Baby, potrebujem poradit ohladom nasho 2-rocneho syna. Od malicka bol narocne dieta, malo spaval, nejedol, v noci sa budil kazdu chvilu. V podstate vacsina z toho mu trva doteraz. Co je vsak problem, ze prestal cez obed spavat, hoci vstava rano okolo 8:00 a ide spat vecer aj po 21:00. Donedavna vstaval rano aj neskor, ale poobede spal, niekedy dokonca 2 hodiny. Teraz je cely den hore, vystraja, vsetko hadze (to ho nevieme odnaucit nijak, povieme mu a spravi to znova) a necha sa stale nosit na rukach. Aj vonku, malo prejde sam, hned sa pyta na ruky. Ak ho nevezmem, vydrzi plakat aj pol hodiny na zemi. Uz som si na to zvykla, akurat ze cakame dalsie babo a cim dalej tym je to horsie cele dni ho nosit, starat sa o neho a ani poobede nemat aspon 30 minut oddych. Co mam robit? Da sa to nejako zmenit alebo to budem musiet vydrzat? Zazili ste to aj vy? Nemalo to dopad na druhe dieta?
My sme mali to isté. .dcérka išla do škôlky takže mám cez rok doma pohodu..aspoň teda do tej 15tej kým príde zo skolky😆
@linj Radim ti prehodnotiť pre tuto chvíľu priority. Moja staršia bola navlas rovnaká ako tvoj, mozno este o kúsok viac diva a taky nervny typ. Tiez som ju pocas druhého tehu nosila na rukach vela, lebo vsak inak sa plieskala o zem, riešila jej nálady a zurive výbuchy a prvýkrát som skončila s krvácaním v 20tt v nemocke, druhýkrát v 33tt, lebo sa mi predčasne začal porod. Zastavili, no uz sa nedalo definitívne, ďalšie 3 tyzdne som priebezne isla maleho porodiť, potom uz sa to stalo. Čiže predčasne narodené druhe dieťatko, reálne kvoli mojim podriadovaniam sa vycinom prvej. Uz by som to nikdy tam nerobila. Aspon ta potesim, ze staršia ma skoro 5 rokov aktualne a je super 😉 uz len spomíname na tie horory, co na nás skúšala 😀 btw druhe dieta je ťažký pohodak 🙂
@andys11 Uplne chapem, mame to asi rovnake. Maly je nervak niekedy, nielen, ze hadze veci uz vyse roka o zem alebo do nas, ale mava vybuchy, kedy sa plazi po zemi, vresti, place, beha hystericky naokolo ani na ruky sa neda zobrat ako sebou hadze. A to niekedy ani nevieme preco. Len tazke na tom je, ze ked ho napriklad nezoberiem na ruky, tak vyvolam taky zachvat alebo sialeny plac. Vzdy si myslim, ze je uz unaveny, tak ho beriem. Ale potom doma spat ani za nic. Mam ho velmi rada, ake nechcem, aby som kvoli nemu potratila ci predcasne porodila. Len neviem, ako to riesit. 😒
ja mam prave pre toto obavy otehotniet,aj ked druhe chcem.. tiez mame 2r krpana,narocny,ale v inych ohladoch - vzdor v plnom prude a uzivame si ho kazdy den,ziape pre nic za nic na principe nahody (raz ho nastve,ze mu hracku vezmem,inokedy,ze mu ju podam),jedine,co mame fajn je spanok - v noci spi a cez den 2 hodiny,ale aj to som si krvopotne vydrela a naucila ho ja,co ma stalo vela nervov
aaa do toho muz tlaci,ze druhe hned.. popravde si to neviem predstavit a velmi obdivujem mamicky,ktore sa na to daju aj ked maju prve dieta.. povedzme zivsie..
ja by som mozno v tvojej situacii nechavala viac vyrevat - ked reve pre blbiny,z trucu.. nebrala by som na ruky.. vlastne ani moje neberiem
zostava len dufat,ze prichodom surodenca pociti,ze on je uz ten velky a "zodpovedny" a polsusny a trochu sa to jeho spravanie upravi
@linj otazka: preco ste si druhe dietatko naplanovali tak skoro, ked si neviete rady ani s tym prvym?
nechces sa zblaznit?
- dvoj rocne dieta chape slovku NIE a chape aj to, ze nema veci hadzat.....len ty v tom svojom NIE musis byt presvedciva....a nie ta, co povie nie...a aj tak nakoniec vsetko pozbiera 🙂
- dvoj rocne dieta - ak nema obrnu, alebo inu chorobu, musi vediet behat - behat po vlastnych....je jasne ze na gerlach asi same nepreslape, ale par metrov bez tvojich ruk prejst musi!
rucicky zrus.....ako budes o par mesiacov nosit 2rocne, plus miminko??? skus si to vazne predstavit!
ze polhodinu reve na zemi? - neboj, ked nebudes nad nim stat a presviedcat ho o tom, ze sa ma postavit, nedajboze ho hned tahat znova na ruky....ale ked sa postavis a pomalym krokom budes kracat prec - rozbehne sa za tebou ako raketa.
- nemas 30 min. na oddych? to sa skutocne 30 min. sam neprehra s legom, na pieskovisku, s autickami....neobsedi polhodinku pri jednej rozpravke? ved nemusis oddychovat len vtedy ked dieta spi 🙂 lebo ked sa vam narodi dalsie....to by si uz potom neoddychovala vobec.
2r. deti su vo veku ked zacinaju skusat, kolko im kto dovoli, zacinaju si uvedomovat, ze ziju, existuju a ze ked nieco chcem tak si to mozem vypytat......ked chcem pit - maminka mi da.....ked chcem hracku, mama poda....chcem na ruky - mama ma zoberie.....
prave preto je tento vek tak uzasny 🙂 ze deti objavuju sami seba, svoje moznosti, svoje JA, ucia sa ako naplnat svoje potreby.
prave preto je velmi podstatne teraz v tomto veku im ukazat a naucit ich, ze to ich JA nie je stredom vesmiru, ze aj ich potreby maju hranice! ze zapistanie, nezrovna sa splenie vsetkeho co chce!
vobec sa toho neboj, viacere to tak prezivali, aj u nas to tak bolo, dcerka bola velmi narocne dietatko a vlastne este aj je, no niekedy je to este aj teraz tazke, ale na druhej strane si myslim, ze take narocne deti by boli horsie, keby boli jedinacikmi, medzi mojimi je rozdiel 2 roky a oni to beru, ze su tu odjakziva dvaja a su krasne nauceni sa prisposobit a ucia sa trpezlivosti, jasne, ze musim aj pokricat, aj sa vyhrazat aj podplacat, aj si vsetci poreveme 🙂 ja som to od zaciatku brala tak, ze ked im ukazem, ze ich lubim a ze sa im budem zo vsetkych sil venovat, tak to dako musi ist, faktom je, ze pri takychto dvoch malych detoch ide domacnost bokom, ale tak treba si prehodnotit priority 🙂
@linj prestať si myslieť, že je unavený a na ruky ho nebrať. Naučiť ho, že revom si nič nevymôže, len to teraz bude ťažšie, ako keby bol tak nadstavený od začiatku. Muselo sa mu pár krát zadariť , všimol si, že svojím konaním vzbudzuje pozornosť, tak to skúša opakovane. 😒 Na cirkus je najlepšie nereagovať, ignorácia, samozrejme musíš si byť istá, že si neublíži. Ty mu ukazuješ, že sa ho bojíš, že sa desíš toho, že bude revať, robiť scény, to je pre neho voda na mlyn. Keď mu stanovíš hranice a budeš na nich trvať, tak sa to zemní, nie z dňa na deň, ale zmení. Neboj sa, nemá žiadny záchvat, keď ho nezoberieš na ruky, iba chce dosíahnuť svoje a zrejme to aj dosiahne, preto to robí., Hádže veci? Po vás? A vy ako reagujete? Dvojročný už veľmi dobre vie, že to nesmie robiť. Urobí? Povedať, že sa ti to nepáči, že to sa nerobí, že ťa to bolí....pokračuje v tom? Zopakovať, že sa ti to nepáči a upozorniť ho, čo bude nasledovať, ak neprestane. Ak je to hračka, ktorú hádže, že mu ju zoberieš, ak niečo hádže do teba, že pôjde do postieľky, izby....bez hračiek. Ak neprestáva - sľúbený trest, vždy, bez pardónu. Nie že otec, babka reagujú ináč. Mám to tisíc krát overené. Pevné pravidlá, trvať na nich, dôslednosť, ale zároveň ho ubezpečovať, že ho ľúbiš, aj keď vystrája. Ale po každom vystrájaní - trest, musí si uvedomiť dôsledky svojho konania. Najvyšší čas začať, lebo sa zblázniš.
A nie je to tym, ze cakame babo, robil to aj predtym, az na ten spanok poobede.