ahojte, cez vikend sme robili odtlacky ruciciek a noziciek nasho 3,5 mesacneho synceka. pritom sme si vsimli, ze na jednej ruke ma tvz. opiciu ryhu- tie dve horne ciary su spojene do jednej. je to jednym zo znakov downovho syndromu. da sa poznat downov syndrom uz takto skoro? v albume su aj fotky. na NT screeningu vyslo riziko DS 1: 100 000. ma s tym niekto skusenost? som uplne zufala z toho. ☹
Myslím, že tvoj syn určite nemá downov syndróm. To by naozaj bolo poznať už pri narodení, navyše ak nemáte problémy, nie je sa čoho báť, totiž deti s DS sa často rodia s nízkou pôrodnou hmotnosťou, o dosť skôr pred termínom a majú veľa pridružených problémov, ako napr. vrodené chyby srdca, ktoré sú poznateľné už veľmi krátko po pôrode a potom často mnoho iných, ktoré by už tak isto boli viditeľné, napr. problémy s očami, tiež majú malé hlavičky, šikmé očká a ruky a nohy také zavalité s malými prštekmi. A podľa fotiek je tvoj 3,5-mesačný synček šikovný, takže ja som takmer určite presvedčená, že sa nejedná o DS, môže to byť iba nejaká malá anomália. Mimochodom, ja som mala riziko 1:180 a mám zdravého syna.
ja teda neviem presne, ako to vyzera, nechcelo sa mi tym zaobrat, ale moj oco mi hovoril, ze moj stredny syn ma opiciu ryhu na dlani. No a kedze ma 4 roky, tak pripadny DS by sa urcite prejavil, ale je v tomto smere uuuplne zdravy, takze klud, keby babo malo DS, myslim, ze uz by si sa to dozvedela
ahoj. chcem ti len povedať - hlavne nestresuj! určite si si už na nete naštudovala čo to a downovom syndróme. je pravda, že aj opičia ryha patrí medzi jheden z príznakov, ale je to len 1 príznak!! keby sme to takto chceli brať, tak medzi príznaky patrí aj nižšia pôrodná hmotnosť. tak by sa každá maminka takto narodeného dieťatka musela stresovať s downovým syndrómom. pozerala som si fotky tvojho synčeka a musím ti povedať, že je nááádrherný 😵 na jeho tváričke nevidím ani náznak downovho syndrómu.. v dnešnej dobe už lekári vedia určiť aj hneď po narodení downov syndróm, pretože príznakov je tak vela. takže už by na to u tvojho chrústika isto prišli 🙂 Avšak diagnóza je definitívne potvrdená až po genetickom vyšetrení, pri ktorom sa odoberie krv a mikroskopom sa hodnotia chromozómy. ahoj
😉
soldi neboj sa, pozrela som si fotky malinkeho a on urcite nema DS, to by uz bolo vidno na tvaricke a tvoj bambulko je krasny zdravy chlapcek 😉
u maleho percenta populacie sa vyskytuje tato ryha fyziologicky. ako ti napisali kocky je to len 1 z priznakov md. za toho 3,5mesiaca by si uz lekari vsimli, ze s malym nie je nieco v poriadku, a hlavne by ste si to vsimli vy doma, lebo deticky s tymto postihom zaostavaju v psychomotorickom vyvoji, ved tvoj fesak uz krasne pasie baranky 🙂 , netreba to prehanat s pozorovanim baba a hladat diagnozy na internete (aj ja sa snazim zbavit tychto zlozvykov 😀 ). niekedy je lepsie vediet menej.
o tejto ryhe som ešte nepočula. ale deti s DS poznať už od narodenia. majú už iné tváričky.