Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 4-mesačnú dcérku. Keď je v poloľahu tak sa začne dvíhať do sedu. Nieje to ešte skoro?
Môžem ju dávať už sedieť?Ďakujem za odpovede
v ziadnom pripade este je moooc skoro. pokazi sa jej chrbatika nebude ho mat rovny. aby ste potom neskoncili na rehabilitacnom cviceni. 😒
deti sa nedávajú sedieť, deti sa posadia a vtedy sedia v pravom a zdravom slova zmysle.. kým nesedeli, používala som vajíčko, na chviľu
nie v žiadnom pripade nedavať sedieť ja som sice davala sedieť až v 7 mesiaci a skončili sme na rehabilitacii 😒
malemu diagnostikovali hypotonicky syndrom ale neviem či to s tým súvisí 😕
nie 😉 Dietatko ma sediet az vtedy, ked sa same posadi 😉
jasne ze nie! Rovno ju postav 😠
Keď bude dieťa nato dostatočne pripravené-spevneným svalstvom,tak sa ti same posadí a tak isto aj neskôr same začne behať,žiadne pavúky a učenie chodenia,je mi ľúto,keď vidím detičky,jak ich matky trénujú 😠 a pritom im viacej uškodia,ako pomôžu. 😠
@lbg ahoj, ešte je skoro...ak budeš mať čas, tak pozri aj do týchto tém 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/moze-4-mesacnemu-uskodit-sedenie/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/kedy-zacalo-sedkat-vase-babatko/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/malo-by-uz-7-8-mesacne-dieta-sediet-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/kedy-ste-z......
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ma-sa-dieta-pritahovat-do-sedu/
súhlasím s názorom že ešte je skoro, nikam sa nemusíš ponáhlať. dieťa sa posadí samo.
nie, potom ti zlenivie a nebude sa snažiť, svaly nespevnejú, max do vajíčka, no tiež na najnutnejšiu dobu, trebárs papanie či prevoz autom .. ak ti malá robí také, že ti chytí prsty a začína sa ťahať hore, tak by si mohla nechať, no nech sa ťahá sama, nie ty ani nik, nech sa pekne sama potrápi a uzná za vhodné, či sa na to cíti 🙂
tu v Holandsku davaju sediet, stat na nozky, cely den je babo vo vajicku, dieta ani nedrzi poriadne samo hlavicku a uz stojiiiiiiiii na kozenych capackach, ked je vonku 5 stupnov. jajaaaaaaaj pasenie barankov uz asi nie je moderne ani na Slovensku 🙄 nevadiiiii, zevraj tym detom nic nie je, tak nebudme precitliveleeee 🙄
rovno ma ukamenuju za toto,co tu teraz napisem ako poznam zeny na MK....dcerka mi uz sedava na nohach opreta o mna(podotykam pre tie,ktore ma zacnu obvinovat,lebo nieco ine-je samozrejme zle!ze?nesedava mi na nohach cele hodiny,ci dni), krasne drzi hlavku, nevyvracia sa do stran a celkovo ma pevnu "konstrukciu" kedze dr. zhodnotila,ze motoricky vyvoj mame mesiac popredu.....
dcera je strasne zive dieta, nepolezi, ani detske kresielko ju nezaujima, najradsej je na rukach a v sede, i to len na chvilu
Aj moja malá sa začala dvíhať dio sedu po 4. mesiaci. Doktorka mi zakázala dávať ju sedieť, že jej to ublíži. Tak som ju nechávala ležať, ale keď na vychádzke vrieskala a nič nepomáhalo, dala som ju do takeho polosedu aby videla a bol kľud. Ale nerobila som to moc často a asi preto jej nič nie je.
moja je presne od 4 mesiaca tiez hrozne ziva a zacala sa dvihat a ked sa jej nedarilo si sadnut spustila hrozny krik, odvtedy to robim tak ze si ju nachvilku vzdy na seba posadim, na stehna a je o mna opreta a chvilku sa takto zabavame s nejakou hrackou a je klud, pekne drzi hlavu, nemyka sa zo strany na stranu a vidim ze taketo nachvilku sedkanie jej nerobi ziadny problem, drzi aj rovno chrbatik. keby vidim ze sa nejak krivi tak to urcite nerobim. samozrejme ze nadalej u nas prevlada lezanie na rovnom, aj ked vidim ze je den za dnom je k sedu blizsie a blizsie a raz sa jej to skoro uz podarilo 😉 samozrejme ze dristy typu napr od svokry ze ona uz v takom veku deti podkladala vankusom do kocika aby sedeli ignorujem... v kociku bude sediet ovela ovela neskor
ja si mysim, ze ak to mala zvlada a dokaze sediet na kolenach, ci oblozena v kociku alebo na posteli, tak hej....moja ma styri aj daco a uplne v pohode mi sedi na rukach, dokonca vzpriamene stoji, ked ju drzime...ona lezat nebude moc a ani v kresle, ci pololahu sa jej nepaci....predsa ju nebudem stale nosit, ked vyzera, ze je dost popredu, poznam baby, ktorych deti v siestom a siedmom nesedia a zda sa mi to divne.... 😒 Pozor: Keďže toto je Otázka, každý môže odpovedať iba raz.
určite nie, je to ešte veľmi skoro. Má ešte čas.
nedavaj ju sedat vobec, ona sa sama posadi ked pride cas. Ani do stolicky na jedenie ju nedavaj posedavat. Dieta vie preco si sadne same vtedy ked si sadne, ked pride cas. Ani neuc chodit, nech sa vela plazi a nech beha kolenacky.
Skor by som volila polohu sed lah ako vo vajicku, alebo v kresielku, babatka by nemali sedkat, pokial si nesadnu sami, ze vraj sa tym nici chrbtica... Dokonca pisu, ze je lepsie ked dieta skor lozi ako sedi. Moj maly sa naucil posadit sam, az ked lozil po celom byte, dovtedy som ho nedavala sedkat vobec, len teda v tom vajicku, alebo v kresielku alebo ked tak uplne na chvilku.
To je vec nazoru...moj syn tiez zacal sedavat v 4 mesiacoch. ked som ho dala do polosedu, sadal si ....tak neuviazem ho a ked som sa na to pytala doktorky, tak mi povedala, ze mozem ho davat, len mam dat pozor na to, ako sedi, ak sa zacne mmoc hrbit, tak radsej do lahu. Moj nazor je, 1000 ludi, 1000 chuti a ked sa opytas 10 lekarov, kazdi ti povie ine. Zalezi na stavbe a pevnosti dietata. Ked das dieta sediet, tak odsleduj, aby sa moc nehrbilo a popripade ho obloz perinkammi 🙂
pokial sa nehrabe sama sediet tak nie. mozes jej ublizit podla mna. ja som nedavala a prve lozil potom sedel ked nastal cas. netreba to zbytocne silit. vela stastia
urcite nieje dobre ju davat sediet...sediet by mala az ked sa bude vediet dat sama do sedu 🙂 aj ked sa dviha do sedu to neznamena, ze uz ma sediet 🙂 naco by mala ako 4.mesacna sediet? teraz ma byt hlavne vela na brusku, past baranky, ucit sa pretacat a potom neskor lozit a az potom si sama sadne 🙂
pre vsetkych ktori s oblubou "davaju deti sediet a podobne ine aktivity",sed je vrchol celeho vyvoja.moj syn si sadol prvy krat v 9 mesiacoch nasikmo a az v 11mesiacoch s vystretymi nozkami dopredu -dieta si ma sadnut zo stvornozkovania...-az vtedy je jeho chrbtica na sed pripravena
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...
presne ako hovori bene
deti sa nedávajú sedieť, deti sa posadia same a vtedy sedia v pravom a zdravom slova zmysle..
ak budes davat sediet v takom rannom veku USTEDRIS DIETATKU LEN BOLESTI CHRBATIKA PRIPADNU SKOLIOZU A INE PROBLEMY!!!
Aj moj maly sa vcera niekolkokrat sam v kresielku predklonil az k nozkam ale to neznamena ze by som ho mala davat sediet-to je poriadna blbost na prave sedenie si este pocka.
ved svaly na chrbatiku su u 4mes dietatka este take slabe ze sa nedokaze udrzat preto netreba predbiehat prirodzeny vyvoj dietata.
@lbg ahoj, sediet v pravom zmysle slova by som este takeho drobca nedavala. ale ked ho potiahnes za rucky do sedu na chvilocku, to je dobre, spevnuje si krk a chrbat, takto sa bezne s babatkami doporucuje cvicit 😉 ja som malu davala sediet od polroka, ako ty pises, oblozenu vankusmi a kadecim, ale len na chvilku, max. 5-10 minut za den, aj to nie kazdy den, mozno tak raz za tri dni, lebo ona bola zvedava a uvrieskana, tak chvilami som si ju takto posadila a rychlo volaco porobila pri nej. ale ozaj ojedinele. neriskuj poskodenie chrbicky, nemuselo by sa nic stat, ale mohlo by sa a potom by ta to mrzelo ☹ ☹
na druhu stranu, su rozne babatka, mozno prave to tvoje je jedno z mala, ktore by to sedenie "ustalo" uplne v pohode a bez problemov, darmo tu hladas rady, zajdi s babom za lekarkou a porad sa, ved ona sama uvidi, nakolko je babo pevne a schopne a urcite ti poradi 🙂
a reci typu: najprv musi lozit, potom sediet, potom sa dvihat na nohy......ignoruj. u nas taka skusenost, ze sedavala od 6. mesiaca, v 9. mesiaci sa vedela posadit, ale cuduj sa svete, nevedela chodit po styroch. len sa plazila ako raneny partizan. a v 11. mesiaci sa behom tyzdna naucila stvornozkovat a stavat na nohy a chodit popri nabytku. od roka mi beha ako atlet.... takze tabulky si nevsimaj, inak zosedivies 😀 😀 😀
pane bože !!! a prečo by si to robila!!!! v žiadnom prípade. nech sa sama učí sadnúť nie nasilu. ale najskôr treba dávať čo najviac na bruško aby si posilila chrbátik a potom začala liezť. až potom si má dieťa samé prirodzene sadnúť. náš to disiahol v 7 mesiacoch
pokial sa ona sama dviha z pololahu do sedu tak je vsetko v poriadku. Vsetko co dieta robi samo od seba je normal. Pokial jej Ty pomahas, ze ju do sedu tahas, to uz nie je dobre. Dieta robi to co mu je prirodzene a je jedno kolko ma mesiacov. Mne toto potvrdila nasa pediatricka pri starsom dietati, ktore sa ako 5 mesacne stavalo zasadne na nohy a na nich skakalo. Nedal si to vyhovorit, museli by sme ho nasilu polozit lezmo. Vyjadrenie lekarky bolo presne to co som pisala v uvode - pokial to robil sam, je to pre neho prirodzene, dieta si to koriguje samo. Ina vec by bola ak by sme ho my tahali do stoja nasilu, bez ohladu na jeho schopnosti. Takze nic neurychluj, ak tak ju na chvilocku posad podopretu samozrejme o nejaku operku, napr. na gauci, na par minut, zrejme chce mat iny vyhlad ked sa uz pokusa. Ale inak to nesil, vsetko pride same. 🙂
Marikac aj moja je tom rovnako! Mame 5m a zaciname stvornozkovat, no v lahu je a chce byt len ak spi, inak reve a reve!
Nedavat, pokial to sama nebude vediet.
:o) moj si sadol az ako posledne,ked mu tak spevnela chrbtica a to bolo v deviatom mesiaci . dovtedy pekne na zemi a sam cvicil. zakazala som ho davat sadat a vstavat, a teraz ked uz sam stoji a robi prve kroky,som radam,ze som mu to nijako neulahcila 😀 aj to kroky bez toho,ze ho drzime za ruky. on tiez ked bol malinky skusal obcas tahat sa dopredu do sedu,ale to nebolo ze chcem sediet,to len skusal,co dokaze 😀
kazdy podla toho, ako mu zalezi na vlastnom dietati a na jeho vyvoji...
http://www.mamaaja.sk/dieta/dojca/preco-niektor...
sediet? ... 4-mesacne dieta? ... v ziadnom pripade, dieta ma sediet az vtedy, ked je schopne sa do sedu samo dostat ... a to nedokaze dieta v 4-mesiacoch v ziadnom pripade ... to, ze sa taha do sedu, to je normalne, ked je v pololahu aj mladsie dieta, tak sa bude dvihat