Mám veľmi živé dieťa

lady511
13. júl 2014

Ahojte,,,baby ja už nevládzem,,dnes to akosi na mna dolahlo,naša mala je velmi akčná (2r 8m),,hocikam ideme všade je zlá,,neposlucha,,kričí na mna,,odvráva mi ☹ mám pocit že to nezvladam,,je jedno dke sme,,na nákupe alebo v detskom kutiku medzi rovesníkmi,,nikde sa dlho nevie zahrat,,detom berie hračky,,robí im zle,,stále len musím na nu ziapat a dat jej po riti,,všade beha kam nemože,,ked si konečne sadnem napr ked sme na pešej zone ujde mi naschval aby som ju nechytila ,,snažíms a jej robit program,,akorát doma je vcelku normálna,,ale vonku chodit treba ale vravím už som z toho zničená,,,dnes sme boli na návšteve (u kamarátky) stále ju len bila,,naschval všetko hádzala na zem,,poháre,, všetky topánky rozhádzala,,no nemala som ani 5 min klud a to sme tam boli asi 2 hodiny,,stále len napomínat,,,potrebovala soms a naozaj vykecat 😒

zrka
13. júl 2014

@lady511 ahoj, aj ja sa dnes takto nejako podobne zamyslam nad nasim malym. 3r. Dnes som sa dozvedela, ze ako stary rodicia na neho hovoria ze je nevychovany, drzy...No priznaky u neho su podobne ako si ty opisala...Tak ja dufam ze ich to prejde a drzim palce aby si to zvladla aj ty, lebo popravde parkrat som uz ja z toho mala aj depku, ked som sa sama seba pytala, co robim zle, kde vo vychove robim chybu...Mam starsie 2 deti a myslim ze az tak "zakerne" neboli ako je tento nas najmensi...

mokon
13. júl 2014

@lady511 kričíš Ty, kričí ona, udrieš Ty, udrie ona. Robí, čo vidí. Skľudni sa, skľudní sa ja ona.

lady511
autor
13. júl 2014

@mokon tak toto u nás nefunguje,,bolo vela okamihov ked mi rupli nervy ale povedala som si..klud..zobrala som ju k sebe pekne potichu som jej povedala že toto nesmie,,že sa to nerobí,,že nemože byt detičky,,že ich to bude boliet myslíš že si to uvedomí,,ešte naschval sa mi vytrhal a zase to robila,,tak samozrejme sme šli domov,,skušali sme aj tak že ked sa nevieš správat nebudeš chodit medzi detičky,,nedostaneš tu a tu hračku,,ale u nej to asi tak nefunguje..mohla by byt za trest doma aj rok..aj tak ked ideme stále je takáto 😒

zrka
13. júl 2014

ja milujem take reci ako napisala mokon...cize deti, ktore sa takto spravaju, su bite...no pekne, tak podme vsetkych rodicov deti co sa takto spravaju nahlasit na socialku! Dnes je tato tema u mna velmi aktualna, kedze aj moje dieta sa takto sprava, tak taketo vyjadrenia ze udries ty, udrie ona, ma fakt vytacaju. Co takto hladat problem niekde inde? Co ked tieto deti naopak nie su vôbec bite, ale prave by si zasluzili na rit? 😝

melesmeles
13. júl 2014

@zrka a na teba tiez plati bitka? tebe by sa pacilo keby ta za kazdym ked spravis nieco "zle" niekto zbil??? nemyslis si, ze veci sa daju riesit aj inak ako bitkou?

zrka
13. júl 2014

@melesmeles a ty si si precitala moje prispevky a pochopila si ich? ja som tiez ta, ktorej dieta takto vystraja, a podla mokon je teda doma bite, kedze vonku bije ine deti... Tak to o tej bitke som napisala asi preto, ze aby som splnala niektorych psychologicke pochody, ze dieta bije druhych, je tiez doma bite, tak asi by som ho tiez mala zacat bit. Prosim ta precitaj si to este raz, dobre? A sa nad tym aj trochu zamysli. A daj radsej nejaku progresivnu radu, co moze byt za tym ze sa dieta takto sprava - ak skutocne nie je doma bite, ake metody by mohli pomôct a ako sa stym ma vyrovnat matka. Radsej by som si precitala taky prispevok

mimibb
13. júl 2014

Baby ja mam doma nieco podobne :( Len deti nebije,sprava sa hnusne k nam rodicom a uz som z toho totalne vycerpana....miss bije hlava nehlava ked si zmysli predomnou ma vacsi respekt no v poslednej done zacala velmi odvravat a vyplazovat jazyk....ked sme vonku uplne ignoruje ked jej nieco zakazeme alebo chceme po nej aby ostala stat a cakala atd....tvrdo si ide za svojim....kazda navsteva ihriska,restauracie,obchodu je pre nas doslova boj "kto z koho"....skusali sme to aj po dobrom aj po zlom no bez efektu,ked ju chyti rapel je koniec....pri tom sa jej snazime naozaj venovat,vymyslat aktivity,aby doma nesedela (a uprimne susedia si oddychli od jej kriku) no mam pocit,cim viac sa jej venujeme,tym viac chce a odvdacuje sa nam za to tym vyplazenym jazykom,ktory by som jej najradsej v tej chvili osolila....kde Su tie casy,ked decka boli stastne ,ze vobec mozu ist s rodicmi na nakup potravin? Co robime zle my rodicia? Ja vobec netusim....

ivetlo
13. júl 2014

@lady511 Ja viem čo prežívaš. Podobný problém. Ako náhle sa nepozerám a nie je po jeho, už aj niečo vyvedie. Niekedy je to neznesiteľné. Hlavne tie zákernosti sú mi najviac ľúto,mi máme mladšie dievčatko a dok nej si dovolí lebo neplakáva. Tak on sa z toho smeje.

bebe02
13. júl 2014

U nas je to take iste. Drobec ma coskoro 3 roky, a je po nom iba spust. Ked ma svoje dni, tak si s nim nepohne nikto, neposlucha, rozhadzuje veci, hadze predmetmi, bucha, atd... Bola som s nim u psychologicky, ta ho oznacila, ze je hyperaktivny, ale ze uvidime, ci bude taky aj o rok, lebo je este maly, aby sa presne urcila tato diagnoza. Este k tomu je aj v obdobi vzdoru, takze jedno s druhym... Je to fakt narocne.
Nehovoriac o tom, ze tymto sposobom stracame kamaratov. Ved kazdy pojde radsej von s maminkou, s ktorou sa mozu normalne porozpravat a deti sa zatial spolu zahraju. Co je u nas utopia, lebo ja len za malym musim stale utekat, s nikym sa nemozem porozpravat, len striehnut na maleho. Toto fakt pochopia len matky takychto deti, ini asi nie.

siska53
13. júl 2014

@lady511 neziap,nebi,ak to spravi,ospravedln sa,rozluc a chodte domov odkialkolvek.. Hadam to po niekolkych razoch pochopi.

siska53
13. júl 2014

@lady511 to bola jedna rada z knizky 5dni,ktore zmenia vase dieta. Tam,bolo nieco na,podobny sposob.
ja mam teda,ako citam,uplne skvele deti,ale obcas sme odisli aj my z ihriska.
vy asi budete musiet odist aj z restiky a budete sice hladni,ale aj mala a hadam si to nabuduce uvedomi,lebo hladne brusko nie je prijemne...

lady511
autor
13. júl 2014

jooj baby..som rada že ma väčšina z vás chápe,,,viem že takýchto detičiek je velmi vela,,a naozaj je pravda že takto strácame kamarátov,,skušali sme velakrát odísť z reštaurácie,,z ihriska z návštevy ,,vysvetlila som jej prečo odchádzame ale nepomohlo..už sme to skusili viackrát..ked mala okolo 2 rokov bola ovela lepšia podelila sa s hračkami..cudzích ludí sa absolutne nebojí lebo ked sme bol dnes von zobrala jednému dievčatku taký spievajuci mikrofon a ani za nič nehccela vráti ja som jej vysvelila pekne v klude že to sa nepatrí že je to hanba nevrátit ked to ani nieje jej hračka ale aj tak ked sa jej to pokúšala jemne vysvetlit pani toho dievčatka ešte na nu mala začala kričat..tak to ma už dorazilo 😒

lady511
autor
13. júl 2014

@mimibb pekne si to napísala...velmi podobný je teda aj moj boj s malou,,,ale dnes som sa rozprávala s jednou pani učitelkou (bola to nahoda,bola vonku s vnučatkami) a celkom pokojne (ked videla ako malej prepína) mi vysvetlila že je to aj tou dobou,,že dieta všetko nasáva,,presne aj ja mám tento pocit velmi vela sa jej venujem ved som s nou doma nonstop,,takže si čítame,učíme sa rátat do 5,, ked je dobrá kupim jej čo chce ale len ked je naozaj dobra a poslucha ma,,tak dostane niaku hračku ako bonus,,aj ked sme išli dnes na navštevu som sa jej spýtala či sa teší ona že ano aj bolo vidiet na nej aká je rada že ideme,,ale ako sme prišli sa hanbila tak som ju nechala tak že ju to prejde ako vždy,,chvílku bola ako tak vpohode ale ked som jej nedovolila vykladat špinave topanky na stenu tak am začala byt,,kamarátku tiež..všetko čo jej prišlo do cesty hodila o zem,,,najradšej by soms a prepadla 😒

nefertitka
13. júl 2014

@lady511 ja mam nieco podobne, aj ked nie az tak moc ako ty, ze by niekoho bila, ale vystraja dost, neposlucha tiez hlavne vonku. Pritom nie sme taki rodicia, co vsetko dovoluju, bit ju nebijeme, hlas sem tam zvysim, uz ked je to neunosne, tresty funguju, ale aj tak velmi nepomaha. Tiez je velmi hyperaktivna od uplneho malicka, ja si ju neviem ani predstavit niekde sediet a kreslit si, alebo len tak sa s niecim v klude hrat, vsetko robi v behu...ani ked sa ju snazim ucesat napriklad mi nevie stat rovno. Podla mna ma taketo spravanie nieco spolocne aj s hyperaktivitou.
Ked niekde neposlucha a poviem jej ze odideme, skusa dalej, kam az moze zajst, ked naozaj odideme, zacne vrieskat, ako by som jej neviem co robila, o chvilu ju to prejde a nemam pocit, ze by to brala ako trest.
Tiez sa niekedy dost hanbim, ako sa sprava vonku, ale tiez uz niekedy neviem, kam z konopi.
No ale tusim najlepsie niekedy zabera, ked jej vezmem oblubenu hracku a odlozim ju na 24 hodin, poviem jej ze az do zajtra, aby to pochopila a poviem jej, ze jej ju vratim, ale iba ak bude posluchat, ak nebude, hracka tam ostane este dlhsie. Takze teraz pouzivame toto. Uvidime, dokedy to bude zaberat;)

Ma uz 5 rokov a az teraz ju to chytilo, nechapem aj ten obrat...pred nedavnom napriklad pekne pozicala hracky, pekne si ich vypytala naspat, stala v ustrani, bala sa vsetkych deti, nechala si vsetko vziat, zacali sme jej vysvetlovat, ze ak jej niekto nasilu nieco vezme, nech si to vypyta naspat a ked dotycne dieta aj tak nevrati, nech si to nasilu vytrhne naspat...ja neviem, ci to zle pochopila, ale teraz trha vsetko detom z ruk :p
Alebo velmi opakuje, ma kamaratku na ihrisku, ktora stale vsetkym detom vravi, ze len Nikolka( moje dieta) je jej kamaratka a ze s inymi sa bavit nebude a moje dieta zacalo robit to iste. Moje nervy, mozem jej dookola vysvetlovat ako je to spravne, proste si priklad berie od druhych deti, nie odo mna, alebo od tata. Vsimla som si, ze vela odpozorovala a napodobnuje druhe deti.
Natalka jej zobrala konika a nechce jej ho vratit, tak aj ona bude brat druhym detom a podobne veci pocuvam.
No vychova je veru tazka niekedy🙂

ludka140281
13. júl 2014

@lady511 moja má už 4 roky,ale presne si opísala to iste čo robí aj ona.......aj napriek upozorneniu "nerob to" ide a urobí,,,,bije sestru aj ked ona už spí a nič jej nerobí.......všade kam ideme sa zanu treba hanbit ☹ ...zvládam ju,ale už som tiež na pokraji....je drzá,odvráva,stale skáče(chudak suseda v bytovke)......musím vymysliet niečo,čo nanu zaberie,poprípade ak niečo zaberá na vás,rada sa priučím 😉

nefertitka
13. júl 2014

A este k tomu chcem napisat, ze ma neskutocne vytacaju druhi ludia, ktori sa do toho montuju. Ako minule, ked neposluchala a jedna pani ( asi babka, bola tam s vnucatkami) zacala na mna, ze kolko ma to dieta rokov, ked sa takto sprava a ako ju to vychovavame! No som jej pekne povedala svoje...od srdca...
neznasam to skatulkovanie, ze ked je dieta zle, je to chyba rodica...aj tak, ja by som ziadne dieta nenazvala zlym, su to skor obdobia, ktorymi prechadzaju, su to veci, ktore odpozoruju z okolia, nemusia to hned byt rodicia...
nevravim, vela krat to moze byt aj chyba rodicov, ale nie vzdy a naozaj neznasam, ked sa druhi do toho montuju, by som ich uskrtila!
a som bola v soku, kolko veci odpozerala z rozpravok...som zistila, ze veru nemoze hocico pozerat, niektore su naozaj dost nevhodne a pritom su robene priamo pre deti

bebe02
13. júl 2014

@nefertitka Presne toto aj mna vytaca, ze ludia hned zacnu dieta nalepkovat, ze ake je nevychovane, zle, ze to je urcite chybou rodicov, ze ho nevedia vychovat, ze dieta jednoducho potrebuje poriadne prefackat a hned by posluchalo a podobne mudrosti. Keby len tusili, ze niekore deti su proste take,a ze to ich spravanie nie je (len) vecou vychovy. Rodic moze skusat po dobrom aj po zlom, ale dieta si bude robit po svojom. To nikomu nevysvetlite... ☹

lady511
autor
13. júl 2014

@nefertitka tak to je presne ako u nás..dnes mi už rupli nervy tak som si aj poplakala 😒 ..videla ma pozerala sa na mna chvílku a vraví mi " maminka nepač" a ja som jej povedala že maminka je smutná lebo vonku robíš zle,biješ deti,maminke odvrávaš atd ,,chvílu sa na mna ešte pozerala a odbehla sa hrat,,jasné že na jej vek to celkom ešte nechápe,,ale dnes ked sme prišli domov som jej zakazala pozerat mášu..rada pozera rozprávky na notebooku aj napr Krtkove dobrodružstvá,,vysvetlila som jej prečo nemože pozerat,,asi zavediet takýto štýl trestu,,bit ju nechcem aj ked po riti dostane a kričat sa už asi tiež neoplatí,,proste sa budeme hrat inak,,napr si čítat,,kreslit a tak ak bude vyvádzat zakážem jej aj to,,lebo neviem ako inak by som ju trošku umravnila...chápem že je živá..(bola taka už v porodnici) ..ale zase ked poviem aby stála pri mne lebo napr niečo platím a ona mi utečie z obchodu von to si nemože dovolit..a vieščo už neriešim maminy ktoré to nechápe alebo čudne na mna zízajú niekde na ulici ked je mala zlá,,naozaj kto nemá take dieta nepochopí,,,pretože ssom ju učila aj učím pekne podakovat,,pekne si hračku vypýtať ..ako dakovat vie pekne,,či mne alebo cudzím,,ale akonáhle sa niekde odhanbí konči akákolvek slušnost z jej strany 😒

hradnapani
13. júl 2014

@lady511 s tym zakazom Mase si urobila dobre. Ako nic, proti tejto rozpravke, rada si ju pozriem, ale male deti z nej fakt nenaberu dobry vzor. Nenapodobnuje tak trochu tvoja dcera Masu? lebo moj syn, ked ju pozera, tak je potom ako z divych vajec. pri Bambulke detto. Uz velmi obozretne vyberam, co bude a co nebude pozerat. niektore rozpravky su pre vacsie deti, ktore vedia oddelit fikciu od reality. Tito mali to este nevedia.

lady511
autor
13. júl 2014

@hradnapani noo akorát sa nad tým zamýšlam,,lebo aj babka (moja mamina) jej vraví že je ako taka máša (myslene v dobrom).. no ma to velmi rada..stále si pýta mášu pustit aj ked sa jej páči napr aj NO POCKAJ ZAJAC..jej sa moc nepačia tie novodobe ako NEMO,,skor tie klasické na ktorých sme aj my vyrastali ..ale neviem naozaj či máša može mat na nu taký vpliv 😕

lady511
autor
13. júl 2014

@hradnapani a čo puštaš ?.. aké rozprávky?

hradnapani
13. júl 2014

@lady511 ved vyskusaj, odstav ju od mase na tyzden a sama uvidis. Myslim, ze to bude zmena k lepsiemu.
mojimi favoritnymi rozpravkami,ktore zboznuje aj syn je Prasatko Pepina (Peppa pig) a Maisy Mouse. Obidve su velmi pokojne, zrozumitelne v tom, co sa chce tomu dietatu povedat. Peppa je velmi orientovana na rodinu, priatelstvo a Maisy so svojimi priatelmi je proste rozkosna a je o takom kazdodennom zivote. Myslim, ze pre tento vek su to idealne rozpravky.
ked si to tak zoberies, tak aj masa aj pockaj zajac su dost akcne, dynamicke. Dieta vsetko kopiruje...

lady511
autor
13. júl 2014

@hradnapani no skusime,,momentálne frčíme aj na Krtkovy..ale toto jej určite zajtra pustím dakujem pekne 😉

hradnapani
13. júl 2014

@lady511 drzim palce, podla mna zmenu uvidis. Aj krtka pozeravame, ten je fajn, ale predsa len je tam fikcia, ale ved aj to treba v istej primeranej miere. To, co som ti poradila ja, tam fikcie takmer niet, napriek tomu je to velmi pozeratelne a mile.

lady511
autor
13. júl 2014

@hradnapani tak uvidme,,,ja skusim všetko možné 😅 🤐

hradnapani
13. júl 2014

@lady511 ale asi netreba cakat okamzite vysledky, predsa len si z tej mase a spol. uz vela pamata 😉
a urcite zmena rozpravok nie je vseliek, zialbohu ...ale kiezby bol! 🙂

lady511
autor
13. júl 2014

@hradnapani ved za pokus nič nedáme 😉

katarinamarkova
13. júl 2014

- dieťa sa uci napodobovanim, t.j. vsetko co vidi je jeho vzorom spravania sa (tym nechcem povedat ze len rodicia - aj tv, rozpravky, spravy, vsetci a vsetko okolo neho)
- uci sa napodobovanim, lebo sa zaclenuje do spolocnosti, rodina, mesto, susedia....preto prebera vzory spravania sa.
- su deti pokojnejsie, su deti zivsie, kazde dieta, tak ako su vsetky rovnake, tak je kazde individualita - to ale neznamena ze s kazdym jednym sa neda pracovat - vychovat ho - naucit, ako sa kde spravat
......prepacte ale vase nazory, ze takto sa dieta sprava, lebo take jednoducho je a vy ho vychovavate spravne neprijímam, nechápem, su alibisticke.....
.....ano kazda matka sa snazi ako vie, a obcas na to jednoducho nestacime a potrebujeme radu, nie sme supermamky, ani ja nie....ale dieta je sucastou spolocnosti a ak sa do nej chce uspesne zaclenit musi vediet ako sa ma chovat!
.....ano mam deti ( 8r. 3r. 1r.)
......ano obcas vystrajaju, ako vsetky, ale do takehoto extremu to nikdy nezaslo, vedia co si mozu a co nemozu dovolit, KAZDE dieta sa da s laskou a PRIRODZENOU autoritou zvladnut, nehovorim len o svojich, strazila som ich vela, aj tie tzv hyperaktivne
......ano moje deti, keby som chcela tiez mozem nazvat hyperaktivne
......nie, svoje deti nebijem, nehukam na ne, neutekam za nimi niekde v meste, pekne kracaju vedla mna, v obchode posluchaju, v restauracii sa pomrvia, trosku namrvia, ale slusne obsedia

siska53
13. júl 2014

@nefertitka to neznasam ani ja,ked sa dakto stara! Este teraz maly spozornie,ked obcas chyti vonku hysak a niekto sa mu prihovori v zmysle,ze pojdes so mnou,ak neprestanes,tak to maly v momente stichne. Uz mu konci druha faza vzdoru,ale tiez mal obdobie,ked mal hysaky castejsie,najskor medzi 20-24m a od 3a tristvrte roka doteraz. Aj logopedicka nam povedala,ze sruha faza vzdoru to je. Ked to tu citam,tak,moji su odvar z lipoveho caju a to uz i mala zacala vzdorovat.
ja mam vypisane rady z kniziek a najviac mi z tych vsetkych pomohla Ako hovorit,aby nas pocuvali,ked sa snazim z nej uplatnit rady,zda sa,ze tie sa mi tak najvic osvedcili...

siska53
13. júl 2014

@hradnapani pepa prase miluje aj moj maly! A este pozerava franclina.
masu uz prestal. Pozerava obcas i macka uska a vcielku maju