Máte niekto skúsenosti s opičou ryhou?

soldi
16. aug 2011

ahojte, cez vikend sme robili odtlacky ruciciek a noziciek nasho 3,5 mesacneho synceka. pritom sme si vsimli, ze na jednej ruke ma tvz. opiciu ryhu- tie dve horne ciary su spojene do jednej. je to jednym zo znakov downovho syndromu. da sa poznat downov syndrom uz takto skoro? v albume su aj fotky. na NT screeningu vyslo riziko DS 1: 100 000. ma s tym niekto skusenost? som uplne zufala z toho. ☹

darinkazv
16. aug 2011

o tejto ryhe som ešte nepočula. ale deti s DS poznať už od narodenia. majú už iné tváričky.

li_la
16. aug 2011

Myslím, že tvoj syn určite nemá downov syndróm. To by naozaj bolo poznať už pri narodení, navyše ak nemáte problémy, nie je sa čoho báť, totiž deti s DS sa často rodia s nízkou pôrodnou hmotnosťou, o dosť skôr pred termínom a majú veľa pridružených problémov, ako napr. vrodené chyby srdca, ktoré sú poznateľné už veľmi krátko po pôrode a potom často mnoho iných, ktoré by už tak isto boli viditeľné, napr. problémy s očami, tiež majú malé hlavičky, šikmé očká a ruky a nohy také zavalité s malými prštekmi. A podľa fotiek je tvoj 3,5-mesačný synček šikovný, takže ja som takmer určite presvedčená, že sa nejedná o DS, môže to byť iba nejaká malá anomália. Mimochodom, ja som mala riziko 1:180 a mám zdravého syna.

pitik
16. aug 2011

ja teda neviem presne, ako to vyzera, nechcelo sa mi tym zaobrat, ale moj oco mi hovoril, ze moj stredny syn ma opiciu ryhu na dlani. No a kedze ma 4 roky, tak pripadny DS by sa urcite prejavil, ale je v tomto smere uuuplne zdravy, takze klud, keby babo malo DS, myslim, ze uz by si sa to dozvedela

raza
16. aug 2011

ahoj. chcem ti len povedať - hlavne nestresuj! určite si si už na nete naštudovala čo to a downovom syndróme. je pravda, že aj opičia ryha patrí medzi jheden z príznakov, ale je to len 1 príznak!! keby sme to takto chceli brať, tak medzi príznaky patrí aj nižšia pôrodná hmotnosť. tak by sa každá maminka takto narodeného dieťatka musela stresovať s downovým syndrómom. pozerala som si fotky tvojho synčeka a musím ti povedať, že je nááádrherný 😵 na jeho tváričke nevidím ani náznak downovho syndrómu.. v dnešnej dobe už lekári vedia určiť aj hneď po narodení downov syndróm, pretože príznakov je tak vela. takže už by na to u tvojho chrústika isto prišli 🙂 Avšak diagnóza je definitívne potvrdená až po genetickom vyšetrení, pri ktorom sa odoberie krv a mikroskopom sa hodnotia chromozómy. ahoj

😉

zuzanka7834
16. aug 2011

soldi neboj sa, pozrela som si fotky malinkeho a on urcite nema DS, to by uz bolo vidno na tvaricke a tvoj bambulko je krasny zdravy chlapcek 😉

alecka
16. aug 2011

u maleho percenta populacie sa vyskytuje tato ryha fyziologicky. ako ti napisali kocky je to len 1 z priznakov md. za toho 3,5mesiaca by si uz lekari vsimli, ze s malym nie je nieco v poriadku, a hlavne by ste si to vsimli vy doma, lebo deticky s tymto postihom zaostavaju v psychomotorickom vyvoji, ved tvoj fesak uz krasne pasie baranky 🙂 , netreba to prehanat s pozorovanim baba a hladat diagnozy na internete (aj ja sa snazim zbavit tychto zlozvykov 😀 ). niekedy je lepsie vediet menej.