Ahojte,
manžel dostal ponuku v zahraničí, ale problém je v tom, že musí podpísať zmluvu na 5 rokov. Uvažujeme, že ju prijmeme, nakoľko ich ponuka je mimoriadne lákavá, lenže tu nastupuje problém so synom.
O 5 rokov bude už môj syn školopovinný, predtým by mal navštevovať minimálne 1 rok MŠ a známy mi vravia, že v zahraničí ho do MŠ a ZŠ zapísať nemôžem, pokiaľ budeme mať trvalý pobyt v SR. Viem, že existuje nejaký zákon, ktorý viaže, aby bolo dieťa zapísané do MŠ a ZŠ aj na Slovensku a aj v zahraničí, ale na internete som konkrétne a hlavne jednoznačné nič nenašla.
Nájde sa tu nejaká mamička, ktorá žije v zahraničí a má dieťa zapísané do ZŠ, príp. MŠ, zapísané v 2 štátoch? Aké máte skúsenosti?
Ďalším problémom bude jazyková bariéra, ale to by sme už doriešili.
@sandral uplne v pohode mozes dat dieta do zahranicnej skolky aj ked mate TP na Sk. Prechodny pobyt si date v zahranici,predpokladam,ze pridavky budete brat zo zahranicia...
@sandral a co sa tyka jazyka,dieta ti bude do par doslova tyzdnov blabotat v cudzom jazyku jedna radost,predpokladam,zenebudete mat vela.slovakov za susedov,takze sa bude aj hravat a mat kamaratov zahranicnych
@sandral zakon 245/2008 Z.z. o vychove a vzdelavani - dieta plni povinnu skolsku dochadzku v skolskom obvode podla trvaleho pobytu, pokial rodic nevyberie inu skolu, plus su tam samozrejme vynimky, ak navstevuje skolu v zahranici, cize tam problem nie je, skor si zvazte, ci sa hodlate vratit, potom by bolo rozumne, zapisat ho aj tu a robil by rozdielove skusky, nech ma absolvovane aj rocniky na slovenskej ZS. V zahranici sa zase na Vas budu vztahovat pravne predpisy statu, v ktorom budete.
Tp mame v rakusku aj na sk. Mala mi tu v At xhodi do skolky. Bude aj do skoly. Ale pravdepodobne potom tp na sk odhlasime aby sa nemusela trapit este aj so skuskami na sk. Vratit sa tam neplanujeme
tak škôlka povinná nie je, škola áno, ak máte tp na SK musí byť dieťa aj tu zapísané a robiť skúšky....zasa taká veda to nie je
Baby,ked neviete,nepiste. Nie je povimny rocnik v MS pre prvou triedou SR.Nie su uz povinne ani tie pravidelne skusky. Znami sa tiez mylia a zbytocne strasia. Vela zalezi od krajiny. A 5 rokov dopredu si zbytocne robis hlavu, zatial mu mozu zmluvu zrusit,predlzit,ponuknut inde,rozhodnete sa,ze ostanete...A hlavne za 5rokov uz mozu byt ine pravidla,takze aj vediet,co je teraz Ti je na nic. Pisem z praxe. My sme takto isto,ked chces,napis spravu.
Ďakujem. U nás sa jedná o Izrael, takže zo dňa, na deň mám väčšie obavy.
Či sa chceme vrátiť, tak to je otázka budúcnosti. Máme tu rodinu, priateľov, známych, Izrael je pre mňa veľká neznáma, neviem či by som si tam zvykla, ale čo už, vedľa manžela si musím zvyknúť na všetko možné.
@sandral Povedz znamym, ze hovoria blbosti. To maju odkial? TP na SK si mozte nechat, nemusiste predsa roztrubovat nikde po svete, ze mate niekde na nejakom SK TP. V novej krajine na prihlasite na pobyt ako to prikazuje ich zakon. Na SK nic rusit nemusiste.
MS nie je povinna, ani posledny rok pred ZS. Ak budete mat na SK TP aj pocas povinnej sk. dochadzky, musiste dieta na nejaku ZS na SK prihlasit ale skusky uz robit nemusi (uakon sa zmenil). Staci, ze predlozite potvrdenie, ze si odkruca povinnu sk. dochadzku v inej krajine.
My see podobny pripad, akuraz ze domovsku krajinu mame Nemecko a pracovne sme v Saudskej Arabii. MS a ZS uplne ziadny problem. Najdete si medzinarodnu skolku a skolu, ktora vam bude vyhovovat a uvidite ako bude. Po prichode na SK mozno bude dieta na ZS musites robot nejake skusky, kedze skoly maju rozny system vyucby a znamkovanie. Ale 5 rokov je dlha doba. Vobec by som nerozymslala neist.
@sandral zijeme v NL, deti chodili najskor do skoly na SK, teraz chodia do skoly v NL, ziadny problem to nebol. Na Slovensku su stale vedene v ich povodnej skole, kde ideme raz za rok urobit skusku zo Slovenskeho jazyka, ostatne predmety im uznaju bez skusok. Ale teraz by ani to nemuseli robit, staci, ak by skusky urobili na konci povinnej skolskej dochadzky. No mne sa to zda potom naraz privela uciva, tak radsej takto, kazdy rok si urobia skusky a hotovo.
Inak ked budes zit v inej krajine 5 rokov, tak sa musis prihlasit aj na pobyt, nemozes tam byt len tak, ale aj trvaly pobyt na SK mozes mat stale, pretoze sa tam planujes vratit. Ak sa chces ieco este opytat, kludne napis do IP. pekny den L.
@yanni ak bude mat TP na SK, tak dieta musi urobit skusky zo Slovenciny, akurat ze to moze robit jeden raz, nakonci povinnej skolskej dochadzky, cize v 9-tej triede. Ale ak sa planuje vratit, tak to aj pre dieta je dobre, ak tie skusky robi castejsie. Nase baby robia kazdy rok, aby toho nemali na konci prilis vela 😉
@yanni musia stale robit, ale nie tak ako to bolo, ze raz do roka. Staci raz za celu zakladnu skolu, na konci deviatej triedy https://www.minedu.sk/komisionalky-pre-slovakov... takto to je ma webstranke Ministerstva skolstva
@sandral tak ono izrael je realne o niecom inom ako nemecko atd. Ale ja by som zarucene isla. Jasne,ze je tam kulturny rozdiel,ale tipujem,ze muz by robil.v nejakej nadnarodnej spolocnosti,kde su pomiesane kultury,takze nezili by ste cisto v "izraelskom"prostredi. Podla mna super zazitok a dietatu to da vela,dieta je bez problemov schopne sa ucit aj tri a viac jazykov naraz. A uprimne v dnesnejndobe ovladat hebrejcinu a k tomu aj je velke plus do budicnosti. A navyse riesit,co bude za 5 rokov je uplne zbytocne,ries tu a teraz,ja by som.zarucene isla. Je to nadherna krajina
Neviem teda do kt krajiny idete,ale vo Svajciarsku ked je prihlasene dieta na pobyt oficialbe a ma skolopovinny vek od 4r ,tak dostane hned aj papiere kam sa hlasit treba do skoly....deti sa ucia rychlo.a....takze jazykova baruera veljy problem nebude