Chcem sa vás mamičky opýtať, či vaše 2ročne detičky rozprávaju ... naša vie povedať, mami, tato, tatik, havo, meko(mlieko), tyči(tyčinka), pať(spať), ahoj, hallo, tschuss, babo, pi(piť), mnam, .... všetkemu chape ... ked jej poviem aby zdvihla ruku zdvihne ruku, ked jej poviem nohu, tak zdvihne nohu ... čo od nej chcem, tak to všetko vykoná ... všetkému chápe ... len to rozprávanie nám nejde ☹ ... neviem či s ňou zájsť k logopedičke, alebo to nechať tak...
@henta urcite nechat tak, nasa nerozpravala ani tolko v tomto veku a teraz je z nej rapotacka, pusinku nezavrie. syncek tiez nerozprava ani tolko ako tvoja a popravde aj som rada, ze je este tichsi, lebo ked budu dvaja kecalkovia tak budem ohucana 😀 a tiez syncek vsetkemu rozumie, plienky nema ani v noci uz od leta, len sa mu este jazycek nerozviazal.... 😉
@henta vy ste dvojjazycna domacnost? (podla toho hallo, tschuss)... to jej musis nechat trosku viac casu, je tu aj taka tema o dvojjazycnych detoch... ale myslim, ze na dva roky by to mohlo stacit, hlavne, ze rozumie a aspon nieco povie... asi len nema co povedat, tak nerozprava, ona sa ti potom rozbehne ani nebudes vediet ako... ja som sa so starsim najprv tiez takto "trapila", skratka sa mu nechcelo a potom neskor rozpraval najkrajsie zo vsetkych kamaratov aj z deti v skolke a ako jeden z mala nepotreboval logopeda 😉
@henta moj ma 2,5roka a vetu nepovie, presne par 15 -20slov dokola, vsetko rozumie, pouziva posunky, je sikovny, ale vety nepovie ani za nic....zatial netrapim logopedkou....dr. vravela, ze do 3 rokov ma cas.....taketo deti varj zacnu zo dna na den rozpravat, ale potrebuju cas...tak cakam na den D 😀
@henta Ahoj aj mi sme mali tento problem len s tým že naša v 28 mesiacoch nepovedala ani mäkke F,a v auguste sa rozkecala sama od seba aj sme bolo v BA v Dialogu a tam nam povedali že je vo vývine reči pozadu,ale v škôlke to dobehne.A mali pravdu tolko slov co povie teraz za cca 4 mesiace som ešte nepočula ani u jedneho dietata.Každe dietatko potrebuje svoj čas a možno ako povedal naš dedo "nieje o čom rozpravat" 😀 😀
@tilly no manžel a ja rozpravame normalne po slovensky, ale žijeme v nemecku ... a tu pozerá rozpravky a vie povedať par slov aj po nemecky...leka, leka vie povedať, snaží sa počitat po nemecky ale u nej 1,2,3 je stale aj, aj aj 🙂, ja, nein .... a to, že po slovensky moc toho nepovie ... ine deti už aj vety spájajú a ona nič :-/
@sorciera24 no to aj ona použiva posunky miesto spajania vety...ona povie piť a ukaze do pohara, že mam dat piť ....
@tilly no ja nechcem porovnavat... každe dieťatko je iné ... len ma to troška trápi, že sa jej moc nechce rozprávať... zas je šikovna...na nočník chodila v 22mesiacov ... plienku ma už len na noc ... ale necham tomu volny priebeh .... ja som sa len chcela uistit, že je to v pohode ... pretože aj na nete čítam, že dieta by už malo spájať 2slova 🙂
@henta nic si z toho nerob, moj takmer dvojrocny syn vie povedat tata,baba, kedysi uz vravel aj mama,ale uz ani to nie.. na psa zacne stekat, a jedine co hovori je kkoo( chap- krtko).. inak len pisti,mrnci, ukazuje prstekom..idem sa z toho zblaznit,kvoli tomu som uz aj skolu nechala,lebo kvoli nej som niekedy aj 4x do tyzdna odchadzala poobede od neho prec do skoly... velmi sa kvoli tomu trapim.. tiez niesmemoc z detickami a aj ked sme nas maly je taky saotarik,najradsej sa hra sam..
@tilly no so sluchom isto nema problem ... strašne rada tancuje na pesničky ... a rada opakuje tance ... len ma to tak trapilo ... ale tak predsa sa v živote stretavam s porovnávaním ... jedna mamička ma mladšieho syna o mesiac, druha mamička ma dcérku mladsiu o 6mesiacov ... a ked človek počuva, že oni už vedia spajat vety ... pekne všetko povedia čo vidia na obrazku, ... moja sa začala pytat pred dva a pol mesiacmi a kamoška mi pisala, že jej mala už sa teraz pyta...že začiatkom jula mala rok a už ani cez noc nema plienku ... človeku príde luto ked svoje deti chvastaju a ja som rada za tie pokroky čo robí pretože som toho názoru, že každé dieťatko je iné 🙂 ... len par žien musia mať deti vzdy o niečo lepšie ...
@henta naša mala ma dva roky a päť mesiacov tiež nejak veľmi nerozprava,my jej rozumieme a to je hlavne,vo february ideme na zápis do škôlky,a v septembri do škôlky tak snad nam ju zoberu a medzi detičkami sa jej jazýček určite rozviaže a mama bude rada ked sa rapotačke puska aspoň na chvilku zastavi a bude si vychutnáváť ticho v dome 🙂 🙂 😉
Ahoj, moja dcerka ma zatial 16 mesiacov a nehovori ZIADNE slova, nepovie ani mama... Ja na nu rozpravam slovensky, manzel francuzsky a zijeme vo Francuzsku. A tiez chape uplne vsetko co jej hovorim, ukaze na vec ktoru jej poviem, poda mi to ale nezopakuje nazov ani v jednom jazyku. Ale na fyzicke veci je sikovna, rychlo sa postavila aj sama chodila, teraz pomaly ani chodit nevie 😀
naša mala bude mať v july tri roky tak by nam ju mali vziať len je tu strašne vela detičiek ktore pôjdu na zapis a viem že k septembru tohto roku vela deti nezobrali,trošku sa toho obavam,mala strašne na mne lipne,no zo začiatku to bude asi tažké,možno aj s plačom 😔 😔 no ale snad to zychlo prekonáme to odlučenie od maminy a rýchlo si zvykne a do škôlky bude chodiť rada,madzi detičkami jej bude dobre 🙂 🙂 🙂
@henta
@henta ked som davala staršieho syna do škôlky tak toho mi vzali ked mal 2 roky aj 10 mesiacov,lenže to sme byvali v meste a tam boli blizko seba až štyri škôlky,teraz sme sa prestahovali na taku väčšiu dedinu 🙂 je tu vela detičiek a len jedna škôlka a pokial dieťa nema tri roky tak do škôlky ani nezoberu 😕 😕 😉
@nikolca no naša dcérka bude isto rada chodiť do školky ... ona je rada medzi detmi ... a nie je nejak prilepena na mne ... tak s týmto by nemala mať problem ... skor si myslim, že s tým budem mať asi ja problem 🙂 ... ja som na nu naučena, ale planujeme druhe bábo a bude lepšie ked bude chodiť do školky aby bola aj s inými deťmi 🙂 ... takto je stále so mnou
@henta tiež mi hneď napadlo, či nie ste dvojjazyční. niektorým deťom to robí problémy /ja som patrila k nim/. chce to buď vydržať,alebo zvoliť len jeden jazyk a s dieťaťom komunikovať výhradne v ňom /vrátane pesničiek, rozprávok,.../. keď sa to rozbehne, na ten druhý jazyk potom bez problémov nabehne.
dôležité je, že nemá žiadnu poruchu, keďže čiastočne rozpráva, je len z tých dvoch rokov zmätené.
tak ako tu už písali, keď s tým rozprávaním začne, ešte ti to aj na nervy pôjde 😀
ahoj, vôbec sa neplaš, keď niečo rozpráva a rozumie, netreba sa hneď ľakať, keby nerozprávala nič a nerozumela by, potom by to bolo treba riešiť, k logopédovi sa aj tak chodí väčšinou s deťmi až od troch rokov, treba s ňou "čítať" knižky s obrázkami a pomenovávať predmety, ak sa to do tretieho roka nerozbehne, potom k logopédovi.
@henta my mame v januari 2 roky a rozpravame presne to iste ako Tvoja mala,takze nerob si starosti,je vela deti,co zacne rozpravat az po 2 a pol roku a potom sa im jazyk nezastavi 😀 😀 😀 aj mna to obcas trapi,ked vidim ine deti ako komunikuju,ale viem,ze sa to neda silit 😔 😔 😔