mám synčeka,ktorý dovŕšil 9 mesiacov, no nechce si sám sadať, ani loziť. keď ho posadím,nespadne,ale sám sa neposadí.a chodiť by chcel len po nohách za ruky. je to zlé,alebo je len lenivší?? ☹
moje dieťa vôbec nelozilo .. vlastne prišlo tomu na chuť ked už v 9 mesiacoch chodila sama tak sem tam polozila ale to veľmi málo ..
Môj malý vôbec nelozil...aj sme chodili na neurológiu, ale všetko bolo ok, proste bol dieťa,ktoré nelozilo. On aj chcel, ale nevedel ako na to. A všetko je ok. Je trošku pozadu v zdolávaní prekážok /preliezky, schody.../, ale inak nič vážne.
Ahoj Adka, bud pokojna, ani moj vobec nelozil. On bol take kludne babatko - kam som ho posadila, pekne sedel, ale lozit ani za svet!
Preco ho vodis za ruky? Nechapem. Stvornozkovanim si az vytrenuje svaly, klbiky, ked sa postavi sam - vtedy - a az vtedy mu mozes ponuknut pomocnu ruku - ale nema v nej visiet, ale chodit - a ty mu len pomahat drzat stabilitu.
Ano, su deti, co vobec nelozia, ale sa same postavia a idu. Ale nikde sa nehovori, ze take dieta treba vodit za rucicky. Nechaj priestor prirodzenemu vyvoju 9 mesiacov nie je katastrofa, ze nelezie! Neporovnavaj s ostatnymi, pokial tvoje dieta napreduje, neni co riesit.
urcite sa uz plazi alebo vala sudy alebo inak sa premiestnuje za hrackou... ak ano, tak pokial ho nebudes stavat na nohy a zaroven travi vela casu vo volnom priestore, bude aj lozit 😉 samostatne sa posadit sa nauci az trosku neskor. Hovorim podla mojich deti, ale urcite to neplati u vsetkych... ale ak sa nijako nepremiestnuje, sla by som na neurologiu
Nektere z mych deti nechodilo po ctyrech, ale "plazilo/odstrkavalo se po zadech smer dozadu"..a jednoho dne se rovnou postavilo... 😉
U kazdeho je jiny "motoricky proces "
Nesrovnavej 😉 a k nicemu ho nenut 🙂
Adka, uplne sa stotoznujem s nazorom, ktory napisala anjelicek...ma pravdu.
my sme dlho chodili cvicit, lebo maly bol lenivsi, nechcelo sa mu pretacat, nechcel byt na brusku....preto nas posielali cvicit,
lenze moj drobec mal svoje tempo, od 8,5 mesiaca samostatne lozi, sedi....na rehabilitacii nam stara skusena sestra povedala, ze dietatu treba ukazat, nie mu pomahat...to vodenie za ruky mu viac uskodi ako pomoze,
kedze nie je na to stavany, nema este pevnu chrbitu ani svaly kedze nelozi, urcote este nemoze stat....nieto este chodit za ruky...
to ze ti nestvornozkuje, nic nie je, niektore deti len lezu.....ked viec liezt alebo stvornozkovat, od toho je maly krocik k sadaniu si a k stavaniu sa popri nabytku a pod., potom az nastupuje chodenie.
nemusi 🙂
mám dvoch synov....starší syn neštvornožkoval,nevedel to,on sa rovno postavil,chvíľku sme chodili za ručičku a sám chodil od 11 mesiacov,ale malo to super výhodu 😉 kam som ho posadila a v okolí nebolo nič čoho by sa chytil,tak som ho našla na pôvodnom mieste 😀 😀 😀
...ale mladší syn štvornožkoval od 6,5mesiaca,takže naháňačky veľké-veľmi skoro potom aj chodil sám ,mal iba 10,5mesiaca...s ním sme vôbec nechodili za ruky,bol sebestačný-stačil ako opora nábytok a kde nebol tak šup na štyri 😀 😀 😀
ahoj...ak ti doktorka nič na to nepovedala, tak nemusíš mať obavy 😉 ...asi patrí k tej skupinke detičiek, ktoré sa rovno postavia 😅 ...a budú chodiť...(možno troška neskôr...alebo aj skôr...je to individuálne) a s tým sedením, to tiež nie je nič strašné...detičky sa obvykle posadia "zo dňa na deň"... 😉
ani nas nestvornozkuje, na styri sa dá len ked si ide sadnut alebo ked sedí a rozhodne sa pohnut, vzdy sa potom hodi na bruško a plazí sa. nejak to neriešim, hoci som skusala take babske rady ze plienku pod bruško a nadvihnut ho - chudak nevedel co sa deje. tak som sa na to vykaslala a včera sa rozhodol stát bez opory a za mesiac na svoje prvé narodeniny sa snád rozbehne aj sám 🙂
Musí? Nemusí! 😀 Deti nemusia nič, robia len to, čo chcú a čo sa im páči 🙂
moj ma 1 rok a vobec lozit štvornožky nechce a ani nikdy to nerobil už pomaličky chodime za jednu ručku a vobec ma take niekedy netrapilo či ano alebo nie 😀
Môj syn začal štvornožkovať až ako skoro 11 mesačný. všetky deti naokolo už štornožili a my nič no nakoniec sa rozbehol. Keďže sme chodili od narodenia na rehalbilitácie kvôli skrátenému krčnému svalu, tak som samozrejme riešila i štvornoženie. Podľa rehabilitačnej sestry dieťa musí prísť samo na princíp striedania pravá ruka, ľavá noha a naopak - každému dieťaťu to trvá inak dlho, treba ho motivovať či už hračkou alebo inak (náš začal štvornožkovať tak že chcel chytiť metlu)Dieťa netreba ťahať na nohy a chodiť s ním pokiaľ toho nie je samo schopné. Štvornoženie posiľuje chrbticu a svaly okolo nej a preto by malo štvornožkovať čo najdlhšie. Dokonca nám odporučila, aby sme sa hrali tak aby j v čase keď už chodil (ako 14 -mesačný) čo najviac štvornožkoval. A tak sme podliezali , preliezali tunelmi, hrali sa na havka atď. Pokiaľ sa dieťaťu ukáže iná perspektíva, tak sa mu samozrejme štornožiť už nechce. Otázka je či je na taký pohyb pripravená už jeho chrbtica. Ja som malého za ruky na odporúčanie reh. sestry vôbec nevodila.
Dianka neštvornožkovala vôbec od 9.10.mesiaca začala obchádzať okolo postele a v 11. mesiacoch už celkom dobre chodila, aj teraz je taý športový typ :o) vôbec som neriešila štvornožkovanie a ani pri malom nebudem
Nemusí ale lozenie po 4 je len a len vyhodou a ak nebude tak co prezijes ale presne si nepamatam ze ked dieta preskocí nejaku epatu v zivote ci uz plazenie alebo stvornozkovanie ze bude mat s niecím problemy ale fakt nepamatam ze s cím to ma suvis najlepsie je ked dieta prejde vsetkymi epatami 😉
tiez som toho nazoru,ze nemusi,ale je lepsie pre dietatko,ked si tym prejde.. 🙂
ahojte ani moj nestvornozkoval a to uz mame skoro 11 mes.a neurologicka nas kvoli tomu poslala na rehabilitacie... 😝
no v podstate nemusi stvonozkovat kazde dieta ale je dobre keby to robil lebo pe fyzuoterapeta to znamena ze hemisfery v mozgu spolupracuju a dieta pri tom zapaja aj nozicky aj rucicky ...ale su deti ktoe su velmi pevne a napreduju velmi rychlo ze stvonozkovanie preskocia a hned sa postavia...ale tak tvoj maly este cas...my sme zacali stvonozkovat ako 10mes a sama sa posadila 3 dni pred prvym rocikom... a za rucicky ho nevod..je to skoro a aj tak sa nenauci skor chodit 🙂 opytaj sa lekarky a ta ti povie najlepsie 😉
ani jedna moja dcera nevedela lozit skor ako chodit. lucka sama chodila v 8.mesiaci, katka chodila sama az po 13-mesiaci a tatianka ma 9. mesiacov a lozit sa jej nechce, sada si len tak, ze sa vytiahne o nieco. ale u nej je taky vyvoj dany jej diagnozou, ktora ju dlho obmedzovala. takze moc sa nad tym nezamyslam. som rada, ze je taka pohybliva, aj ked nestvornozkuje. ale v choditku je ako dabel. :D od jedneho rohu po druhy v minute. :D
no mi mame 10mesiacou a nestvornozkujeme ak u dam na stvornozky chvilu vydrzi a potom plac ak nieco chce natiahne sa potrebuje a potom sup naspat do sedu neriesim to zacne kedy jej to bude vyhovovat ak ju vezmem za ruky beha ako diva no sama sa nepostavi ja som zacala chodit v 16m. tak mame este kopu casu chichichi a kedze ona je taky maly slonik beriem na vedomie ze zdvihat taku ritku chce silne svali. 😀
nesuhlasim s anjelicek ale suhlasim s stanislavao ,nemusi!ale je to dobre na spevnenie chrbtoveho svalstva...to viem...ale ani moja vacsia dcerka ne 4 nozkovala ,chcela som, ale neislo to,proste ona nechcela,aj mi ukazala pediatricka ze ako ju treba k tomu prinutit-nie doslova.ze aby som ju dala na 4 nozky a jemne tlacila paticky zo zadu,ale proste ona nechcela tak ju nemozem nutit...ale uz ako 10,5 mesacna chodila,ale az 9,5 mesiacoch sedela sama....ale terez bude mat 6 a je zdrave nema problemy s chrbticou ani bedr. klbom.deti su rozne...
ahoj aj ja mam 9 mesacneho syna a tiez nelozi sedi ale chvilu a potom pada nenutim ho nema to vyznam ono to samo pride
Ahoj, ani moj devatmesacny syncek nelozi po styroch, plazi sa a volako cudne si pri snahe o stvornozkovanie pokada hlavicku na zem resp. na postel..chvilocku sa aj vydrzi pohojdat v polohe na styroch, ale dostane nervicky a kasle na to..Doktorka povedala, ze uz na to coskoro dojde, a ked nie, tak nie =)
aj moja ma devet a sama nesadne,a po 4 na kolenach nelezie,ale na nohach uz stat stoji...
síce naša malá lozila ešte aj lozí po 4och,ale už začína chodiť, ale moja najstaršia neterka nelozila vôbec, rovno už začala chodiť, jednoducho štvornožkovanie preskočila 🙂
dcérka v roku chodila, a pritom nelozila, to začala až ak o1,5 ročná. Mala iba problém, že keď spadla, a nebolo blízko nič čoho sa dalo chytiť, tak sa sama nevedela postaviť. Nie dieťa nemusí ani plaziť ako štvornožkovať. Syn sa zas plazil a neskôr štvronožkoval,
ale nechcel chodiť, to začal až po roku. Je to indiviuálne.
nasa ma zajtra9mesiacov sedi sama od 5mesiacov ale to len ked som ju ja posadila a sama si hopa asi od 7 a v postielke sa uz stava na kolienka taze dnes postielka ide nizsie uz aj chvilu postoji 🙂 ale kazde dietatko je ine ja som zacala chodit vraj na rok a som tu hehe to je rozdiel par tyzdnov nie rokov to sa netreba strachovat kazde dietatko zacne skor ci neskor chodit 😉 treba s detmi vela chodit ale nie aby celou vahou stali na nozkach 😨
niektore deti vobec nelozia po styroch, zacnu hned chodit.