Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

takyna
11. aug 2012

@nili smiem sa opytat, co je to nadpriemerne inteligente dieta?

nili
autor
11. aug 2012

Podla slov psychologicky je to dieta, ktore je zrelsie, rozumovo a socializacne vyspelejsie ako deti v jej veku. Znie to hlupo, ale je to naozaj tak. Vyzeralo to tak, ze mame nocnu epilepsiu, nakoniec nas po x vysetreniach poslali k detskej psychologicke s tym, ze dcera je prilis zrela, ovlada vela veci. No a psychologicka nam to potvrdila, dcera vo veku 2 rokov, bola na urovni 3,5 rocneho dietata a odvtedy sa neustale vyvija a uci sa.

takyna
11. aug 2012

@nili akoze som sa uprimne spytovala, nebolo to zo zartu.., ale chcela som konkretne vediet , ze ako sa to u nej prejavuje, lepsie rozprava...alebo je nejaka samostatnejsia? napr. v obliekani..jedeni...

nili
autor
11. aug 2012

@takyna ... opisem Ti ale iba par veci ... rozprava 3 jazykmi, v materinskej reci povie uplne vsetko, naspamat vie minimalne 50 basniciek, pesniciek, riekaniek, ovlada vsetky farby, geometricke tvary, niektore tlacene pismenka, bez upozornenie sa zdravi, podakuje, povie nazdravie pri kychnuti, pocita do 10, sama sa naje, napije, je bezplienkova, pri obliekani - vyzliekani potrebuje malu pomoc, posklada jednoduche obrazky z kociek, od 9 mesiacov posklada na seba 12 kusov kociek, ............. je toho naozaj vela

takyna
11. aug 2012

@nili fuha tak klobuk dole pred nou 😕 , o nasej malej vravia , ze je velmi mudra, ale zdaleka sa nechyta... 🙂
tak to budete mat aj trosku tazsie, viac sa jej asi musite aj venovat ze?

takyna
11. aug 2012

@nili nejako ste ju viedli k tomu aby vedela napr.geomet.tvary, ci to tak bezne formou hry si zapametala? ci sama?
lebo nasa tiez vie, farby, aj tvary, ale len co si zapametala pri hre, ale samozrejme sa este pomyli obcas...

nili
autor
11. aug 2012

Je to velmi unavne, prave preto hladam niekoho, kto je v podobnej situacii. Neustale sa pyta, na vsetko, co, preco, ako. Do skolky ju nezobrali, je prilis vela deti. Inak sa deti boji, nevie sa s nimi zahrat, iba s vacsimi, s ktorymi dokaze komunikovat ´na urovni´. Cely tyzden malujeme a opakuje si pismenka. Mam obavy, kam sa takto dostaneme, ma iba 27 mesiacov.

nili
autor
11. aug 2012

Uplne od malicka ma oblubenu knizku pre predskolaka, kym nehovorila iba ukazovala a potom zacala sama. Napr. po anglicky sa uci cez CD a DVD, sama si povie, ktore chce. Velmi lahko sa chyta.

takyna
11. aug 2012

@nili inak aj nasa mala povie na zdravie bez upozornenia...aj sa zdravi 🙂 , ale zdravi sa niekedy spontane inokedy ju upozornim 🙂

takyna
11. aug 2012

@nili tak problem s hranim s detmi v jej veku zase asi nie je nic extra, lebo ani nasa sa nevie s rovnocenymi hrat...vyhladava starsie deti tiez, s tymi rozprava, chyti za ruku atd...
ale chapem ta, to je zabijak, venovat sa takemu rozumnemu dietatku
Moja mala si lahko tiez vie zapametat, napr. dala si do kabelky orech na zahrade, isla spat , ja som jej ten orech s kabelky vybrala, a o dva dni ked sa hrala s nou, otvorila ju a hned mi zabila otazku, ze kde ma orech...
a to tiez ma iba 25m

nili
autor
11. aug 2012

Sikovna je aj tvoja babika. Smiem sa spytat z ktoreho si okresu?

takyna
11. aug 2012

@nili z BB

nili
autor
11. aug 2012

S cim dokazete zamestnat svoje ratolesti? 🙂

takyna
11. aug 2012

@nili inak tiez pozeravame rozpravky v rustine..anglictine...cestine, aj vela vyrazov vie povedat 🙂
materinskou recou tiez rozprava plynule.., ale kocky ju nebavia, iba malovanie..., skor je taky babikovsky typ 🙂

takyna
11. aug 2012

tak moju najviac bavi vylievanie vody, prelievanie z misky do misky 🙂 , liat na lyzicku, s flasky.., proste voda, krabicky vkladat, take zaujimavosti robit 🙂 a pozeranie rozpravok 🙂
a vy?

nili
autor
11. aug 2012

@takyna moja bambulka sa velmi bala babik, az teraz sa s nimi trosku zacina hrat, tiez rada skuma auta, ich kolesa, preco sa tocia. To malovanie, farbenie nam vyplna 90% dna.

nili
autor
11. aug 2012

@takyna rozpravky miluje, hlavne Disney, hovori ich naspamat, vela sa na nej smejeme. Chodili sme tancovat medzi deti, co moc nemusela, rano nechcela ani vstavat kvoli tomu. Strasne sa boji hlucnych deti, ktore bez dovodu kricia.
S vodou sa hrava iba vo vani, v bazene, v dome jej nedovolim. Ale vodu miluje, stale chce plavat.

takyna
11. aug 2012

@nili ved to aj vyzera po vodnej hre u nas 🙂 , este , ze mame balkon 😉 , auta kolesa hej to aj u nas, plastelina u nas este fici, nasa mala je zase velmi nebojacna, pride k hocikomu, obcas ma stach z neznamych muzov, ale inak nic..., to je niekedy aj tazke pre mna, lebo pride usmeje sa , a si ju hned odchytia cudzi 🙂
kriciace deti jej vadia, ale dost potom odkuka, zle veci..
chodili sme na hudobny kruzok, tiez si rada spieva, tancuje, vela vie naspamet tiez pesniciek atd...
ale ju to tam nebavilo casom...nevedela sa sustredit...

takyna
11. aug 2012

@nili tiez dostala tabulu na kreslenie na narodeniny, tak maluje velmi rada..., kolieska vie bezproblemov spravit, vlastne krieda to je 1dnicka u nas 🙂

nili
autor
11. aug 2012

@takyna Zda sa mi, ze su velmi podobne!Skoda, ze sme tak daleko od seba. Mala sa tiez chyta u cudzich, tiez mam z toho strach, ale iba dospelych a velkych detoch. K malym sa nepriblizi.

nili
autor
11. aug 2012

@takyna S vodovymi farbami sme zacali predvcerom, uzasne s nimi farbi, ak budem stihat, zajtra nahram jeden z obrazkov. Ja jej predkreslim, ona vymaluje. Kruhy a lienky sme kreslili ako prve. U babky a dedka mame na stene leva a chrobacika 🙂

jurka83
11. aug 2012

Tak veľa pevných nervov s takým šikovniatkom, môj má už 7 rokov, od 1 roku plynule rozprával, 2 ročný vedel značky, vlajky, proste všetko čo ho zaujalo, v 4 rokoch čítal a to ho nikto neučil, len na to na čo sa pýtal, to sa mu popravde povedalo, takže žiadne špeciálne vedenie. Aby to všetko nestačilo je aj mimoriadne športovo nadaný, takže od 4 rokov robíme karate, futbal a teraz aj tenis. Ja som sa bránila aby chodil do talentovej školy, ale po pol roku v normálnej škole sme s mužom usúdili, že je tam vážne nešťastný, tak sme v talentovke. Musím povedať , že sme nesmierne hrdí a šťastní , len je vážne pravda, že takýmto dietkam, sa treba venovať a musím uznať , že miestami mu ani nerozumiem, ale psychologička povedala, že si to nemám nejako brať, že takéto deti proste inak rozmýšľajú. Teraz som v 38 tt tiež čakáme chlapčeka našeho vytúženého bračeka - už sa s nami ani nebavil posledné 2 roky, lebo bol jediný jedináčik v škôlke aj v škole. Ale už teraz sa obávam aby len nebol taký inteligent, lebo neviem neviem som len obyčajná žienka :D. Takže prajem veľa pozitívnej energie pre všetkých rodičov nadpriemerných dietok.

nili
autor
11. aug 2012

@jurka83 Dakujem velmi pekne, takze presne vies, o com pisem a coho vsetkeho sa obavam. Prajem vela vela zdravia, energie a radosti!!! 🙂

jurka83
11. aug 2012

@nili neboj nič, je to ťažšie ale zvládnuť sa to dá, aj keď si musím priznať, že sa mu veľmi venuje muž, sú takí zrastení 🙂 to IQ má asi po ňom a to sa mi zdal normálny keď sme sa brali 🙂

slniecko2
11. aug 2012

@nili takmi napada-zaobstarat surodenca a o zabavu bude mat postarane!este budes mat aj idealny vekovy rozdiel a ked mas dcerku taku nadanu,tak nebudes mat ani tolko starosti.

m.i.r.i
11. aug 2012

@nili ahoj..ja som nikdy nebola u psychologicky a ani sa nechystam, nemam zatial dovod...tiez si v nicom nenahovaram aky je nas maly nadany, skor je asi sikovny...takze neviem posudit ci su vsetky veci uplne normalne na jeho vek alebo nie..ale zas, on je taky, ze nie o vsetko javi zaujem.
napriklad- rozprava tiez super, len nevie povedat r...ale plynule..ovlada naspamat cele knizky, ani ich neratam..ked si "citame" tak on vsetko hovori miesto mna, aj si stranky obracia..dvojrocny uz vedel celu abecedu, odvtedy chodil vsade po ulici a hovoril mi ake pismenka vidi na plagatoch, na spztkach..a robi to doteraz..rozprava naspamat rozpravky z cedecka, spieval pesnicky zo spievankova uz v 2 rokoch obrovske mnozstvo..teraz uz rano sa zobudi a z postielky sa pol hodinu ozyvaju vsetky riekanky , basnicky a pribehy co vie naspamat..pozera aj anglicke rozpravky, aj ked telku mu pustame pomenej...ale pesnicky odspieva aj anglicke...
2 rocny skladal 15ks puzzle bez problemov, teraz je pri 24ks ako 2.5 rocny...plienky nemame od 17 mesiacov, spinka vo svojej izbe, vo velkej posteli..ideme do skolky v septembri medzi vacsie deti, lebo samozrejme male deti nemusi, nalepi sa len na velkych ktori s nim normalne komunukuju a nieco sa od nich nauci...kniziek mame celu kniznicu, dokupujem stale nove, lebo vsetko vie naspamat, pocas dna sa musi stale citat a vzdy aj na nocniku..🙂 otazky preco, ako, aky to je atd su na dennom poriadku ale to je podla mna primerane veku..
pocita do 20 a aj rozozna kolko je jeden, dva, tri...pozrie sa na veci a povie hned, ze su tam 3 vlaciky napriklad..ostatne si zrata...
ale..nevie sa obliekat, nejavi o to vobec zaujem...obuvanie a obliekanie je nula bodov...je fyzicky velmi zdatny, lieta po kopcoch aj po schodoch, prelizkach, lanovych centrach, je nebojacny a dost odvazny..neboji sa cudzich ludi...
ale napriklad lego, kocky a ani kreslenie ho tiez absolutne nebavia....najviac idu auta, pozna skoro vsetky znacky a ked vidi nove tak dokola opakuje az kym sa to nenauci..pozna ako sa volaju prsty na rukach a spontatne povie, ze si udrel napriklad "malicek".,pozna dni v tyzdni.,.registruje uz co je sobota a nedela, ze vtedy maminka nepracuje 🙂 to je tak co ma napada..ale vseobecne mam pocit, ze je proste len sikovnejsi v niektorych oblastiach ako ine deti, v inych ako je to obliekanie napriklad je pozadu..takze neviem..🙂

magali
11. aug 2012

@nili naozaj sikovne dievcatko.. moj syn ma 21 mesiacov, nezda sa mi zeby bol az nadpriemerne inteligentny, ale nato ze je chlapec a nema ani dva roky, vie toho uz dost vela.. pekne rozprava, zatial nie cele vety, ale uz spaja tri slova, opakuje vsetko co pocuje, vyslovuje pekne napr slova ako papagaj, cokolada, take klasicke, co deti komolia, on hovori pekne.. pozna uz dost basniciek a pesniciek, doplna slovicka a postupne uz vie aj niektore cele verse, minule mi ukazal pismenko O sam od seba v knizke, zacina rozpoznavat farby, zatial pozna hlavne oranzovu a cervenu.. miluje riekanky, rad pozera knizky.. opakovat zacal v 18m a do mesiaca uz vedel povedat vsetko co pocul, o tyzden zacal spajat slova a odvtedy hovori stale lepsie, velmi dobre chape a vie si dat veci do suvislosti, najradsej vsetko rozobera a sklada, pomaha s domacimi pracami. vie pozdravit, podakovat, povedat prosim si, paci sa, nazdravie, ked si niekto kychne.. deti sa ho boja vacsinou, lebo je velmi zivy a komunikativny, neboji sa, vsade sa hned prisposobi, tiez sa radsej hra so starsimi lebo si moze s nimi pokecat 😀 ma ohromnu pamat na ktstne mena. blizkych neoslovuje ujo, teta ale menom, dokonca podla fotiek spoznal pribuznych na oslave a oslovil ich menom.. na vasu dcerku sa nechyta ani omylom, ale ja som na neho aj tak hrda, nikdy by som nepovedala ze budem mat takho sikovneho chlapceka, vsetci vychvaluju dievcata ale podla mna to nieje pravidlom ze musia byt sikovnejsie ako chlapci.. ja dufam ze nas krpcek bude na jazyky, ja mam nato celkom vlohy, tak dufam ze to podedil, ak ano urcite to budem podporovat.. inak chapem ze to mate tazke, drzim palce, aby ste to co najlepsie zvladli 🙂 😉

nili
autor
11. aug 2012

@jurka83 Dcera je zrastena so mnou, aj ked pracujem doma na zivnost, som zvedava ako to zvladneme po 2 mesiacoch prazdnin. Veru je to narocnejsie, len skoda je, ze okolie to vnima inak. Podporu dostavame iba z rodiny, kamaratky to vnimaju horsie.... 😒

m.i.r.i
11. aug 2012

@jurka83 jeeej...a to si teda maly pytal surodenca? ja tak dufam, ze nas si ho tiez raz bude pytat, hlavne aby to presvedcilo manzela raz este na druhe..tiez by sme chceli vacsi vekovy rozdiel🙂 tak verim, ze tvoj syncek braceka uzasne privita

nili
autor
11. aug 2012

@slniecko2 Zo zdravotnych dovodov nie je to mozne, mala som tazke tehotenstvo, dcera prisla skor a s diagn. hypotrophia. Nastastie je zdrava.