Moja 4-ročná dcérka zaostáva za rovesníkmi

uradnikova
5. apr 2023

Prosim vas, pani ucitelka v skolke ma upozornila,ze dcerka zaostava za rovesnikmi. Najma grafomotorika (to ma aj starsi syn), pamat, sustredenie sa. Vraj vzdy vsetko odflakne a zle. Dnes mi spominala,ze ako jedina z triedy nevie vytlieskavat slova po slabikach. Malo by toto uz 4rocne dieta ovladat? Mam tieto nedostatky riesit uz teraz s odbornikom? Pride mi mala na tieto veci. Kazde dieta je ine,viem,ze jej surodenci v jej veku toto uz zvladali,ale je to naozaj mimo normy? Vdaka

tindal82
5. apr 2023

@uradnikova od nepamäti sa hovorí,že deti sa nemajú porovnávať,to by pani učiteľka mala vedieť.

cookie29
5. apr 2023

No pani ucitelka vynasa usudok, co je odla mna nevhodne, najma ak to povedala takymito slovami "odflakne" ... na druhej strane sama pises, ze ma aj starsi syn. Ja viem, ze u nas to sleduju pediatri, napriklad chcu aby si nakreslil panacika. Deti, ktore casto travia cas s telefonom, tabletom, TV a pod coraz menej kreslia a drzia ceruzku a toto omeskanie byva bezne. Ale moze mat aj ine dovody. Nemusi dieta "meskat" ale vo vacsine pripadov je vzdy lepsie, ked sa to podchyti skoro

luccija
5. apr 2023

@uradnikova vytlieskavat sa mi zdá skoro...grafomotorika..doma vyfarbuje omalovanky? kreslí, daj jej navliekat na šnúru veľké korálky, alebo niečo vkladať.Mozno je flegmoska a má to na "salame".A čo Ti poradila učiteľka?keď povedala čo je zle aj navrhla psychológa či niečo?
Ty vieš čomu sa doma venuje.Ved má len 4 r viac nech doma trénuje

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diewcatqoo
5. apr 2023

Ja mam predskolaka a chodime na cvicenia pre predskolakov, kde je sucastou tychto cviceni aj vytlieskanie slov na slabiky. Na zaciatku roka s tym mali nejake deti problem (predskolaci) a nikto z toho nerobil dramu. Myslim, ze 4 rocne dieta toto bezpodmienecne vediet nemusi.
Ale ak mas pocit, ze tam je naozaj nejake vyrazne zaostavanie oproti rovesnikom aj v inych cinnostiach, tak mozno skoc za nejakym odbornikom, nech sa na dceru pozrie. Aspon budes kludna a ak by tam nieco bolo, cim skor to podchytite, tym lepsie.
PS. To, ze dieta zaostava v nejakych cinnostiach za rovesnikmi, neznamena, ze je hlupe.

radkaradix
5. apr 2023

pani ucitelky su na to, aby rodicov upozornili, ked ich deticky v niecom zameskavaju, aby sa na to sustredili a rozvijali danu oblast. Ja by som bola len rada, keby mi pani ucitelky povedali viac ako len, vsetko ok, bez problemov.. co sa tyka vytlieskavania, ani ja som netusila, ze je to nejaka zrucnost, co treba skusat, ale zistila som, ze to maly vie bez problemov, tiez ma 4r. Pani ucitelky vedia, na co je dobre to vediet, je to priprava do skoly

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikpa
5. apr 2023

@uradnikova pozri, ak si si sama vedomá, že má nedostatky tak to rieš. Čím skôr sa odstránia, tým ľahšie to bude mať v škole. Názor učiteľky je ťažko ohodnotiť ale zase určite by to nepovedala len tak. Prešlo jej cez ruky množstvo detí a je tam od toho aby na takéto veci upozornila rodičov, neber to v zlom od nej, práve naopak.

taktotedanie
5. apr 2023

Ano rieste a cim skor

nwnw
5. apr 2023

@uradnikova no tak si vyhrad cas a kludne sa chod podivat ako ostatne 4r vytlieskavaju a kreslia. A co robia ucitelky s nimi aby ich zaujali.
U nas pol triedy 4r nevie ani poriadne vyslovit slova a nie vytieskat. Kreslenie tiez nic moc.

zuzana76
5. apr 2023

@uradnikova vola sa to fonematicke uvedomovanie a je to dolezite, dokonca pred nastupom do skoly by dieta malo ovladat aj na aku fonemu slovo zacina a konci

zuzana76
5. apr 2023

@uradnikova zasla by som na logoepdiu s nou, moze tam nieco byt, tak aby ste si ju podchytila

radkaradix
5. apr 2023

@nwnw nas tiez nevie pekne rozpravat, vela hlasok nevyslovi, ani ho nebavi kreslit nejake postavicky a auta, rad kresli cesty, akoby mapy.. ale vytlieskavat vie, strihat pekne rovno vie.. kazde dieta je ine, preto je fajn vediet, v com zaostava a na to sa zamerat.. my teda trenujeme vyslovnost a davam mu za ulohu nakreslit nieco, co dava zmysel aj ostatnym, nie len poprepletane ciary :D

zuzana76
5. apr 2023

@cookie29 ucitelka vyjadrila to tak, ako to je, je tam odchylka od normalu

simona20201309
5. apr 2023

@uradnikova neviem co ti tým chcela naznačiť
Ci ti len chcela naznačiť, že niečo nie je v poriadku alebo len aby ste sa trochu viac venovali?
Skus sa jej na to priamo opýtať. Po ďalšie, učiteľka by mohla vedieť, že nemôžu byť všetci dokonalí. Na jednej strane chápem, je fajn upovedomiť rodiča, aby si zas nebola v šoku, keď ti o rok odporúčajú odklad.
Tebe sa ako doma javí?
Vutlieskavat by mala vedieť, ale to nie je meradlom celkovej mentálnej úrovne.

zuzana76
5. apr 2023

@zuzana76 podchytili

zuzana76
5. apr 2023

Predgrafémová etapa
Obsahuje učenie o slabikovej štruktúre slova. Deťom sa vysvetľuje, že slabika je vyslovená na jedno otvorenie úst. V rámci detského citu pre rytmus to deti ľahko pochopia, preto sa v škôlkach precvičujú básničky a riekanky. Rovnako vytlieskavanie je veľmi dôležitá činnosť pre fonematické uvedomovanie. Vďaka tomu neskôr v škole dokážu slabikovať a slabiky spájať do slov. Komplikovanejší proces je ale prechod od slabiky k hláske. Pre deti je hláska v slove niečo abstraktné, preto táto metodika zameriava veľkú pozornosť na ich rozpoznávanie. Ide o premyslený metodický postup.

zuzudrnda
5. apr 2023

@zuzana76 a nie je na to v 4r trosku skoro? Nie sú takéto cvičenia vhodnejšie pre predškolákov alebo deti a odloženou školskou dochádzkou?

ankare
5. apr 2023

@uradnikova pozri, nič nestratis,keď vyhľadas s dcerkou odborníka. Tobôž, keď aj starší synček je podobný. Oslov CPPaP a pracujte so šp. pedagógom, logopedom,... Držím palce!

zuzudrnda
5. apr 2023
zuzana76
5. apr 2023

@zuzudrnda predskolak by to uz mal vediet, takze trenuju to aj skor, dievcatko mozno uz bude mat 5 rokov, ide o to, ze to dolezite je, ak sa to dieta nenauci, tak bude mat problem s citanim

zuzana76
5. apr 2023

@zuzudrnda 4,6 - 5 ročné dieťa by malo vedieť:

poznať písmená vo svojom mene
deliť slová na slabiky
vedieť rozdeliť zložené slová (myš-lienka, pra-ženička)
definovať slová podľa nadradenej kategórie (napr. zviera)
vybrať z 3 slov slová s rovnakou prvou hláskou

- delit slova na slabiky uz pred 5. rokom veku

zuzana76
5. apr 2023

@zuzudrnda od 5 rokov fonemy

sono2
5. apr 2023

Ved to nevedia niektorí dospelí vytlieskat
Moja 5 ročná tie vie mladšia pochybujem.
Neriešila by som to

poopsie
5. apr 2023

@zuzudrnda učiteľka sa neriadi článkom pre rodičov, riadi sa štátnym vzdelávacím progranom, ku ktorému boli vytvorené výkonové úrovne podľa veku, 1 - 2.5/3
2- 3/4
3- 4/5
4- 5/6

poopsie
5. apr 2023
poopsie
5. apr 2023

A učiteľka je zo zákona povinná informovať rodiča o vzdelávacích výsledkoch dieťaťa, je to materská ŠKOLA

martul
5. apr 2023

@uradnikova pozri sa, nerieš čo by malo a či je skoro alebo neskoro. Vybav si u odborníka sedenie, aj tak sú všade čakačky a uvidíš čo ti povie. Určite jej to neuškodí a budeš aspoň kľudná aj ty keď jej nič nezistí. A ak áno, budeš rada že ste to podchytili a rieši sa to.

zuzudrnda
5. apr 2023

@poopsie ďakujem, nepochybujem,že asi nasleduje SVP. Zaujíma ma,čo deti ktoré navštevujú len povinnú predškolskú dochádzku a o tomto ani nechyruju v 4r. Konkrétne v tomto prípade o nej ešte nehovorime.