Mamičky dvojjazyčných deti - rozprávanie

19. apr 2022

Ahojte mamičky ktoré máte dieťa s cudzincom a rozprávate na dieťa dvíha jazykmi ( slovensky a cudzí ) , kedy takéto dieťa prosím začalo rozprávať ? Mame 2 ročne dieťa ktoré rozumie 2 jazykom ale zatiaľ okrem mama a tata nevie povedať nič ale inak rozumie všetko . Môže to mat súvis s tým že sa od narodenia učí 2 jazyky tak preto to môže trosku trvať kým niečo povie? Kedy sa vaše detičky naučili rozprávať ? Prosím podeľte sa mi o skúsenosti mamičky deti ktoré hovoria dvoma jazykmi.

riskoh
19. apr 2022

Brat zije v UK,ma dve deti,rozpravat zacal starsiv 4 rokoch,mladsi v 2,vyslovnost vsak nemaju spravnu v slovenskom jaxyku,v anglickom ok

simca06022011
19. apr 2022

Moze to byt cimkolvek, u nas bolo pravidlo jeden clovek =jeden jazyk. A na tom som trvala, ziadne ze chvilu otec rozprava na dieta tak a potom tak, rovnako stari rodicia. Ono zaviedla som to ani nie tak, kvoli rychlosti rozrpavania, ani ma to nenapadlo ale kvoli tomu aby sa nezajakavala. Dcera rozpravala skoro, velmi skoro :D Ale napr. aj jednojazycne rovesnicky sme mali take ze aj v 3r ledva rozpravali, tak to nemusi byt "iba tym".

amelia89
19. apr 2022

Ahoj,moj ma v juli 2 roky. Zatial este nerozprava ale pouziva dajme tomu okolo 20 slov (normalnych alebo nejakych skratiek alebo jeho skomolenin). Je sranda ze rozumie ale niektore slova povie len v tom jazyku aj ked ja mu to zopakujem slovensky on zase v tom jazyku- napr voda- vravim mu chces vodu? ano agua. voda? ano- agua 😂
Ale rozpravanie este neprislo, zatial sme radi ze vidime ze uplne rovnako reaguje na mna aj na muza takze porozumenie je fajn ale teda snad okolo tych 2r uz nieco zacne. Inak potom asi navstivime logopeda nechcem to moc zanedbat.

lavinis
19. apr 2022

Zacal rozpravat v 1,5r, v 2r hovoril.plynule ale len jednym jazykom, druhy mal pasivny az do 6r, az teraz je ochotny hovorit aj druhym, stale ale preferuje angličtinu

simca06022011
19. apr 2022

@lavinis ano toto tiez sledujem, ze v podstate rozpraavla tym co ja, druhym nechcela :D a postupne to prislo a vlastne z nicoho nic presla na ten druhy ked je v prostredi, kde sa nim hovori :Dpredtym ignorovala, pripadne sem tam pesnicka, basnicka, sem tam slovo

svetlonos
19. apr 2022

Ahoj, moze aj nemusi. Ako ti uz Amelia napisala, aj jednojazicne deti vela krat zacnu toupravat neskoro. Poznala som chlapca, jednojazicny, zaval hovorit az pomaly uz v 4 rokoch ale mal teda super hlašky 😁. My mame tiez maleho 2 roky, rozumie v oboch jazykoch vsetko a rozprava niekolko slov a sklada dvojslovne vety napr. mama jest, ocinko preč atd. Snazumbsa jeden rodic jeden jazyk sle kedze manuel nerozumie hovorim na maleho oboma jazykmi. Podla mojho postrehu z okolia to zalezi skor od toho dietata a nie od dvojjazicnosti. Ak vsetko rozumie tak to je zaklad, netrap sa 🙂

sayurinka
19. apr 2022

Moji chlapci začali rozprávať v obidvoch jazykoch. Radi ich miešali a vytvárali nové poskladané slová 😂😁 Okolo 4. -5. roka začali jazyky rozdeľovať a s každým sa rozprávajú podľa toho, aký jazyk používa. 😉
U nás to fungovalo tak, že ja a moji rodičia sme s nimi rozprávali jedným jazykom, manžel a jeho rodičia zase druhým. Máme aj známych s deťmi, ktorí ovládajú oba jazyky, takže sa mali s kým rozprávať tak, či onak. 👍🤗

sense
19. apr 2022

V 2 rokoch rozumela obom ale keď výprava a jazyky občas miesala, povedala vo vete občas slovo toho jazyku co sa jej ľahšie vyslovovalo. V 3 rokoch už tento problém nemala ani s výslovnosťou nie, prišiel problém ale s občasným zajakavanim ale ako samo prišlo aj samo odišlo.
Hovorí sa síce ze viacjazyčné vyrastajú e deti hovoria neskôr ale nemusí to byť vždy tak. Je veľa jednojazycnych deti kt sa rozvypravju neskôr.
Teraz v 8 rokoch výprava plynule hochdeutsch, švajčiarskou nemčinou gramaticky správne, plynule slovensky ale nie úplne gramaticky správne (nežijeme na svk a nikdy sa slovenčinu neučil, takže je to pis ako počuješ) a francúzsky zatiaľ základy to ma ale zo školy

syslik81
19. apr 2022

ono zalezi aj kolko ludi na nich akym jazykom rozprava .. moja mala hatlaninu dlho ..miesalo sa jej to .. zacala rozpravat az ked nastupila do skolky neskor skoly .. slovensky na nu rozpravam len ja a okolie skola kamaradi anglicky .. rozumie mi ale nerozprava len malo slov .. ma problem s vyslovnostou . ak tam mas okolo rodinu sk kamaradov deti zo slovenska a podobne bud eto mat lahsie ..

11iva11
19. apr 2022

Mám 3-ročné dvojičky chlapec a dievča. Som s nimi doma, manžel s nimi po slovensky, ja 90% anglicky (som lektorka AJ), manžel a ja slovensky, všetky videá rozprávky, pesničky v angličtine. Momentálny stav: všetky slová, čo povedia sú v AJ. Zatiaľ iba slová, vety neskladajú. Rozumejú však aj slovensky.

vroni
19. apr 2022

Dcéra rozprávala neskoro, až v štyroch rokoch pomaličky začínala, ale má nks. Jazyky nikdy nemiesala. Dnes hovorí čisto, samozrejme, že keď pozorne počúvaš, tak niektoré väzby nie sú úplne správne, ale v pohode sa dohovorí a dokáže aj plynule čítať (aj písať. Len po nej sa čítať neda). Syn začal zvatlat už v 8 mesiacoch, v dvoch rokoch mlel v oboch jazykoch ako verklik. Melie doteraz a kľudne mieša všetky jazyky dokopy. Aj keď teda, keď hovorí s cudzími snaží sa obmedziť na ten jazyk, ktorým ho oslovujú.

kacena4
19. apr 2022

ahojko nie sme bilingvalna rodina, ale studujem to na vysokej, je prirodzene ze niektore bilingvalne deti zacinaju hovorit neskor.

janetinka27
19. apr 2022

sesternica zije v anglicku, manzel hovori s detmi po anglicky,ona slovensky. prvy syn dlho nerozpraval, boli tam na vysetreni. tam s nim robili nejake cvicenia,skusali ci rozumie. vsetko bolo ok, vysledok bol,ze dvojjazycne deti mozu rozpravat neskor ako jednojazycne. zacal potom rozpravat v asi 3 rokoch a vsetko ok

mamamasama
19. apr 2022

Ahoj. My sme trojjazyčná rodinka. Malý má 2 roky a až teraz sa rozrozprával. Neviem aké jazyky sú u vás, ale on si vybral najjednoduchší - angličtinu.