Náročné deti alebo neschopní rodičia

tehula2016
23. mar 2022

Baby neviem uz ako dalej,prepadam zufalstvu..neviem,ci sme totalne vyhoreti z deti,alebo proste len neschopni resp. ako dalej..mame 3 deti s 3 r. rozdielmi..najstarsia dcera bola do cca 3r. velmi narocna,uplakana,nervna,vzdorovita,panovacna,nikde sa s nou nedalo chodit,myslela som si,ze ma nabeh na ADHD ale po tom 3roku sa ukludnila a uz sa s nou dalo v pohode..vtedy sa jej aj narodil bracek (riskli sme surodenca,ze jej to pomoze a aj sa tak stalo)..velmi som sa obavala,ze maly bude tiez taky narocny ale on bol velmi dobre babatko a aj neskor proste anjelik..zlomilo sa to v jeho 2,5 roku,ked nastupil vzdor a to bolo nieco neskutocne..hadzal sa o zem a trucoval za vsetko,nebolo hodiny zo dna keby sme nieco neriesili..pomaly som sa nestretavala s nikym,lebo s nim sa nedalo nikde ist bez boja,bez trucovania na verejnosti..bolo to strasne vycerpavajuce a trvalo to do jeho skoro 4 rokov..ked toto obdobie zacalo uz som bola tehotna s 3.dietatom (chceli sme 3 deti ale po narocnej dcere sme to zavrhli,ale kedze starsi syn bol fakt dobry tak sme si povedali ze dame este jedno a sme kompletni)..najmensi bol tiez dobre babo,len vtedy som riesila starsieho syna a jeho amoky..bola som sa poradit aj s psychologickou a aj som aplikovala jej rady,ktore mi dala..postupne to so synom bolo lepsie,ale taka ta tvrdohlava povaha ostala..za nejaky cas bohuzial vyvoj nasho najmensieho vykazoval urcite odchylky a bola mu diagnostikovana vyvinova dysfazia..tym,ze ma poruchu reci a porozumenia si niesu so starsim synom taki blizki a nehraju sa spolu,resp.malo..nie ako vidim u inych 2 baby alebo 2 chalani vedia sa aj pohadat ale su partaci..dcera so starsim synom sa zas vkuse natahuju,maju ine zaujmy..proste tam vidno ten rozdiel chlapec-dievca..je mi az do placu ked k nam pride navsteva s chlapcekom ktory je mladsi od nasho najmensieho a starsi syn sa s nim prehra cely vecer..lebo rozprava a rozumie vsetko..mam pocit akoby som mala 3 jedinacikov..dcera nema sestru tak je sama..starsi syn ma brata ale s poruchou reci takze tiez nema partaka..no a maly ten je moj privesok..ja som jeho istota,lebo mu najviac rozumiem..on si tiez momentalne prechadza vzdorom,hysaci za vsetko a kdekolvek..jemu sa ale nedaju aplikovat psychologickine rady,lebo im nerozumie..takze kazdy den je boj plus dalsie 2 deti,hlavne syn ma ku vsetkemu komentar,vsetko je problem,nikdy nic nejde hladko..my sme boli tak pohodovi ludia a stali sa z nas nervaci..hlavne manzel..asi sme si verili ze zvladneme 3 deti a aj budeme musiet len asi s psychickou ujmou nejakou..stale si hovorim,ze su ludia co maju deti so strasnymi diagnozami tak co su moje problemy oproti nim..ale v okoli medzi znamymi a v rodine nikto nieje z deti na pokraji nervov,alebo ked tak obcas..my to mame na dennom poriadku..detom sa venujeme,snazime sa nekricat,dookola im vysvetlovat uz niekolko rokov to iste a oni si idu stale svoje,urazaju sa,vsetko im treba 100x hovorit,ale oni by chceli vsetko promptne..do nedavna som si naozaj myslela ze je to tak aj v inych rodinach ale ked vidim ako naokolo vsetci chodia s detmi po vyletoch,kade tade,tak asi nemaju doma to co my..my ideme na poldna s detmi do prirody a prideme uplne vysati z energie..z ich poziadaviek,reci,natahovaciek,vzdorov,revov..a to niesme ziadni psychicki labilni ludia si myslim..mate to niektora podobne?

elenita
23. mar 2022

@tehula2016 ahoj, kolko maju teraz deticky rokov?

tehula2016
autor
23. mar 2022

@elenita 10,7 a 3,5

luccija
23. mar 2022

@tehula2016 áno tiež mám kamarátku čo má 3 deti skoro rovnaký vek a je to podobné ona je pedagogicka a povedala, že na jej deti neplatí nič ani hranice, ani po dobrom nič unpsychologiciek bola aj u dvoch každé z nich je tvrdohlavá vzpurna povaha a stále si vymedzujú svoje.Tvoja dcéra už pôjde do puberty to ešte začne ďalší vzdor.neviem poradiť je to náročné

andreatytler
23. mar 2022

@tehula2016 Je mi velmi luto ze mate taketo problemy. Tvoja tema bude asi prilis siroka na to aby ludia konstruktivne poradili.
Mozno ak by si skusila separovat problemy ktore ta trapia. Na prvy pohlad su tam problemy:
1 Ako psychicky zvladnut narocne deti
2. Deti nie su partaci a trapi ma to
3. Ako pracovat s detmi aby sme nemali kazdodenny vzdor a plac.
Co ta trapi najviac, alebo len potrebujes pocut ze v tomto boji nie si sama?

nickpick
23. mar 2022

@tehula2016 ja si myslim, ze v ziadnej rodine s tolkymi detmi nejde vsetko hladko, to len ty ako pozorovatel mozes mat ten dojem najma ked si na prasky z vlastnych deti, vies ja som bola vzdy flegmatik a odkedy mam dieta stal sa zo mna nervak a perfekcionista, snazim sa byt co najlepsou mamou, ale velakrat o sebe pochybujem a sem tam som si aj porevala, ze byt mamou mi nejde tak ako som si predstavovala…aj u teba vidim ze tvoje predstavy ake by deti mali byt sa biju s realitou - ake naozaj su, podla mna by si sa s tym mala zmierit, akceptovat fakt, ze sa dcera nemusi so starsim synom a ten s mladsim, kde je napisane, ze musia byt kamarati a musia sa vediet pekne hrat, na to
maju kamaratov, mozno casom sa to uplne otoci, ved vieme, ze deti prechadzaju roznymi fazami, mne to skor pride, ze vy ako rodicia - partneri ste vyhoreni, tak velmi sa snazite, ale akoby to o to viac neslo ako si predstavujete, skuste zvolnit, doprajte si cas aj pre seba, ma vam kto postrazit starsie deti? mne to pride akoby si si potrebovala vyddychnut, oddychnut od deti, ako mat 3 deti okrem toho jedno s dysfaziou nie je ziadna sranda….

tehula2016
autor
23. mar 2022

@andreatytler ano asi najviac potrebujem pocut ze niesom sama,lebo u deti robim co mozem,aj manzel a nepada to prilis na urodnu podu..takze len si tym prejst..len ked vidim,ze ludia v nasom okoli vobec takto nebojuju dennodenne s detmi resp.sporadicky tak si tak poviem,preco to mame take narocne..kamoska ma 2 baby po sebe a potom este chlapceka a rovno mi povedala ze s jej detmi by som sa nudila..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@luccija ano viem,ze puberta este len zacne,chcela som si nato obdobie setrit sily ale uz teraz mam dost..

eeffka
23. mar 2022

@tehula2016 ak si myslis ze ine rodiny nechodia vynervacene z vyletov si na omyle, ja som to riesila branim kamosov deti s nami, deti sa bavia spolu a ja mam klud.
10r je v predpuberte to este len bude pyskovat, co 7r by sa dalo a to male len zatat zuby a vydrzat, vyrastu

zuzanka.zuzu
23. mar 2022

celý čas si s nimi doma či chodíš do práce? keď píšeš, že po 3 rokoch.... tak či náhodou to nie je vyhoretie po reťazových materských

anjelicek26
23. mar 2022

Treba sa dat do psychickej pohodu. Zakladne chyby su asi,ze sa snazite vsetko kontrolovat a vsetko riesit.

Mame styri deti a skutocne :

Moje deti nie su dokonale, je to v poriadku
Kazde dieta vychovavam s pristupom k jeho charakteru a nie "vsetci rovnako"
Nesnazim sa dotlacit dieta so Toho, co je Mimo jeho moznosti
Nezasahujem pri drvivej vacsine konfliktov a neusmernujem deti 200* do hodiny Ako ine matky ( ano som Ta Salam banan Mama,co si na ihrisku tuka do mobilu a pije kavu je jej jedno,ze jej dieta visi s preliezky Dole hlavou😂😂 Ano pokial niekomu neublizuju a naopak necham ich Tak.
Tolerujem priebezny Bordel
Davam si pauzy ked potrebujem a kavu pijem teplu.Naucila som deti - pockaj.
Kazde dieta Ma svoj Mama time aj keby to Bol Len spolocny nakup ci extra vyzdvihnutie zo skoly

Co tym chcem povedat,musite ubrat s toho vsetkeho co robite. Moju nikdy nemali vzdor (napriek hypermobilnemu autistovi), lebo my sme nikdy Proti sebe nesli.. pravidiel mame doma Len Malo a su do skaly vytesane a jasne.. nijake Raz Tak raz Tak a dieta nechape a neviem tie situacia vyhodnotit..

Pracujem 30h v tyzdni, deti vozime na rozne skoly, deti (kazde) Ma 8h sportu v tyzdni,starsi Este doucko (lebo Mama Ma Len jedny nervy😂).. nemame cas na hadky, Ale fungujeme... Rezim,rutina, pohoda.. nedovolit prijst do bodu stres.. zle myslienky ci prehnana unava..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@zuzanka.zuzu ano som uz dlho doma..medzi prvym a druhym dietatom som sa na chvilu do prace vratila,ale to bolo len par mesiacov..mam sa kam vratit,robila som to,co som vystudovala plus urobila som si aj doktorat ked boli deti mensie a co z toho,ked prisla do toho synova diagnoza a navrat konecne do pracovneho procesu bol pase,kedze dobre 2 roky sme len chodili po vysetreniach co mu vlastne je a momentalne je odporucana prenho skolka na 4 hodiny..viac zatial nie..

inana11
23. mar 2022

V prvom rade,mam len dve deti a je to pre mna niekedy boj… moje prvorodené aktuálne 4 roky a 3 mesiace bolo do troch rokov najhladšie dieta pod slnkom,so vsetkym súhlasilo,keď sa robilo zle tak sa len pozeral a všetky kamosky bledší závisťou😃🤷‍♀️A ptoom škôlka,vzdor a obrat o 180,papuluje za všetko,keď poviem že je den tak má presviedča že je noc a on vlastne spi,vymyslených kamosov má že už sa strácam a jeho fabulácie nejdú do hlavy už nikomu a čo má najviac štve,jedlo… on zjedol všetko a zrazu mu nič nechuti,nechce,neprosi a on by vlastne cely den ani nejedol len pil vodu a pripadne ju aj vygrcal lebo veď keď vypije pollitrák naraz na prazdne brucho🤦‍♀️Druhorodený je opak prvého,tento vrieska za všetko,má 10 mesiacov,keď krmim pomaly vrieska,keď rychlo,vrieska,ked sa mu nepaci niečo,vrieska… absolútne nevydrzi pri ničom,a to už stvornozkuje,stavia sa takze oci na stopkách keďže mame vsade dlažbu … vie sa jasne sj usmievať ale vyžaduje si neustálu pozornosť. A tým prichádzam k tvojmu problému… mam len dve deti a cítim sa vecer akoby má presiel kombajn a ešte aj zacuval🤦‍♀️Takze neboj,to že iný na teba pôsobia pohodoví (aj my sa tak vobku tvárime pokial nejdeme na vikend prec s kamosmi,to už si všimnú o com som hovoril ked som sa “sťažovala”) tak ešte to neznamená že aj sú😃😃🤷‍♀️

andreatytler
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
23. mar 2022

@tehula2016 Neviem poradit k vychove 3 deti, lebo ja mam len jedno, ale ak mozem poradim len 1 vec.
Skus sa prestat trapit nad tym ze deti nie su partaci. Predstavovala si si (alebo si dufala) ze deti budu mat partakov a nestalo sa tak. To je bezne. Zial nejde to u kazdeho. Nech sa starsi syn kludne hra s kamaratom namiesto bratom alebo sestrou. Skus to nebrat ako zlu a smutnu vec. Proste nie vsetko v zivote je ako by sme chceli. Dobre a pekne je ze sa starsi syn vie hrat a mat kamaratov. Kolko je tu prispevkov od mamiciek, ktore maju deti co len kazdeho okolo mlatia vedierkom.🙂

domak2
23. mar 2022

Tak ak sa snažíte nekricat a dookola vysvetľujete, možno treba sokovu terapiu. S 10 ročnou sa nedá viesť rozhovor? Chápem, že sa s bratom nechápu ale odtiaľ potiaľ, skôr by ti už mohla trochu pomôcť . Mam 10 rocnu a 9 mesačneho a jasne ze sa nejak super neprehraju ale veľmi mi pomáha, keď ju o niečo poprosím a ja sa jej zas snažím vyjsť v ústrety v iných veciach. Ale sem tam jej musím povedať že som nevyspata a podrazdena, kebyže do toho ešte musím riešiť hadky tak sa rozlejem na kolomaz. 😅

minutka
23. mar 2022

Ano, viem, ze dnes sa to nenosi a najdu sa ludia co za tento nazor budu socialku volat, ale niekedy je to nutna a ucinna metoda

diamond007
23. mar 2022

@tehula2016 na dvoch starších skús rešpektujucu výchovu, byť im partakom.... Vypočuť... Mne toto veľmi pomohlo, dcéra má 3r3mes, donedávna mala hysaky 20x za deň, za všetko aj za počasie 🤦 ale odkedy toto funguje tak sú nejaké kľudne dni a keď ju niečo nahnevá,. Tak sa jej pýtam, sadnem k nej, rozprávame sa. Ale teda nepotešila. Mám dve baby a chcela som ísť do tretieho s mužom 🤣🤣🤣 len teda ja som si želala rovnaké pohlavie a mám dve baby.

evitaevitaevita
23. mar 2022

Viem presne o čom píšeš a nie si sama. Ja mam sice len jedného, ale prežívam to , čo ty.

0silvia0
23. mar 2022

@tehula2016 ja som si z odpozorovania v okoli vsimla, ze deti, ktore maju doma pevne odmalicka pravidla, su lepsie zvladnutelne v detstve ako tie, ktore doma pravidla nemaju: Spat idu kedy chcu, dostanu co chcu, rodicia ich prosia aby papali, chodia za detmi s taniermi, krmia ich za tabletom, ziadne ze sedime za stolom. Vymyslaju a mavaju s rodicmi a vyjednavaju...
Ale vsimla som si aj, ze v puberte sa to aj tak vyrovnava, tie uvrestane o zem plieskajuce sa deti su take iste ako tie, ktore vzdory nemavaju...
Cize potesim ta, raz to prejde.. .

motovidlo
23. mar 2022

@tehula2016 Mam len jedneho syna, ale zasa s celkom vaznymi vrodenymi diagnozami a potvrdenym autizmom. Co mne pomohlo najviac je nemat ziadne ocakavania - akceptovat jeho povahu, zaujmy, netlacit ho do mojich predstav o tom s kym sa ma kamaratit, co ho ma bavit, koho ma mat rad. Neznamena to, ze nemame pravidla a nemam na neho normalne naroky ohladom skoly a pod., ale kazducky den si pripominam neporovnavat jeho ani nasu rodinu s nikym inym. Obcas sa mi dari viac, obcas menej, ale odbura to vela vedomeho aj podvedomeho stresu.

elementissa
23. mar 2022

Neporadim ti, len ti chcem povedať, že obdivujem tvoju odvahu. Ja by som už po prvom usúdila, že viac detí a nervov mi netreba (čo som aj spravila, mám jedno dieťa a viac nebude). Napriek tomu, že si to s nimi mala náročné stále, rozhodla si sa mať viac detí. Ja vždy hovorím, že súrodenci môžu byť fajn, ale rodinu si nevyberas, priateľov hej, preto som ani nikdy nerozmýšľala nad tým, že môj syn by sa cítil opustený. Má partakov, super kamošov v škôlke, bude mať kamošov v škole. Ja som tiež nemala súrodencov a nechýbali mi. Ale ty si verila, že keď dáš deťom súrodencov, že sa budú mať radi a budú spolu vychádzať, čo sa nestalo. To je risk pri dvoch a viacerých deťoch, ale nedávaj si to za vinu, nemôžeš za to. A neboj sa, deti robia nervy takmer všetkým rodičom. Len niektorí sa snažia hrať na pekných a chrumkavých a strúhajú instagramove úsmevy a iní sa priznajú a normálne povedia, že je to ťažké a decká ich cucaju z energie. Neboj sa, nie si v tom sama. Ja mám jedno dieťa a mám ho vyše hlavy

dencii
23. mar 2022

Tiež ma na prvé prečítanie napadlo niečo podobné ako píše @elementissa, ze si si toho na seba veľmi veľa naložila. Ja mam zatiaľ jednu dcéru (čerstvo 4 roky), a teda od prvého nádychu je náročné dieťa, už v pôrodnici som videla ze niečo bude zle 🙊 úplne som ju našla v tvojom opise svojho prvého dieťaťa, a ja som sa teda zatiaľ do druheho dieťaťa neodvazila (ani to nevylučujem, ale nejdem hlavou proti múru za každú cenu, len aby mala rychlo súrodenca, na to sa mam asi príliš rada). Tvoje pocity teda úplne chápem, prežívam ich veľakrát pri jednom dieťati, nie to ešte pri troch, a teda neviem si predstaviť ani stráviť toľko rokov súvisle doma (ešte k tomu keď píšeš, ze svoju prácu máš rada). Držím ti (vám) silno palce, určite v tom nie si sama, my sa niekedy stihneme vynervacit, všetci traja pohadať, s mužom "rozviesť" ešte pred odchodom do škôlky, ale mysli na to, ze každé obdobie trvá len chvíľu a pohár vina niekedy tiež pomôže 😉

gazpalm
23. mar 2022

@tehula2016 ahoj ,verim ,ze to mas na prasky ,uz ti asi vsetko porradili ,ale maju deti nejake kruzky? Aktivity? Najlepsie sport ti starsi? Mojim dvom neskutocne pomaha mat nasekane dni( vratane vikendov) hokejom, hudobnou a vytvarnou ...vybiju sa a su ovela lepsie zvladnutelni a su kludnejsi,aj ked pre nas rodicov ,je to neskutocne obetovanie casu ...ked boli lockdowny a ani skola ,ani kruzky ,som myslela ,ze ma z nich regulerne porazi 😊

pleja
23. mar 2022

Zamysli sa, či máš aj čas pre seba alebo si nonstop k dispozícii. Aspoň dve polhodiny denne: nie som mama, nič odo mňa nechcite. Vyložiť nohy a spraviť kávu, prečítať časopis, zdriemnuť si. Starším už neservírovať jedlo až pod nos, niečo si vedia spraviť už aj samy. Nerobiť slúžku. O niektorých veciach nediskutovať - jednoducho to tak bude a hotovo a nestrácať čas polhodinovým dohadovaním a vysvetľovaním. Si matka, máš právo dať veci príkazom. Krúžky - budú menej doma a časť energie ponechajú na nich. Aj intelektuálne resp. na zručnosť - hudobka/výtvarka, šport. Je to aj investícia do budúcnosti, ako puberťáci sa nebudú mať čas poflakovať. A starších kľudne požiadať, aby zabavili aj mladšieho napr. kým navaríš - jedno-dve kolá pexesa, postaviť garáž a zahrať sa s ním s autami, prečítať mu nejakú knihu, zahrať človeče. Neubudne z nich a tebe to tiež pomôže. Hlavne si buď istá tým čo im hovoríš a tým čo od nich požaduješ.

tehula2016
autor
23. mar 2022

@anjelicek26 vsetko co si napisala aplikujem aj ja..aj ja na ihrisku cumim do mobilu,aj ja zasadne pijem kavu teplu..niesom ziadna helikopterova mama..ani som nikdy nebola..odmalicka sa snazime viest deti k samostatnosti a urcujeme pevne pravidla..a oni napriek nasej neunavnej trpezlivosti s nimi stale skusaju..su to tak kontaktne deti,ze kazdy jeden myslienkovy pochod nam musia oznamit..hlavne starsi syn..strasne vela rozprava,ma siroke spektrum zaujmov,mam pocit,ze nanho nestacime..ma 4x do tyzdna kruzky..3x hokej a jeden tvorivy..pride vecer po celom dni v skole a hokeji,oci jak pomlcky a uz od dveri krici ci si zahrame aktivity..nie nezahrame,mozme cez vikend,teraz ides do sprchy a vecera,spat..nie nejdem do sprchy a ani nechcem veceru..a zacina boj..a takto to je takmer zakazdym..vycerpava nas to,neustale sa dozadovat zakladnych veci..dcera je poslusnejsia,ale velmi bojuje s bratom,akoby superili medzi sebou,hra sa na dospelu a komanduje starsieho,ktoreho to samozrejme vytaca do vyvrtky..snazim sa nazapajat do ich konfliktov,ale oni sami za mnou chodia a hucia,ze to mam vyriesit a podobne..
tvoje deti nemali vzdor lebo ste nesli proti nim..to ma celkom zaujima..lebo ked mi syn o 23.00 vstal ze si prosi spagety tak som mu ich samozrejme neurobila a hysak mal z toho do polnoci..idem s mladsim z logopedie a z autobusu vidi budovu kde sme boli v detskom kutiku..konec zacne mat amok,chce vystupit,musim ho doslova zdrapit,ludia zazeraju,vysvetlovanie nepomaha,lebo jednak nerozumie (nechce rozumiet) a jednak je v tranze takze cakam,hanbim sa ale nezmozem nic..cize ty ked si nechcela ist proti detom tak by si z toho autobusu vystupila a isla do toho kutika ano?keby som plnila vsetky poziadavky mojich deti tak amoky by neboli ale to asi nieje spravna cesta..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@domak2 dcera mi velmi pomaha,je ochotna,samostatna co sa tyka skoly..v tomto nemozem krive slovo povedat..ale je casto panovacna a tie neustale provokacie brata su niekedy neunosne..ona si aj da vysvetlit,chape ma,ze ma unavuju ich roztrzky ale na druhy den zas to iste a dokola..je dost lakoma,nerada sa deli,zato syn by sa rozdal..proste mam pocit ze sme “vychytali” tu kombinaciu povah..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@gazpalm praveze maju nasekane kruzky a idu ako pily aj potom..hlavne teda starsi syn..on potrebuje vyplnenu kazdu minutu z dna..ked bol predskolak tak ucitelka v skolke mi povedala,ze ona sa za 20rokov praxe s takym dietatom este nestretla..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@pleja ano mam cas aj pre seba to by som sa zblaznila keby som nemala..ale aj tak sa velakrat stane ze ma 20x za polhodinu vyrusia - mamka zlomil sa mi necht,mamka mam triesku,mamka kde je ocko,mamka nepozries sa na edupage co mame na domacu..stale sa nieco najde..

taga
23. mar 2022

@tehula2016 pocuj, a nie si ten typ mamy / zeny, ktora sice nekomanduje, ale nevedomky podvedome nahlas vsetko komentuje? Boze, este musim umyt riad, joj som unavena, co asi budem varit, idem dat este prat, co bolo v skole, co chcete robit, preco toto hento tamto atd atd... vies, vyzeras, ze proste ty sama riesis a toniste kopiruju tvoje deti. Dcera komanduje syna, lebo to od niekoho ma napocuvane... syn ked od dveri krici, ze si chce nieco zahrat, tak raz sa skus zatat a zahraj sa s nim
Proste sprav na prvu to o co ta ziadaju, nevysvetluj (pises, ze dookola vysvetlujes a nastavujes hranice atd) a mozno potom odide ta potreba tvojich deti neustale pytat tvoju pozornost.. chces o 11 spagety? To sa sice neda, ale mozes si dat jogurt / banan... kompromis..

tehula2016
autor
23. mar 2022

@taga ano jasne ponukla som mu kompromis..ale predchadzal tomu amok ktory som si musela vypocut..to robil ked bol este mensi..aj sa prekonam a snazim sa ist takym stylom ze dobre zahrame si clovece o 21.30 aj ked rano vstavas do skoly ale je to vynimocne..on este zlaty dakujem ti mamka ze sme si mohli zahrat..na druhy den ale zopakuje poziadavku aj ked vie ze vcera to bolo vynimocne..skusa..nedovolim,ide spat s revom..nasim detom staci podat prst a chcu celu ruku..