Náročné uspávanie 1,5 ročného dieťaťa

terezia23
17. nov 2017

Máte niekto podobné problémy s uspávaním dieťatka ako my? Od narodenia musí byť syn aktívne uspávaný, lebo mal veľké, dlhotrvajúce koliky. Nosili sme ho, hojdali, dojčila som, aby ako to prežil bolesti. No koliky časom pominuli no namáhavé uspávania ostali. Má 1,5 roka, nedokáže zaspať sám, o tom len počúvam od iných matiek, a už ani nereagujem, už som rezignovala. Stále potrebuje aktívne uspávanie dojčením, v poslednej dobe ale už ani to nestačí. Obedné aj večerné uspávanie trvá aj vyše hodiny, niekedy aj 2-3 hodiny. Potom vyjdem zo spálne ako zombi. Syna musím hojdať na lopte, kolísať a keďže je už veľký a ťažký môžem sa pochváliť pevnými bicepsami a boľavým chrbátom. Skúšali sme všeličo. Hladkanie, mojkanie nezaberá. Pokiaľ to nie je aktívne natriasanie on nevie sám zaspať a čím viac ide už na neho únava tým viac je podráždený a nechať ho v takej chvíli bez náruče znamená, že začne revať tak, že ho potom nedám dokopy ďalšiu pol hodinu. A tak spievam, hojdám....ale už nevládzem. Syn je už veľký a aj tá poloha v náruči mu už nepasuje, ale keď ho skúsim položiť tak strašne reve a môžem ho ukudňovať odznovu. O dennom režime tiež len počúvam, nedokážeme ho mať, keďže niekedy zaspí do hodiny, niekedy do troch, tým pádom sa všetko posúva +- 3,4 hodiny. Inak je to zdravé a veselé dieťa, je veľmi múdry a veľa už rozumie. Veľa času trávime von, izbu mám vyvetranú, nejedáva ťažke jedlá, pred spaním nerobíme náročné aktivity, ale nejako to nefunguje .

deti95060810
17. nov 2017

niečo podobné sme zažili pri jednej dcére....Nekonečné uspávania.... trvalo to asi 6 mesiacov....nielen že ťažko zaspávala, ale sa aj v noci často budila...nič nepomohlo. chodili sme k lekárovi ako na husle, ani moc nejedla, mysleli sme, že ju niečo bolí...Podľa lekára je to len taký typ dieťaťa....Po čase z toho vyrástla, ale načakali sme sa dlho....

hradnapani
17. nov 2017

@terezia23 ja som mala prveho tazko uspatelneho, niekolko hodin trvajuce. Dost nam pomohlo, ked som rezignovala na predstavu, ze dieta ma byt o osmej v posteli a dopracovali sme sa k tomu, ze som ho do postele davala o desiatej a za 15 minut spal . Usetrila som si nervy, cas, zdravie. A aj cez den potom uspavanie trvalo kratsie. Skuste sa pohrat s tymi casmi.

wurka
17. nov 2017

Skus uspavat v nosici, odlahcis chrbtici. A rozhodne nesuhlasim, ze v jeho veku uz musi vediet sam zaspavat. Niektore deti zvladnu (vacsinou tie, co rodicia nechavali vyrevat), ine nie. Moj syn ma 22 mesiacov a sam nezaspi. Keby som mu nepomohla, bude sa aj 2-3h chudak prehadzovat a ukladat, proste este na to nedozrel.

terezia23
autor
17. nov 2017

@wurka Nosic sme pouzivali kym bol mensi, ale teraz uz v nom nechce byt. Ma 14 kg, to uz na mna tiez nie je pohodlne. Suhlasim, ze niektore deti potrebuju pomoc prizaspavani, ale da to zabrat.

ajnka
17. nov 2017

V tvojom popise som nasla nasu starsiu dceru, od malicka sa tazko uspavala a zle a malo spavala celkovo, 2 hodinove vecerne uspavania neboli nicim vynimocne (inak ako na prse nezaspala), poobede to bolo podobne, tiez som skusala vselico, a nevedela som si predstavit ako bude zaspavat ked budem v porodnici pri druhom dietati (syn sa narodil ked mala 2 a pol roka). So svokrou zaspala vecer prekvapujuco rychlo (poobede sa to ani jej vacsinou nepodarilo), a vseobecne nastalo zlepsenie ked som ju prestala kojit. Neskusal maleho uspat niekto iny? I ked, to fungovalo len vtedy, ked som nebola doma, inak sa ma dozadovala...A spavat chodila dost neskoro, medzi 10 a 11 tou. Syn je v tomto uplne iny, nezaspi sice sam v postielke ako obcas pocuvam od niektorych mamiciek, ale je to omnoho lepsie, takze asi zalezi fakt na dietati...Ale kazdopadne skus si pozret stranku nevychova, je to ceska stranka, nechcem im tu robit reklamu, neviem ci sem mozem dat link, ale maju jeden clanok o uspavani deti (tento je zadarmo), treba sa cez to preklikat, mozno ti to uz niekde aj vybehlo ako reklama, je tam na uspavanie deti trochu iny pohlad.

nikolkamar
17. nov 2017

A v kočiku?? mne moja prva dcerka tiež nechcela zaspavat bola naučena na ruky no potom sme prešli na kocik hodala som ju tam a zvykla si .. lepšie ako na rukach

marissenka
17. nov 2017

Odstav ho,nie si jeho otrok a proste nenatriasaj....Bude to pár dní trvať,bude plakať ale sa nauci.skus dať postieľku k posteli,prestrčil ruku a drz ho...On musí prísť na to,že zaspať sa da aj inak...A nepoľavit...Držím palce

terezia23
autor
17. nov 2017

@ajnka dakujem, pozriem si tu stranku. Manzelovi sa to uspavanie darilo kym bol maly mensi, teraz sa mu to podari velmi zriedka.

terezia23
autor
17. nov 2017

@nikolkamar v kociku spaval este donedavna, to bolo vyborne, aj som si pochodila. Od doby co zacal chodit v kociku vydrzi par minut a chce mi ujst 🙂

katrin21
17. nov 2017

@terezia23 uspavat 2-3 hodiny??to si robis srandu?
to je moc, niekde robite chybu... je to milion tem o tomto, pred par dnami sme pisali do podobnej a problem sa razom vyriesil, len treba sledovat rezim dietata, upravit ho, spat musi ist unavene a odburaz zlozvyky pri zaspavani...
Odpruacam knihu Kazde dieta sa vie naucit spat, na nete ju najdes v pdf formate ... a zaklad je neustupit, mam 20mes dceru a 1,5r dieta uz velmi dobre vie, co a ako robi s rodic aj ono same. skusa, nacvicuje, vynucuje si.... takze je to vzdy skor o rodicoch a ich doslednosti, dieta si vacsinou zvykne velmi rychlo behom 3-7 dni...

U vas je problem jasny.. naucii ste ho na hojdanie.. je to zlozvyk , ale da sa odburat. cim skor , tym lepsie...navod najdes v tej knihe
Viem co prezivas, moja prva taka bola aspravila som tu istu chybu ako ty.. ale utala som to skor, uz vv 8. mesiacoch som nevladala.. a behom par dni bol pokoj a zaspavala sama...
Druhu som si uz na hojdanie neucila, aj ked koliky mala tiez.. ale radsej som dala rurku, SAB simplex, ponosili sme, ale hned ako sa ukludnila, polozili.... spava krasne sama...

bzsiska
17. nov 2017

"Zbožňujem" rady a obviňovania typu, tak ste ho naučili... Tak, ako každý dospelý je iný, tak je iné aj každé dieťa. Niektoré chce túliť viac, iné menej. Tento problém sme riešili doma tiež. A vôbec mi nepomohlo, keď mi niektoré mamičky vraveli, že u nich sa o siedmej (ôsmej) spí a hotovo. Ak si a ním doma na materskej a nemusíte ráno vstávať, tak mu proste posun čas na spanie. Ja trúbka som silou mocou chcela, aby už o ôsmej spal. Samozrejme, nervy ja, nervy on, nervy celá rodina. Nehovoriac o tom, koľko času sme strávili uspávaním. Malý nikdy skôr ako o desiatej nezaspal. Tak som sa ukľudnila, zabudla na tabuľky a nastavili sme sa proste na desiatu. Odvtedy malý prespí celú noc. 😉 Jednoducho, nie na všetko sa dá aplikovať výskum alebo odporúčanie nejakých akože tabuliek. A tie, ktoré si myslia, že nechať vyplakať je cesta, nech sa páči. Ale mne by sa tiež nepáčilo, keby ma niekto nútil robiť niečo, čo v konečnom dôsledku nemá žiadne logické vysvetlenie okrem toho, že" tak sa to má robiť"

hradnapani
17. nov 2017

@bzsiska uplne sa s tebou stotoznujem - u nas uplne presne tak isto 🙂

katrin21
17. nov 2017

@bzsiska az na to, ze to co ja pisem ,neni o vyplakani, to vzdy tvrdia iba ludia, co tu knihu ani necitali, teda ani nevedia, o com je... a ano, dieta nemusi chodit spat o 8.. zalezi, kedy spi cez den a kolko.. niekeedy treba dokonca dieta poobede zobudit, aby nespavalo napr. 3 hodiny, lebo potom spi prilis vela anechce ist spat cez den... Preto ttreba nastavit rezim dietatu ....
a ze sa to da s kazdym dietatom, o tom som presvedcena osobne, lebo uz vela kamoskam som poradila so spanim a zatial, klop klop, vzdy to pomohlo,, je viac ciest, treba poskusat, zistit, kde je problem.. bud spi dieta vela, alebo malo, bude neni unavene, alebo chodi spat v zlom case ( malo by v tomto veku bdiet aspon 5-6h pred nocnym spankom atd) ...
ale co sa tyka uspavania na rukach, ano, je to zlozvyk, sama som si tym presla, viem o com hovorim a naozaj sa to da odnaucit, len mamy to vacsinou nezvladnu a ustupia... pritom to chce len par dni skusit nastolit zmeny 🙂

miminka327
17. nov 2017

@terezia23 zmierňuj to hojdanie na fitke...prešli si tým tiež. Postupne som neskákaka 2metre do výšky,ale tak mierne. Neboj sa....všetko pominie aj ti za tým smutno bude. 😊👌 moja má už teraz 3,9roka a zaspí aj sama aj pri čítaní,ale rada si ju pritúlim ešte.

miminka327
17. nov 2017

@terezia23 ale 2hodinybsom nikdy neuspávala...nejdeš uspávať už neskoro? Keď už prejde doba toho zaspávania...?

leeenka26
17. nov 2017

@terezia23 ahoj. Aj ja som maleho musela uspavat dlho dlho na rukach az do jeho 2. rokov na rukach.. Katastrofa..potom uz bol tazky tak sme pri nom leziavali. Terax ma 5,5 roka, doteraz nemal svoju izbu a doteraz ma velky problem zaspat sam. Ale aspon nocne budenie sa unho zmenilo po odstaveni.

marissenka
17. nov 2017

A kamoška si takto uspavanim na rukách už velkej dcéry nahnala až problémy s platničkou...Musela na operáciu....To je otrocina na rukách tak veľké dieťa uspavat

leeenka26
17. nov 2017

@marissenka to je pravda. Ja som sa uz poucila a dcerku som si inak naucila..sice ma prsniku a so mnou v posteli ale to je o tom ze najst si nieco vhodne pre oboch nejaky kompromis co babatku aj maminke vyhovuje.

orieska325
17. nov 2017

Syna som.odstavila v roku a prestalo to...natriasat som prestala cca po 6mes.vymenila som za cisty kociarik v spalni uspavala v kociku..v 14mes.som ho odstavila a od vtedy spal celu noc..aj mojkali a tulili a lubkali sme sa do nevidim takze laska sa nemeria pobytom.dietata na prsniku..sama.uz musis vidiet ze si z toho unavena a mozno aj maly to zvladne lepsie ako si myslis deti su mudre..kazdy detsky prosblem.trva 3 dni..moje obe deti boli take..teraz ma dcerka 14mes. Odstavena je tyzden spime celu noc cez den pekne zaspi v kociari v spalni..vecer dam do postielky posedim.pri nej pustim.hraciu lapmpicku pohladkam..zacinalo sme 1.30h a teraz zaspi za 30 minut..tolko moj nazor😉a skusenost.

tami2014
17. nov 2017

Ja akurat skackam na fitlopte so 14mesacnym. V puse ma prsnik, ja mobil a aspon tu si oddychnem. Ani mi nenapadlo, ze by zaspal sam. Chrbat si tiez necitim a to ho aj nosim. Pravdaze je ine, ked to trva hodinu, ako 2-3. Prvu dcerku sme dve az tri hod.uspavali v kociku, to bola ,,zabava". Preslo to same zo dna na den. Tak asi treba len vydrzat.

katrin21
17. nov 2017

este taka otazka.. mate uspavacie ritualy? vzdy rovnake monotonne cinnosti, ktore opakujete kazdy vecer, alebo aj poobede ... + vecer je to kupanie navyse, cez den jasne ze nie...
U nas je to ze ideme do izby, berieme dudlik, plienku do ruky, zatahujeme zavesy ( tma) a ukladame do postielky, hudba z vysielacky a ukladam do postielky, dobru noc a odchadzam...

danielahamar
17. nov 2017

Moj mladsi od jedneho roka cez den nespaval, ale chodil spat o 18-19bez mihnutia oka az do rana, ruky ako sa naucil, tak sa oduci, len treba nervy mat nato, fitloptu sme pouzivali aj my, ale len pre zabavu a ver tomu, ze Vas uz skusa a vie, ze ak bude hucat revat, ani nemrknete a mate ho na rukach

terezia23
autor
17. nov 2017

@bzsiska Na take rady ja odpovedam " pravdaze sme si ho naucili, ved presne to sme chceli, urobit si problemy" myslene ironicky 🙂 robila som au pair v zahranici, mala som 2 deti od babatka, takze je to pravda, kazde je ine. ale vtedy som si myslela, ze deti nie su az take narocne (ako sa neskor ukazalo moje vlastne) lebo tie deti nepotrebovali tolko pozornosti pri zaspavani.

terezia23
autor
17. nov 2017

@katrin21 Ano, uspavacie ritualy mame, kazdy vecer rovnake. No nie je to zarukou, ze po absolvovani vsetkeho sa dostavi aj spanok. Precitala som aj niekolko knih o uspavani, mnohe rady mi fungovali presne naopak. Ale verim, ze pre niekoho to moze byt cesta.

katrin21
17. nov 2017

@terezia23 hmm .. a citala si teda aj hentu knihu? ak chces, mozem ti ju do mailu poslat....
ono treba trafit, o co iu neho ide, kde je problem, ale asi to bude hlavne zvyk a on si ziada proste to, na co je zvyknuty, ak to nema place a tak ty ustupis 🙂
Vsetko je OK, pokial to vyhovuje mamine. ak nie, mamina to chce riesit a vtedy nastupuju rezimove opatrenia.... Preto je velmi dolezite, aby ste zacali mat pevny rezim.. ak nezaspi do pol hodiny, zober ho z izby prec, alebo ho vezmi na ruky, ale nehojdaj silno a povedz mu : dobre , zlatko, vezmem ta, ale len na chvilu .. ty zatvor ocka a spinkaj, ked sa zobudis, budeme sa zase spolu hrat a mojkat"...
a takto to aj sprav.. ak nezaspi do 5-10 inut, poloz ho do postielky, daj mu tam rozne hracky, co ma rad a odid. dvere nechaj pootvorenee a sleduj co robi...
Ak ta vola, nechod tam hned... pockaj napr. 3 minuty.. sleduj ho.. ak za nim pojdes, ze zacne naozaj plakat ( nie len akoze bez slz , skor nasilu) ukludni ho, ale uz neber na ruky.... a takto stale dookola
Za kazdych okolnosti dodrz +- pol hodiny casy hrania, jedenia, ukladania....
ozaj..
o kolkej cca. chodi spat cez den/o kolkej nakoniec zaspi a ako dlho potom spi? keby rano vstava, kedy vecer zaspi?

P.S: no, ved kazdy nech si to berie ako chce, ze ci sa dieta naucilo ,alebo nie ( nikto to predsa naschval nerobi ), ale napr. u nas to tak fakt bolo.. bohuzial.. fakt sme ju to naucili , ale zbavili sme sa toho nastastie

marissenka
18. nov 2017

A aký máte denný režim? Cez deň spi koľko krát?

terezia23
autor
18. nov 2017

@katrin21 tu knihu co spominas som necitala. Cas spania sa tazko sa dodrzat prave preto, ze niekedy spi v noci velmi zle a potiahne si dlhsie rano, inokedy vstane velmi skoro. Budit ho rano nema zmysel, mam vyskusane, byva potom podrazdeny, placlivy. Cez den spi raz, cas spania zavisi od toho kedy vstal rano. Obedny spanok mu tiez po skusenosti uz nekratim nakolko ak ho zobudim je uplakany. Takze rezim +- pol hodiny je pre mna scifi. Problem je len v tom, ze sa nevie uspat velmi dlho, potrebuje sa dlho ukludnovat a ked mu to nejde place od unavy.

katrin21
18. nov 2017

tak si ju fakt skkus precitat.. podla mna najdes v nej riesenie na tvoj problem aj na suvislejsi spanok v noci.... su tam popisane presne take pripady, ako prezivas a aj ich riesenie..

bobana297
18. nov 2017

@terezia23 booze presne toto aj my sme mali ma fit lopte niekedy dve hodiny niekedy hodinu. a kedze sa maly narodil ako 5 kg nebola to ziadna slava. a potom som v 3 mesiacoch prestala kojit nestacilo mu. a nedaj boze ze som ho trosku zle polozila do postielky. mohla som ist od znovu 😂😂 ale ako som mu zacala davat UM tak som sa uz sice s placom zatala a dala som ho do postielky. jedoval sa tam 40 minut ale musela som to zo slzami v ociach vydrzat. bolo to pre nase dobro aj pre jeho. lebo to natrasanje na tej lopte s plnym bruskom to tak potom aj vyzeralo. a prezila som trvalo to.tyzden a plac ustupoval a jedovanie sa skracovalo. a teraz ma rezim o 20:00 v postielke. aj ked si tam niekedy spieva alebo sa ozve aj o 21:00 tak vie ze uz ma byt aj tak v postielke. ma tam macika s ktorym spinkava ma tam tmu. a pekne zaspi. nekrici neplace. len sa niekedy zasmeje do vysielacky. a mame pokoj . kulame telku s manzelom alebo este upracem ucimeho spat pri beznom hluku aby sme neboli jak v kostole. prezili sme. som rada ze som to absolvovala. a inac od vtedy jak ho nehompalam na lopte prespi celu noc od vecera do 7 rana 😁

asia83
18. nov 2017

@hradnapani Toto je pravda.