Majú vaše deti problém s výslovnosťou?

19. jan 2024

Ahojte - pre sky dôvod majú vaše deti problém s výslovnosťou a koľko trvalo u logoped kým sa naučili “sykavky” , R a L

A ešte otázočka ; strihali niekomu uzdicku pod jazykom vo veku vyššom ako 1rok? Ako to prebiehalo ? Musela byt narkóza celková ?

nikpa
19. jan 2024

Uzdicku mu nestrihali. Od septembra chodíme 2x mesačne na logo, problém má presne s tým istým, sykavky, R, L. V podstate sa zatiaľ naučil len L, to S, Š mu nejde ani za svet a k R sa ešte ani nedostali. Ale povedala nám, že sykavky sa zvyknú u detí ,,vyriešiť,, často aj samé. Tak uvidíme.

autor
19. jan 2024

@nikpa ako dlho to už trvá ? Má niečo s jazýčkom či skratka len nevie toto a logo čo hovorí ?

autor
19. jan 2024

@nikpa aky máte vek

maminastatinom
19. jan 2024

Deti môžu mať pre rôzne dôvody problém s výslovnosťou. Na nesprávnej reči sa podieľa veľmi veľa faktorov a je veľmi individuálne, koľko to komu trvá. Jedno dieťa môže naskočiť postupne v priebehu pár týždňov, inému to trvá aj roky. Sú deti ktoré sa napr. najskôr musia naučiť správne prehĺtať, kým vôbec začnú trénovať prácou s jazykom reč. Inokedy treba najskôr odburať zlozviky, prípadné deformácie a preto sa nedá porovnávať.

tanyan
19. jan 2024

Dcéra mala 3 a pol roka, keď jej podrezávali jazyk. Robil jej to špeciálny zubár (chirurg) v lokálnej anestéze - dve malé injekcie pod jazyk, potom dva rezy skalpelom a na koniec dve "mašličky" (stehy). Bolo to psychicky náročné, ale malá to zvládla hrdinsky.
A určite to stálo za to, lebo ona mala prirastený jazyk skoro až po špičku a kvôli tomu ho mala zlenivený a nemohla správne vyslovovať. Má to vplyv aj na dýchanie a prehĺtanie.
U logopéda je to individuálne, záleží ako dieťa (a rodič) spolupracuje. U nás bol dôvod lenivý stred jazyka a najskôr ho bolo treba cvičeniami posilniť, aby ho mohla správne polohovať a jasne vyslovovať. Chodili sme asi pol roka, na sikavky si stále musí dávať pozor - keď sa ponáhľa, tak zašušle.

nikpa
19. jan 2024

Syn mal teraz 6 rokov, od septembra by mal nastúpiť do školy. Je predčasne narodený a celkovo mu reč nabehla dosť neskoro. Asi do 4,5-5 rokov aj zaostával so slovnou zásobou za rovesníkmi. Až posledný rok sa tak zlepšil, že už nepoznat rozdiel. No tieto veci ešte musíme doladiť. Logo hovorí, že ma slabý jazyk ale keďže je to len sval, treba ho trénovať. Tak okrem klasických cvičení na jednotlivé písmenká mame aj cviky na posilnenie jazyka.

radkaradix
19. jan 2024

nas ma 5 r, minuly rok mu prestrihli uzdicku, bez narkozy, u ORL, otazka par sekund, lepsie je, ked asi dieta nevie, co sa ide diat. On vedel a mal hysak :D Nasledne sa vyslovnost sama zlepsila. Sykavky som ho naucila doma sama, kym sme cakali na termin u logo. Ked sme sa dostali, povedala, ze sykavky uz vie, potrenovali sme k, g, t, d a zacali sme l. Vyslovovat ho vie, ale len ked ho upozornim, sam ho malokedy povie. Logo povedala, ze mame trenovat, ze na jeho vek je to primerane a mame prist o par mesiacov a zacneme trenovat R. Tak som zvedava.

radkaradix
19. jan 2024

@nikpa ake mate cviky robite na posilnenie jazyka? aj nasmu vraveli, ze ho ma slaby, kedze ho mal zrasteny tou uzdickou a najskor ho nevedel ani vyplazit, ani ohnut na hornu peru napr.. teraz to uz vie, ale stale ho ma slabsi

maminastatinom
19. jan 2024

@radkaradix v skupine Logopedickle deticky je vela inspiracii https://www.modrykonik.sk/group/3419/

autor
27. mar 2024

@tanyan vďaka kde to prosím robili ? Predtým nestrihali nikdy ?

eva233
27. mar 2024

hláska R má čas do 7r dieťaťa. A ako dlho mu to bude trvať je individuálne. Dôležitý je správny príklad a hlavne cvičiť doma a nespoliehat sa iba na sedenia u logopéda.

tanyan
28. mar 2024

Nie, toto bolo prvý raz. Robili to v BB pred 6 rokmi.
https://www.mediklin.sk/ambulancie/zubna-ambula...

autor
28. mar 2024

@tanyan mali ste aj srdieckovy jazyk alebo pekne špičku?

tanyan
28. mar 2024

Nebol úplne srdiečkový, ale pekná špička to tiež nebola.

autor
28. mar 2024

@tanyan vďaka a k hornemu podnebiu vedela dvihnúť ?

simca06022011
28. mar 2024

moje dieta malo ako kopa inych problem s r/l a este nejake drobnosti, plus zajakavala sa, k logopedicke sme chodili asi od septrembra do aprila v predskolskej triede? nasa logo bola srandiska vklude zena, dcera sa nakoniec na zaklade jej pribehu o jednom malom pacientovi R naucila na zachode... :D netrenovala doma takmer vobec so mnou denne, proste nechcela. Robila si nejake cvicenia sama. slovicka, had, vrrrrr, trrrr na zachode :DD zajakavanie som poriesila jana zaklade pokynov od nej aj nejake texty mi k tomu poskytla lekarka
Predpokladam, ze sme nemali ziadny vyvojovy problem.

tanyan
28. mar 2024

To si už nepamätám. Pre mňa bolo rozhodujúce, že nevedela vyplaziť jazyk a preto som to riešila.

autor
28. mar 2024

@tanyan veľká vďaka a prosím teraz nejaka uzdicka ostala či nemá pod jazýčkom nič ? On tu uzdicku presil či ako sa to urobilo môžme si napisat pripadne spravu ?

tanyan
28. mar 2024

Zostala primeraná, ktorá neobmedzuje pohyblivosť.
Nič neprešíval, iba "zatvoril" rezné rany, aby sa to rýchlejšie správne zahojilo.

autor
28. mar 2024

@tanyan vďaka a prosím dieťa v 3,5 roku spolupracovalo?

tanyan
28. mar 2024

Áno, naše dieťa spolupracovalo. Ale lekár ju dosť chválil a povedal, že je to skôr výnimka. Hovoril, že často deti nespolupracujú a rodičia tomu tiež nepomáhajú. Vraj niekedy sa to potom musí robiť inde - asi s rajským plynom alebo v celkovej anestéze.