Mám už riešiť logopéda pre štvorročné dieťa?

2. máj 2022

Prosím Vás mám už teraz riešiť logopéda pre 4 ročne dieťa, čo nevie vyslovovať r, L, d alebo mam čakať kým bude staršie? Naučí sa samo v skolke? Prosím poraďte. Ďakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana121212
2. máj 2022

ja by som ho uz objednala. Chvilu bude trvat, kym ho zoberú, kvôli kovidu mozno hodiny poodpadavaju, aj on moze byt chory. Môj nevedel č, š, ž, L a R. č, š, ž vedel po navode od logopedicky vyslovit, ale aj tak trvalo, kym to zacal v reci pouzivat. L a R nevedel vyslovit vôbec. Bola som prekvapena ako dlho to trvalo, kym sa to naucil, pritom podla logopedicky patril k tym sikovnejsim detom. Takze urcite by som ho objednala. Velmi dolezite je cvicit naozaj kazdy den doma, aj ked zo zaciatku je to boj

https://svetevity.sk/magazin/zivotny-styl/67787...
„Keď štyriapolročné dieťa nevie správne vyslovovať čo i len jednu hlásku, treba vyhľadať odbornú pomoc. Pokiaľ je hlások viac, treba začať aj skôr, v troch rokoch,“ odporúča logopedička. Úprava reči a učenie sa správnej výslovnosti je totiž často behom na dlhé trate. „Jednu hlásku sa dieťa učí vyslovovať približne tri mesiace, samozrejme, závisí to od intelektu aj od toho, ako sa mu venujete. Je tam veľa faktorov a je to veľmi individuálne. Niektoré hlásky sa učia ľahšie, niektoré ťažšie, napríklad hlásku L sa podľa odborných podkladov dieťa učí vyslovovať asi tri mesiace, ale naučiť sa správne vyslovovať R môže trvať až do 24 mesiacov,“ uvádza Mgr. Adriana Tomová. Pri výučbe správnej výslovnosti sa pritom dieťa vždy musí sústrediť naraz len na jednu hlásku. Aj preto je nutné začať s nápravou čím skôr, najmä ak sa nesprávna výslovnosť týka viacerých hlások.

kacena4
2. máj 2022

ak nevie L a R staci o 1/2 roka rok lebo tieto hlasky sa osvojuju prirodzene v 5r. ale ci aj ine nevie (nie len tie co pocujete inak zniet) je na zvazeni dr. urcite by som sla radsej teraz nech ho pozru a zvazia

autor
2. máj 2022

@kacena4 nevie povedať l a r. Ďakujem

tncka
2. máj 2022

4r.mala presne moja dcera ked nas pediatricka poslala k logopedicke,ja jej vravim ze ci nepockame este ze ved sa nauci(celkovo zacala hovorit neskorsie po 2.5r.) Dr.povedala ze to je akurat v 4r.,kym nastupi do skoly sa to nauci🙂

kukulienka83
2. máj 2022

Môj starší sa L učil rok... R ďalší...naučil sa ho až v druhom polroku keď ho mal v škole ako prvák čítať

mata1001
3. máj 2022

Moj syn zacal rozpravat az po 3.narodeninach...takze velmi neskoro...zacali sme chodit k logo.L sa naucil ako 4,5rocny a R az 1 roč.
Termin mozte dostat az o niekolko tyzdnov, takze by som necakala.. neuškodíš mu, skôr pomôžeš...

elizabet173
3. máj 2022

najvyšší čas, nie preto, že by sa nestihol správne vyslovovať, kým pôjde do školy, ale preto, že si zlú výslovnosť zautomatizuje

renka30
3. máj 2022

Určite by som už išla. Dcéra vyslovovala nesprávne R a trvalo rok kým sa ho naučila správne, tesne pred nástupom do školy. Popritom logopedička zistila, že aj sykavky nevyslovuje správne, čo som si napr. ja (a ani nikto iný) vôbec nevšimla.

autor
3. máj 2022

@renka30 a uz pekne rozpráva aj vyslovuje? Koľko stojí taká logopedicka? Asi zadarmo to nebude..Ďakujem veľmi pekne

autor
3. máj 2022

@elizabet173 myslíte si že každé dieťa má s vyslovovanim problém alebo niektoré deti začnú hneď sami pekne vyslovovať r?

renka30
3. máj 2022

Dcéra má už 11 rokov, návštevami logopedičky sa to upravilo. Problém bol v tom, že sa skoro naučila vyslovovať R ale nesprávne, takže cez správnu výslovnosť L sa potom prepracovali k Rku. Pokiaľ si dobre spomínam sedenia sme mali raz za 3-4 týždne a jedno stálo 15€.

heln
3. máj 2022

tiez odporucam logopeda, v skolke sa to nenauci a moze ziskat zle navyky vo vyslovovani. ak dieta nema iny problem tak to moze zvladnut za par sedeni.

heln
3. máj 2022

my sme mali logopeda normalne cez poistovnu zadarmo.

elizabet173
3. máj 2022

Nemaju vsetky deti problem s vyslovovanim, moje sa naucilo r vyslovovat same, este nemalo styri roky, ale on bol celkovo ukecany, rozpraval vo vetach v dvoch rokoch. Ale je lepsie nespoliehat sa na to, ze to pride samo a ist k logopedicke, lebo sa to moze naucit nespravne a to sa potom tazko naprava

autor
3. máj 2022

@elizabet173 môj je tiez ukecany od 2 r. a r a l nevie povedať. Myslíte že to kvôli tomu ze mal do 2 r.cumel?

elizabet173
3. máj 2022

Tazko povedat, moze to mat suvis aj s cumlom, my sme mali len do roka, aj to len na spanie, moze to mat suvis aj s dlhym mixovanim jedla, v niektorych rodinach sa to opakuje. V kazdom pripade to treba riesit s odbornikom.

autor
3. máj 2022

@elizabet173 ja som mu nemixovala jedlo vôbec, vždy iba pucila vidlickou a potom už jedol iba kúsky. Cumel mal tiež neskôr iba na spanie.

elizabet173
3. máj 2022

je úplne jedno, čo je príčinou, väčšinou sa ani na nič nepríde, podstatné je, aby sa to naučil, kým pôjde do školy.

asocial
3. máj 2022

Nehladaj priciny. Moj mladsi syn nemal cumel ani sekundu v ustach a ma problem. Sykavky. K logopedicke chodime rok, raz za mesiac, sem tam aj menej. Ma slaby jazycek. Chodime bezplatne, lebo to hradi poistovna. Isiel ako 5- rocny. L a r sa podla mna nauci sam. Vacsina deti okolo 5 roku. Ale navstevou logopedie nic nestratis.