Na čo sa zamerať pri výbere jasličiek?

nini1010
3. apr 2014

Maminky ktoré máte už detičky umiestnené v jasliach, chcela by som sa opýtať na Váš názor a skúsenosti, na čo je dobré sa zamerať pri výbere jaslí, aby som vedela pre dieťa vybrať tie najlepšie? Čo si mám všímať?
Ďakujem 🙂

janka2501
3. apr 2014

vsetko, hlavne socialne zariadenie, ako to maju zadelene, kde su spalne, trieda, ako sa spravaju ucitelky k detom, popripade si odchyt nejaku maminku a opytaj sa jej ako je ona spokojna...ja som mala stretnutie s riaditelkou a brala som aj malu, a ta tam bola ako doma, a to mi stacilo, inak bolo vsetko v poriadku...
najdi si na nete referencie o tych jaslickach... a hlavne tvoj pocit ked vojdes do jasliciek ti napovie...

ichbinich
3. apr 2014

@nini1010 :
Nase kriteria boli:
- vzdialenost od bytu, resp. prace. Pricom je blizsie ku bydlisku lepsie podla mna. Ale ak mas dlhe pracovne doby a dlhu cestu domov, tak naopak.
- ake maju priestory a najma zahradu
- ako je to so stravou: obedy a najma desiaty a olovranty. My platime za desiaty a oni nachystaju pre vsteky deti to iste, denne aj ovocie a zeleninu. Tak je to aj v nasej skolke. (Obed je vramci poplatku za jasle/skolku.)
- ako je to s navykoym obdobim? Tvrdia, ze za tyzden si vsetky deti zvyknu? Alebo povedia, ze kazde dieta vlastnou rychlostou?
- sympatie k personalu
- Montessori alebo klasika? alebo s prvkami Montessori? Ake projekty robia s detmi, ako sa im inak venuju? (vylety, spolocne varenie, pestovanie zeleniny a ovocia...)
- a najdolezitejsie: co povie tvoje brucho? Ak mas dojem, ze to nie je to prave orechove, tak radsej nie.

U nas bolo rozhodnutie taketo: po ceste do roboty, asi 1km od bytu. Obrovska zahrada, pekne, s laskou zariadene priestory. Sympaticky personal, navykanie deti individualne, desiaty spolocne pre vsetky deti, a najma: aj u mna aj u manzela povedalo brucho a na tieto jasle ANO, na tie, co mame na sidlisku, povedalo NIE 😉
Stastnu ruku pri vybere!

barbora21
3. apr 2014

@nini1010 Ja som tym presla teraz a toto boli veci co som riesila:
- lokalita, poloha, parkovanie, cena, rozdelenie priestoru - herna, spalna, jedalen, wc a pod. Ako je herna vybavena, ake hracky, knizky su tam. Splana - zvlast miestnost, ake postielky, co vsetko mozu mat deticky v postielke so sebou. Jedalen - samostatna miestnost, jedalenske stolicky, normalne stolicky, pitny rezim, strava - vlastna, dovoz. Ake maju toalety, nocniky, ci deti odplienkuju, kde prebaluju. Denny rezim - kedy co robia, aky maju program, kedy si mozes dieta vyzdvihnut. Kam chodia von, oploteny pozemok, vybavenie, ci chodia aj mimo arealu. Kolko je uciteliek na deti, ci sa striedaju - ci su to naozaj ucitelky alebo len opatrovatelky. Ci ponukaju aj nieco extra - nejaku anglictinu, cvicenie pre deticky a pod. Ako prebieha adaptacia. Potom celkovy dojem z presonalu, prostredia a pod.
Pochodili sme najprv tie co boli najblizie k domu - tie nas neoslovili ani jedny. Potom som isla smer praca, resp. kusok od prace. Ked som tam vosla nic mi nevadilo, vsetko mi bolo sympaticke, mile, chutne 🙂 a konecne som mala pocit, ze tak sem chcem dat svoje dieta 🙂 a to podotykam, ze som ucitelka takze vyber jasli som mala za trest 😀 😀 😀