Ahojte, mamičky. Dostala som radu, aby som malého začala učiť na nočník. O chvíľku bude mať 10 mesiacov. Má to takto skoro zmysel? Mám to skúsiť? Ak áno, tak ako? Neviem, kedy malý bude kakať alebo piškať. Len tak ho tam proste posadím a zabavím a počkám, či niečo urobí?
Nočník si má vraj vybrať sám, aký sa mu bude páčiť. Asi blbá otázka - Vezmem ho do obchodu, ukážem nočníky v regáli a ktorý sa mu zapáči, ten kúpim?
Ďakujem.
@hviezdickka dieťa v jeho veku ešte nedokáže ovládať svoje vyprázdňovanie, ale ak s tým začneš, vytvoríš mu návyk a to je veľmi dôležité. Začni tým, že ho na nočník posadíš ráno, či niečo urobí alebo nie, nerieš. Opakuj pri tom slovo, ktoré budeš používať stále, ak budeš chcieť, aby sa dieťa vyprázdnilo. Jednoduché slovo, aby ho dokázalo neskôr vysloviť, keď sa bude chcieť vypýtať. Po nejakom čase ho začni posádzať aj po popoľudňajšom spánku. Nenechávaj ho na nočníku dlho, nemá to zmysel, mohlo by ho dieťa znenávidieť. A nočník mu vyber ty, takéto malé dieťa si ho vybrať nedokáže. Nedaj sa odradiť, niekedy to príde zo dňa na deň, že si dieťa začne uvedomovať vyprázdňovanie. Máme túto metódu v rodine vyskúšanú a osvedčila sa. Dieťaťu nijako neublíži, keď si na nočníku chvíľu posedí a vytvorí si návyk, že po zobudení sa posadí na nočník. Príde mu to neskôr normálne, tak ako to, že sa pred spaním sprchujeme a nebudeš mať problém s tým, že si dieťa pomaly v troch rokoch odmieta na nočník sadnúť, tak ako sa tu píše vo viacerých témach.
Ja som malého dávala od 8mesiacov na sedatko na záchod.hned ráno keď sa zobudil.naucil sa ráno vycikať a vykakať tam a od 11 mesiacov ráno sám ukazoval že ide tam tlacit.od roka a pol nemá plienky ani cez deň a teraz ako 2 ročný ani v noci.je veľa detičiek ktore sa naučia a veľa ktoré do toho nedonutis kým same nebude chcieť.Ja si myslím že to význam má.ale iba ak nebude plakat.Ak bude nechať tka vyskúšať neskôr.nas s tým problém nemal takže ja ti odporúčam skúšať treba mu vytvoriť na to zvyknutí to je začiatok 🙂
Ahoj 🙂 Ja mám dcérku, ktorá má zachvíľu 14 mesiacov, a rovnako som dostala radu aby som ju začala dávať na nočník už na 10 mesiacov. Skúsila som to. A dokonca na 12-13 mesiačikov mi priniesla nočník do obývačky 🙂 Stalo sa to síce iba raz, ale aspoň viem, že sa moje snaženie neminulo účinku :D Určite to skúste ..ja dávam malú na nočník stále po zobudení, a väčšinou sa aspoň vyciká, niekedy sa stane, že sa aj vykaká. Potom ju dávam počas dňa keď vidím, že sa zvláštne krúti po dome a večer pred spaním, ak nie je ešte veľmi unavená a chce tam sedieť. Dieťa treba posadiť, dať mu nejakú hračku ( u nás je to prebaľovacia taška, z ktorej si môže vyberať veci podľa svojej vlastnej vôle) a čakať. Keď ho to prestane baviť tak ho dvihnúť zabaliť a skúšať inokedy počas dňa a tak. A čo sa týka toho vlastného výberu nočníka...myslím si, že také malé dieťa si nevie vybrať nočník, nakoľko nevie čo je to, čiže výber by som nechala na vás. Nám kúpila svokra.
Jasne kludne mozes, moj maly bude mat za par dni 10 mes. a uz par tyzdnov pekne kaka do nocniku. Proste som ho len posadila a cakali sme. Napr. napapal sa a potom som ho dala na nocnik, niekedy iba cika, niekedy nerobi nic, ale urcite to ma vyznam. Hlavne mu vyber taky s hlbsim sedom, aby necikal von 😀
určite má význam - súhlasím veľmi s vyššie príspevkami. Ten kto povie, že nemá význam - nemá len dobré skúsenosti.
Niektorý povedia, nechce mi tam sedieť ... jasné že bábo neobsedí, treba ho trochu motivovať a vedieť ako naň. Treba rituál, napr každé ráno, a jasné, že to samo neovláda, ide o to že sa z toho stane návyk a potom to bude jednoduchšie.
Samozrejme, že každé dieťa je iné, ale týmto určite nič nepokazíš ... práve naopak.
Ahoj aj mi o kedy vedela pekné sedieť hneď keď sa zobudila na nocnik a aj cez deň a dokonca si ho koľkokrát aj sama priniesla ja som jej prihrnula kosik s hráčkami a pekné sa prehrala 😂a aj vykakalaa a vycikala a keď som ju odplienkovala za jeden deň bola bez plienok ;))
@hviezdickka ma to vyznam, ale vsetko hravou formou a nenasilne.Nasa generacia sedela na nocniku odkedy sme sediet vedeli vtedy neexistovalo dieta co ma v roku aj pol plienky
Ahoj, moja dcérka má 9 mesiacov na nočník ju dávam od 6 mesiacov ako začala papať príkrmy. Podľa mňa to má význam a dosť veľký. Posadím ju na nočník vždy po zobudení, po papaní príkrmu alebo po dojčení, a tiež pred spaním. Takmer vždy tam aj niečo urobí, Zvykla si už na to, a aj pre mňa je to jednoduchšie.
To sa nenaucila na nocnik mala, ale ty si sa naucila jej vyprazdnovaci biorytmus a preto sa vam dari.. Otazka je co to s nou spravi do buducnosti, ked bude ocakavat, ze ved mama vie kedy mi treba.
Za mna, urcite ano. V 8 mesiacoch mala problem robit velku potrebu do plienky tak sme kupili nocnik a raz rano som ju nan posadila a bolo. Podarilo sa jej. Bolo to skoro, a v takom veku este deti obsedia. Takze vydrzala sediet dlhsie. Vyhoda bola, ze ten nocnik hral ked prisiel do kontaktu s mocom. Mozno to sa jej zapacilo. Lebo od vtedy ako sa jej tak druhy krat podarilo a uz vzdy donho nieco spravila. A teraz ako pocuvam ze 1 a pol rocne deti a viac, niektore dokonca maju ist so skolky a este nechcu sediet na nocniku no tak som rada ze my taky problem nemusime riesit. 🙂
Ja som dceru davala no prislo obdobie kedy ho uplne bojkotovala. Nenutila som ju. Ked mala 2 roky jedneho dna sa zacala pytat, bez nehod, pekne rovno na zachod.
Syn nocnik nenavidel od prveho "stretnutia" 😀 neviem preco, asi sa mu nepacil 😂 nepomohlo nic. Vyprdla som.sa na to. Pred par dnami sa zacal pytat sam. Z nicoho nic. Nema este ani 2 roky.
Takto som to robila aj pri dvoch starších deťoch a s odplienkovaním nebol žiadny problém.
@hviezdickka Pozor na chrbátik, pokiaľ sa už vie sám posadiť, tak môže skúšať. Ale aj mne mamina tlačila do hlavy už odkedy sa posadil, aby som ho dávala na nočník, ale nedala som, pretože tak sa dieťatko naučí zvykom a to som nechcela. Keď už bol zrelší a vedel splniť základné úlohy (priniesť utierky alebo fľašu od mliečka), tak až vtedy sme začali, aby pochopil čo robí a prečo. Začali sme cca od 18 mes, teraz má 21 a rozumie čo sa ho pýtam a začína sa občas pýtať aj sám. Má čas, netreba sa nikam ponáhľať.
@nikapaulikova klobuk dole
@nelinka2009 poznám dieťa, ktorého mamička takto postupovala, bez plienky bolo cez deň od 13 mesiacov. Priznám sa, že som tomu ani veľmi neverila, kým som u nich nebola na návšteve, že sa dieťa v jej veku dokáže vypýtať. Staršia dcérka sa pýtala na nočník v 18 mesiacoch, tiež mala vytvorený návyk, ešte nemala rok, keď sa už do plienky nepokakala, vždy len do nočníka. Netvrdím, že to vtedy ovládala, ale neublížilo jej sedieť chvíľu na nočníku, mama mala menej práce a nemusela v troch rokoch riešiť, že sa dieťa nedokáže vyprázdniť sediac, alebo inak ako do plienky.
My sme zacinali dost skoro, lebo syn aj tak drzal vsetko v mechuri a teda bolo mi jedno, ci mu dam nocnik alebo zaspinim latkovu plienku, do pampersky mi to nechcel pustit 🙂) najma rano po zobudeni alebo navrate z vychadzky. a ten blazeny pocit ze jeee som sa vycural do nocnika. Urcite nemal ani 8 mesiacov. Nehovorim ze som ho nejako cielene posadzovala, to bolo skor pridrzanie nad nocnikom vochvili, kedy som predpokladala vykonanie potreby. A dieta okrem ineho to aj hlasi, druhy syn hlasi od narodenia. Treba pocuvat len dieta.
Ked uz dieta lozi a uz zacina aj sediet, vtedy je neskoro, lebo neobsedi na nocniku a uteka. Jedine zas pockat na dobu, kym rozumovo dozrie a to byva po 18.mesiaci.
Urcite to ma vyznam. Dcerku som davala od 9 mesiacov (vtedy sa naucila poriadne sama sediet), vzdy rano a potom popoludni..... a ako rocna uz inde ako do nocnika nekakala, a ani nikdy potom uz s kakanim nebol problem....co bolo super lebo, ked dieta nie je obcas dlhsie kde prebalit (napriklad na vychadzke v zime) istota ze je tak maximalne v pocikanej a nie v pokakanej plienke je velmi fajn 🙂. A okolo roku a pol sme s velkym kludom celkom odplienkovali. Na mladsieho syna ale ten isty postup nezafungoval....takze nemusi to vyjst vzdy 🙂.
Este dodam, ze nema zmysel sa s tym stresovat cely den, staci po troske zopar krat denne, male deti casto cikaju, cize normalne sme ficali na pamperskach, ale vzdy po zobudeni alebo po polievke, po vacsom napiti sa vody sme sa isli possadit na nocnik / alebo som ho pridrzala nad nim.
@hviezdickka ja si myslim ze na nocnik sa neda naucit. Ze do toho stadia musi dieta dospiet.
@hviezdickka ahoj ja som dcérku od 9 mesiacov, cca odkedy vedela sedieť, vždy po spánku posadila na serblik a zvykla si rýchlo, že sa má vycikat tam a aj vykakat...ale mne kakala pravidelne každé ráno...no takže odvtedy nočné cikanie a kakanie vyriešené do serblika a asi od 17 mesiacov som začala s odplienkovanim. Takže za mňa ano. Určite je aj pre dieťatko dobre, že sa zoznámi so serblikom a s pocitom, že tam sa cika, kaka....
ja som syna tiez davala od 9m,od roka zasadne kakal len do nocnika,cikanie sa tiez casto podarilo a od 17m je bez plienky a pekne sa pyta takze u nas to malo vyznam
@hviezdickka skusat mozes,uvidis. Niektore deti sa chytia,ine nie.
Nasho som davala od cca 13.m. Vobec to nemalo vyznam. Naucil sa po 2.5r.behom 3dni.
Ale moje deti su po tatinkovi aj v rozpravani,aj v plienkach. Navyse nikdy nedavali najavo,ze im treba alebo ze uz spravili..prosto som to nevedela vypozorovat.
@boborko ja len ze my sme nocnik ukazali v 17 mesiacoch a bez plienok bola v 17 mesiacoch, rovnako ako starsi okolo toho 1,5 roka behom tyzdna vzali sme plienky a bolo vybavene... netreba xy mesiacov nacvik,aspon za mna to bolo mega pohodlnne, ked som nemusela sledovat hodinky, ze cca po 2 h by asi mala ist niekde cikat 😂 Starsi boli bez plienky aj v noci hned, ona nie, este ju mame, ale ona taha v noci aj 14h a to by asi praskla 😂
Kde ste boli všetky, keď som sa ja pýtala a len ženy toho typu nechať plienky a v troch rokoch to zvládneš za dva dni mi odpisovali... syn mal 16 mesiacov, nakoniec som to musela odložiť, lebo ochorel a boli e.celá rodina chorí mesiac a teraz sa stahujeme, ale keď si zvykne v novom ideme na to 😊
@hviezdickka držím palce, určite to má význam 😉
@hviezdickka starsie generacie davali na nocnik odkedy vedelo babo sediet... vyznam to ma
@hviezdickka nedopisalo mi ....vyznam to ma..samozrejme kazdemu dietatku sa zo zaciatku nepaci je to nove, ale je ovela horsie ucit nejake cca 2r dieta co uz ma svoje rozumy ako tak male..a potom sa cudujeme a je tu plno tem, ze dieta uz v x rokoch nie a nie zbohom plienky a na nocnik..
Samozrejme, ze to ma zmysel.
Najviac ma vie dozrat, ked maminy, ktore na to kaslu a drzia dieta do dvoch rokov v pamperske, tvrdia, ze take male dieta neovlada svoje vyprazdnovanie. To jednoducho nie je pravda. Ja som praktizovala cisatocne BKM, cize dieta malo plienku len ako poistku, od narodenia bolo vela bez plienky a denne viackrat cikalo aj kakalo do nocnika.
Uz som to tu pisala v nejakej teme... raz sa maly pokakal, mohol mat tak tri mesiace. A moja vtedy skoro 6r. dcera kricala na starsiu dceru a naramne sa smiala: Pod sa pozriet, on sa POKAKAL!
Bolo jej to zvlastne, nikdy pred tym take nieco nevidela, aby sa jej malinky bracek pokadil do plienky, dovtedy to daval vzdy do nocnika...
Podla mna je idelane nenaucit dieta cikat do plienky... cika sa do nocnika, plienka je len pre istotu. Da sa to, koho to zaujima, existuje aj kniha o bezplienkovej komunikacnej metode.
Ked mal drobec 15 mesiacov a raz na navsteve si sadol v plienke a v gatoch na nocnik a nasledne sa vycikal 😝 usudila som, ze stacilo, a zrusila som mu denne plienky uplne. Obcas si este cvrkol, ale odvtedy mal plienky uz len na spanie.
A nech mi nik nehovori, ze sa to neda, ze dieta do dvoch rokov neovlada svoje zvierace a podobne bludy... mnohym rodicom to zrejme vyhovuje, ze prve roky zivota "nemusia" riesit vyprazdnovanie svojho dietata. Len za aku cenu - dieta sa roky pari v umeline, potom sa neustale riesia zapareniny, vyrabaju sa haldy zbytocneho odpadu a ide to este aj do penazi. Aj tak sa da 😉
Nema.