Mám 16 mesačného syna a o dva mesiace budem rodiť

readka
28. feb 2018

Ahojte, o 2 mesiace mám termín pôrodu a obávam sa ako to bezo mňa zvládne môj teraz 16 mesačný synček. Cez deň bude s manželom a so starkými, nejako sa prebavia, aj ho uspia (možno krízovo v kočíku), ale najviac sa obávam ako zvládne večerné zaspávanie. Je naučený zaspávat len so mnou pričom ma drží za ruku. Skúšali sme aj prítomnosť manžela pri uspávaní, ktorú spočiatku odmietal, no toleruje ho keď sa ho nedotýka. Potom sme skúšali že ho uspí manžel, ale to bol obrovský plač a mama, mama... nechce ani hladkanie od neho, ani držanie za ruku. nakoniec som to nevydržala a prišla som, lenže malý sa nevedel upokojiť a dokonca aj v noci sa často budil..takže sa obávam čo bude... skúšame už asi mesiac spávať s hračkou, ktorá by ho mohla upokjiť, no mamu mu nenahradí. Najnovšie aa snažíme uspať ho bez toho aby ma držal za ruku, no on si to vyžaduje a plače a štverá sa po mne. Ako náhle ho chytím za ruku je to ok. Ale keď je už vynervovaný, tak sa veĺmi ťažko ukľudňuje a zaspávanie nám tak trvá aj o 30min dlhšie. Ak ste to dočítali až do konca, poraďte prosím, čo by som ešte mohla urobiť aby som mu uľahčila zaspávanie. Mám ho nechať vyplakať? Alebo mám na to kašlať a nechať muža nech si dáko poradí? Nechcem aby sa malý trápil keď budem v pôrodnici :(

ckatka
28. feb 2018

netrap sa tym, ked to pride tak to pride...chlapi si poradia, a aspon sa naucia byt aj bez teba. Nie je dobre, ked si ho naucila spat len s tebou. My sa striedame, niekedy ho dokonca supneme svokre/mame na noc (ma 14 mesiacov) aby nebol nafixovany len na nas, ked obcas niektory z nas potrebuje pracovat aj vecer, alebo ked chceme ist na ples alebo niekde vecer obcas von. Ked si doma a uspava otec- on VIE ze si doma. Drobca neoklames... Ked tam nebudes, tak tam nebudes...

bubinovci
28. feb 2018

Mam tri deti. Tiez som mala stres z toho ako to zvladnu bez mamy ale nebol problem. Netvrdim ze je to tak vzdy ale vacsinou to deticky zvladnu lepsie ako samotna mama. Ja som v porodnici pri myslienke na deti revala jak tur a oni sa zatial doma dobre zabavali. Neboj oni to zvladnu. Moj prvorodeny bol v tom case este aj kojeny a zvladol. Deti ked vedia ze mama teraz proste nie je doma tak sa vacsinou prisposobia

katharines
28. feb 2018

@readka skus ho uz teraz pripravovat na prichod surodenca. Vsetko mu popis do detailov, a opakuj kazdy den. Ja verim, ze ked ten cas pride, a ty mu povies, ze mu ides po surodenca, tak to pochopi.

ivanapetrasova
28. feb 2018

Ahoj, podľa mňa je to zbytočné trápenie to nacvicovanie. Sama vidíš ze to nemá význam, ešte mu predlžujete ten stres. Kým si doma tak bud s nim a keď budeš musieť ísť tak pôjdeš. Určite si poradia. Možno lepšie ako očakávas. Deti vedia prekvapiť. Netrápia by som ho viac ako je nevyhnutné. Lebo preč budeš cca 4 noci a takto ho trápite navyše ešte xy noci. Držím palce a verím ze to zvládnete.

tami2014
28. feb 2018

Aj ja som mala tento problem a to som mala o dost starsie dieta, ako ty (23mes). Cez den sa to dalo a vecer musela odpadnut do postele. Inak sa nedalo. Drzim palce.

katharines
28. feb 2018

@ivanapetrasova suhlasim

danielahamar
28. feb 2018

skôr myslím, že mama má problém, ale to pochopíš, až ked budeš mať druhé mimčo, neber to v zlom a hlavne to pochopí aj malý, že už nemáš čas len na neho a ako to zvládnu? normálne, malý sa prvý deň vyreve /pri plakaní sa mu určite nič nestane, báť sa nemusíš/ a na druhý deň, bude ako anjelik, pri najhoršom ho šupnúť k mužovi do postele, len bacha, deti nie sú až také hlúpe, aj za chvíľku sa naučia veci, kt. by sa nemali a potom to zneužijú 😉

laura1804
28. feb 2018

Presne ako pise
@danielahamar ...neverila by som, ale bola som v presne takej situacii, ako ty a dodnes nechapem, ako super to zvladli....prvy vecer kukali spolu telku, kym o jedenastej sama neodkvecla od unavy a ostatne dni uz v pohode zaspala a to som ju zvykla uspavat kojenim...neboj sa
...bude to v pohode

momoqui
28. feb 2018

@readka ahoj, ked nebudes doma ty tak zaspi aj s ocinom. My sme mali rovnaku situaciu, dcerka len a len so mnou zaspavala a ked som bola v porodnici tak v pohode s ocinom a odkedy som naspat tak tiez len so mnou 🙂 mala 22 mesiacov. Ak nezaspi s ocinom tak sa uz s nou nejak potrapia ale neboj dako sa to doriesi samo 🙂

tinaa64
28. feb 2018

V juni som bola v porodnici....mam uz 4 rocnu slecnu...
Sice vtedy mala 3.5 roka ale tiez som mala strach.. Celkom dobre to znasala a to bola a aj je moj cecok ako sa hovori...musela to bezomna zmaknur..a tiez som sa obavala ako to zvladne bezomna vecet a v noci...nuz na moje prekvapenie velmi dobre .to skor ja som bola ta ktora skoro 4 dni preplakala..hlavne ked uz odchadzali domov..poplalala aj ona ale za 5 min.bola ok co mne tp trvalo aj hodku

nika898
28. feb 2018

@readka ahoj ja som sa obavala toho isteho a ked som bola prvy krat hospitalizovana tak bohuzial musel to manzel zvladnut. Bola to sice len jedna noc ale ked syncek vedel ze nie som doma nerobil cirkus. A ja som davala syncekovi do postielky daku cast mojho oblecenia co som mala na sebe cez den napr tricko alebo tielko. Mozes skusit aj toto a ak to bude fungovat moze manzel alebo niekto vzdy vecer prist za tebou do porodnice zobrat od teba daku vec aby ta syncek citil. A neboj urcite to zvladnu 😉 chlapi si vedia poradit.

tamaraaa
28. feb 2018

Ahoj, tiez ta ukludnim, mali sme to rovnake, dcerka sice bola.trosku starsia 24 mesiacov...zaspavala len so mnou a ano vacsinou pri kojeni....do poslednej cchvile sme to takto robili a, potom som jej vysvetlila.ze idem do nemocnice ( ja som isla v tom case aj s manzelom na 10 dni mimo) a vysvetlila som jej ze bude.chvilu byvat u babky a.spinkat s babkou ....bolo to neuveritelne ako to.zvladla krasne, proste vedela ze sa vratime a spokojne fungovala u babky, aj zaspavala krasne, naucila sa na mliecko za flase bola to pre nu novinka a akoze sa hrala na babatko.ze pije.z flase 😂 tak ju to bavilo. Absolutne nemala problem....to len ja som prerevala par hodin🙂.....a netyraj ho teraz...on proste nebude zaspavat s, tatkom ked vie ze mamka je doma🙂 drzim palce

tamaraaa
28. feb 2018

Len mu to skus normalne vysvetlit ako dospelakovi...deticky su velmi mudre

vams
28. feb 2018

Ja som to mala presne ako ty. Malá mala 18 mesiacov, ked sa mi narodil malý. Manžel bol prec celý týždeň, takže cez den bola s dedom a od poobedia aj s babkou. A v pohode to zvladli. Ono, ked ta maly nebude vidieť doma, bude sa úplne inak správať. A s tým m večerným uspavanim _ dieťa citi a vie, zesi nervózna, nikdy by som nenechala dieťa vyplakat sa do vyčerpania, ved s ním nebudeš zaspavat naveky. Drzim palce, bude to ťažké, ale zvladnete to!

jonnie
28. feb 2018

Joj, za 2 mes. sa ti navyky maleho mozu taaaak zmenit. Neries, co nie je. Bude to tazke pre teba...ale fakt to dieta, ak vie, ze nie si...inak sa sprava. Nas mamy obcas zneuzivaju a dovolia si pri nas najviac. Bude dobre..uvidis.

myjusiatko
28. feb 2018

Myslim si, ze to v pohode zvladnu. Pripadne mozes zvazit skorsi odchod z porodnice. Napr po dni, dvoch. Alebo nadstandard a byt tam cela rodina.

milanak
28. feb 2018

Presne tak. Treba mu povedať pravdu, deti sú múdre a prispôsobia sa situácii. Ja som večer chodila do roboty a malý mi pekne kýval, potom sa s ockom kúpal a s ockom šiel spať. Keď som doma chce iba so mnou. Keď nie som doma ani si nespomenie. Do práce som chodila od jeho 7 mesiacov. Má 2,5 roka a je stále kojeny. V každej situácii sa správa rôzne, keď som tam ja a keď nie som. Keď ho nechám mojej mamke, tak je s ňou kamarát, keď prídem robí jej naschvály. Keď je sám s ockom tak sú rovnocenní parťáci. A keď prídem z práce tak je zrazu premazane bábätko moje😍 keď vie,že si doma robí cirkus, keď bude vedieť že doma nie si, prispôsobí sa. Inak aj ja by som chcela ďalšie dieťa, ale ťažko sa mi bude odchadzat od prvorodeného 😂 podľa mňa to mamky majú ťažšie ako detičky.

jana2679
28. feb 2018

Ahoj, nič nenacvičuj zbytočné stresy.moja keď som išla do pôrodnice mala 22mes. stále bola kojenia a nikdy nebola s tatinom sama ani len jeden deň,(nie pretože sa nedalo ale stále sme boli spolu) tak sme uspavanie nechali že si poradia nejako a hotovo a veru zvládli to super, cez obed buď odpadla alebo keď sa jej nedalo zaspať tak ju dal do auta a len čo vyštartovali tak zaspala a preniesol do postele a večer čítali a potom odpadla síce o hodinu neskôr ako zvyčajne ale dali to.tak sa nestresujte a všetko bude ok.drzim palčeky 😘

skjatqo
28. feb 2018

Ja som bola velmi prekvapekna ako sa nas starsi vedel krasne prisposobit. Ked vidi ze naozaj sa neda inak, zvladne velke veci.

Tiez sme riesili tento problem. Starsi mal 16 mesiacov, do 14 som ho uspavala na rukach, vtedy uz prestaval cucat, asi mu uz neslo mliecko. Zhruba mesiac pred terminom som ho uz nevladala nosit na rukach, tak som si ho prehodila cez plece a neskor sa musel uspokojit s lezanim na mne a potom vedla mna prituleny. Spaval s nami od narodenia, velmi naviazany na mna. Ked som bola v porodnici, tatinko ho uzasne zvladol, dokonca ho vzal aj na navstevu ku kamaratom. S uspavanim mu pomohla moja mama, dala ho do kocika. Ja som asi viac rumazgala ako on 😉
A doma sme najprv spali vsetci spolu, deti neboli nikdy vedla seba, mladsieho som chranila vlastnym telom 😉 Ale teda bolo to pre mna tazke ked drobec cucal a akurat vtedy chcel starsi ist na ruky a tulit sa. To som si poplakala. On potreboval vediet ze ho stale lubim. Po par dnoch si starsi nanosil hracky do postele a odmietol sa ku mne tulit. Tak som mu navrhla vlastnu izbu. Nadseny sa tam odstahoval. Este som ho nejaku dobu chodila uspavat ja a ulpotom utekat za malym a v noci som pendlovala. Potom sme skusili tatinka ako uspavaca. Tatinko si lahol k nemu a po chvili zaspal. Teda tatinko 😉 Maly az po nom.
Teraz mal mladsi rok, spi s nami lebo v noci cuca. Starsi spokojny v detskej, spolahlivo uspi tatinka. Mna posiela prec.

asia83
28. feb 2018

@readka Ja vás chápem, tiež plánujeme druhé, máme už takmer dvojročnú dcérku. Práve preto som čakala s tehotenstvom, nevedela som si predstaviť, ako jej bude bezo mňa, hoci môj muž by to s ňou zvládol. No matka je matka. Ak sa podarí druhé, bude už väčšia, takže už to neriešim. No určite sa nad tým netreba trápiť. Naozaj, keď tá situácia príde, treba mu vysvetliť, že maminka ide preč, aby mohla prísť už aj s bračekom (sestričkou). Dôležité je, že máte muža a otca dieťaťa, on to určite zvládne. Hlavne treba veľa dieťaťu rozprávať, prihovárať sa. Ani neviete, ako všetko dobre dopadne. Držím palce.

lieskovyoriesok
1. mar 2018

Tiež som toto prežívala, dcéra už bola staršia. 2,4 roka a dokonca aj prvýkrát ochorela vtedy. Možno to cítila a prepukla choroba. Doma mali 40 ky a ja som bola v pôrodnici a nemohla nič robit. Radšej mi ani už muž nereferoval... ale spomína na to doteraz. Zvládli to 🙂 niekedy proste treba asi aj takéto situácie, aby dieťa vnímalo aj inú osobu. Možno aj vývoju je to prospešné.

readka
autor
1. mar 2018

Dakujem vam krasne za vsetky reakcie, upokojili ste ma. Dam muzovi tipy podla toho ako ste to zvladli vy a vasi muzi a hadam bude dobre 🙂

bambinecko
1. mar 2018

moji síce mali 24 a 23 mesiacov, ale závisláci veľkí a nemali vôbec problém zaspať s ocinkom či s babkou

tinaa64
1. mar 2018

@readka neboj..zvladnes to aj ty aj drobec....aj ja som sa velmi obavala ..a nakpniec vsetko dobre dopadlo..drzim palce....a prajem rychly porod a vela zdravicka 😉😀

zeytin
1. mar 2018

Starsia mala 16 mesiacov, ked som isla druhykrat do porodnice. Ja som to niesla horsie ako ona 😀 Deti reaguju inak, ked je mama doma, ako ked vedia, ze nie je. Vsetko dopadlo super. Neboj sa ani ty. Potom som si myslela, ze ked za mnou pridu na navstevu, nebude chciet ist odo mna prec... A stal sa pravy opak, pocas navstevy ju viac zaujimalo vsetko ostatne ako ja 😁 a ja som navstevu preplakala, co som chcela ist domov 😁 nakoniec som ukecala lekarov a pustili ma skor. Drzim palce, neries. Urcite ich to viac zblizi 😉 a muz zisti, co znamena starat sa o dieta.

kacena4
1. mar 2018

ahojko, netrenuj dieta trenuj manzela aby zvladol dieta 🙂 ja som bola v podobnej situacii, no dieta malo 9m. bola som tehu a na vysetreni mi zistili predcasny hroziaci porod a sup musela som do nemocici a drobec ostal s manzelom z hodiny na hodinu sam doma (obaja) a museli sa naucit jeden o druheho sa postarat. v tej chvili neriesis citove vylevy ako kto co zvladne proste musia nic ine ti neostava. len zabojovat a zvladne sa to za oboch frontoch ty v porodnici a oni dvaja doma. neboj vsetci to date - hlavne musis byt pokojna a vyzarovat pozitivnu etergiu na manzela 😉