Malo by 8-mesačné dieťa už niečo rozumieť?

sisa22x
19. dec 2022

Ahojte, syncek bude mat 8 mesiacov, pretaca sa, pivotuje, gula a plazi 😇 len sa chcem spytat nemali by taketo deti uz aj nieco rozumiet? Ked lezi a poviem mu, ides na rucicky pod pod, on nic len pozera a ziadna snaha ku mne vystriet ruky…taktiez ked mu dam kocky, nebucha ich o seba, krasne ich chyti a hned do ust…
Mam dost velkystrach… pride to este?

pribinak
19. dec 2022

@sisa22x dieťa viac rozumie gestám ako slovám. Čiže pod ku mne - cupnem si a vystriem ruky a volám na dieťa

To že dáva hračky do ust je úplne normálne, trénuje tým koordináciu ruka - oko. Veľmi dôležité

sisa22x
autor
19. dec 2022

@pribinak ale ja to robim, ukazujem mu pod na rucicky a on len pozera alebo mi tapka o ruky…

beata_k
19. dec 2022

@sisa22x Dieta v tomto veku si vytvara pasivnu slovnu zasobu. Povies priklad Tik, tak, hodiny. Malo by sa pozriet smerom k hodinam. Ale toto vsetko je len orientacne. Tvoje je nam tom dobre, nemaj obavu. 😉

annm81
19. dec 2022

Reaguje na svoje meno? Opakuje si slabiky (džavot)? Vie ukázať na obrázkoch, alebo v reálnom živote niektoré objekty? Keď povieš, že už ide ocko z práce, pozrie sa na dvere? Keď povieš, že idete jesť, alebo sa kúpať, na prechádzku a podobne prejaví nejakú emóciu?

Dávanie si hračiek a čohokoľvek ďalšieho do úst je normálne.

sisa22x
autor
19. dec 2022

@annm81 na meno reaguje, slabikovat zacal asi pred dvoma tyzdnami,ale cielene po nas to asi neopakuje… ukazovat prstom vobec nevie…a ked poviem, ze uz ide ocko nepozrie na dvere, az ked pride a uvidi ho sa zaraduje…

annm81
19. dec 2022

@sisa22x Je dobre, že reaguje na meno aj že slabikuje. Na cielené opakovanie po rodičoch je ešte skoro. S najväčšou pravdepodobnosťou bude všetko v poriadku. Skús si viac všímať, či akokoľvek reaguje na slová viažuce sa k bežnej dennej rutine. Tvoje dieťa by si teraz malo mohutne budovať pasívnu slovnú zásobu - veľa sa s ním rozprávaj, čítajte si knižky (nie celé príbehy, ale skôr ukazovať obrázky a krátko ich popisovať "aha, tu je zajko, má červený kabátik", "zajko je jablko", "kde je zajko?").

marianarem
19. dec 2022

@sisa22x Mne to pripada skoro na znepokojovanie. Moj maly bol a je recovo velmi zdatny, prve slova zacal v 10m, v 15m uz vety, v 18m uz zlozite vety, minuly a buduci cas, podmienky. Ale hoci je aj takto sikovny, v 8m s porozumenim este len zacinal, ozaj ze par slov. A ani to neboli uplne zakladne slova, co by som cakala, prve bolo balon 🙂 Ukazovanie to az tak v 10m zacal. Buchanie kociek o seba, to som ani nevedela, ze ma robit. Tiez pchal do ust 🙂 Naozaj mi nepride, ze uz je cas na nejaky velky strach.

paciko9
20. dec 2022

Ja si myslim , ze je to ok. My ked sme boli v roku na preventivke,tak sa ma dr spytala ci vie uz daco pivedat, vedela povedat cielene mama, tato, havo, to bolo vsetko. Dr. stara skola, ze je to ok.Ukazovat v knihe zacala v 15 mesiacoch, tiez som sa bala. Napodobnovat vedela ale neukazala ani za svet. Az raz, som si ju dajak nevsimala, mala v ruke knihu sama pre seba ulazovala a vedela aj povedat co je to. Ma 2roky aj 3 mesiace a vie vsetko povedat slovom a uz zacala spajat vety. Vie naratat do 10. Pozna zakladne farby, vie pomenovat zvierata po anglicky. Pre mna na tak malr dieta az az , niekrore deti este v tomto veku nevedia hovorit.Cize je to v poriadku, vobec sa netrap, hlavne je,ze reaguje ma meno.

zoeeoz
27. dec 2022

Je to oukej 🙂

braria
15. jan 2023

@sisa22x ja som niekde čítala, že je fajn dať deťom 8 sekúnd na reakciu. Síce toľko trpezlivosti sama nemám ale viackrát a s pauzami + spomínané gestá. Podľa mňa ste popísali plne normálny vývoj na ten vek. Niečomu sa dá dopomôcť tréningom a venovaním sa dosiahnuť skôr, ale znie to normálne 🙂