😠 Ahojte, mám 5 ročnú dcéru, bývame na dedine kde každý každého pozná a moja dcéra ani za svet nikoho nepozdraví, ani ľudí, ktorých dobre pozná 😔
A ke ď sa jej to sem tam podarí, nasleduje za tým veta : " Maminka si spokojná ? " Čo s tým ? 😨
ten moj tiez pozdravi len toho koho chce on.. bude uz mat 5 rokov tak tiez ho uz napominam.. kedysi zdravil vsetkych, teraz len niekoho.. elabela dobry napad.. skusime aj u nas nieco podobne, mozno ze zaberie a ja si nebudem pripadat ako baran ked s nim niekam idem 😅
Čaute 🙂 Elabela to je fakt dobrý nápad, vyskúšam hneď od zajtra 🙂 Možno to bude účinkovať aj na Terezku 😵 pa pa
Elabela to je fakt skvey nápad aj moj maly bude mať 5, aj on volakedy pozdravil, a teraz povie ze ho bolia usta, zuby,hrdlo a podobne.. Ja si pripadám ako keby som sa on ho nestarala, vždy sa slušne a nahlas pozdravím v nádeji že vidi a pocuje a zoberie si priklad ale vobec to nezaberá, som zufala, lebo ako viete ako je to na dedine, povedia ze ja som tá zlá, že ho to neviem naučiť...
Čaute a mňa vie dokonale vytočiť, keď malú zdravia staré tetky a ona im neodzdraví ☹ Asi by som nechcela počuť potom ten dialóg o mojej dcére 🙄
čaute, presne aj s Valentínkou to nolo tak, že tie najväčšie klebetnice z dediny vedeli že ich nepozdraví tak náročky ju nahlas zdravili alebo kamarátky ktoré ku nám aj chodia na kávu a ona nič hotový ignorant. Ale teraz po tej tabulke z bodmi sa to zlepšilo, síce nie úplne k mojej spokojosti, sem tam sa stane že zaštrajkuje vtedy sa vyhovára že pozdravila ale potichu alebo že si nevšimla že sme niekoho stretli ale to sa stáva už zrietkavo stačí jej pripomenúť čierne body, začnem nahlas rozprávať čo asi tentokrát zabavíme tak sa hned preberie.
Ja som Terezke spomenula ten bodíkový zoznam a zabavovanie hračiek a to bolo u nás revu 😉 A sľúbila, že bude zdraviť, no uvidíme 😉
sarkula, ja som taky dialog už počula a pocuvam denne lebo byvame u svokrovcov a ani im sa nepozdravi... dnes som urobila krasnu tabulku kupila červenu fixku (čiernych máme neurekom) a vysvetlila som mu že ked tam bude za tyzden viac čiernych bodov ako červených, má na týžden zhabaný bicykel, a ked ich bude velmi vela, tak všetko vrátane rozprávok...tak uvidim či to zaberie... 😉
Lenka máš pravdu, nenechám sa namotávať. Večer tú tabulku vyrobím a uvidím, čo sa bude diať 😉 A nebude sa jednať len o zdravenie 😉 Musíme z nich spraviť poslušníkov 🙂
no ved akurát rozmyslam či som do tej tabulky nemala dať aj nejake cinnosti na každy den, pozdravit, upratať, poďakovať a take... asi to prerobim....
Ja som to tam dala, Terezka jaké nervy 😉 Zatiaľ má jeden červený bod pre inšpiráciu, pomáhala mi robiť šalát 🙂
kocky, mozem vam poradit ako pedagog. dieta by sa nemalo bat. malo by byt vychovavane odmenou. skuste viac pozitivneho hodnotenia. nech zbieraju nejake nalepky, peciatky.....cervene a cierne body psychologovia neodporucaju ako velmi cierno-biele. niekedy je pre dieta uspech, ked prejavi aspon snahu. niektore deti nezdravia, lebo sa zacninaju hanbit. je pre ne preto velmi stresujuce dostavat za to cierny bod. radsej im nedajte peciatku, ked pozdravia. za 5 - 10 peciatok si mozu vybrat nejaku odmenu.
urcite nedavajte ako negativnu peciatku pavuka alebo inu vec, ktorej sa deti boja. jedna ucitelka to robila, deti z toho mali nocne mory a nakoniec ju vyhodili...
negativne hodnotenie by som zvolila len za dost velky prehresok....
Ahojte, my mame doma uz takmer 7 rocnu prvacku a so zdravenim je to obrovsky kriz.
Snazila som ja jej dohovarat, ze ked vidi, ze pozdravim ja, ma automaticky pozdravit aj ona; potom sme si spravili "heslo" - ked sme niekoho stretli a mala pozdravit, trochu som jej stisla ruku; vacsinou jej vsak musim povedat, aby pozdravila. Uspechy su striedave - niekedy pozdravi normalne, niekedy sa mi schova za chrbat a pozdrav zasemoti tak potichu, ze ho nepocujem ani ja a niekedy zacne vrieskat, ze ona nepozdravi, lebo je velmi unavena, boli ju pusinka a podobne. Ani ked poviem, ze na ten krik vynalozila ovela viac energie ako na pozdrav, nepomoze to.
Musim ju upozornovat na pozdrav pri vstupe do triedy, pri odchadzani so skolskeho klubu, dokonca aj ked ju pozdravi kamaratka, musim jej povedat, aby odzdravila ☹.
Mame aj 4-rocneho synceka a ten zdravi pekne.
Najvacsi problem mame vtedy, ked ideme na navstevu k mojim rodicom. Sice su super a nase deti zboznuju, ale ocko si velmi potrpi na pozdrav. Preto uz niekolko minut pred vystupenim z auta zdoraznujem, ze treba pozdravit, ale niekedy (mam pocit, ze to mozno robi naschval) proste povie ze nepozdravi a naliehanim sa to len zhorsi. Tak si potom vzdy vypocujem, ze je sice pekne, ze je sikovna (podla psychologicky je mimoriadne talentovana), ale ked nezdravi, aj tak si o nej kazdy pomysli, ze je nevychovana...
Este k tej motivacii: my sme mali tiez bodovnik, ale velmi to nefungovalo, lebo sme nemali presne pravidla, co sa stane, ked bude ciernych bodov privela. Teraz mame papier, na ktory deti dostavaju "centy" - napriklad za samostatne oblecenie 10 centov, rychle najedenie 5 centov a pod. A za centy si deti "kupuju" sladkosti (napr. sladkosti co dostali na Mikulasa, mali odlozene a nieco mohli zjest iba vtedy, ked si na to "zarobili" - samozrejme, boli aj vynimky, ked boli zvlast dobre, dostali sladkost "zadarmo"). Niekedy dostavaju aj "pokuty", napriklad ked si robia zle.
Zatial to funguje vyborne, deti to beru ako hru. Hrame sa takto priblizne od toho Mikulasa a mam pocit, ze posluchaju viac a spotreba sladkosti vyrazne klesla 😉.
vidím,že tie naše drobce sú skoro všetky rovnaké ☹ 😀 😀 😀 ...aj my sme si svoje užili 😠 chalani zdravili
ako sa im chcelo 😠 ...u nás dosť pomohlo,keď som ich pred tým koho nepozdravili upozornila pekne nahlas 😉 ,
že "ty nezdravíš tetu,uja..." -zahanbili sa a niekedy pozdravili hneď,inokedy pri ďalšom stretnutí
Včera som tú tabulku vyrobila a dnes ju ruším 🙄 Terezka je z toho nejaká preľaknutá ☹ bo sme nazbierali asi desať čiernych bodov a dva červené 😠 Nebolo to za zdravenie, ale za všetko možné 😕 Poobede, keď prišla zo škôlky sa už bála aj rozprávať, aby neschytala čierny bod. Musím vymyslieť niečo iné a nie len na zdravenie ale celkovo na správanie 😉 Ona je ináč veľmi šikovné dievčatko, ľahučko sa všetko naučí , len je hrozne tvrdohlavá 😒
Sarkulka, precitaj si moj prispevok vyssie 😉
ahojte,tak letmo som si prečítala vaše príspevky a pridám sa.Môj ml.syn sa tiež nechce zdraviť,lepšie napísané ako koho a akú má náladu. 😝 Ked nechce pozdraviť niekoho na ulici,tak ho upozorním nech sa pozdraví a neskôr mu poviem,že je slušné sa pozdraviť a že je už velký,....Mne ale vadí,ked nechce pozdraviť svokrovcov ,a ked ho chcem k tomu prinútiť tak so mna ešte spravia blbú,lebo ho učím slušnosti. 😠 To ma strašne vytáča.Jasné,ked ho oni nebudú podporovať v takýchto veciach,tak potom si robí čo chce.
A trošku z tej opačnej strany.St.syn bol pravý opak,zdravil sa každému,dokonca starým babkám vykrikoval:pán boh pomáhaj,nemusím písať o tom ako bol oblúbený.Raz však prišiel k nám do roboty,šéf mu otvoril dvere a syn nič.Šéf mu zavrel dvere pred nosom.Robill to dovtedy,kým sa mu nepozdravil. 😉
Filipal, máš pravdu 🙂))))
Baby, ja si myslím, že by sme sa mali predovšetkým oslobodiť od toho stresu, že "čo si o mne pomyslia ľudia". Deti sú vaše, vy viete, ako ich vychovávate, k čomu ich vediete a názory ostatných vám v tomto môžu byť ukradnuté. Deti máme predovšetkým vychovávať k zodpovednosti a nie k slepej poslušnosti. Vychovávate ich pre ich dobro, nie pre potechu ostatných, ktorí vám predsa s výchovou nepomáhajú.
Deti okolo 5-6 rokov začínajú mať 2. obdobie vzdoru, začínajú byť kritické voči dospelým, rodičom, už neberú ich slová ako absolútnu pravdu. A už pomaly začínajú chápať, že ich konanie má nejaké dôsledky, že aj oni nesú zodpovednosť za svoje správanie, nie len vy rodičia.
Takže keď sa nezdravíš, v poriadku, je to tvoje rozhodnutie (a tvoja hanba), ja sa budem zdraviť (a slušne správať) naďalej a ty sa rozhodni, ako sa chceš správať a nes si za svoje správanie aj následky. 😉
ešte som chcela dodať, že deti často krát robia presný opak toho, čo od nich chceme, lebo vedia, že nám na tom záleží a v takomto trošku pokrivenom myslení si myslia, že majú nad nami navrch a že nás tým môžu tak trochu vydierať.
Prečo by som mala napríklad odmeňovať dieťa za to, že sa pozdraví? Robí to pre mňa? A čo dieťa, ktoré sa zdraví samo od seba, to nemusí dostať odmenu?
Nakoniec dieťa príde na to, že je výhodnejšie správať sa zle (a potom za opačné správanie dostať odmenu) ako sa správať dobre len tak,
Koľkokrát deti len skúšajú čo si môžu dovoliť, alebo proste majú len "hanbiace obdobie" a keď to necháme tak a jednoducho sme im ďalej trpezlivo dobrým vzorom, prestane ich to baviť alebo pochopia, že za slušné správanie sa hanbiť netreba.
dobrý den ...ešte ked máte 5 ročné dieťa čo sa nezdraví napríklad sa haní alrbo ho okameme nejakým ťahmi na zdravenie ale ja mám 15 ročnu dceru a nezdraví sa vobec..čo mám robiť
@karindudova , poviem ti to na rovinu - NIČ. 15-ročné dievčatá sa väčšinou nachádzajú v strede puberty, kedy robenie naschválov rodičom a vôbec všetkým tým "nudným a trápnym" dospelým", prevracanie očami a totálna ignorácia je na vrchole. Je to proste veľká "prča" a "haluz" a neviem čo ešte 😝 😝 vytáčať svojich rodičov a staré babky, ktoré pohoršene krútia hlavami, keď sa im takáto slečna nepozdraví. (stavím sa, že svojím kámoškam či kámošom sa pozdraví) 😉.
Čím viac jej budeš dohovárať, tým to bude horšie. Prípadné poznámky iných, ako máš nevychovanú dcéru, ignoruj, ty sa predsa zdravíš a je to JEJ hanba, ak sa ona nezdraví. Uvidíš, po čase, keď puberta odznie a tiež keď zistí, že tým nie je pre nikoho (a hlavne nie rodičov) zaujímavá, určite zdraviť začne. Minimálne zistí, že nezdravením si získava povesť namyslenej či hlúpej baby.
Nevidím v tom žiadny problém. Čím viac sa bude na dieťa tlačiť - pozdrav, pozdrav, tým bude efekt práve opačný. Treba ísť príkladom!
@lula26 , presne tak 🙂.
A ešte by som dodala, že ja veľmi neuznávam motiváciu detí pomocou bodíkov a nálepiek a podobne. Stráca sa tým samotný dôvod, prečo má dieťa zdraviť, ďakovať, poprosiť, upratať atď. - skrátka, prečo máme byť k ľuďom slušní a ústretoví. Nezdravíme sa kvôli bodom.
Ak dieťa nepozdraví, pozdravím sa ja, poprípade pozdravím aj za ňu, dieťa sa postupne naučí, že zdravením sa ľuďom prejavuje úcta, slušnosť, že sme si ich všimli a časom sa mu to dostane "pod kožu". Aj bez vyhrážok a upozorňovania.
Máme vo vzdialenej rodine také deti, ktoré rodičia odmalička "cepovali" k proseniu, zdraveniu atď. - samé "pozdrav sa, čo sa povie, vyhrážky, bodíky na chladničku. Výsledkom je, že deti sa pozdravia a poďakujú, len keď pri nich stojí dotyčný rodič, aj to len po po vyhrážkach a štuchnutiach, ak ich niekto pozdraví mimo dosahu rodičov, tak nepozdravia, nepoďakujú, len nemo civia. Veď načo, neoplatí sa, nebude za to žiaden bodík, sladkosť, či trest.
Radšej nech sa dieťa pozdraví raz, ale z vlastnej iniciatívy, ako 5x ale nasilu.
...hmm...no náš prcek zdravil do októbra...odvtedy max. zamáva...netuším prečo a neviem ako ďalej... nedá si to nijak vysvetliť...a pri tom pri iných veciach vie čo sa patrí atď, netreba ho ani upozorňovať, ani pripomínať ani nič....
@filipal ale ked dieta nepozdravi ani najblizsich skratka nikoho za nic na svete a ked jej poviem pozdrav este mi aj odpovie nie a aj pribuzny ho zacinaju ohovarat ze kedysi bola najmudrejsia na okoli a teraz je vraj najhlupejsia tak mozno uz pomoze len to negativne hodnotenie,iak aj to vobec ine ma nenapada nic kedze ma tri roky a je este az moc vzdorovita
Ahoj sarkulka, ja mám presne ten istý problém, 5 ročná dcéra a bývame tiež na dedine a zdravenie "veľký kríž", no zaviedla som tabulku, ktorú sme pripli na chladničku a tam sa v jej prítomnosti značili čierne a červené body a každý sa odôvodnil, pretože neboli len za zdravenie keď bolo čiernych veľa tak som zabavila neakú obľúbenú vec s tým že ak bude červených bodov viac ako čiernych tak jej to vrátim. Na moje prekvapenie to účinkuje, niekedy ju musím popredu upozorniť že pozdrav a keď niekoho pozdravý tak ma nezaabudne na to upozorniť že pozdravila a že je pekná že zdraví. Ešte jej stále dookola vysvetujem, že keď nepozdraví tak je neviditeľná, že si ju nikto nevšimne aká je skušná, šikovná, pekne oblečená ..... Držím palce a veľa trpezlivosti.