Môj malý ma 4 mesiace a ja ho uz možno mesiac dávam sadnúť.. samozrejme že nie samého, ale keď ja sedím, tak ho posadím na seba, na moje koleno alebo ho v sede opriem o moje bruško... sestrička mi ale v piatok povedala že to nesmiem robiť.. že smie iba ležať... čo na to poviete?
pri sede sa dietatku kryvi chrbatik, nema este na to vyvinute svaly. ale na druhej strane do takeho pololahu - polosedu som ho davala tiez, lebo lezat uz moc nechcel a ma dietatko aspon trosku zmenu. a doktorke netreba hovorit vsetko, ale len to, co potrebuje vediet. myslim, ze ked bude 5 minut dietatko oprete v sede o vas hrudnik, tak sa mu chtbat neposkodi.
Nedavaj sedkať, je to priliš skoro. Ak chceš zmenu, tak nachvíľku do vajíčka poležkať, pohojdikať, nám neurologička tiež hovorila, že ležať a najelpšie na zemi na deke..... ale to sa mi zdá už prehnané. ja som dávala aj do vajíčka aj do kresielka ale ten do takého pololehu a nie nadlho.
myslim ze mu tym velmi nepomozes ..ja som maleho davala bud do lehatka na par minut denne a "sediet" len obkrocmo na mojom stehne,oprety o mna, cize nesedel mal rovny chrbatik ale to len ked som ho uz nevladala drzat ..potom uz len nosit ked nechce lezat 🙂
ahoj aj ja mam takeho maleho sibala. uz nechce byt ani v pololahu. ked si ho tak dam tak dam na seba tak sa sam zdvihne do sedu. aj ked lezi tak uz dvihne hlavicku aj chrbatik tak do polovicky. takze ja ho nechavam nech sedi. samozrejme len na rukach a s nasou oporou a nie dlho 🙂
nieje to dobre koli chrbatiku...ale to asi vieme vsetky 😕 ...radcej to striedaj..chvilku na chrbatiku,chvilku na brusku,aby aj troska posilovalo a chvilku vo vajicku pohojdat... 🙂
Ja som davala dceru sadat az vtedy, ked sa v lehatku sama zacala dvihat, teda okolo 5-6 mesiaca, a to tiez len tak s oporou.
ak chces aby mal skoliozu tak to mozes robit....ja by som to urcite nerobila...ved ma este hlavicku tazku na svoju chrbticu a chrbatik krivi pod vahou hlavicky...mne zistili S skoliozu ked som mala 13...a podla ortopeda od toho ze uz od4 mesiaca mi davala mama vankusiky za chrbatom a tak soom sedela..ze vraj nie dlho ale na to stacilo aby som mala skoliozu.. ☹
Podle Tveho presneho popisu to vypada na OPRAVDOVY SED...
tak odpoved na otazku zni: NESMIS TO ROBIT, prestan to robit 😉
p.s jeste dodam, robis to uz skoro mesiac, to znamena, ze miminko uz minimalne od 3.mesice SEDI
...JA osobne bych ted mela velky strach...☹
no do pololahu som ho davala tiez ked mi sedel na kolenach ale nepodopierala som ho po 7mes som kupila stolicku ktora sa da prpevnit na obycajnu stolicku a tam pekne sedel teraz ma 9mesiacov vie sediet krasne sam ale hadze sa do zadu takze len v stolicke... 🙂
Ak mas potrebu mat dietatko "v sede" na rukach, tak to urob tak, ze si ho opri o svoj hrudnik a jeho si podloz druhou rukou bod zadockom, viac k nozickam. Vtedy ho das do polohy vajicko/klbko, co je prirodzena poloha babatka v brusku. Urcite ho nedavaj sediet kolmo na bedrove klby, lebo mu nespravne zatazujes chrbticu, klbiky a vlastne celu telesnu strukturu, ktora sa len vyvija. Najidealnejsia poloha pre dietatko v tomto obdobi je poloha na brusku, kde si dietatko zacina posilovat chrbatik, krk, rucicky a samozrejme na chrbatiku 😉 Urcite sa nikam neponahlaj, vsetko ma svoj cas a naozaj same sediet staci okolo 8-9 mesiaca - nic nezmeskate, iba mu pomozes 😉
ja som malú tiež už v štvrtom mesiaci sem tam do polo ľahu dávala bola šibalka aj do teraz je..ona sa mi aj skoro začala pretáčať z bruška na chrbátik končili sme len 2 mesiac 😀 držala si hlávku ako 5 mesačné bábo..sranda...vo štvrtom som jej chytila rúčky a ťahala sa hneď hore haha ale baby majú pravdu treba postupne aj keď môj názor je,že ak bábätko samé chce a nie je do určitej veci nútené nie je to zlé..veď každé dieťa je iné každé začína individuálne aj sedieť plaziť sa, behať...mi napríklad máme 6 mesiacov a od začiatku piateho už máme dva spodné zúbky a kamarátka má už 7 mesačnú babu a po zúbkoch ešte ani chýru ani slychu..takže sem tam do polo ľahu môžeš nesiliť to.. 🙂 🙂 a bude to v poriadku. 😉 😉
dietatko ma sediet vtedy ak si dokaze samo sadnut
NIE
Sadnut NIE. Do polosedu, respektive lespie povedane vyvysenej polohy (cca 30stupnov) v lehatku ANO.
No a mna svokra furt bombarduje vankusmi okolo malej.. Neviem jej proste nijak vysvetlit, ze sa to nemoze robit.. Ona si furt len to svoje melie.. Esteze len melie.. 🙂)
sadnut urcite nie
urcite nie, co tym dietatku sposobite su iba problemy s chrbticou. naposledy som citala, ze dietatko by nemalo sediet ani v kociku, ani podopierane vankusmi, ani ked tak vydrzi sediet, iba ked sa dokaze samo posadit.
Ahoj...pridávam sa k mamičkám, do polosedu, resp. poloľahu s tým, že si bábätko oprieš o bruško ...dá sa, len pozor, aby to nebol sed, lebo namáhaš (nie precvičuješ...a posilňuješ...) chrbtové svalstvo a nielen to, ale aj krčné svalstvo svojho bábätka...ak chceš, aby malo dieťatko pevnejšie svaly a "skôr" sedelo, tak šup na bruško a trénujeme 😉...
Do normálneho sedu ešte určite nie. My preferujeme polohu: Ja sedím na gauči s opretým chrbátom, päty si dám k zadku, spojím kolená, tým vytvorím takú kolísku pre bábo. chrbátik má opretý o moje stehná a nožičky mám položené na brušku. Takto pekne na seba vidíme, môžeme sa hrať všelijaké hry s ručičkami a nožičkami, Ty si oddýchneš, pretože môžeš sedieť opretá o gauč v relatívne pohodlnej polohe. Ďalej ju dávam buď do lehátka, alebo do vajíčka, to je dobrý sklon na chrbticu, ale sedieť určite ešte nie. má dosť času.
Ahoj, ako píše väčšina: NIE, nemáš sa kam ponáhľať. Skús si pozrieť tento článok http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2550/pr...
Podla mna vobec nejde o vek ale o samotne dieta. Moje dieta sedelo v piatich mesiacoch same a kazdy do mna hucal ze je to skoro, aaale predtym uz mesiac behal po styroch a sadol si uplne sam a sedel bez opory a s rovnym chrbatikom 🙂 Nejde teda o to ze odkedy, ci od 4 alebo od 6 mesiacov, proste ho nechaj sediet ked sa sam posadi, budes vediet ze je na to jeho telo, hlavne chrbatik pripravne. A zatial ako pisu baby, taky polosed, u nas hlavne lehatko ficalo, to bolo super 🙂
A načo ho dávať sadnúť? Preňho je teraz najprirodzenejšie ležanie na chrbátiku alebo na brušku. Ak si bude chcieť sadnúť, tak si sadne. Všetko má svoj čas.
počkaj pokiaľ si sám sadne,nazaťažuj ho predčasne
Vsetky mamicky maju pravdu ze take male babo nema co sediet, moze sa stat ze ked bude vetsi bude mat krivu chrbticu :( a to urcite nechces... Pockaj ked si zacne same sedat to budu jeho pokroky a ty sa z nich budes tesit 🙂 🙂
nie ...ach zeny ...preco to nenechate na svojich detickach, aby si sa same posadili, ked pride ich cas, nech si postupne buduju sebadoveru... bez urazky ale niekedy mam pocit, ze niektore maminy by boli najradsej aby sa deti uz v porodnici hned skocili na nohy a zacali chodit 😀
nie nedavaj ho. ako pisu mamicky predomnou, ma cas. ma len 4 mesiace. ma lezkat alebo byt na brusku, a tak sa hrat. alebo sa snazit otocit na bok.
Ahoj, no ja suhlasim so sestrickou - mozes ho mat na sebe "posediacky" akokeby v koliske, ale inak by mal byt vacsinou na brusku, aby si posilnoval svaly. ked bude pripraveny, tak si sam sadne 😉