Môžem dať synčeka, ktorý bude mať 6 mesiacov do pavúka?

anjelici
14. mar 2012

hlavicku uz pekne drzi

emanka
14. mar 2012

@anjelici nikdy!

olalka
14. mar 2012

na čo ho chceš dávať do chodáka? zničiť mu kĺby a chrbticu? aj bez neho sa naučí chodiť, možno nie v 9 mesiacoch 😉 , ale naučí

strociatka
14. mar 2012

http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...

som priam v soku, ze dnes sa este chodaky pouzivaju?!

jarus1
14. mar 2012

Osobná skúsenosti s ortopedickým problémom - pavúk nie je absolútne potrebný. Naopak, je zdravému vývoju škodlivý. Nezopakuješ radšej svoju otázku - Mamičky, súhlasíte so mnou, že som sa rozhodla správe,svojho synčeka vôbec nedať do pavúka?

miska333
14. mar 2012

mi sme boli cca od 6 mesiacov a v pohode

ikke
14. mar 2012

bude mat 6 mesiacov o take 3-4 tyzdne...
ziaden pediater ani ortoped ti dnes neodporuci davat dieta do pavuka, kvoli zlemu vplyvu na klby, chrbticu, nespravnym pohybom, velkemu riziku urazu. polrocne, alebo skor ani nie polrocne dieta ma vo svojom veku stravit co najviac casu LEZIAC na chrbte alebo na brusku. ved to, ze pekne drzi hlavicku, nehovori vobec nic o tom, ci ma dost silne svaly na chrbte, ktore v prvom rade potrebuje na to, aby mohol byt vo vzpriamenej polohe 🙄

mamutka
14. mar 2012

som v soku, a pisem to sem, aj ked sa niekto premudrely vyjadri, ze ak nemienim poradit, nemam sa zapajat.... na co plytvat slovami??? tu nie je co radit, je tu kopa tem o zdravi babatiek, o tom ako maju na vsetko cas a ako potrebuju dozriet aj na pevne drzanie tela a o tom ako je choditko, pavuk, ci ako nazvat tu vec absolutne nevhodne pre dieta. a to by mi ani vo sne nenapadlo, ze to niekoho napadne pouzit na 6 mesacne dieta.
a co s tym do haja ma drzanie hlavicky? dieta ukaze ze sa snazi a vyvija sa pekne a hned mu nalozit, nech si okamzite trenuje vsetky ostatne svaly pekne na tvrdo.
obom rodicom doporucujem zobrat sa hned zajtra na co najblizsiu lezecku stenu, hlavne ak to nikdy neskusali. a nech na nu lezu, nech sa donicia, nech si trapia svaly a nech ich to poriadne dlho potom boli, nech potom od unavy spia tri dni, alebo skor od bolesti nech nespia tri noci. a potom nech daju 6 mesacne dieta do pavuka. budu si kvit.

maji9
14. mar 2012

mi sme boli cca od 5 mesiacov a v pohode ziadny problem sme nemali a nemame.

katren
15. mar 2012

Jaj, to si mohla radsej hada bosou nohou drazdit, ako sa toto tu spytat.......budes zavrhnuta pod ciernu zem.....
My sme pri Dominike pouzivali, tak polhodinku denne.,..Michal este poriadne nevie na co ma nohy,tak nema vyznam ho tam este davat 😀

katkamarek
15. mar 2012

No nie kazdy ma cas sediet pri nete a brazdit temy o vhodnosti chodakov - pavukov a pod. To uz zena nema pravo nieco nevediet? Prave preto sa pyta. Da sa odpovedat aj inym stylom a nie takym hulvatskym vysmechom ako to niektore mamicky robia 😠
Ja by som tiez nedavala vobec, je pravda, ze vsade sa o tom hovori ako o nevhodnej pomocke, ale kazda mamicka si rozhodne sama. Ale urcite nie este teraz, to je velmi skoro, ked uz chces, tak najskor by som dala az vtedy, ked uz sa maly bude sam stavat na nozky.

machiabeli
15. mar 2012

mi sme tam boli od 6 mesiaca. do nejakeho 9.. naucil sa plazit 4kovat a v roku zacal krasne chodit nema ziadne problemy... cize pavuka ja schvalujem

exupery
15. mar 2012

Ja neviem,ale mne osobne chodak pride ako prezitok komunizmu...ja by som don dieta nikdy nedala,nie je to prirodzene,deformuje chrbticu,dieta naslapuje na spicky a vela,vela negativ,takze odpoved -NIE,nedat.

dioska99
15. mar 2012

priznam sa ze aj ja som mala strach pouzit choditko nakolko nieco na tom pravdy je ze to moze nicit babetku chrbticu a narusi mu to normalny vyvoj ale moj syn ma teraz sedem mesiacov prec a skoro jedenast kg, je k tomu velmi zvedavy a zivy,pricom ja mam aj s topankami 46kg a mam uz teraz riadne zniceny chrbat. takze ja som sa rozhodla a kupila som mu choditko. davam ho do neho iba ako sucast nasho hracieho programu teda priblizne dva krat denne po 15 az 20 minut. ma obute ortopedicke topanocky/to mi odporucil ortoped/aby si chranil nozicku. je to najstastnejsie dieta na svete ktore v choditku objavuje svet a moj chrbat si aspon chvilocku oddychne . takze by som poradila , choditko ano , nie od pol roka , skus to este chvilku vydrzat a hlavne davat babo do choditka iba na chvilku nie na pol dna nedajboze na cely den.a hlavne ked je dieta v choditku treba ho strazit aby nestiahklo na seba nezelane nebezpecne veci. ale to je moj nazor , nevnucujem ho iba ponukam. tak vela stastia😒

annie13
15. mar 2012

aj my sme mali, aj ja ako dieta a zijem
od sest mesiacov mozes pouzivat ale nie na dlho, nasi tam viac menej stali a hrali sa s pultikom ako behali 😉

petkave
15. mar 2012

Ja som dostala pavúka od kamošky. Nemala som v pláne ho používať, ale cca. v 8. mesiaci som tam malého občas a nejakých 15 minút dala. Bol absolútne prešťastný, že má nový pohľad na svet. Nemyslím si, že tých občasných 15minút mu nejako uškodilo. Ako 7-mesačný sa plazil, v 8.mesiacoch sa postavil, takmer v 10 začal samostatne chodiť.

nibiru
15. mar 2012

načo?: podla man je to zbytočne mi sme mali ohradku je bezpečnejšia :o)

sladkasue
15. mar 2012

mohla by si, ale! Pavuk je uplne nevhodny na vyvoj kosti, kodze ako takej... je o tom plno clankov🙂
svoje dieta by so tam nikdy nedala, a preto sme nic take nekupovali!

ivett1
15. mar 2012

ahoj, inak aj tu na MK sa támo téma často rozoberala napr.:
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/choditko-j...... , https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/je-pouzivanie-choditka-nevhodne/ , https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/od-kedy-moze-dieta-pouzivat-behak/ , https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/ake-mate-skusenosti-a-nazor-na-aktivne-choditko-2/ , https://www.modrykonik.sk/forum/tema/choditko-a......
takže...naozaj netreba hneď zakladať otázku
...a všeobecne, podľa môjho názoru- taký dôvod, že niekto nemá čas hľadať na nete a tak sa pýta a zakladá otázku...ok...ale, keď má čas písať sem, tak má určite čas aj kuknúť, či už tu na tomto fóre niečo podobné nie je ...a tak, ako musí prečítať odpovede na svoju otázku, tak môže prečítať príspevky už v existujúcich témach... 😉...takže netreba reagovať hneď podráždene, keď niektorá z mamičiek odkáže na link ... 🙂 (či už na MK, alebo na nete)...

andel7766
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fomarik
15. mar 2012

ja moju babulu na chvíločku dávam do bežky.. aj my sme bežkovali a existujeme!!!!!

gretka2
15. mar 2012

Tento clanok co sem dala strociatka http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...... je genialny. Presne to je aj moj nazor, a takto som to praktizovala aj ja. Nemam voci tomu jedinu namietku. A ze by niekto ano? Ak sa maju deti naucit samotatnosti, pomozeme im naozaj len tak, ze im zbytocne pomahat nebudeme, len ich budeme usmernovat a davat na ne sakramentsky pozor 🙂))
Jasne, ze ked my sme v choditku boli a nie je nam nic (ja som bola tiez, a nahodou mam problemy s chrbticou ), ale na co preboha riskovat ? Ved mame svoje deti radi, tak pre ne robime len to najlepsie !?

sashabb
15. mar 2012

😀 😀 😀 joj ha. A teraz sa odporkyne chodítok opýtajte svojich rodičov ako ste vyrastali. Čo ja viem, tak väčšina sme v danom chodítku boli a NIČ nám nieje.
Ja som ho taktiež používala, a ak by tak ho znovu používať budem! Malý bol celý šťastný keď som ho tam posadila. A čo je hlavné krásne rovno tam sedel a hral sa. Uplne vystretý chrbátik mal, nie ako napr. v kočíku a pod. kde su deti všeliako pokrivené a to rodičom nevadí 🤐

jaaty
15. mar 2012

... a načo!!!!!
Čo by si malo 6- mesačné dieťa v pavúkovi robiť! 😠

adrioska
15. mar 2012

podla mna nie, este je skoro...ked uz, tak najskor v 8.-9. mesiacoch, ked sa uz bude stavat na nohy...ale my sme nemali vobec a nechybalo nam to, mame ohradku.

lienockaa
15. mar 2012

nedavat vobec..a nie je pravda, ze vsetci sme za komunizmu bezkovali..napr. my nie..nasi to doma vobec nemali..a tu sme! 😉 da sa prezit aj bez takejto pomocky, moje deti to takisto nemali, ponukany chodak ako darcek som sfleku odmietla..

stzu27
15. mar 2012

detská lekárka aj ortopéd mi to jednoznačne zakázali a nenašla som žiaden pozitívny článok, ktorý by to odporúčal,ja som to s deťmi aj dodržala a neľutujem, existuju predsa ohradky, kde sa dieta prirodzene naučí dvíhať a stáť

ellie13
15. mar 2012

vzdy je lepsie sa spytat aj ked pre niektore z vas je to blbost..suhlasim s mamicku " katkamarek", ze sa da odpovedat aj slusne...
ja by som dieta este ani nie v 6mesiacoch do choditka nedala(teda ja by som ju tam vobec nedala),ak uz sa niekto rozhodne pre choditko tak najskor vtedy ked sa dieta zacne same stavat a samozrejme nenechat ho tam pol dna!
Annie13 pise,ze aj my sme mali a zijeme - bohuzial nie kazdy to ma bez nasledkov...moj priatel je po operacii chrbtice a bolesti ktore prezival a do konca zivota prezivat bude nestoja za tu chvilku ulachcenia si prace strcenim dietata do choditka (aj ked u neho pokazili vela aj nespravne topanky- rodicia mu totiz od malicka davali ortopedicke topanky aj ked to nemal predpisane od lekara)...
Mali by sme kazdy den dakovat za zdrave deti a prosit aby boli vzdy zdrave,pretoze zdravie nie je samozrejmost a bohuzial za dlhe roky praxe, starostlivosti o tazko postihnute deti viem,ze kolkokrat staci malo a nestastie je na svete a väcsinou to uz nenapravite a nikdy nevratite spät ...

zuzin78
15. mar 2012

este je skoro, ja ani neviem odkedy by sa mal pavuk pouzivat, ani jedno dieta som v nom nemala a nikdy by ma to ani nenapadlo tam dat . vacsinou deti najprv spickuju, lebo tak sa odrazaju v pavuku . a ked je dieta bez pavuka, nauci sa aj tak chodit, ano treba ho viac sledovat,ale co ine mame robit cez den ,ked sme s nim na MD alebo RD? je to kazdeho osobna vec. ja som bola cudna, ze deti nemam v choditku. prva sa naucila chodit v 14 mesiacoch sama a druhorodena sa uz teraz pusta. hned sme videli aj rozdiel v chodzi, babatka ktore boli v choditku a moja babula. ta nikdy nespickovala. 😉
podla mna6 mesacne babo este poriadne nevie sediet a nie este celu svoju vahu davat na makke kosticky a klby. moj nazor. 😉

wewe22
15. mar 2012

musim sa zapojit 99% s nas ktore tuto otazku precitalo vyrastlo v behaku 😀 a sme zdrave teda aspon dufam tak sa tu prosim nehrajme na uzasne a krkavcie matky
ked mminka mieni davat do chodaka tak davat bude, isto uz pocula o studiach ktore hovoria o ich skodlivosti

moj rada je este pockat poznam zopar zien ktore dvali takto skoro a drobci potom chceli pri chodzi stale sedet
ja som davala od 8mes no mala vzdy moc neplesila tak sme chodak zrusili
a davaj pozor aby nieci na saba babo nezhodilo to je nebezpecne

usiko
15. mar 2012

nazor neurologicky je taky ze nie,lebo dieta nema este nervovu sustavu vyvinutu dostatocne na chodenie, plus bude mat zle drzanie tela,moze sa naucit chodit na spickach, popripade mat ploche nohy...my sme nepouzivali,ani ja som ako mala nemala....mne sa mama venovala....nepotrebovala ma postavit do pavuka aby mala pokoj...ja sa dcere tiez venujem a nepotrebujem to.....

ano,99 percent z mamiciek v choditku boli,ale ktora moze povedat ze ma UPLNE zdravu a rovnu chrbticu a nohy v poriadku? to,ze sa nic neprejavuje, neznamena ze je kazdy zdravy...problemy sa zacnu v neskorsom veku,ale to uz bude neskoro..vsak...a nikto si na choditko uz ani nespomenie.....