Ahojte.mam dve deti,starsia bude mat teraz v aprili 3 roky,mladsia bude mat v aprili 2. Rozmyslam,ze by som starsiu dala od septembra do skolky,len zas oni sa uz pekne zahraju,su na seba zvyknute,ked su neni chvilu spolu sa hladaju.je mi luto ich od seba"trhat". Je lepsie ich dat potom naraz? Co si myslite vy,rada si precitam aj vase nazory. Dakujem
Ja by som starsie do skolky dala. Ved sa budu spolu hrat od 15 .az do vecera, plus cele vikendy, prazdniny. Ja mam rozdiel tiez rok a starsie islo v troch rokoch. S mladsim sme si cez den nakupili, navarili, upratali a o 15.isli pre statsie. Zaroven starsie ponosilo sople,kasle,mladsie to dostalo, posilnilo imunitu a teraz chodia spolu. Mladsie za prvy rok malo 1x kasel co boli doma inak zdrave ako repa. A vyhoda, so skolky si starsie donieslo aj pekne navyky ako pozdravit, podakovat, obliect sa a ine co sa odomna nan nejako nenalepilo.
Urcite odporucam dat do skolky pretoze dieta potrebuje aj ine vidiet zazit ako len mamu tri roky potrebuje kolektiv zmenu ja som to videla u mojich deti a skolky som sa nevedela dockat a mat chvilu aj pre seba teraz ked sme s malou len doma tak je to o inom. Ani nerozmyslaj ze nedat do skolky skolka mu prospeje neublizi a ked ostane doma bude sa len rozmazlovat a nikam sa neposunie neber to v zlom ale je to tak. ... Nase babky inak vychovavali a deti sli rovno do skoly a mali fest problem potom deti
ak sa im stihas venovat obom, tak by som starsiu este nedala
To neni o stihani ide o to ze rodicovska vychova nenahradi skolku ....
@maria.vinea nepisem, ze nema dat nikdy. Odpovedam na otazku, ze ked je aprilova, ci uz ma davat teraz.
Tiez som to tak mala.do skolky som starsieho nedala prave preto,ze sa s mladsim hrali spolu,tym padom som si v klude varila atd.a mne by sa ani nechcelo kvoli jednemu oboch budit/niekedy spia aj do 7.30/ a obliekat a utekat do skolky.na obed,poobede zase.nahodou by mi mladsi spal a musela by som ho budit,aby sme vyzdvihli starsieho.teraz maju 4 a 2 a pol a dala som ich na dva dni doobeda,aby boli aj s inymi detmi a inymi aktivitami.a zbytok dni sa prehraju spolu doma.a od septembra nastupia na cely tyzden a cele dni./teda,ak ich vezmu do statnej/.z vlastnej skusenosti viem,ze mat dve deti doma je dobra vec.su partaci a nie je im smutno.aspon moji su na sebe zavisli.
Este som zabudla velmi pozitivnu vec skolky: besiedky, karneval, tvorive dielne,ktore byvali u nas po skolke a chodili sme tam aj s mladsim dietatom. Citilo sa tiez ako ozajstny skolkar, bolo medzi detmi a cely rok sa tesilo, ze o rok bude tiez skolkarom.
ja by som dala obidve od septembra naraz
aj ja by som dala obe 😎 ak nie, tak starsie urcite....
@janka2404 napriek tomu, že som učiteľka v škôlke, tak by som staršiu do škôlky nedala. Pri všetkých pozitívach škôlky by pre mňa bolo dôležitejšie, že majú ako sestry pekný vzťah. Ty si ju však poznáš najlepšie, sú deti, ktoré kolektív potrebujú hádam od dvoch rokov, bežia za inými deťmi na ihrisku, na návšteve, mamu a súrodenca si už nevšímajú, tešia sa na nové deti, nové zážitky. Niektoré deti sú šťastné, ak sú s maminou, môže sa stať, že by aj začala žiarliť na mladšiu, že je doma. Zariaď sa podľa povahy tvojho dieťaťa, samozrejme to, či ti ju vezmú, bude závisieť aj od voľných miest v škôlkach.
Urob tak ako Ti srdco káže. Ale na margo nazorov ze dat do skolky lebo dieta od 3rokov potrebuje zazit nieco ine tak len podotknem ze nie nepotrebuje,dieta sa socialne aj emocne zdravo vyvija aj doma s milujucimi rodicmi a surodencom. Takze ak sa ti pekne hraju a je vam spolu doma dobre tak naco ju do skolky davat. Dala by som o rok obe dievcata spolu,bude to super pre obe.
Jasne ze dat starsie, dieta v takom veku potrebuje kolektiv a napredovat so svojimi rovesnikmi, a to ze ich date o rok spolu neznanema ze budu spolu v triede, aspon u nas je to tak ze ich delia podla veku, ale vy viete co je pre vas lepsie a ten prvy rok je najtazsi ja si myslim kym naberie dieta imunitu a kym ste doma mali by ste to uz za sebou, tak nabuduci rok nastupite do prace a bude tazsie ostat snimi doma, ale to uz zvazte vy, toto su moje skusenosti...🙂
Ja by som dala asi naraz, hlavne, keď si rozumejú a prehrajú sa pekne doma, podľa mna staršej nič neujde.
Ja mám takú skúsenosť, že lepšie sa zahrali ak boli spolu ako keď mi jeden zostal doma 🙂 Ale my sme inú možnosť nemali, čakali sme kým dcérka dosiahne škôlkarsky vek (2,5r) a spolu so synom (4) nastúpili do škôlky, chodili spolu do triedy, bola to zmiešaná trieda a bolo to super, necítili sa aspoň sami. A potom treba rátať aj s väčšou chorobnosťou, takže staršia Ti môže všeličo domov dovliecť...
Ja by som dala starsiu do skolky, ono fajn, ze maju spolu super vztah, ale musia sa naucit, ze nebudu spolu denno denne, deti maju poznat aj iny svet, deti, nielen byt doma s mamou. Sama vidim, kolko skolka dala mojej, to by som ja jej nikdy doma nedala
Pozri keby ti mala tri roky v polkr juna tak samozrejme nenic o com rozmyslat ale ked ju das na dva tri mesiace podla toho ako ti skolka v lete bude fungovat do kolektivu sama uvidis ako jej to prospeje. A zeny nemyslite stale na chorobnost v skolke ... Malujete zbytocne certa na stenu ja som sa tiez toho obavala ale pol roka mi chodi do skolky syn a nebol este chory klop klop a to zachvilku skonci to hnusne chorobne obdobie. A aj ked niekedy soplil alebo co tak mala mi to nikdy nechytila ani raz
Jeden rok hore-dole, to uz tak nevadi. Na dietati vidno, ak je uz zrele na kolektiv a chyba mu skolka. S 3-rocnou sa uz o tom mozes aj v pohode porozpravat, pripadne sa s nou ist pozriet do skolky a uvidis, ako bude reagovat - ci bude chciet ist alebo nie. Ak sa ti bude zdat, ze este nie, tak ju v pohode nechaj doma a pojde o rok s mladsou. Ak by islo len o to, ze doma ostane kvôli mladsej - tak to by som nerobila. Skolka dokaze dat detom naozaj vela, ale len tym, ktore su na nu zrele a tesia sa do nej 😉 To by bolo u mna kritérium c.1.
@janka2404 starsie dieta uz bude podla mna v sept. urcite zrele na skolku a potrebuje aj ine deti ako je len súrodenec. Mozno by si sice zvykali spolu lahsie, ale zasa starsej urcite skolka prospeje a co sa tam nauci, tak sa doma nauci aj mladsie dieta. Ja by som tu starsiu do skolky uz dala....aj my mame dve dievcatka, a starsia chodila do skolky ked som bola na materskej s mladsou...ako hovorim, mladsia sa od nej vsetko naucila a napredovala ovela rychlejsie, ako starsia v jej veku...
ja by som dala, to ze sa pekne hraju je sice fajn, ale 3 rocne uz je fajn ked sa nauci ze nie je samo, ze okolo neho su aj ine deti, potrebuje sa socializovat, mat kamaratov zo skolky, pokial by ju zobrali , tak ju tam nechavaj len na 1/2 dna (resp ako sa rozhodne). zvykne si, zoznamite sa s dalsimi detickami, bude mat aj iny program ako robis ty doma....
a choroby, moze dostat aj inde ako len v skolke....
@janka2404 Ja som bola este na materskej a syn sa pytal sam do skolky medzi detmi je 1a9m rozdiel najprv som nechcela ved naco som doma ale potom sme to prediskutovali s manzelom a dali sme ho a vobec som to nelutovala chodil usmiaty ako skniecko vzdy Kedprisiel domov vysvetloval sestre ako je fajn v skolke co tam robili a ver ci nie Ked dcera mala 3 ja som bola bez roboty ale oba deti v skolke dcerka tam chodila s radostou nevedela sa dockat kedy skonci vikend Myslim ze vsetko ma svoje +a-🙂
Čo sa týka potreby socializácie, dieťa je schopne vytvárať si priateľstvá až v piatich rokoch 🙂
Pokud budeš s menší ještě stále na mateřské, tak bych je dala až za rok společně 🙂 Já jsem sama do školky nechodila, měla jsem staršího i mladšího sourozence a díky narození mladšího jsem do školky nemusela. Jako děti jsme si vystačili a mamina se nám plně věnovala. Můj manžel občas v legraci říká, že kvůli tomu si pořád vystačím sama (což je pravda), jakože jsem se nesocializovala, ale já myslím, že jsem prostě taková samostatná povaha 🙂 Takže za mě dát do školky až obě najednou 🙂
medzi mojimi je rozdiel 1,5r, tiez som sa nevedela rozhodnut, ale starsiemu som dala prihlasku (tiez je aprilovy, siel v 3r4m) a nevzali mi ho u nas, tak som si povedala ze ok. ale ako siel cas, tak v lete uz bolo jasne poznat, ze potrebuje rovesikov, kolektiv, zmysluplne travenie casu a aj trochu rezim.... takze som potom v lete vybavovala a vzali mi ho do skolky v inej dedine. v skolke si aj oddychol (doma uz nespaval, ale ani nelezal, mladsi nespaval uz dlho popoludni vtedy), dosiel po 15,00 domov a dovecera sme mali potom este vela casu na seba, aj spolu s braskom, a ja som mala viac casu aj na toho mladsieho....
takze za mna ak ti ho zoberu a mysis ze je socialne zrely na skolku, by som ho dala. nakoniec, nic ti nebrani v tom ho bravat naobed domov ci si ho nechat 1-2 dni v tyzdni doma.
sestra riesila podobne (ma rozdiel 15m), a tej chodil starsi od januara (v 3r) a mladsia sla od septembra (v 2r6m; ona bola "socialne" velmi vyspela na svoj vek) a tiez hovori ze sa dobre rozhodla.
samozrejme, rozhodnutie je len a len na tebe, nech ti tu cokolvek napiseme.
@veronicka1901 s tym uplne nesuhlasim.
Nas mal kamaratov velmi skoro. Najskor sa len nahanali,ale po 2r.naozaj hrali a tesili sa na seba (naoriek tomu na kolektiv ako taky pripraveny bol vlastne az okolo 5r.).
U malej je to ine,ta bude mat 4r.,az teraz v skolke ma akoze kamosky,u nejnto plati. Ale u maleho nie. Takze je to velmi individualne.
@siska53 jasne, neda sa vsetko zovseobecnovat ;)
dakujem za nazory 🙂
od septembra obe 🙂
Ahojte maminky, prišla som si sem k vám po radu. Moja dcera už teraz februari mala 3 roky, chcela by som ju dať do školky kvoli tomu aby som mohla začať pracovať, ako mám začať ? Nejaké skusenosti odporučania na MŠ v NR, a neviete či mi ju vezmu alebo respektíve možu vziať skor než v septembri ?
Neviem ako začať..či obvolávať školky v NR že kam by mi ju vzali, lebo by som ju potrebovala dať čo najskor do školky kvoli tomu aby som mohla hladať pracu a niekam sa zamestnať.
@janulienka1993 Presne tak ako vravíš. Niektoré škôlky počas školského roka nechcú brať deti. Je to individuálne a záleží od riaditeľky. Obvolaj si škôlky ktoré Ti najviac vyhovujú, ktoré máš po ruke prípadne po ceste do práce. Uvidíš ako sa ti riaditeľky vyjadria. Inak sa postupovať nedá. Jedine, že sa dohodneš s riaditeľkou.
@janka2404 asi by som nedala..ale..zvazila by som aj situaciu miest v skolkach.. Kedze su aprilove,asi by ti ich uprostred roka nevzali a ty by si bola s nimi doma az do dalsieho septembra..alebo platila dve miesta v sukromych skolkach. Neviem,aka je situacia u vas..
Alebo by som.mozno na ten rok zvazila poldennu navstevu skolky. A az od dalsieho by chodili obe na cely den.
U nas by som minimalne podala ziadost,lebo tu je to katastrofa..nasho aj tak nevzali,az o rok,ked mal 4,5r. Navyse vzdy mozes odmietnut prijatie,uvolni sa pre dalsie dieta,resp.ak by starsia bola nejaka taka,ci nebodaj obe.ze by robili kvoli skolke ,ze su jedna bez deuhej cirkusy,tak ju opat odtial mozes na nejaky cas vziat a skusit to o ten rok...
Tazko radit,co je spravne vo vasom.pripade.
Ja by som to mozno skusila fakt tou poldennou navstevou,ak ju teda do skolky vezmu..
Zas ak ich das naraz,mozu plakat obe a hecovat sa v tom. Aspon teda u nas obaja plakali na zaciatku,tazke som.aj bola rada,ze sli postupne s polrocnym.rozdielom.