Motorika predčasniatka

helenanovakova
12. mar 2015

Dieťa má rok, naro. v 36. tt. a ešte sa nezdvíha na nožičky, iba na kolená zo sedu. O chôdzy ani nehovoriac. Tiež si sadne, keď je na bruchu. Inak nič. Aké máte skúsenosti. Ocením hlavne odpovede tých, ktorí nerehabilitovali.

bonaqa2013
12. mar 2015

@helenanovakova nechodíte k neurológovi? Zas až tak skoro sa nenarodila - 36 tt. moja dcéra sa narodila v 40 tt, váha 3200g a 50cm. donosené dieťa. A dostali sme DMO. A len vďaka vojtovke chodíme.
Ale odporučila by som Ti skupinu mamičiek, ktoré majú predčasne narodené detičky - oni tam rozoberajú všetky problémy ohľadom týchto detičiek. Takže pozri skupiny.

ustrachana
12. mar 2015

@helenanovakova ja som odmietla vojtovku.maly sa narodil v 36tt, hned prekonal viac operacii.za ruky isiel v cca 9 mes, samemu mu to trvalo dlhsie, ale doma som sa s nim hrala - cvicila, bol v choditku aj ked viem, ze niektore maminy to odmietaju a dnes je 3 rocny sikovny chlapcek 😉

piacere
12. mar 2015

@helenanovakova môj mladší sa narodil v 37tt a do desiateho mesiaca bol ležiace dieťa. Až v desiatom mesiaci sa začal aktívne pretáčať do obidvoch strán, vydržal na bruchu a posadil sa zo štyroch. Plaziť neplazil nikdy, postupne začal štvornožkovať a okolo 13-tich, 14-tich mesiacov začal "chodiť" popri nábytku.
23.3 bude mať 1 rok a 7 mesiacov a aktuálne tri dni chodí sám, bez opory, bez prsta 🙂
Bol sledovaný aj na neuro, ale na cvičenie nás neposlala, vždy vravela, že je v norme vzhľadom k tomu, že je narodený skôr. Momentálne je už z neuro úplne vyradený.

brady1
12. mar 2015

moja dcerka sa narodila 36TT, smiem sa spytat preco nerehabilituješ?samozrejme možes cvičit aj doma ale potrebujes aby ti niekto odborne ukazal ako postupovat. a j napriek rehabil. sa mala sama postavila ked mala rok a začala štvornožkovat a sama chodit 18mes. Choditko absolutne nie to ani nehovor pred lekarom lebo dieta sa postavi ked je samo na to pripravene a v choditku prichadza k deformacii chrbtice.

mamjka
12. mar 2015

@brady1 moja sa narodila v 36tt veľmi skoro vstavala na nožičky od 7 mesiacov chodila popri nabytku 9mesiacov sama...cvičila som s ňou doma...

darina1952
12. mar 2015

@helenanovakova tak ja mám staršieho synčeka narodeného v 34gtt a chodiť začal samostatne až keď mal 14mesiacov. Začal aj neskôr sedieť a pre posilnenie chrbtového svalstva som s ním trochu cvičila vojtovku ale len asi dva cviky a s cvičením som to nepreháňala.
Dôležité u detí ktoré zaostávajú v motorickom vývoji je sledovanie v neurologickej ambulancii, a všeobecne u detí platí že pokiaľ sa naučí samostatne chodiť do 18mesiaca veku, tak je to v poriadku a tento údaj platí či je dieťa donosené alebo nie a nemá telesné/mentálne postihnutie. Takže daj mu čas a hlavne ho rôznymi "hrami" povzbudzuj - dávaj mu obľúbené hračky pred neho na dva-tri metre aby sa k nim prešiel, ponúkni mu obľúbené ovocie za ktorým sa bude musieť natiahnuť dopredu alebo hore... Odporúčam aj plávanie na posilnenie chrbtového svalstva, cvičenie na fit lopte a podobne.
A na záver, nepoznám zdravého človeka ktorý sa nenaučil chodiť 😀 😀 😀

brady1
12. mar 2015

@mamjka sorry nie ja som zadala temu a nezaujimaju ma nazory iných, ja som napisala len svoj nazor a skusenost a tiez som pisala že by mohla cvičit doma ale pravdepodobne ste jedna stych ktory citaju každe druhe slovo 😉

mamjka
12. mar 2015

@brady1 sorry nechtiac som vas oznacila