Mám ísť k logopédovi s dvojročným dieťaťom?

1. apr 2022

Ahojte maminky. Mám otázočku na vás skúsenejšie. Máme jedno dieťatko a žijeme v cudzine. Manžel Francúz, ja logicky Slovenka a komunikujeme v angličtine. Dieťatko má 2 roky a zatiaľ nerozpráva veľmi pekne. Jasné, že ovláda mama, tata, piť, jesť a podobné frázy, ale väčsinou hovorí svojou hatlaninou. Rozumie všetkým trom jazykom, ak na neho hovoríme. Odpovedá podľa nálady v jazyku, ktorý si aktuálne vyberie. Nemá záujem, ak mu čítam, absolútne nechce opakovať slová, ktoré ho učím. Niekedy z neho nové slovíčko len tak vystrelí, ale to nie je často. Angličtina mu ide najčistejšie. Ak od neho chcem nejaké slovenské slovo, tak nie je povedané pekne. Napr. namiesto jablko povie jakuko. A idem konečne k jadru veci. Svokra má známu logopedičku a asi sa často rozprávajú o vnukovi, lebo nám pred pár dňami volala a povedala, že malého objednala, nech sa dnes u tej známej s malým zastavíme. Malý bude mať 2 roky o mesiac a pol. Išli by ste k nej? Nie je to ešte skoro? Ako, podceniť nič nechcem, ale nepríde mi to tak, že by sme už museli navštevovať lekára.

dievcacitajucelist
1. apr 2022

Logopéda pre 2 ročného určite netreba....môj tiež komoli slova napr namiesto "pozerať" povie "porezat" a to s ním rozprávame len po slovensky...nerob paniku ma len 2 roky....

andrea_82
1. apr 2022

nie, ja by som ešte nešla. Podľa mňa 2-ročné dieťa ešte len začína rozprávať, my sme išli až keď mal syn 5 rokov.

mariaveronikag
1. apr 2022

tiež si myslím, že je to veľmi skoro. Navyše, počúva a spracuváva si postupne až 3 jazyky. Postupne sa mu to vycibrí, zorientuje sa v tom. Dvojročné detičky komolia slová, aj keď poznajú len jeden jazyk. Podľa mňa aj tá logopedička by Vám povedala to isté. Počkala by som.

stastna17
1. apr 2022

do 4.rokov moze mat dieta vlastnu rec, tj ak stale hovori napr. namiesto televizor - teeizou , tak to je uplne ok, ma svoju rec. Chodila som s malym od 3.rokov kvoli inym veciam a pytala som sa na malu kedze takto tiez rozpravala uplne to je ok ak ma svoju rec alebo hovori inak to slovo.

renka30
1. apr 2022

Je to priskoro, ved nema este ani 2 roky a presne ako pise @mariaveronikag nemusi spracovavat jeden ale hned tri jazyky. Urcite by som pockala, postupne sa to bude zlepsovat a ak nie tak mozno ako 3 - 3,5 rocneho by som ho vzala na nejaku konzultaciu ale teraz nie.

bolarazjedna
1. apr 2022

Určite by som nešla, iba teraz sa učí jazyk (dokonca 3 naraz!), aj jednojazyční v takom veku často hovoria skomolene, hatlaninou. Hlavne na to netlač. Niektoré deti v 2 rokoch nerozprávajú vôbec a je to úplne v poriadku. Veľakrát potom začnú hneď súvetiami.

Dôležitá rada od psychológov, čo som čítala, že dieťa neopravovat! Takže určite aj keď niečo povie nesprávne (zamení písmená, alebo zle skloňuje, vo vašom prípade môže použiť nespravny výraz - napr namiesto ideme pešo? sa opýta, ideme nohami? lebo po anglicky bude poznať "by foot") neopravovat v štýle :toto sa tak nepovie, správne je..... Iba používať slová v správnom tvare, ale keď ich dieťa použije zle, neopravovat, je to kontraproduktívne.

keiko33
1. apr 2022

Je to úplne zbytočne. Ja mám 4 deti a ani jedno v takom veku nehovorilo. Začali až okolo 3 roku. Ale mám neter ktorá má 1,5 roka a celkom pekne rozpráva, respektíve opakuje. Každé dieťa je iné, ale do toho 3 roku je to zbytočne riešiť. Načo už v takom malom veku dieťa trápiť s logopédom. Tak malé dieťa tomu vôbec nerozumie. Nechaj ho v kľude nasávať nové slová. Všetko príde postupne a prirodzene. A svokre by som jemne vysvetlila, že na logopéda je ešte čas, je ešte malý a že toto rozhodnutie je na vás rodičoch a nie na nej.

lucia147852
1. apr 2022

Určite nešla. Moja v 2 rokoch hovorila namiesto topánky popokate a podobne chuťovky mala a polku vety v hatlanine. Veď ešte len začína rozprávať. Okrem toho ste viacjazyčna domácnosť. Tam je to pre tie deti ešte zložitejšie. Svokra je len moc iniciatívna. Poďakovať a odmietnuť

tosomja
1. apr 2022

Moja dcéra začala konečne rozprávať keď mala 3r, aj to až dva týždne po nástupe do škôlky a to hovoríme len po slovensky.
Syn má čerstvé 2r a tiež má svoju reč. Ukecany je neskutočne, ale rozumiem jeho reči len ja. Jeho slovná zásoba je :mama, mami, baba, tata, tati, liki(Viki), Jojka (Žofka), hon(von), papa, ham, mňam, tuje, není, tam, tu bolo, tam bolo. A najlepšie kokotu a kokotam(toto tu a toto tam) 🤣 teraz sme boli na prehliadke a doktorka bola spokojná. Všetkému rozumie, je šikovný, zručný, ...
Dcéra má 10m a je najšikovnejšia, už teraz vie mama, baba, tata, mňam, tap tap. Kde je, tu je. To je jej zásoba.

patricka
1. apr 2022

Ja mam tiež dvojročného syna vyprava tak ze mu rozumiem len ja s manželom, mam známu logopedicku povedala mi ze mam mu dat čas tak do 2.5r... potom keď tak sa mame prísť ukázať

katrin69
1. apr 2022

Môj syn má za 2 mesiace 2,5 roka. Rozumiem mu iba: mama, papa (papať), kde je... Neriešim, že mi nerozpráva. Robila som si samozrejme starosti, ale ľudia poradili, že to je u niektorých detí normálne. Moja dcéra začala brblotať veľmi skoro a rozprávať, keď mala 1,5 - čo som jej samozrejme začala rozumieť... Sú rôzne deti a keby malo súrodenca, tak to bude "dopĺňať" prvé... Verím tomu, že keď môj pôjde do škôlky, učiteľky si s ním poradia a príde moment, keď ani jemu sa pusa nezavrie... Naša obvodná doktorka chcela otestovať jeho zrak, a niekoľko krát som jej vysvetlila, že je to zbytočné, lebo nepovie ani slovo...
Babky si už poriadne nepamätajú, ako to presne bolo s ich deťmi. Keď chcete, choďte sa poradiť, ako pri trojjazyčnom dieťati postupovať, ale myslím, že to je ešte zbytočné.
Maminko, ten moment príde. Moja dcéra bude mať 5,5roka a hovoríme doma len jedným jazykom (i keď mám niekedy pociť, že hovorím mongolsky...) a tiež to nie je dokonalé... Ja som "katkusa" mala do svojich 7rokoch a manžel "lejeňa" má doteraz... A je rád, že pána s menom Juraj každý deň nestretáva 😀

fiafia
1. apr 2022

Ja som opačná ale ja by som išla. Vybaviť logopeda nie je ľahké častokrát sú to x mesačne cakacky. Toto je po známosti. Čo stratis tým,že tam na pol hodinku pôjdete? Môže sa to hodiť do budúcna ☺️

polyana
1. apr 2022

Môj 4 ročný teraz absolvoval preventívnu prehliadku, kde sa lekárka pýtala aj na jeho výslovnosť. A povedala nám, že do 5 rokov sa dieťa stále je schopné aj samo naučiť potrebné písmenka. Takže pokial sa nám nepodarí doučiť čo nevieme,, tak to budeme riešiť až v piatich rokoch.

luliu
1. apr 2022

Podľa mňa zatiaľ zbytočnosť. Môj syn do 2r nepovedal takmer nič, až potom začal ....

luxus10
1. apr 2022

k logopedovi najlepsie ist uz v perinke....🙂

kristova noho, nechajte deti zit, a viac sa im venujte...a rozvijajte ich recove schopnosti...

niekolko jazycna domacnost ma svoje specifika, deti sa naucia....

naco je logoped v 2r?

jaskolka
1. apr 2022

Ja som ešte 2 ročne dieťa, aké by vedelo super rozprávať, ani nestretla (a to som obklopená deťmi dosť, rodina, susedia, kamošky).
Teraz je zvláštny trend, že dobre ze už polročne bábätko nemá behať a tancovať, ročne recitovať poéziu a dvojročné už ovládať nasobilku....
Veď nechajte tie deti byt deťmi....logoped v 2 rokoch? To ako fakt?

magnoliae
1. apr 2022

Ja mam iny nazor.. Ste specificky d pripad, moze aj Vas ako matku nasmerovat ako pracovat s dietatom, 3 jazyky je predsa len dost, bude v tom mat prechodne zrejme chaos a logopedom nic nepokazite.. Aspon na prve stretnutie by som sla a potom by som sa rozhodla ci pokracovat, mozno budete prekvapena ze to nie je len o opakovani slov.. Ps pre baby co pisali vyssie: aj babatka v perinke chodia k logopedovi🙂 (pri tazkostiach s prehltanim, krmenim..)

hickupps
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
1. apr 2022

ahojko z odborneho hladiska logoped len skonstatuje ze dieta je este male na utvrdenie si spravneho recoveho prejavu, najma ak sa jedna o dieta trilingvalne (ovladajuce 3 jazyky) dieta bude dominantne rozpravat v jazyku ktory je pre neho najviac pouzivany zvysne jazyky budu pre neho ako "cudzie" ak komunikujete v anj doma tak ak chcete riesit logopeda urcite anj logopeda (ktory ma skusenost z takymito detmi), nakolko nas logoped sa zameriava na hlasky a vyslovnost v slovenskej gramatike nie anglickej ktora je uplne ina. a logopeda staci riesit az po 3r. zivota skor ucite nie aj to len vtedy ak nerozprava vobec. ak rozprava a nezrozumitelne staci cca v 4r. kedy je uz tvrdena 2/3 hlasok drzim palceky

miadi
13. apr 2022

Tak moj 2r melie pekne cele vety, ale Keby bol ako tvoj tak by som k logopedicke v este nie 2r nesla, najskor v 4r. Hovorite nanho viac jazycne u takych deti je klasika ze sa rozkecaju neskor.. ale potom uz rovno vo viac jazykoch. Je uplne ok ked v jeho veku vie len par slov.