Ahojte, syncek bude mat 8 mesiacov, pretaca sa, pivotuje, gula a plazi 😇 len sa chcem spytat nemali by taketo deti uz aj nieco rozumiet? Ked lezi a poviem mu, ides na rucicky pod pod, on nic len pozera a ziadna snaha ku mne vystriet ruky…taktiez ked mu dam kocky, nebucha ich o seba, krasne ich chyti a hned do ust…
Mam dost velkystrach… pride to este?
Reaguje na svoje meno? Opakuje si slabiky (džavot)? Vie ukázať na obrázkoch, alebo v reálnom živote niektoré objekty? Keď povieš, že už ide ocko z práce, pozrie sa na dvere? Keď povieš, že idete jesť, alebo sa kúpať, na prechádzku a podobne prejaví nejakú emóciu?
Dávanie si hračiek a čohokoľvek ďalšieho do úst je normálne.
@sisa22x Je dobre, že reaguje na meno aj že slabikuje. Na cielené opakovanie po rodičoch je ešte skoro. S najväčšou pravdepodobnosťou bude všetko v poriadku. Skús si viac všímať, či akokoľvek reaguje na slová viažuce sa k bežnej dennej rutine. Tvoje dieťa by si teraz malo mohutne budovať pasívnu slovnú zásobu - veľa sa s ním rozprávaj, čítajte si knižky (nie celé príbehy, ale skôr ukazovať obrázky a krátko ich popisovať "aha, tu je zajko, má červený kabátik", "zajko je jablko", "kde je zajko?").
@sisa22x Mne to pripada skoro na znepokojovanie. Moj maly bol a je recovo velmi zdatny, prve slova zacal v 10m, v 15m uz vety, v 18m uz zlozite vety, minuly a buduci cas, podmienky. Ale hoci je aj takto sikovny, v 8m s porozumenim este len zacinal, ozaj ze par slov. A ani to neboli uplne zakladne slova, co by som cakala, prve bolo balon 🙂 Ukazovanie to az tak v 10m zacal. Buchanie kociek o seba, to som ani nevedela, ze ma robit. Tiez pchal do ust 🙂 Naozaj mi nepride, ze uz je cas na nejaky velky strach.
Ja si myslim , ze je to ok. My ked sme boli v roku na preventivke,tak sa ma dr spytala ci vie uz daco pivedat, vedela povedat cielene mama, tato, havo, to bolo vsetko. Dr. stara skola, ze je to ok.Ukazovat v knihe zacala v 15 mesiacoch, tiez som sa bala. Napodobnovat vedela ale neukazala ani za svet. Az raz, som si ju dajak nevsimala, mala v ruke knihu sama pre seba ulazovala a vedela aj povedat co je to. Ma 2roky aj 3 mesiace a vie vsetko povedat slovom a uz zacala spajat vety. Vie naratat do 10. Pozna zakladne farby, vie pomenovat zvierata po anglicky. Pre mna na tak malr dieta az az , niekrore deti este v tomto veku nevedia hovorit.Cize je to v poriadku, vobec sa netrap, hlavne je,ze reaguje ma meno.
Je to oukej 🙂
@sisa22x ja som niekde čítala, že je fajn dať deťom 8 sekúnd na reakciu. Síce toľko trpezlivosti sama nemám ale viackrát a s pauzami + spomínané gestá. Podľa mňa ste popísali plne normálny vývoj na ten vek. Niečomu sa dá dopomôcť tréningom a venovaním sa dosiahnuť skôr, ale znie to normálne 🙂
@sisa22x dieťa viac rozumie gestám ako slovám. Čiže pod ku mne - cupnem si a vystriem ruky a volám na dieťa
To že dáva hračky do ust je úplne normálne, trénuje tým koordináciu ruka - oko. Veľmi dôležité