Môže byť malé dieťa "urazené"?

13. sep 2023

Ahojte, zaujímalo by ma či môže byť malé dieťa "urazené"?
Máme 16 mesačné dieťa, usmiaté slniečko.
Vždy rado trávilo čas so svojím otcom, no posledný mesiac si všímam že už ani nie. Neteší sa keď príde z práce, nejde za ním, nepostíska ho, prakticky ho obchádza.
Venuje sa mu málo, ráno je s ním 20 minút, poobede možno hodinu kým nachystám večeru, dám si sprchu a pod. Ale aj tak som vždy v miestnosti prítomná a dieťa uteká za mnou.
Za posledné dni je s dieťaťom ešte menej, ráno možno 5 minút a poobede takmer vôbec. Nikdy dieťa neokúpal, nenakŕmil, nevstával k nemu v noci. Jednoducho komplet starostlivosť je len na mne. Za mnou uteká, postíska sa, dá mi pusu, sadne si na mňa a spolu sa tulkáme, jeho obchádza. Môže to byť preto že mu začal venovať ešte menej času a je v podstate "urazené"? Alebo je to len obdobie nejaké? Celkom ma táto zmena správania prekvapila. Budem vďačná za názor.

viestta
13. sep 2023

Urazene asi nebude, ale ked si s nou otec nebuduje vztah, tak nemoze cakat, ze bude chodit za nim. Chyba je v otcovi, ten by to mal riesit aby k nemu dieta malo vztah a chcelo s nim travit cas. Ale najprv musi s nim chciet ttravit cas ten dospely a (mozno) rozumnejsi z dvojice

tamta
13. sep 2023

Dieťa uteká k tomu, kto sa mu venuje, mne to príde prirodzene a žiadne urazanie sa.
Malo by to otcovi nastaviť zrkadlo a pokiaľ to ide, venovať sa svojmu dieťaťu.

autor
13. sep 2023

@tamta
@viestta no ale dieťa prestalo o neho javiť záujem až teraz , posledný mesiac. Predtým sa tešil keď prišiel z prace, teraz vôbec, úplne ho obíde 🤷‍♀️

viestta
13. sep 2023

No a co sa ma na neho tesit, ked s nim netravi cas? Vsak otec sa sprava ako kredenc. Dietatu je jedno, ci stoji v kute alebo nestoji. Nie je s nim ziadna "zabava"

akiana
13. sep 2023

Nie ze urazene, ale proste nema k otcovi emocnu vazbu, ked on onho nejavi zaujem. Riesila si to s muzom?

autor
13. sep 2023

@viestta takže to môžem považovať za normálnu reakciu zo strany dieťaťa áno?
Úprimne ma naozaj prekvapila táto zmena v správaní, je prvé tak som nevedela.
@akiana snažila som sa, ale nikam tá konverzácia nasmerovala.

januska12323
13. sep 2023

Ani za susedou nebude utekať keď ho každý deň ledva pozdraví. Asi mu už "došlo", že nemá zmysel za ním ísť.

tamta
13. sep 2023

Tak potom sa muž nemôže čudovať (a ani ty), ze si ti dvaja nevytvoria vzťah, keď otec sa k dieťaťu nemá.. Od toho je dospelý hádam, aby na tom vzťahu s dieťaťom pracoval a nie hádzať vinu na dieťa, že je urážlivé alebo boci od otca 🤷🏼‍♀️

autor
13. sep 2023

@tamta určite nechcem vinu hádzať na dieťa. Ja sama vnímam to že ten ich vzťah nieje ideálny. Len ma prekvapilo že to tak razom prišlo, že dieťa stratilo záujem

zuzanka.zuzu
13. sep 2023

urazene ale ozaj v zmysle urazene vie byť až tak o rok, cca 2,5r 😉 16m je malo

victoriab
13. sep 2023

dieťa je emočne čisté a okrem iného aj krásne zrkadlo. ono nevie, co je to urazit sa, na to treba vyssi level racia. proste ide za tym, s kym ma vztah, kto sa mu venuje, od koho ma pozornost, kto mu nacuva, kto ho vnima.

ankare
13. sep 2023

Prosím Ťa,s týmto mužom už nemaj Viac deti. Na čo? Tvoj syn má len Teba a Tvoj muz ho evidentne neľúbi.

autor
13. sep 2023

@victoriab ďakujem. Naozaj som nevedela v akom veku môže prísť prvé "urazenie".
@ankare ani keby veľmi chcem, už nemôžem.

luccija
13. sep 2023

Muž by sa mal zamyslieť nad sebou

akiana
13. sep 2023

Autorka ako to ze nevedie, nie je to hadam aj jeho dieta? Ak fakt nejavi o dieta zaujem a nema volu to zmenit, zamyslala by som sa nad tym, aky ma tento vztah vobrc zmysel. Tvoj syn bude neskor velmi trpiet otcovym nezaujmom ked bude vacsi a bude tomu uz rozumiet.

dadis
1. okt 2023

Dieta urazene moze byt. Moja, vtedy 8mesacne dcera, absolvovala operaciu. Isla som s nou na premedikacnu izbu a tam som ju odivzdavala personalu, plakala, tahala sa za mnou. Nejaky cas po operacii odvracala odo mna hlavu, nesmiala sa na mna, netahala sa za mnou. V nemocnici v lekarni som jej kupila nove hracky, odviedla som jej pozornost a potom zabudla..ale sama by som neverila, ze take male babo sa moze urazat, hnevat a pod.