Ahojte, nechcem vyznieť ako nejaká harpia že chcem riadiť ako kto rozpráva to vôbec ale zamýšľam sa nad jednou vecou. Mám svokru odjakživa rozpráva zdrobneniny, to že sa s dospelými ľuďmi baví akoby mali 3 roky neriešim už ani ale teraz máme dieťa a svokra to je samé šušlanie, maznanie a strašné zdrobneniny, schomoleniny typu spinulinkať, babalinkať, rozpravunkať, poďkaj horke, poďkaj dolke a tak. Ja to neznášam, muž má na to averziu jak hovado lebo že ešte v jeho 15stich rokoch sa ho pýtala či sa učkal a ako bolo v školičke a tak. Svokra sa tak bežne rozpráva aj so mnou pýta sa či kojkam alebo čo má dcéra dnes v prikrmiku. Ja som toho názoru že nech si starí rodičia budujú vzťah s deťmi sami a aký si ho spravia taký bude, a tu nastáva moja dilema, ozvať sa alebo nie? Raz som svokru poprosila či by nemohla hovoriť normálne, bola u nás tri dni a ja som stále počúvala "laška moja malililinka iďkame ša hrajušinkať" a najviac maznaví tón aký si viete predstaviť, no zabralo to tak na 20 minút. Čo by ste robili ozvali by ste sa?
Slušne by som ju poprosila. Ale ona sa už nezmení. Nevie to. Pre ňu je to jej prirodzená forma reči.
Ozvať sa môžeš ale keď tak rozpráva celý život asi sa nebude vedieť zmeniť. Dieťa je väčšinu času s vami tak sa aj naučí normálne hovoriť a keď už bude rozumieť ozve sa babke sám.
Nemyslím si, že toto sa dá preučiť (tiež používam dosť zdrobnenín, nie takto extrémne a rozoznávam kedy je to nevhodné, no občas sa priateľ pobavi, že to čo som povedala a je to proste zvyk) a ja osobne by som sa o to ani nesnažila 😄
Tie zdrobneniny to mi je jasné že neprestane ale aspoň to šušlanie a maznanie pre mňa to je zabijak
ja sa pri takých zdrobnelinách a skomoleninách (len tak na okraj, slová sa Komolia, nie CHomolia) osypávam koprivkou, ale bohužiaľ, svokru asi neprerobíš...pevné nervy, držím palce
skús jej pár šušlavých zdrobnelininiek vrátiť, no čo svokrušenôčka moja zlatulinkavá, ako ste sa vyhajuškali? Papenkali ste, kakenkali ste? Kávičenka s koláčinečkom bola?
Asi by som skúsila na ňu niečo ako píše silvia, opätovať jej to a nejakou fajn témou. Svokrušinka zlatulinká, kakoškali ste dnes? Pretože pravidelné kakoškanie je veľmi dôležitučké. A hovienočko bolo aké? Riedulinké alebo kozičkovské bobulienočky? Pretože máme aj čiernučké uhlienočko aj vlákninôčku.
@0silvia0 🤣 tiez ma to napadlo
Bože ľutujem ta
poďkaj horke poďkaj dolke 😀 Umrela som práve... prepáč, ja viem, že ťa to štve, aj mňa by... ale úplne si viem predstaviť Fera Joke ako to jeho Maja hovorí 😀
mna naplo mierne len pri precitani tych zdrobnenin, tiez to neznasam :D ale zalezi ako casto je s vasim dietatom. Ak je kazdy druhy den, ozvala by som sa. Ak 1-2x za mesiac na hodinku, neriesila by som, len by som predychavala...Ked tak rozprava aj s dospelymi, NEEXISTUJE, ze prave pri svojom vnucati by sa zacala miernit.
Kolko rokov ma dieta? Mozno by som skusila fintu, ze poprosit ju aby rozpravala normalne, lebo dieta to opakuje po svojom, a vobec mu nerozumeju (skole, kamarati.. alebo ja neviem). Kazdopadne drzim palce ja by som sa neovladla a nieco by som povedala, nie moc pekne, a to som celkom kludny clovek ale tieto skomoleniny ma vedia vytocit do nepricetna 😅.
ja sa zamyslam co su sCHomoleniny, lebo ja poznam len skomolene slova
nuz vies... minule som v nemocnici pocula ako sestricka hovori pacientovi pan XY mate tu lieciky na spapanie....
ja osobne neznasam a uz od narodenia som na dieta rozpravala normalne zretelne a ziadne "tutuli mutuli" vyrazy 🙂
@autorka mňa by j*blo na komplet, ak niečo neznášam tak sú to dve veci - materský plurál a zdrobneliny. Keď svokra nášmu synovi zadrela "Adinko", tak sa mi uši skrútili do paragrafu🙄 Hneď som ju slušne upozornila, že by som naozaj ocenila, keby zostala pri Adamovi, maximálne Adamkovi (keď bol mimino). Ona je našťastie tvor chápavý, máme dobré vzťahy, tak sa snaží 😀 Občas jej ušlo niečo pritrúble, ale snaží sa celé roky a ja to oceňujem. Takže keď z nej raz za čas vypadne niečo horšie, tak vystrúham ksicht, ona sa hneď spamätá a zasmejeme sa tomu 🙂 Mať tvoju verziu svokry, tak je v mrazáku😝😂
Prosím povedzte to po slovensky, lebo vám nerozumiem.
tiez by ma asi piclo. Svokru urcite neprerobis. my sme k svokrovcom casto nechodili, ale aj tak ma rozculovala, sice nie zdrobnelinami ale, takym tym babskymi vydieranim a manipulovanim deti.
" pod mi dat pusu. Nechces? Fuj, aky si skaredy, nic ti nedam. a mala som prichystane pre teba nieco, ale dam inemu vnucatu...
alebo nechces jest? Pockaj dam to Bobimu!
a take bola schopna vykladat aj 10 rocnemu. No deti len gulali ocami.
Ja by som ju nechala. Ty s detmi rozpravaj normalne. Obcasna zdrobnelina nezaskodi, ale toto uz mi pride toxicke a deruce uši. Dietatu to zacne najneskor v skolsom veku prekazat, a bude babku upozornovat, alebo nebude chciet byt v jej pritomnosti. A nedajboze pride svokra vybrat dieta zo skoly ci skolky, tak sa dieta schova od hanby pod lavicu, ked to spoluziaci zacuju. ze " podkaj s babičenkou na kružoček klavirčečka"
Len sa tu žienky z toho nepokakenuškajte😆 hoďte kameňom ,kto je bez viny ..či svokra taká,či onaká chybu nájdete na každej.. môže sa aj poskladať... možno ty jej tiež lezieš na nervy svojou arogantnosťou a nezaťažuje Ťa tým
Asi tato jedina vec mi nevadi ked ludia robia. Neznasam skor kakame, papame…spinkame. Asi preto mi to nevadi, ze to robim tiez. “Mojenko krasnucke ja ta tak lubenkam” bezne zo mna vypadne😅 nie je to nijako nebezpecne pre vase dieta, nehaj tak. Ono casom zisti, ze ostatni ludia tak nehovoria, len babka a bude to ok.
@miskakyska Lezie na nervy aj svojmu synovi....to nie jen, ze fuj fuj svokra.
@0silvia0 môžem skúsiť ale keďže tak rozpráva prirodzene podľa mňa bude rada
@lylyjana nebýva často niekedy príde raz do týždňa niekedy príde aj na víkend ako kedy
@lauritta0407 má rok takže to ešte moc nezaberie
@viestta ja sa zamýšľam ako mi pomôže tvoj komentár, jaaj ty len chces byť v každej diskusii
@tiezjedna závidím chápavu svokru 😃
@negymama no ona sa tak baví aj s 4 ročným synovcom takže to neprejde len tak, to čo opisuješ používa pri staršom takže nás to tiež čaká a neznášam to
@miskakyska a ty ma poznáš keď tvrdíš že som arogantná?
@basulaak to čo hovoríš ty je okej to sú normálne zdrobneniny ale ja hovorím o extra zdrobneninach
Neviem poradit, ale sucitim s tebou, autorka. Moja svokra je rovnaka, a to ma uz vsetky deti dospele nad 30r. Tiez je to same “co budete papinkat? A nie si unavenky? Das si aj kompotik k tomu masku alebo nejaku zeleninku nakrajam?” Ine to uz nebude..
Omg tak to je silna kava.
A to som si myslela ze by niekomu mohlo prekazat, ked neviem povedat kolegyni Jana, Luba ale vzdy Janka, Ľubka 😃
Toto je hardcore.
Ale asi by som to neriesila, kedze jej to je prirodzene odjakziva, nespustilo sa to nahle s tvojim dietatom. Skor by som pobavene povedala ze "asi vam nerozumie" 😂
Dieta sa zorientuje, neboj, ako sa zorientoval aj tvoj muz.
@cookie29 to je uz taka deformacia, ale za mna - radsej to ako niektore vyhorete sestry, co by som ani ku kravam nepustila...
Minule mala revala a jej babka ze: "čo sa stankalo?" 🤣🤣🤣🤮🤮🤮🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja by som ju nechala. Moj priatel mal obdobie, ze pouzival zdrobneniny. A najvtipnejsie bolo, ked raz povedel pri odchode do prace, ze budem "samka domka". Pouzivame to doteraz 😀
Ďakujem Bohu za moju mmauzsvokru,za moju dcéru,za môjho manžela,za všetkých. Suslala som na svoje deti,vyrástli a hovoria a aj hovorili normlane l,dokonca keď prídu ,tak radi hovoríme našim slangom,ktorému rozumieme iba my ♥️ aj na posledné dieta tak a je ok. Na vnúča hovorím zase tak isto a máme s dcérou nový slang. A užívame si to a to tam hrdý strýko pridáva skomoleniny v nemčine🤣🤣🤣všetci sme normalni ,naozaj ver tomu,že je to ok. Svokra vás ľúbi a tak s vami rozpráva ako bola zvyknutá. Predpokladám,že tvoja mama nerobí nič,čo by ti vadilo,však🙃😉?
@maciatkolulu tak to predpokladáš zle 🙂 tiež mi vadia nejaké veci čo robí mama ale to tu neriešime, vieš mojej mame poviem že prepáč ale vadí mi ako sa rozprávaš s malou a ona prestane svokra nie, mne vadí keď sa ma niekto pýta či kojkam a podobne, to že ste by doma s tým ok je super, my nie sme
Keď to ona robí odjakživa tak to kv tebe nezmení, jedine predýchat to a naučiť sa s tým žiť