19. okt 2022

@panelacikova On od 2 rokov nespí cez deň.Chodi do škôlky teraz od septembra,no viac je doma chorý než v škôlke.Inac v škôlke je tichý nerozprava sa,doma je ukecany až až.
@sissy27 Tak isto ho vychovávam ako dcéru.Tak isto mu poviem že teraz rob niečo chvíľu sám pokiaľ ja sa príklad najem.Robi ozaj chvíľu a potom už ide za mnou že mama pomôž mi pod sa so mnou hrať.Idem chvílu sa s ním zahrám a po časy nechám ho samého hrať sa.A ja idem robiť iné,no vždy ide za mnou že mama kam si išla čo robíš.

sissy27
19. okt 2022

no to je pekné, že uplatňuješ rovnakú výchovu, ale deti nie sú rovnaké povahy, takže musíš nájsť, čo platí na syna. Hlavne v tomto veku nemá pojem o nejakom časovom úseku, preto mu to treba nejako ohraničiť (keď zazvoní budík, keď dopijem kávu, keď dovysávam...). Že sa dožaduje pozornosti je normálne, len si to proste musíte ukočírovať vy s mužom ako rodičia. Aj keď viem si predstaviť, že by mi tiekli nervy, keby sa mi každé dve minúty za zadkom ozve "mamííííí uuuž?" no ale treba vydržať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
chadkroeger
19. okt 2022

treba mu stanovit hranice. Ocividne si ,,skákala" tak ako on pískal. Prečítala som si komentáre a zeny ti dobre radia. Ak sa chces pokojne najesť a on príde za tebou, povedať mu, že sa mu budes venovať az ked sa najes, ked chces uprtovať to isté, pohráme sa až ked doupratujem. Chod sa medzitým zahrať sám.
Ja som mala to isté, moj ešte skúsal na mna to, že chodil za mnou pomaly kazdu minutu a sa pytal ci uz som dojedla, dovarila, dopila,.... a vzdy som mu povedala, ze este nie. Neustupit. On sa casom nauci.
Mám známu, ktorá takto stále ked na nu syn zakrici mama poď tak ona sa dvihne a ide a pritom nadáva, že sa s nim musí neustále hrať.

autor
19. okt 2022

@chadkroeger Skúšala som,že počkaj dojem obed alebo spravím toto a hento a pôjdem sa s tebou hrať.Myslis že dočkal?Nie,každú chvíľu mama mama a plač do toho.On by vydržal aj pol hodinu plakať pokiaľ nejdem za ním.

janinah
19. okt 2022

A keby aj polhodinu plakal ubudne z neho? Veď neplače od bolesti ani od hladu....

autor
19. okt 2022

@janinah A čo mám ho nechať vyplakavat?To by som nedala.

janinah
19. okt 2022

A už si to skúsila? Že niečo nebolo podľa jeho gusta.tak plakal polhodinu? Nemyslím...skôr myslím že by ten plač vzdal oveľa skôr a časom by pochopil.ze svet sa netočí len okolo neho ...
Keď plakal môj syn.tak som povedala.aby na chvíľku prestal idem na wc a nebudem ho dobre počuť že ja sa vrátim a potom si to doplače...hádaj koľkokrát sa to doplakavanie konalo....

evica17
19. okt 2022

@janinah i ak toho vyplácania sa tie mamičky boja. Do cca roka sa nemá nechat vyplakať lebo dieťa plače kvôli niečomu dolezitemu. Ale už v takom väčšom veku už dieťa vie a rozumie že plač je aj spôsob ako mama robí čo chcem. Ja keď tu dakedy čítam že napíšu že nechce aby plakalo a robia všetko čo dieťa chce, tak mi to príde také rozmaznávanie toho dieťaťa, že ťa výchova nepôjde správnym smerom. Dieťa potrebuje hranice, potrebuje vedieť čo bude a že aj mama sa chce najest. Aj môj dakedy plakal kvôli niečomu čo nemohol alebo nebolo podľa neho,ale netrvalo to nikdy dlho,vždy sa inak zaujal a už bolo dobré

autor
19. okt 2022

@evica17 Môj až moc plače za všetko možné.On by všetko chcel a ako píšeš mám určené hranice čo môže a čo nie.A za to čo nemôže často plače.Priklad teraz ma napadá že ide mi do skrine a vyťahuje veci,má to zakázané,čo vybral zoberem mu dám naspäť do skrine a poviem mu že nesmie vyťahovať.Alebo staršej dcére bere zošity knihy a začal to trhať, má zakázané.No aj tak to občas robí,potom plače keď to od neho zoberem.Ano robí aj to čo má zakázané keďže nie som mu nonstop za zadkom a nevidím čo robí každý chvíľu.

pipistrel13
19. okt 2022

@janinah 👏👏👏
a pobavilo ma,ze inym strazia stari rodicia😀

bluka2
19. okt 2022

Tiež mám trojročného a staršiu dcéru v škole, takže podobné ako ty. Len nemám toho manžela a aj rodičia ďaleko. Moje deti vedia od takých 2 rokov, že ma majú nechať, keď spím, keď sa sprchujem a máme aj "10 minút denne pokoja", kedy ma nechajú. Žiadne videá či telka, iba výnimočne. Tiež je náročnejší než prvá, myslím, že dievčatá sú zvyčajne také, že aj pri knižke strávi čas a podobne. Každopádne myslím, že tým, že je stále po jeho mu škodis. Treba povedať takým spôsobom, že o tom nediskutujeme - nie, lebo to a to. Teraz nie, neskôr, keď dokončím to a to. Pre neho to musí byť aj trochu kontraproduktívne, že sa okolo neho všetko točí. Však ani v škôlke to tak nie je.

autor
19. okt 2022

@pipistrel13 Teba to pobavilo,no je to pravda.Co sa pozrem po okolí všetci známy majú babky a dedkovi po ruke,barskedy postrážia deti.A rodičia si môžu vybaviť čo chcú.

pipistrel13
19. okt 2022

pytas si radu a ta je jednoznacna "neskac ako syn chce" ano aj plakania patri k zivotu aj to,ze sa detom nase rozhodnutia a metody niekedy nepacia a hlavnr aj to,zr mama nie je animator a ma pravo sa najest,osprchovat,vycikat a pod. veci,ako aj ist na prechadzku s manzelom a travit tym cas
a vies co ho naucis tymto vasim postojom,ze vsetko co chce musi v momente mat a ked pride medzi deti a do realneho sveta,to co ste ho naucili ho bude nicit..
maly vas uplne vyuziva,lebo ste ho to naucili

erickatt
19. okt 2022

Je uz dost velky. Jednoducho, nie nejdem najem sa a potom. Co urobi? Bude revat? A? Zas zopakovat, najem sa a pridem. Tak aj v sprche, nie si tam hodinu. Umyjem sa a pridem, povysavam a potom.

pipistrel13
19. okt 2022

ja mam opacnu skusenost,dve deti,ktore nikto nestrazi,a ani nestrazil a najedla som sa takmer vzdy v klude a aj vsetko ostatne,rozdiel medzi nimi 2,4roky

sissy27
19. okt 2022

no tak si poplače, a?
keď ti bude revať, že chce skočiť z okna tak ho necháš len aby neplakal?
máš dve možnosti - buď ho naučíš, že stačí zaplakať a dosiahne čo chce, alebo druhá možnosť - že plačom nedosiahne nič. Je to na tebe.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. okt 2022

@sissy27 Nie nenechám ho skočiť z okna.Ako som písala dosť plače lebo nemôže všetko,nedovolím mu všetko.
@elizabet173 Ja ho nechám vyplakať,keď sa ináč nedá,no x krát denne.?On stále vymýšľa.Manzel keď je doma,on hneď skočí ako syn zakričí tato.On si ho tak naučil že nechce sám sa hrať a pod.

luccija
19. okt 2022

Tak mu povedz nech pocka, kym pride tato🤣tak ho zabav ides do sprchy daj mu puzzle a nech sklada bude mat robotu a ubehne mu cas.Alebo nech preklada kozmetiku, daj mu handricku nech umyva skrinku.To vy ste ho tak naucili.Alebo mu daj nech Ti nieco nakresli je to skolkar uz velke dieta nemozes vzdy pribehnut.Plakat bude to urcite...lebo vie, ze to zabera.

sissy27
19. okt 2022

@elizabet173 moje obľúbené v takýchto prípadoch bolo "neplač, lebo ti dám dôvod" 😂

autorka: plače, lebo vie, že nakoniec aj tak povolíš ty alebo manžel. Keby ste to párkrát vydržali, tak pochopí, že to nikam nevedie. Alebo sa rozplač s ním a uvidíš, čo to s ním spraví.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
19. okt 2022

"On sa aj rýchlo naje a ide sa hrať.Ja rada si vychutnávam jedlo a trvá mi to 10-20 minút pokiaľ sa najem.No pri ňom sa nedá, ťahá ma preč od stolu"

Jeziiiis, to som rada, ze nie som sama 😃 mam to doma uz 5 rokov. Robila to 5rocna a robi to aj 3rocna