Kvôli čomu sa chodí na logopédiu s 2-ročnými a mladšími deťmi?

12. jan 2023

Ahojte, viete mi povedať kvôli čomu sa chodí na logopediu z takými malými deťmi 2 roky a menej...kto to vlastne zhodnotí že dieťa tam potrebuje chodiť kvôli čomu? Ďakujem

kacena4
12. jan 2023

ak mate ine postihnutie u jtoreho sa predpoklada porucha reci tak vtedy, popr. ak je problem s prehltanim, razstep podnebia...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amelia89
12. jan 2023

pretoze uz je zastarale tvrdenie ze do 3 rokov ma dieta cas. V 2 rokoch by mal zacat splnat urcite milniky,ak nie, tak je vhodne premyslat nad logopedom. Nemusi to byt nic- len oneskoreny nastup reči… Ale nemusi sa cakat. Druha vec je ze je tak zalostne malo logopedov ze male deti sa malokedy dostanu k nim ,alebo su to logopedi ktori mladsie deti vysetrovat nechcu…

pribinak
12. jan 2023

Kvalitná Logopedicka ti povie, že v 3 rokoch je pre mnohe deti ktoré nemajú ani svoju hatlaninu už najvyšší čas
Ak 2 ročne dieťa nerobí žiadny pokrok v oblasti reči, tak Logopedicka mize ukázať matke ako dieťa správne stimulovat a podporovať aktívnu a pasívnu reč
Navyše v dnešnej dobe tabletov a mobilov deti naozaj majú väčšie problemy ako deti spred 30tich rokov

Samostatná kapitola sú napr deti s rôznymi diagnózami, napr rastep, DMO, podozrenie na autizmus, ….

Neviem z ktorého si mesta, ale napr v Ba sú fakt veľké cakacky na termíny, alebo potom súkromný logoped a priama platba

veni21
12. jan 2023

Moja zacala na 2 roky koktat. Tak sme boli konzultovat

daffodil3007
12. jan 2023

Ja dom bola presne s 2 ročnou, lebo nechcela napodobnovat zvuky, vedela povedať pavúk, bicykel, ale zvuky nie, tak len pre istotu, nech sa na ňu pozrie, tabuľkovo by v tom veku mala ovládať cca 140slov,vedela ich 70 (za slová sa považujú aj prvé /posledné slabiky slova. Dala mi nejaké rady ako na ňu rozprávať, ze ma stuhnuté svaly okolo úst, tak masírovať a o 2m začala krasne dlhé súvetia. Takže len pre svoj dobrý pocit, ak máš pochybnosti, skúsiť môžeš 😉

nwnw
12. jan 2023

Problem s prehltanim resp. ked nevedia dlho jest tuhu stravu.

nicol_10
12. jan 2023

Ja sa pripojim iba takou otazkou. Podla nejakych milnikov by malo dieta v dvoch rokoch hovorit dvoj az trojslovne vety. Ako je to myslene? Ze dietatu odbiju dva roky a uz ma sypat taketo vety? Alebo je to myslene tak, ze ma na to cas aj ked ma napr. 2 roky a 3 mesiace, resp.kym nedovrsi tri roky?

daffodil3007
13. jan 2023

@nicol_10 ahoj, 2slovna veta môže byť aj "ma da" vo význame mama daj 😉 začať môže samozrejme aj neskor, keď má 2,5roka atď 😉

nicol_10
15. jan 2023

@daffodil3007 rozumiem, moja zacala hovorit napriklad "hači sem", alebo "mam poď", cize sa to poklada za dvojslovnu vetu?

daffodil3007
15. jan 2023

@nicol_10 áno 😉 moja, keď mala 2r, vždy na konci riadku básne povedala poslednú slabiku len, tak som sa aj na to pýtala, a ze to je úplne v poriadku, typické pre tento vek. Tak ma upokojila 😉

kittykat22
15. jan 2023

V 3r sa chodi u nas preto, lebo je momentalne malo logopedov a vela deti potrebuje pomoc. My sme zacinali tesne po 3,5 roku a prve tri mesiace ucili syna spravne dychat. Ked sa snazil nieco rychlo povedat - mal oneskorenu rec tak nedodychaval.
Skoda, ze sme nechodili skor - usetrilo by sa to. Ale pediatricka odmietla zapis. Nakoniec sme tam aj tak chodili 6 rokov ...